
Cienko rozbite, z chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Tak powinny smakować idealne schabowe.
I rzeczywiście w większości przypadków tak właśnie smakują. Gorzej jest jednak następnego dnia, kiedy przychodzi do odgrzewania starych kotletów.
Czy usmażone kotlety schabowe można odgrzać następnego dnia?
Czasami nie ma jednak wyjścia i trzeba zjeść, to co zostało z poprzedniego obiadu. Zapomnijcie o smażeniu kotletów znowu w głębokim tłuszczu.
Nie najlepszym rozwiązaniem wydaje się także odgrzewanie „schaboszczaków” na szybko w mikrofalówce.
Krótki pobyt w kuchni mikrofalowej sprawi, że wasze kotlety w mig staną się twarde jak skała. Trzeba szukać więc alternatywnych sposobów.
Jednym z nich jest odgrzanie kotletów schabowych po prostu na suchej patelni. Połóżcie wasze schabowe na suchej, zimnej patelni.
Nie dodawajcie żadnego tłuszczu – w panierce jest pod dostatkiem oleju, który kotlet wchłonął podczas pierwszego smażenia.
Jak podgrzać schabowe w piekarniku?
Wystarczy kilka minut z obu stron i kotlet będzie smakował całkiem znośnie. Jeśli jednak macie wyższe wymagania, skorzystajcie z piekarnika.
Odpiekanie kotletów w piekarniku przywróci im doskonały smak. Dzięki temu sposobowi odgrzewania będą smakowały prawie tak samo, jak „na świeżo”.
Rozgrzanie piekarnika pochłania jednak sporo energii. Dlatego warto, by oprócz odgrzewania „schaboszczaków” przyrządzić w tym czasie coś innego. Np. pieczone ziemniaki.
A oto nasza krótka podpowiedź jak najlepiej odpiec w piekarniku wczorajsze schabowe:
- Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 st. C.
- Kotlety umieśćcie w naczyniu żaroodpornym lub ułóżcie na blasze i przykryjcie je srebrną folią aluminiową.
- Kotlety z poprzedniego dnia odpiekane pod przykryciem nie stracą wilgoci, która nie będzie ulatywała z naczynia.
- Odpiekajcie kotlety przez ok. 20-30 min. Po tym czasie sprawdźcie, czy kotlety są już ciepłe w środku.
- Smacznego!
Czytaj także: