Jak odgrzać wczorajszy makaron?
Adobe Stock
Newsy

Jak odgrzać wczorajszy ryż albo makaron? Zróbcie tak, a będą smakować jak świeżo zrobione

Jeśli znowu ugotowaliście za dużo makaronu lub ryżu nie martwcie się. Z łatwością odgrzejecie je na drugi dzień.

Fanom makaronowych obiadów z pewnością nieraz zdarzyło się ugotować go za dużo. W efekcie połowa tego, co ugotowaliście lądowała w lodówce lub, co gorsza, w koszu. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o ryż. Na szczęście oba produkty da się bardzo łatwo i szybko podgrzać. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak podgrzać wczorajszy makaron?

Jeśli jest to zwykły makaron lub ryż (bez sosu) wystarczy, że umieścicie go w sitku i zanurzycie we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę. Tak przygotowany możecie od razu wykładać na talerze.

Jeśli jednak chcecie podgrzać produkt z sosem, istnieją na to dwa sposoby. Pierwszy to oczywiście umieszczenie dania na patelni i podlanie go odrobiną przegotowanej wody (lub śmietanki). Po kilku minutach powinien być gotowy do jedzenia. Pamiętajcie jednak, by cały czas go mieszać, inaczej się przypali.

Drugim sposobem na odgrzanie makaronu lub ryżu z sosem jest umieszczenie go w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu potrawa będzie gotowa do spożycia.

Przepis na spaghetti carbonara

Na jeden z powyższych sposobów śmiało możecie odgrzać domową carbonarę. Nie bójcie się więc przygotować jej więcej. Obiad z głowy na co najmniej 2 dni.

Będziecie potrzebować:

  • 250 gramów makaronu typu spaghetti
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • 50 gramów tartego parmezanu
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 1 jajka
  • 1 cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na patelni bez dodatkowego tłuszczu.
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie przez kilka minut.
  3. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko, połowę podanej w przepisie porcji sera, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Pod patelnią zmniejszcie ogień, a następnie umieśćcie na niej przyrządzony w oddzielnym naczyniu sos. Pamiętajcie, by go energicznie mieszać, inaczej zrobi się jajecznica. Nie podgrzewajcie go też dłużej niż to konieczne. Powinien zacząć gęstnieć, ale nie może się zważyć.
  5. Makron ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie go odcedźcie i połączcie z sosem (nie polewajcie zimną wodą). Przed podaniem danie oprószcie z wierzchu pozostałym parmezanem.

Smacznego!

Czy dodawać olej do gotowania makaronu?
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób makaron? Dodawanie tego składnika to najgorszy kulinarny błąd. Konsekwencje są opłakane
Jedni twierdzą, że do gotowania makaronu powinno się dodawać olej, inni uważają, że to bzdura. Niestety okazuje się, że tłuszcz może tylko zaszkodzić waszemu daniu.

Nie od dziś wiadomo, że podczas gotowania makaron, bez względu na jego rodzaj, lubi się sklejać. Aby temu zapobiec wielu zaleca dodanie do wody niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Okazuje się jednak, że ten sposób nie jest zbyt praktyczny. Nigdy nie dodawajcie oleju do gotowania makaronu Olej nigdy nie zmiesza się z wodą, ponieważ jest od niej lżejszy. Toteż mikstura pozostanie na jej powierzchni i nie oblepi makaronu podczas gotowania. Jednakże podczas odcedzania kluski zostaną wymieszane z tłuszczem, który sprawi, że ich powierzchnia stanie się śliska.  Skutek takiej zabawy będzie niemalże opłakany. Śliski makaron nie będzie w stanie idealnie połączyć się z sosem – wszystko będzie spadało z widelca. Jeśli nie chcecie, by wasz makaron się nie sklejał lepiej ugotujcie go w odpowiednio dużym garnku z odpowiednią ilością wody – kluski nie lubią mieć zbyt mało miejsca. Pamiętajcie też, by co kilka minut je przemieszać. Możecie przetestować skuteczność naszych rad na tym prostym przepisie na spaghetti carbonara. Przepis na spaghetti carbonara Składniki: 250 gramów makaronu typu spaghetti 150 gramów wędzonego boczku 50 gramów tartego parmezanu 200 ml śmietany 30 proc. 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku sól pieprz Przygotowanie  Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na dużej patelni. Nie używajcie do tego oleju, ani żadnego innego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest już wystarczająco tłusty. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko, połowę podanej w...

lazania na walentynki przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Błyskawiczna lazania na romantyczną kolację we dwoje. Robi się sama, a efekt i smak robią wrażenie
Z racji, że w tym roku zakochani nie mają możliwości świętować swojego dnia w restauracji, większość już krząta się po kuchni w poszukiwaniu walentynkowych inspiracji. Tym, którzy wciąż nie wiedzą, co zrobić, proponujemy przepyszną lazanię dla dwojga.

Święto zakochanych to idealna okazja na upichcenie czegoś wyjątkowego. W końcu, jak mówi staropolskie przysłowie, „przez żołądek do serca”. Zegar nieubłaganie odmierza czas do walentynkowej kolacji. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu na danie, które zaserwujecie swojej drugiej połówce, śpieszymy z pomocą. Ta lazania z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych wybranków.  Pamiętajcie, 14 lutego nie liczą się umiejętności tylko gest. Spróbujcie, nawet jeśli nie jesteście świetnymi kucharzami. Kochająca osoba na pewno doceni to bardziej niż kupione w sklepie pudełko czekoladek. A więc do dzieła. Przepis na lazanie Będziecie potrzebować 5 płatów makaronu do lazanii 350 gramów mięsa mielonego 300 ml przecieru pomidorowego 1 szklanki mleka 1 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Soku z cytryny 1 cebuli Startego sera żółtego Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, gałki muszkatołowej   Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Po ok. 4 minutach mięso zalejcie przecierem pomidorowym. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią, wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut. W niewielkim rondelku roztopcie masło, a następnie dodajcie do niego mąkę oraz mleko i zacznijcie energicznie mieszać. Po kilku chwilach mikstura zacznie gęstnieć. Wzbogaćcie ją o sok z cytryny i gałkę muszkatołową i odstawcie. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według przepisu producenta. Pamiętajcie jednak, by nie wkładać wszystkich płatów naraz, mogą się skleić. W...

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę
„Co kraj to obyczaj”. Makaron we Włoszech jada się zupełnie inaczej niż u nas. I choć spaghetti bolognese to potrawa, którą Polacy kochają. Zobaczcie jak je zrobić nie po polsku, tylko po włosku.

Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie. 2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy. Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach: Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski: Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny. Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania. Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem. Przepis na włoskie spaghetti bolognese Składniki: 300 g boczku 1 duża marchewka 3-4 łodygi selera naciowego 1 cebula Pół szklanki czerwonego wina 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej Pół szklanki mleka 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) Sól, pieprz Odrobina cukru 80-100 g makaronu na osobę...

lasagne bez beszamelu przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Jak przyrządzić idealną lasagne? Ta z naszego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach
Lasagne to, zaraz obok pizzy, zdecydowanie najpyszniejsza włoska potrawa, którą możecie przyrządzić w swojej kuchni. Z racji, że wiele osób nie przepada za dodawanym do niej beszamelem, proponujemy wersje bez jego udziału!

Choć polskich wariacji na temat lasagne powstało już bardzo dużo, wciąż niekwestionowanym faworytem jest ta w wersji klasycznej – z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Wiele osób stroni jednak od jej jedzenia z uwagi na obecność specyficznego dodatku w postaci beszamelu. Ten przepis wszystko zmieni. Przepis na lasagne Będziecie potrzebować 12 sztuk makaronu do lasagne 250 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 200 gramów sera żółtego 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Pomidory z puszki umieśćcie w wysokim naczyniu i zblendujcie na gładką masę przy pomocy blendera. Tak przygotowany sos dodajcie do mięsa. Całość doprawcie solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dokładnie wymieszajcie. Duście przez ok. 10 minut. Makaron lasagne ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Płaskie i podłużne naczynie żaroodporne wysmarujcie miękkim masłem, a następnie zacznijcie w nim układać składniki warstwami, w kolejności – makaron, farsz, makaron, farsz, makaron, farsz. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i posypcie nim wierzch lasagne. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 30 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy