Fanom makaronowych obiadów z pewnością nieraz zdarzyło się ugotować go za dużo. W efekcie połowa tego, co ugotowaliście lądowała w lodówce lub, co gorsza, w koszu. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o ryż. Na szczęście oba produkty da się bardzo łatwo i szybko podgrzać. 

Jak podgrzać wczorajszy makaron?

Jeśli jest to zwykły makaron lub ryż (bez sosu) wystarczy, że umieścicie go w sitku i zanurzycie we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę. Tak przygotowany możecie od razu wykładać na talerze.

Jeśli jednak chcecie podgrzać produkt z sosem, istnieją na to dwa sposoby. Pierwszy to oczywiście umieszczenie dania na patelni i podlanie go odrobiną przegotowanej wody (lub śmietanki). Po kilku minutach powinien być gotowy do jedzenia. Pamiętajcie jednak, by cały czas go mieszać, inaczej się przypali.

Drugim sposobem na odgrzanie makaronu lub ryżu z sosem jest umieszczenie go w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu potrawa będzie gotowa do spożycia.

Zobacz także:

Przepis na spaghetti carbonara

Na jeden z powyższych sposobów śmiało możecie odgrzać domową carbonarę. Nie bójcie się więc przygotować jej więcej. Obiad z głowy na co najmniej 2 dni.

Będziecie potrzebować:

  • 250 gramów makaronu typu spaghetti
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • 50 gramów tartego parmezanu
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 1 jajka
  • 1 cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na patelni bez dodatkowego tłuszczu.
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie przez kilka minut.
  3. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko, połowę podanej w przepisie porcji sera, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Pod patelnią zmniejszcie ogień, a następnie umieśćcie na niej przyrządzony w oddzielnym naczyniu sos. Pamiętajcie, by go energicznie mieszać, inaczej zrobi się jajecznica. Nie podgrzewajcie go też dłużej niż to konieczne. Powinien zacząć gęstnieć, ale nie może się zważyć.
  5. Makron ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie go odcedźcie i połączcie z sosem (nie polewajcie zimną wodą). Przed podaniem danie oprószcie z wierzchu pozostałym parmezanem.

Smacznego!