/Cienko rozbite, z chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Tak powinny smakować idealne kotlety schabowe. I rzeczywiście w większości przypadków tak właśnie smakują. Gorzej jest jednak następnego dnia, kiedy przychodzi do odgrzewania starych kotletów. Jak sobie poradzić z tym fantem, by nie stracić ich smaku i chrupkości?

Czy można odgrzać kotlety schabowe w mikrofalówce?

Czasami nie ma jednak wyjścia i trzeba zjeść, to co zostało z poprzedniego obiadu. Zapomnijcie o smażeniu kotletów znowu w głębokim tłuszczu albo nawet na małym tłuszczu.

Nie najlepszym rozwiązaniem wydaje się także odgrzewanie „schaboszczaków” na szybko w mikrofalówce. Pierwszy z tych sposobów sprawi, że panierka wchłonie olej, a drugi spowoduje, że schabowe po prostu nie będą odpowiednio chrupkie i smaczne, a przy okazji mogą szybko stwardnieć.

Jak odgrzać kotlety schabowe na patelni?

Całkiem dobrym sposobem na odgrzanie kotletów schabowych jest użycie suchej patelni. Jak to zrobić? To bardzo proste. Połóżcie wasze schabowe na suchej, zimnej patelni. Nie dodawajcie żadnego tłuszczu – w panierce jest pod dostatkiem oleju, który kotlet wchłonął podczas pierwszego smażenia.

Zobacz także:

Po ustawieniu kotletów na patelni podgrzewajcie je na małym ogniu przez kilka minut z obu stron. Kotlety powinny równomiernie się odgrzać. Jeżeli jednak smak tak odgrzanych kotletów wam nie odpowiada, wypróbujcie jeszcze jednego sprawdzonego sposobu. 

Jak podgrzać schabowe w piekarniku?

Ten patent jest równie prosty jak poprzedni. Odpiekanie kotletów w piekarniku przywróci im doskonały smak. Dzięki temu sposobowi odgrzewania będą smakowały prawie tak samo, jak „na świeżo”.

Rozgrzanie piekarnika pochłania jednak sporo energii. Dlatego warto, by oprócz odgrzewania „schaboszczaków” przyrządzić w tym czasie coś innego. Np. pieczone ziemniaki lub inne danie.

A oto nasza krótka podpowiedź jak najlepiej odgrzać w piekarniku wczorajsze schabowe:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 st. C.
  2. Kotlety umieśćcie w naczyniu żaroodpornym lub ułóżcie na blasze i przykryjcie je srebrną folią aluminiową.
  3. Kotlety z poprzedniego dnia odpiekane pod przykryciem nie stracą wilgoci, która nie będzie ulatywała z naczynia.
  4. Odpiekajcie kotlety przez ok. 20-30 min. Po tym czasie sprawdźcie, czy kotlety są już ciepłe w środku.
  5. Smacznego!