Jak odmówić białej kiełbasy i jajeczka i jak sie zachować gdy ktoś odmawia? Wegańscy goście przy stole
Adobe Stock
Newsy

Jak się zachować, gdy ktoś odmawia jajeczka? Tak Wielkanoc świętują weganie

Zgodzicie się, że podczas świąt najważniejsze jest to, że jesteśmy razem? I choćby w waszej rodzinie jeszcze ważniejsze było jedzenie na stole, zróbcie wszystko, żeby uniknąć sporów związanych z potrawami wielkanocnymi.

Gdy ktoś z domowników przestaje jeść mięso lub nabiał, atmosfera przy stole często się zagęszcza. Babcia nie może zrozumieć, dlaczego wnuczek nie chce spróbować kawałka pasztetu, teściowa obraża się, gdy synowa nie zje jej żurku z kiełbasą. Zaczynają się dyskusje, komentarze, pretensje, a czasem nawet kłótnie. Znacie to? Podpowiadamy co zrobić, niezależnie od tego, po której stronie sporu jesteście.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Macie wegańskiego gościa? Zastosujcie jedną z tych 3 zasad

To, że gospodyni goszcząca u siebie na świątecznym śniadaniu lub obiedzie rodzinę chce, żeby wszystkim wszystko smakowało, to jasne. Nie ma w tym nic dziwnego. Trudno też się dziwić, żeby była zadowolona z tego, że ktoś odmawia podzielenia się jajeczkiem czy odsuwa ze wstrętem na bok talerza białą kiełbasę.

To nie tylko uraża ją jako kucharkę, ale też dezorganizuje cały posiłek. Dlatego jeśli wiecie, że w rodzinie jest wegetarianin lub – co gorsza – weganin, po prostu przygotujcie się do tego. Dzięki temu nie będziecie się denerwować, a atmosfera przy stole będzie taka, jaką sobie wymarzyliście.

Zobacz także
Czego nie zje laktoowowegetarianin? Pytanie w „Milionerach” powaliło uczestnika na łopatki

Czego nie zje laktoowowegetarianin? Pytanie w „Milionerach” powaliło uczestnika na łopatki

Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu

Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu

Możecie zrobić 3 rzeczy:

  • Przygotujcie coś dla niego. To najtrudniejsze co można zrobić, bo wymaga kupienie wegańskiego majonezu i zrobienia małej miski z wegańską sałatką jarzynową lub podania, a czasem nawet ugotowania żurku bez boczku i kiełbasy. Możecie też ugotować dla niego na przykład dwa ziemniaki i podać je z żurkiem zamiast kiełbasy
  • Rozdzielając potrawy do przygotowania, zaangażujcie wegańskiego gościa w przygotowanie posiłku. Omówcie, co może przyrządzić takiego, co zjedzą chętnie także inni. To trochę łatwiejszy sposób na zapewnienie dania dla weganina, bo przekazujecie w jego ręce przygotowanie potrawy. Dodatkowo możecie zapewnić kulinarną atrakcję pozostałym biesiadnikom
  • Dajcie mu jeść to, co chce. Nie komentujcie jego wyborów i zadbajcie, żeby temat diety nie zdominował rodzinnego spotkania. W tym przypadku nie trzeba co prawda nic specjalnie gotować, ale warto zmienić temat gdy któryś z wujków kochających kiełbasę nie daje za wygraną i wciąż częstuje nią weganina

Jesteście wegańskim gościem? Macie do wyboru 2 rzeczy

Już sama rola gościa, nieco ogranicza wasze możliwości ingerowania w potrawy, które znajdują się na stole:

  • Możecie zaproponować, że przyrządzicie jedną z potraw, którą poczęstujecie też innych. Jeśli dania do przygotowania są w waszej rodzinie rozdzielane na różnych jej członków, to nie będzie z tym żadnego problemu. Jeśli wszystko przygotowuje pani domu, zawsze grzeczniej jest wcześniej uzgodnić, że przyniesiecie sałatką, niż niespodziewanie stawiać ją na stole.
  • Gdy żadne danie nie jest przewidziane dla was, obrażanie się zupełnie nic nie da. Lepiej zastanowić się z gospodynią, co z dostępnych w domu produktów mogłoby trafić na wasz talerz. Być może część sałatki nie jest jeszcze połączona z majonezem, a żurek, który ma być podany z kiełbasą, był gotowany na wywarze z warzyw, a nie na mięsie. W takiej sytuacji jesteście zdani na gospodynię i zawartość jej lodówki, choć… zabranie ze sobą słoiczka wegańskiego majonezu może wiele ułatwić. 
Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

wielkanocne koreczki
Gotujmy.pl
Newsy
Oryginalny sposób na połączenie jajek i swojskiej białej kiełbasy? Zróbcie te wielkanocne koreczki. Wyglądają i smakują szałowo
Do Wielkanocy zostały już nieco ponad 2 tygodnie. To idealny moment, aby zastanowić się nad świątecznym menu. Szukacie prostego pomysłu na wielkanocną przekąskę? Spieszymy z pomocą. Przygotujcie pyszne koreczki z jajek i swojskiej białej kiełbasy. Smakują i wyglądają wprost szałowo!

Na początku kwietnia będziemy obchodzili Wielkanoc. To dobry moment, aby na spokojnie zastanowić się nad świątecznym menu. Poza daniami na ciepło – nieodłącznym żurkiem, nieśmiertelną sałatką jarzynową, aromatyczną białą kiełbasą i faszerowanymi jajkami oraz potrawami na słodko – babkami, mazurkami, drożdżówkami, tartami i ciastami, warto się zastanowić nad przekąskami na zimno. Co powiecie na te proste, przepyszne i ciekawe wizualnie koreczki z jajek i swojskiej białej kiełbasy? Wielkanocne koreczki z jajek i białej kiełbasy Szukacie pomysłu na zimną przekąskę na Wielkanoc? Myślcie nieszablonowo i przygotujcie te urocze koreczki z jajek i białej kiełbasy. Czyż nie wyglądają szałowo? Zapewniamy was – tak samo dobrze smakują a ich przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje. Ta prosta i szybka w przygotowaniu wielkanocna przystawka, to świetny pomysł na połączenie jajek i białej kiełbasy, bez których trudno sobie wyobrazić Święta Wielkiej Nocy! Składniki: 3 białe kiełbaski parzone 8 jajek Ok 3-4 łyżki majonezu 1 płaska łyżka chrzanu Świeżo ścięta rzeżucha Sól, pieprz do smaku Drewniane wykałaczki Przygotowanie: Kiełbasy zaparzamy, wyjmujemy z wody i studzimy. Zimną kiełbasę kroimy pod skosem na plasterki. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Majonez łączymy z chrzanem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na plasterki kiełbasy wykładamy po łyżeczce chrzanowego majonezu. Na wierzch kładziemy po pęczku rzeżuchy. Połówki jajek przebijamy wykałaczką i wbijamy w plasterki kiełbasy. Danie przekładamy na półmisek i podajemy.

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Gotujmy.pl/EwelinaP
Newsy
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Wielkanoc nie może się udać bez pysznego barszczu białego! Zróbcie go z tego przepisu!

Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą  Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać! Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem 500 g wędzonego boczku 5 białych cebul 4 liście laurowe 500ml zakwasu do żurku w butelce 120 g chrzanu 100 g śmietanki 18% Ok. 5 ziemniaków 4 jajka 3 surowe białe kiełbasy Majeranek Sól 3 ząbki czosnku Pieprz Olej Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą W garnku zagotujcie wodę. Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją.  Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek.  Posypcie kiełbasę obficie majerankiem.  Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę. Posypcie kiełbasę jedną z cebul.  Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.  Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki. Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę.  Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek. Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem.  Gotujcie jeszcze...

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście
Gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście 
Przepis na tak przyrządzony schab jest godny polecenia! Mięso schabu jest kruche i bardzo smakowite dzięki udziałowi mięsa mielonego i białej kiełbasy. Gwarantujemy, że szybko zniknie z talerzy!

Pieczony schab to danie często przyrządzane na święta. Na wielkanocnym stole będzie nie tylko pięknie wyglądać po przekrojeniu, ale także smakować całej rodzinie, gdyż takiego połączenia smaku nie da się nie polubić.  Kruchy schab w połączeniu z dobrze przyprawionym mięsem mielonym wraz z białą kiełbasą tworzy duet idealny. Jeśli jeszcze nie jedliście schabu w takiej odsłonie, koniecznie go wypróbujcie.  Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 sztuki białej, parzonej kiełbasy  350 g mięsa mielonego 1 jajko  3 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do mięsa mielonego sól  pieprz nitka kuchenna  Marynata oliwa  1/2 łyżeczki papryki słodkiej  1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej  sól  tymianek majeranek Sposób przygotowania: Kawałek schabu dokładnie umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.  Tak przygotowane mięso przetnijcie nożem (tylko nie do końca) wzdłuż. Przecięty schab rozbijcie przez folię nie za mocno tłuczkiem.  Rozbite mięso natrzyjcie dokładnie solą oraz pieprzem. Następnie przygotujcie farsz. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. Mięso mielone przełóżcie do miski, dodajcie jajko, przyprawy, drobno pokrojoną cebulę, a także bułkę tartą.  Całość dokładnie wymieszajcie. Na rozbity schab nałóżcie doprawione mięso mielone, na mięsie mielonym na środku ułóżcie białą, parzoną kiełbasę. Drugi kawałek białej kiełbasy pokrójcie w plastry.  Całość ciasno zwińcie i obwiążcie nitką kuchenną. Teraz przygotujcie marynatę. W miseczce wymieszajcie oliwę z przyprawami i natrzyjcie...