Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?
Flickr
Newsy

Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?

Zrobiliście za dużo schabowych i jesteście zmuszeni następnego dnia do „powtórki z rozrywki”? Mamy sposób na odgrzewane, ale za to soczyste i chrupiące schabowe.
Hubert Rój
kwiecień 08, 2021

Cienko rozbite, z chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Tak powinny smakować idealne schabowe.

I rzeczywiście w większości przypadków tak właśnie smakują. Gorzej jest jednak następnego dnia, kiedy przychodzi do odgrzewania starych kotletów.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czy usmażone kotlety schabowe można odgrzać następnego dnia?

Czasami nie ma jednak wyjścia i trzeba zjeść, to co zostało z poprzedniego obiadu. Zapomnijcie o smażeniu kotletów znowu w głębokim tłuszczu.

Nie najlepszym rozwiązaniem wydaje się także odgrzewanie „schaboszczaków” na szybko w mikrofalówce.

Krótki pobyt w kuchni mikrofalowej sprawi, że wasze kotlety w mig staną się twarde jak skała. Trzeba szukać więc alternatywnych sposobów.

Jednym z nich jest odgrzanie kotletów schabowych po prostu na suchej patelni. Połóżcie wasze schabowe na suchej, zimnej patelni.

Nie dodawajcie żadnego tłuszczu – w panierce jest pod dostatkiem oleju, który kotlet wchłonął podczas pierwszego smażenia.

Zobacz także

Jak podgrzać schabowe w piekarniku?

Wystarczy kilka minut z obu stron i kotlet będzie smakował całkiem znośnie. Jeśli jednak macie wyższe wymagania, skorzystajcie z piekarnika.

Odpiekanie kotletów w piekarniku przywróci im doskonały smak. Dzięki temu sposobowi odgrzewania będą smakowały prawie tak samo, jak „na świeżo”.

Rozgrzanie piekarnika pochłania jednak sporo energii. Dlatego warto, by oprócz odgrzewania „schaboszczaków” przyrządzić w tym czasie coś innego. Np. pieczone ziemniaki.

A oto nasza krótka podpowiedź jak najlepiej odpiec w piekarniku wczorajsze schabowe:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 st. C.
  2. Kotlety umieśćcie w naczyniu żaroodpornym lub ułóżcie na blasze i przykryjcie je srebrną folią aluminiową.
  3. Kotlety z poprzedniego dnia odpiekane pod przykryciem nie stracą wilgoci, która nie będzie ulatywała z naczynia.
  4. Odpiekajcie kotlety przez ok. 20-30 min. Po tym czasie sprawdźcie, czy kotlety są już ciepłe w środku.
  5. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze