Makaron
Pixabay/RitaE
Newsy

Jak odmierzyć porcję makaronu na osobę? Ta metoda zawsze działa

Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Właśnie w makaron Polacy zaopatrywali się w pierwszej kolejności na początku pandemii.

Każdy z was lubi z pewnością szybkie danie, które można przyrządzić z produktów znalezionych w kuchni. Takim produktem jest makaron, na pewno macie go w domowej spiżarce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Makaron ma długą historię

Spaghetti przypomina historię makaronu, która jest długa i skręcona. Do dziś dnia wiele krajów walczy o miano pierwszego, który makaron wymyślił. Obecnie ten mączny przysmak można znaleźć w kuchniach całego świata, w niektórych to wręcz podstawowy składnik.

Bez niego z pewnością nie obyliby się Włosi, którzy w Europie uważani są za prawdziwych królów makaronu. Makaron to najstarszy produkt żywieniowy. Mógł on być przyrządzany już 4000 lat temu. Legenda mówi, że do Europy sprowadził go Marco Polo.

Według niektórych świadectw, już wiele wieków wcześniej makaron był znany starożytnym Rzymianom. Ten pokarm, przyrządzany z mieszaniny wody i mąki, a następnie suszony, znali także Arabowie. Inna teoria głosi, że to dzięki nim trafił on na południe Europy, m.in. do Włoch.

Współcześnie właśnie Włochy uznawane są za ojczyznę makaronu. Dziś kuchnia włoska rozróżnia blisko sto jego rodzajów. Dla polepszenia walorów smakowych, a także estetycznych, do makaronów zarówno tych domowych, jak i przemysłowych, dodaje się naturalne barwniki np. sok z buraków, szpinak i pomidory.

Inny makaron do sosów śmietanowych, inny do bazy z pomidorów

Makarony można podzielić głównie przez wzgląd ich użyteczności wobec różnych potraw. Innego rodzaju użyjecie do śmietany z koperkiem i łososiem, a innego do klasycznego spaghetti ze świeżych, smażonych pomidorów. Można wyróżnić jego rozmaite odmiany. Rodzaje, z których korzysta się najczęściej to:

  • Linguini to cienkie, długie paseczki, przypominające spłaszczone spaghetti. To makaron niezwykle delikatny, dlatego też podawany jest z lekkimi sosami kremowymi.

  • Tagliatelle to długie wstążki makaronu. Przed wyschnięciem makaron jest zwijany i formowany w "gniazdka". Doskonale nadaje się do sosów śmietanowych.

  • Pappardelle można porównać do grubych wstążek makaronu, dwa razy szerszych niż tagliatelle. Najlepiej smakuje podawany z sosami śmietanowymi.

  • Lasagne to duży płaty makaronowe, w kształcie prostokątów, ale również nazwa potrawy. Najsłynniejsze danie na bazie tego makaronu to lasagne po bolońsku.

  • Spaghetti, klasyka sama w sobie. Najsłynniejszy włoski makaron w postaci długich cienkich nitek, zazwyczaj serwowany z sosem pomidorowym. 

  • Penne, którego nazwa po włosku znaczy „pióro”. Są to grube, krótkie rurki, ścięte pod kątem z obu stron, niezwykle pożywne zwłaszcza z sosami mięsnymi. Bardzo popularne!

Jak odmierzyć makaron na osobę?

Makaron, dzięki zawartości białka i węglowodanów, jest cennym źródłem energii. Szczególnie poleca się makarony z mąki razowej, pszennej lub żytniej. Można dodać do nich w zasadzie wszystko, m.in. chude mięso, warzywa, różne rodzaje serów i orzechy. 

Najlepiej przed gotowaniem odmierzyć suchy makaron na osobę tak, by było go w sam raz dla konkretnej liczby gości. Odpowiednią porcją dla jednej osoby będzie 100-120 gramów. Do zupy wystarczy 50-60 g. Przy świderkach, muszelkach i kokardkach, 3/4 szklanki będzie odpowiednie dla jednej osoby. 

Do odmierzenia spaghetti wystarczy dłoń i ściśnięcie kciuka i palca wskazującego. Makaron, który zmieści się między tymi dwoma palcami, będzie odpowiadał porcji na jednego człowieka. Spróbujecie?

posiłek jedzenie
Adobe Stock
Newsy
Cudzoziemcy są zaskoczeni tym zwyczajem kulinarnym Polaków. Nas to w ogóle nie dziwi. A co wy sądzicie?
Co kraj to inny obyczaj. Każda z kultur ma swoje charakterystyczne dania, które mogą być dla cudzoziemców nieco niezrozumiałe. Turyści widząc przysmak Polaków, są niekiedy wręcz zaskoczeni takim sposobem podania. Sprawdźcie czy wy też jecie taki zestaw!

Każdy kraj czy region w swojej tradycji ma charakterystyczne potrawy, które są mniej lub bardziej popularne poza ich okręgiem. Łączenie pewnych smaków dla osób spoza danej grupy może być nieco zaskakujące, a nawet szokujące. Podobnie jest w przypadku Polaków, którzy zajadają się makaronem z białym serem oraz cukrem. Ten zestaw zadziwia turystów, gdyż połączenie tych smaków jest dosyć kontrowersyjne.  Pochodzenie makaronu  Bez wątpienia stolicą makaronu są Włochy. Mieszkańcy tego kraju wręcz szczycą się tym produktem, który jest sławny na całym świecie. Jednak uważają, że sposób ich przygotowywania jest najpoprawniejszy. Gdy spotykają się w innych rejonach z innym sposobem podania tego produktu są dość zaskoczeni, a niekiedy nawet zbulwersowani. Uważają, że łączenie makaronu z pewnymi składnikami jest wręcz karygodne. Pasta, tak jak i inne włoskie potrawy, czyli pizza bądź focaccia, są swojego rodzaju daniem narodowym. Uznawane za Włochów za świętość w dziedzinie kulinarnej.  Rodzaje makaronu O kształtach makaronu można napisać książkę. Jest szereg rodzajów tego produktu, a każdy z nich jest przypisany do innego dania bądź sosu. Wśród tych form można wyróżnić, takie jak:  spaghetti- długie nitki, tagliatelle- makaron wstążki, fusilli- makaron świderki, penne- makaron rurki, conchiglioni- muszle makaronowe, kokardki, czy lasagne- płaty makaronu. Podczas zakupów, można się spotkać również z innymi kształtami. Wybór odpowiedniego zależy od przygotowywanego dania bądź ulubionej formy. Najpopularniejsze sosy do makaronu Włosi nie wyobrażają sobie podania makaronu z czymś innym niż sos. W ich przepisach można znaleźć szereg różnych wariantów tego dodatku. Każdy z...

rodzaje makaronu
AdobeStock
Newsy
Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków nie potrafi wymienić nawet 5 rodzajów makaronów. A wy je odróżniajcie?
Uwielbiana przez Polaków kuchnia włoska, słynie z przepysznych makaronów, które z pewnością często goszczą w waszych domach. Jednak w ogromnej ilości ich nazw i rodzajów, łatwo się pogubić.

Włosi są niekwestionowanymi liderami, jeśli chodzi o ilość spożywanego makaronu. Statystyczny mieszkaniec słonecznej Italii, zjada aż 30 kilogramów tego produktu w ciągu roku. To sześć razy więcej niż przeciętny Polak. Nic więc dziwnego, że nasza wiedza dotycząca rodzajów makaronów jest tak uboga. Rodzaje makaronów Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków gubi się w tych skomplikowanych nazwach. Właśnie dlatego zamiast powiedzieć mężowi „kup nitki”, uciekamy się do słów „kup makaron do rosołu”. W końcu każdy wie, jak on wygląda.  Nie ulega jednak wątpliwości, że w rodzajach makaronów warto się orientować, chociażby dla własnej satysfakcji. Postanowiliśmy więc wymienić kilka z nich i wytłumaczyć, na czym polegają różnice. Makaron spaghetti czyli długie nitki Makaron spaghetti to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków rodzajów tego przysmaku. Są to bardzo długie i dosyć grube nitki, które idealnie komponują się z takimi sosami jak bolognese, carbonara czy neapolitańskim. Włosi jadają go również z czosnkiem, oliwą i serem. Jest naprawdę przepyszny. Makaron fusilli czyli znane wszystkim świderki Na pewno kojarzycie również makaron fusilli, czyli krótkie kluski wyglądające jak małe świderki. Powstają poprzez zwinięcie ciasta w spiralę. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że bardzo dobrze łączą się z sosami i nie sprawiają problemów, jeśli chodzi o konsumpcję.  We Włoszech makaron fusilli, najczęściej jada się w towarzystwie mięsnych i serowych sosów. Z kolei w Polsce używa się go jako dodatek do zup, sałatek oraz dań głównych (zamiast ryżu czy ziemniaków). Makaron penne, czyli przepyszne rurki Ten makaron z pewnością również dobrze znacie....

Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
AdobeStock
Newsy
Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Jak prawidłowo gotować makaron? Mimo iż czynność ta jest z pozoru łatwa, wiele osób popełnia przy niej błędy.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą. Jak długo gotować makaron, żeby był al dente? Makaron, w zależności od formy, gotuje się od 5 do 12 minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Podstawowe zasady gotowania makaronu Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to odpowiednio dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest...

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po takim czasie nadaje się tylko do wyrzucenia
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po pewnym czasie będzie niebezpieczny dla zdrowia
Spożycie nieświeżego makaronu może przyprawić was o problemy żołądkowe. Podpowiemy wam, jak długo można trzymać ugotowany makaron w lodówce.

Szary, nieapetyczny wygląd wysuszonego, kilkudniowego makaronu skutecznie odstrasza przed jego spożyciem. Skąd jednak dokładnie wiadomo, że danie makaronowe nie nadaje się już do spożycia? Znamy szacunkowe i przybliżone dane na temat tego, jak długo można przechowywać ugotowany makaron. Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Zanim przystąpicie do zapoznania się z naszymi wytycznymi, pierwszą rzeczą przed odgrzaniem starego makaronu, będzie szybka i prosta kontrola jakości. Jeśli makaron wygląda nieładnie i nieapetycznie, a dodatkowo zaczyna pachnieć niezbyt zachęcająco, to pierwszy znak, że z daniem coś jest nie tak. Jeżeli jednak nadal macie wątpliwości co do tego, czy odgrzać obiad sprzed kilku dni, czy szukać składników na coś świeżego, rzućcie okiem na tę listę. Oto szacunkowa długość przechowywania różnych makaronów w lodówce: Ugotowany, domowej roboty makaron z mąki pszennej: 4-5 dni Świeży makaron  kupiony w sklepie po otwarciu opakowania (nieugotowany półprodukt dostępny w sklepowych lodówkach): 1-3 dni Ugotowany makaron pszenny: 3-5 dni Ugotowany makaron z soczewicy, fasoli lub grochu: 3-5 dni Ugotowany makaron bezglutenowy: 3-5 dni Ugotowane tortellini lub inne nadziewane kluseczki: 3-4 dni Lasagne, bologhnese, carbonara i inne makarony ugotowane i wymieszane z sosem:  ok. 2-3 dni Biorąc pod uwagę te szacunkowe dane, pamiętajcie także o tym, że większość z makaronowych dań na pewno nie nada się do spożycia po przekroczeniu jednego tygodnia w lodówce od dnia ugotowania. Jak długo można przechowywać gotowy makaron poza lodówką? Co z makaronami, które „leżakowały” poza lodówką przez dłuższy czas? Niestety zjedzenie gotowego dania, które pozostawało nawet dobę w temperaturze...