Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego?
Flickr
Newsy

Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego? Wystarczy, że zwrócicie uwagę na 1 szczegół

Sposób pieczenia chleba na zakwasie, a także na drożdżach nie zmienił się diametralnie od tysięcy lat. Wciąż wiele osób ma jednak problem z ich odróżnieniem.

Jak to często w historii kulinariów bywa, podobno chlebowy zakwas także powstał przez pomyłkę. Cała historia wydarzyła się kilka tysięcy lat temu w Egipcie.

Przed kilkoma tysiącleciami nie znano ani drożdży, ani zakwasu i nie stosowano ich w piekarnictwie. Prymitywny chleb pieczono bez zakwaszania. Wspomnieniem takich wypieków jest np. żydowska maca, czyli przaśny chleb spożywany przez Żydów w czasie święta Paschy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak upieczono pierwszy chleb na zakwasie?

Podobne pieczywo chciała upiec pewna mieszkanka starożytnego Egiptu. Wyrobiła ciasto i zamiast od razu wypiec je na rozgrzanym do czerwoności kamieniu, zostawiła surowe ciasto na słońcu.

Chwila zapomnienia odmieniła losy piekarnictwa na zawsze. Przestraszona kobieta ujrzała zepsute ciasto i wpadła w zakłopotanie. Bojąc się kary ze strony swojego pana, postanowiła wypiec wyrobione ciasto pomimo jego kilkugodzinnego pobytu na słońcu.

W cieście Egipcjanki zdążyły zajść już nieodwracalne zmiany. Fermentacja i rozkład substancji zawartych w mące w przypadkowy sposób zaowocowała pierwszym w historii zakwasem. I tak oto, oczom zdumionej kobiety po kilku minutach pieczenia ukazał się wyrośnięty chleb. Wypiek od razu przypadł do gustu.

Różnice między chlebem na zakwasie a na drożdżach

Długo nie trzeba było czekać także na pierwsze eksperymenty z drożdżami. Kultury tych bakterii również szybko zaczęto wykorzystywać do wyrabiania ciasta.

Minęły tysiące lat, a technika pieczenia chleba wciąż przypomina dawne próby egipskich piekarzy. Dalej w piekarnictwie prym wiedzie zakwas i drożdże. Oba gatunki wypieków znacznie się jednak różnią. Za szlachetniejszy uważany jest wciąż tradycyjny wypiek powstały na bazie zakwasu.

Drożdże znacznie przyspieszają proces wyrastania ciasta i są po prostu pewniejszym środkiem do uzyskania zadowalających efektów.

Jednak to właśnie zakwas sprawia, że chleb uzyskuje charakterystyczny, wspaniały smak i dłużej zachowuje świeżość.

Zobacz także
Panierka kotlet

Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne

kotlety z mortadeli z serem

Kotlety z mortadeli z sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie gości tym kultowym daniem PRLu

Sposoby na odróżnienie chleba na zakwasie od chleba z drożdżami

Jak można rozpoznać to, na czym został wypieczony chleb? Nie będzie to trudne nawet wtedy, gdy kupujecie chleb bez opakowania. Zazwyczaj na plastikowych siatkach, w które pakowany jest chleb powinna widnieć informacja, jak został wypieczony.

Kupując chleb w piekarniczych sklepikach firmowych możecie także śmiało zapytać o konkretny chleb sprzedawcę. Oprócz tego warto jednak dysponować odpowiednią wiedzą w tym zakresie. Wystarczy rzut oka i wzięcie chleba do ręki i odpowiedź będzie gotowa.

Chleb wypieczony na samym zakwasie będzie miał znacznie bardziej zbity miąższ i będzie po prostu cięższy. Wystarczy go podnieść. Jeżeli bochenek jest objętościowo całkiem spory, a mimo tego waży mało, nie ma wątpliwości. Został „nadmuchany” sporą ilością drożdży i innych dodatków.

Taki chleb szybciej stanie się czerstwy i „nie wytrzyma” zbyt długo bez przechowywania w  siateczce. A to prosta droga to utraty walorów smakowych.

czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne
Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Jak zrobić zakwas na chleb? To prostsze niż myślicie
Flickr
Newsy
Jak zrobić własny zakwas na chleb? Tajemnicą są tylko 2 składniki i czas
Zrobienie zakwasu wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. Dzięki niemu będziecie mogli upiec tak samo smaczny chleb jak ten, który robiły wasze babcie.

Pamiętacie chleby pieczone przez wasze babcie na wsi? Aromatyczne, chrupiące, długo utrzymujące świeżość. Wbrew pozorom do ich upieczenia wcale nie jest niezbędny stary piec chlebowy. Dużo ważniejsze jest sporządzenie odpowiedniego zakwasu. Z jakiej mąki można przygotować zakwas chlebowy? Chleb na zakwasie po latach zapomnienia wraca do łask – i nie ma co ukrywać, że jest to bardzo dobra wiadomość. Chleb na zakwasie różni się od nadmuchanego drożdżami, dodatkami i polepszaczami, sklepowego pieczywa. Zanim przejdziemy do wskazówek dotyczących przygotowania zakwasu, warto zaznaczyć, że można go przygotować zarówno z mąki żytniej, jak i pszennej. Polecamy jednak mąkę żytnią, z której zakwas nadaje wypiekom niepowtarzalny aromat i smak. Rosnący zakwas trzeba „dokarmiać”. Co to znaczy? Przygotowanie zakwasu to zajęcie czasochłonne. Rośnie przez 5 dni i wymaga systematycznego „dokarmiania”. Polega ono na tym, że co 12 godzin dosypujecie do masy kolejną porcję mąki i dolewacie kolejną porcję wody. Rosnący zakwas trzeba przy tym wzruszyć i zamieszać. Robi się to drewnianą łyżką lub drewnianym patyczkiem. Przepis na domowy zakwas na chleb Składniki: 50 dag mąki (pszenna lub żytnia, najlepiej o wysokim typie np. 700 lub wyższy. W tego typu mące szybciej i łatwiej zajdzie proces fermentacji) Letnia woda (ok. 38-40 st. Celsjusza) Przygotowanie: Do przygotowania zakwasu wybierzcie większy garnek – zakwas napęcznieje i podwoi swoją objętość. 10 dag mąki połączcie z 100 ml letniej wody tak, by powstało ciasto przypominające konsystencją gęstą śmietanę. Przykryjcie zakwas ściereczką i odstawcie w dość ciepłe miejsce na 12 godzin.  Po 12 godzinach dodajcie 10 dag mąki i 100 ml letniej wody.  Wymieszajcie zawartość garnka i odstawcie pod...

Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych
Adobe Stock
Newsy
Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych
Pachnący i chrupiący chleb to definicja idealnego śniadania. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez tego produktu. Pieczywo to idealne rozwiązanie na posiłek, ale nie tylko. Może spełniać również inne zadania w kuchni, które ułatwiają życie.

Na śniadanie, obiad czy kolację, chleb idealnie wpisuje się w każdy posiłek w ciągu dnia. Można z jego udziałem przygotować wiele szybkich dań, które zaspokoją głód. Poza tym, na rynku jest wiele dostępnych rodzajów danego produktu, dlatego też wszyscy znajdą swojego faworyta. Chleb w diecie Pieczywo to jeden z głównych składników w diecie. Jego odpowiednia wartość odżywcza zależy od wybranego rodzaju chleba, a głównie mąki, z jakiej został wypieczony. Im jaśniejsze pieczywo, tym bardziej oczyszczona mąka i jednocześnie pozbawiona w większości witamin oraz cennych minerałów. Jednak coraz częściej można spotkać dodatek mąki żytniej w składzie, co jest zdecydowanym plusem. Taki składnik zawiera wówczas witaminy z grupy B, mangan czy cynk. Są to dość istotne elementy w diecie.  Rodzaje chleba Każde pieczywo jest inne, a znaczącą różnicą jest metoda wypiekania, a mianowicie czy jest na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. To kluczowa kwestia w odróżnianiu chleba. Świadczy ona również o jego wartościowości. Pieczywo przygotowywane na zakwasie jest bardziej zbite, a także dłużej nadaje się do spożycia. Natomiast wypiek z dodatkiem drożdży jest lżejsze i szybsze w przyrządzeniu. W sprzedaży na sklepowych półkach można spotkać się z takimi rodzajami pieczywa jak: chleb razowy- wypiekany z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej, jest wypiekany na zakwasie z dodatkiem otrębów, chleb pszenny- jak sama nazwa wskazuje jest wypiekany na bazie mąki pszennej, jest smaczne, ale jednocześnie zawiera najmniej cennych mikroelementów i syci na krótszy czas, chleb orkiszowy, chleb żytni, chleb wieloziarnisty- pieczywo z dodatkiem różnych ziaren. W piekarniach jest szeroki wybór pieczywa, a każdy z nich wyróżnia się odpowiednim...

Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler
Najprościej jest po chleb pójść do sklepu. Jednak najlepszy upieczecie sami w domu. Podajemy przepis na doskonały, domowy chleb Magdy Gessler

Znacie zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się w domu? To oraz charakterystyczna chrupiąca, apetyczna skórka to najlepsze nagrody, jakie możecie dostać za upieczenie własnego chleba. Przepis na domowy chleb Magdy Gessler właśnie to wam zapewni: wspaniały zapach w domu i chrupiącą skórkę na każdej kromce świeżutkiego chleba, Jaka jest historia chleba? Pierwsze chleby nie były podobne do dzisiejszych. To były raczej przaśne placki o gumowatej konsystencji. Robiono je ze zbóż roztartych na pastę. Dopiero z czasem nauczono się poddawać ciasto fermentacji, dzięki czemu uzyskiwało gąbczastą strukturę, nabierało pulchności, stawało się nie tylko smaczniejsze, ale też lżej strawne. Jednym z ważniejszych składników chleba jest zakwas. Skąd wziąć zakwas? Najłatwiej i najszybciej jest zdobyć od kogoś, kto stale piecze chleb. Nawet z niewielkiej ilości można wyhodować sobie cały słoik, na bieżący i przyszłe wypieki. Jeśli nie macie skąd wziąć zakwasu, możecie zrobić go sami. Składa się jedynie z mąki żytniej i wody. Przygotowanie zakwasu wymaga jednak czasu i cierpliwości. Zakwas tworzy się przez 5 dni, raz dziennie powinniście go „nakarmić” szczyptą świeżej mąki, podlać świeżą wodą, a także zamieszać. Gotowy zakwas ma na powierzchni pęcherzyki powietrza, i gęstą konsystencję. Jakiej mąki użyć do pieczenia chleba? W przepisie Magdy Gessler użyte są 2 rodzaje mąki – pszenna i razowa. Jednak domowe chleby można piec z różnych mąk. Warto poeksperymentować i znaleźć najlepszą na najbardziej smakujący wam bochenek. Czym się różnią? Mąka pszenna. Ma wyższa zawartość glutenu niż mąka żytnia. Chleb upieczony z maki pszennej jest sprężysty i puszysty. Mąka żytnia. Chleb żytni jest cięższy od pszennego, ma charakterystyczną, zbitą strukturę....