Pierś z kurczaka to chudy kawałek mięsa pochodzący z mięśnia piersiowego na spodzie kurczaka. Każdy kurczak zawiera jedną pierś z kurczaka z dwiema połówkami, które zazwyczaj są rozdzielane podczas procesu rozbioru i sprzedawane jako osobne piersi.
Pierś z kurczaka to łatwe w przygotowaniu mięso, które z powodzeniem może być grillowane, pieczone, smażone i gotowane na wiele innych sposobów.
Bez względu na to, jaką wybierzecie metodę gotowania, największą wadą tej części kurczaka jest to, że podczas odgrzewania robi się ona sucha i wyraźnie zmienia smak na gorszy. Czy da się jakoś temu zaradzić?
Jak odgrzać piersi z kurczaka, żeby nie były suche?
Jeżeli odgrzewaliście kiedyś pierś z kurczaka, na pewno wiecie, że to raczej kiepski pomysł. Podobnie jak w przypadku każdego innego rodzaju mięsa, głównym minusem podczas podgrzewania piersi z kurczaka jest to, że danie zwykle wychodzi suche.
Zobacz także:
Jak odgrzać piersi z kurczaka, żeby tego uniknąć? Wykorzystajcie któryś z tych trzech sposobów.
1. Odgrzewanie piersi z kurczaka w kuchence mikrofalowej
- pokrójcie pierś z kurczaka na kawałki wielkości kęsa i umieśćcie na talerzu lub w szklanym naczyniu, którego można używać w kuchence mikrofalowej
- dodajcie niewielką ilość wody lub bulionu drobiowego i przykryjcie mięso pokrywką nadającą się do stosowania w kuchence mikrofalowej
- podgrzewajcie mięso aż kawałki będą rozgrzane
Możecie też skorzystać z ciekawego triku z papierem kuchennym, z którego korzysta amerykańska szefowa kuchni Nicole Rufus:
- zwilżcie w wodzie gruby ręcznik papierowy i połóżcie go na kawałkach kurczaka przed podgrzaniem
- ta metoda pomoże zatrzymać parę i przywrócić wilgoć kurczakowi
2. Odgrzewanie piersi z kurczaka w piekarniku
- jeżeli chcecie odgrzać w piekarniku piersi z kurczaka bez kości i skóry, rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- wyjmijcie kurczaka z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową
- dodajcie wodę lub bulion drobiowy do naczynia do pieczenia — tylko tyle, aby przykryły dno
- piersi z kurczaka włóżcie do naczynia do pieczenia, przykryjcie folią aluminiową i pieczcie do podgrzania przez co najmniej 10 minut
3. Odgrzewanie piersi z kurczaka na zwykłej kuchence
- jeżeli chcecie odgrzać piersi z kurczaka bez kości i skóry na kuchence, wyjmijcie je najpierw z lodówki i pozwólcie im osiągnąć temperaturę pokojową
- dodajcie trochę wody lub bulionu z kurczaka do średniej lub dużej patelni
- Włóżcie na patelnię piersi z kurczaka i podgrzejcie je na średnim poziomie
- przykryjcie mięso pokrywką i podgrzewajcie, aż się rozgrzeje, obracając co jakiś czas mięso
Źródło: msn.com