Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?
Flickr
Newsy

Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?

Zrobiliście za dużo schabowych i jesteście zmuszeni następnego dnia do „powtórki z rozrywki”? Mamy sposób na odgrzewane, ale za to soczyste i chrupiące schabowe.

Cienko rozbite, z chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Tak powinny smakować idealne schabowe.

I rzeczywiście w większości przypadków tak właśnie smakują. Gorzej jest jednak następnego dnia, kiedy przychodzi do odgrzewania starych kotletów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy usmażone kotlety schabowe można odgrzać następnego dnia?

Czasami nie ma jednak wyjścia i trzeba zjeść, to co zostało z poprzedniego obiadu. Zapomnijcie o smażeniu kotletów znowu w głębokim tłuszczu.

Nie najlepszym rozwiązaniem wydaje się także odgrzewanie „schaboszczaków” na szybko w mikrofalówce.

Krótki pobyt w kuchni mikrofalowej sprawi, że wasze kotlety w mig staną się twarde jak skała. Trzeba szukać więc alternatywnych sposobów.

Jednym z nich jest odgrzanie kotletów schabowych po prostu na suchej patelni. Połóżcie wasze schabowe na suchej, zimnej patelni.

Nie dodawajcie żadnego tłuszczu – w panierce jest pod dostatkiem oleju, który kotlet wchłonął podczas pierwszego smażenia.

Zobacz także
Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe

Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Jak podgrzać schabowe w piekarniku?

Wystarczy kilka minut z obu stron i kotlet będzie smakował całkiem znośnie. Jeśli jednak macie wyższe wymagania, skorzystajcie z piekarnika.

Odpiekanie kotletów w piekarniku przywróci im doskonały smak. Dzięki temu sposobowi odgrzewania będą smakowały prawie tak samo, jak „na świeżo”.

Rozgrzanie piekarnika pochłania jednak sporo energii. Dlatego warto, by oprócz odgrzewania „schaboszczaków” przyrządzić w tym czasie coś innego. Np. pieczone ziemniaki.

A oto nasza krótka podpowiedź jak najlepiej odpiec w piekarniku wczorajsze schabowe:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 st. C.
  2. Kotlety umieśćcie w naczyniu żaroodpornym lub ułóżcie na blasze i przykryjcie je srebrną folią aluminiową.
  3. Kotlety z poprzedniego dnia odpiekane pod przykryciem nie stracą wilgoci, która nie będzie ulatywała z naczynia.
  4. Odpiekajcie kotlety przez ok. 20-30 min. Po tym czasie sprawdźcie, czy kotlety są już ciepłe w środku.
  5. Smacznego!

Czytaj także:

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
renatka1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
Dbacie o linię lub po prostu nie przepadacie za zapachem smażonych kotletów? Zróbcie je w piekarniku!

W wielu domach kotlet schabowy musi się pojawić na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jeśli należycie do grona miłośników kotletów schabowych , na pewno spodoba wam się poniższy przepis na schabowe inaczej , czyli… z piekarnika! Nie trzeba ich w ogóle smażyć na tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Kotlety wystarczy przygotować tak, jak zwykle, ale zamiast smażyć schabowe , upieczcie je po prostu w piekarniku. Wypróbujcie prosty przepis na to danie autorstwa renatka1, użytkowniczki portalu gotujmy.pl. Przepis na kotlety schabowe z piekarnika Do przygotowania takich kotletów schabowych nie potrzeba w ogóle tłuszczu! Kotlety schabowe z piekarnika zrobicie ze składników z poniższej listy: Składniki: 4 plastry schabu na kotlety 1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych 100 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy miodowej Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Pieprz czarny Sól Przygotowanie: Wymieszajcie w misce kefir ze słodką papryką, musztardą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą i jajkiem. Następnie umyjcie kotlety, rozbijcie tłuczkiem i zanurzcie w marynacie. Odstawcie do lodówki na około 20 minut. Płatki kukurydziane zmielcie w blenderze na drobno tak, by powstała panierka. Zamarynowane kotlety obtoczcie w panierce z płatków. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie kotlety z każdej strony po 15 minut. Od razu po upieczeniu wyłóżcie kotlety na talerze. Podawajcie z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego! Jak zrobić soczyste schabowe z piekarnika? Może się zdarzyć, że wasze schabowe po upieczeniu w piekarniku będą nieco...

Posmarujcie tym schabowego przed panierowaniem, a efekt totalnie was zaskoczy. Genialnie podkręca smak
Adobe Stock
Newsy
Posmarujcie tym kotlety schabowe przed panierowaniem. Ta rzecz genialnie podkręca smak
Dobra, pomysłowa marynata, to idealny pomysł na odczarowanie starego przepisu na kotlety schabowe.

Nie ma to jak swojskie, domowe schabowe. Czasem jednak nawet i najlepsze danie, może się łatwo znudzić. W takich wypadkach trzeba szukać nowych inspiracji, by nieco odświeżyć stare i ograne już dziesiątki razy przepisy. Wiele osób próbuje poprawiać smak swoich „schaboszczaków” poprzez marynowanie ich w mleku z cebulą. My proponujemy pójście o krok dalej. Jak łatwo można podkręcić smak swoich schabowych? Nasz pomysł specjalnie dla was na odświeżone schabowe to... jogurtowa marynata. Zanim jednak utaplacie swoje wszystkie kotlety w gęstym jogurcie, zróbcie coś jeszcze. Chodzi tutaj mianowicie o dodanie do jogurtu czosnku. Wystarczy obrać czosnek ze skórki i przecisnąć go przez praskę. Taka mieszanka sprawi, że kotlet nabierze nieco bałkańskiego, południowego charakteru. Grecja w domu bez wyjeżdżania na drogie wczasy! Śródziemnomorski charakter waszej potrawy, dopełni mizeria przypominająca nieco greckie tzatziki i ziemniaczki podane z koperkiem. Palce lizać! Przepis na kotlety schabowe marynowane w jogurcie Składniki: Ok. 50 dag schabu Pół opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego  (ok. 10 dag) Bułka tarta 1 jajko Czosnek – 1-2 ząbki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Schab pokrójcie na plastry. Pokrojone plastry rozbijcie na cienkie kotlety. Oprószcie kotlety odrobiną soli i pieprzu. Czosnek obierzcie ze skórki i przeciśnijcie przez praskę. Do miski przełóżcie jogurt, wymieszajcie go solidnie z czosnkiem i zamoczcie w nim wasze kotlety. Kotlety powinny marynować się w jogurcie od kilku godzin do nawet całej nocy. Po zamoczeniu kotletów należy włożyć je do lodówki. Po tym czasie zdejmijcie z kotletów nadmiar jogurtu. Panierujcie kotlety w...

Schabowe Gessler
Adobe Stock, ons.pl
Newsy
Przepis Magdy Gessler na idealny kotlety schabowe. Nie zgadniesz, co do nich dodaje
Schabowe to prawdziwa podstawa dla każdej pani domu. Dobre mięso, złocista panierka, ach! Aż cieknie ślinka! Magda Gessler radzi, by użyć jednego nietypowego składnika. Wtedy wyjdą jeszcze lepsze!

Kotlety schabowe wszyscy znamy i kochamy. Mało mówi się jednak o ich pochodzeniu. Wejście popularnych "schaboszczaków" w poczet klasyki polskiej kuchni odbyło się całkiem niedawno, czyli po II wojnie światowej. Kotlety schabowe sięgają swoimi korzeniami do wykwintnego austriackiego specjału, czyli sznycla wiedeńskiego. To delikatne w smaku danie składa się z cieniutko zbitego plastra cielęcego mięsa smażonego w panierce na smalcu. W lepszych restauracjach można było dostać sznycle usmażone na maśle. Dzisiaj wybieramy do naszych kotletów niemal wyłącznie mięso wieprzowe. I wcale nie oznacza to, że nasza potrawa musi być mniej smaczna. Zwłaszcza kiedy zastosujemy jeden trik, który zdradziła uczestnikom „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler. Żeby kotlety schabowe udały się i smakowały tak jak kiedyś, trzeba stosować kilka powszechnie znanych zasad, takich jak cienkie ubicie mięsa, doprawienie solą i pieprzem i smażenia w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Jak twierdzi gwiazda TVN, miękkość wewnątrz, a chrupkość na zewnątrz zapewnimy kotletom poprzez moczenie mięsa w marynacie z mleka i cebuli. Najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc. Przepis na kotlety schabowe według Magdy Gessler Składniki: 50 dag schabu 1 szklanka mleka 1 cebula 2 duże, roztrzepane jaja mąka pszenna – kilka łyżek bułka tarta sól pieprz smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na dość grube plastry Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią nasze rozbite mięso. Zalewamy mięso z cebulą szklanką mleka i odkładamy do lodówki na noc. Nazajutrz „wyławiamy” kotlety schabowe z zalewy i dokładnie je osuszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem....

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Macie ochotę na coś naprawdę pysznego? Zróbcie nieco bardziej ekskluzywną wersję tradycyjnego kotleta schabowego. Ten smak na pewno zadowoli niejednego smakosza!

Kotlety schabowe podawane z ziemniakami i mizerią to idealny obiad dla całej rodziny. Na drugi dzień smakują rewelacyjnie na przykład z chlebem jako szybka przekąska. Świeża pajda chleba, ogórek kiszony i „wczorajszy” aromatyczny plaster schabu w panierce, nasyci tak jak trzeba. Jedno jest pewne: bez kotletów schabowych ciężko jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli chcecie je zjeść w bardziej ekskluzywnej wersji, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.   Pamiętajcie, że idealne schabowe to nie tylko wybór dobrego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu. Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość i pisaliśmy o tym tutaj .  Przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i pieczarkami Składniki: Schab bez kości lub 3 plastry schabu  10 pieczarek 100 g sera żółtego 1 łyżka masła mąka 1 jajko Bułka tarta  Przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Jeśli kupiliście schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry. Plastry mięsa przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około  4 minuty na każdej ze stron.  Po zdjęciu z patelni możecie odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Pieczarki umyjcie,...