Pierś z kurczaka to chudy kawałek mięsa pochodzący z mięśnia piersiowego na spodzie kurczaka. Każdy kurczak zawiera jedną pierś z kurczaka z dwiema połówkami, które zazwyczaj są rozdzielane podczas procesu rozbioru i sprzedawane jako osobne piersi.

Pierś z kurczaka to łatwe w przygotowaniu mięso, które z powodzeniem może być grillowane, pieczone, smażone i gotowane na wiele innych sposobów.

Bez względu na to, jaką wybierzecie metodę gotowania, największą wadą tej części kurczaka jest to, że podczas odgrzewania robi się ona sucha i wyraźnie zmienia smak na gorszy. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Jak odgrzać piersi z kurczaka, żeby nie były suche?

Jeżeli odgrzewaliście kiedyś pierś z kurczaka, na pewno wiecie, że to raczej kiepski pomysł. Podobnie jak w przypadku każdego innego rodzaju mięsa, głównym minusem podczas podgrzewania piersi z kurczaka jest to, że danie zwykle wychodzi suche.

Zobacz także:

Jak odgrzać piersi z kurczaka, żeby tego uniknąć? Wykorzystajcie któryś z tych trzech sposobów.

1. Odgrzewanie piersi z kurczaka w kuchence mikrofalowej

  • pokrójcie pierś z kurczaka na kawałki wielkości kęsa i umieśćcie na talerzu lub w szklanym naczyniu, którego można używać w kuchence mikrofalowej
  • dodajcie niewielką ilość wody lub bulionu drobiowego i przykryjcie mięso pokrywką nadającą się do stosowania w kuchence mikrofalowej
  • podgrzewajcie mięso aż kawałki będą rozgrzane

Możecie też skorzystać z ciekawego triku z papierem kuchennym, z którego korzysta amerykańska szefowa kuchni Nicole Rufus:

  • zwilżcie w wodzie gruby ręcznik papierowy i połóżcie go na kawałkach kurczaka przed podgrzaniem
  • ta metoda pomoże zatrzymać parę i przywrócić wilgoć kurczakowi

2. Odgrzewanie piersi z kurczaka w piekarniku

  • jeżeli chcecie odgrzać w piekarniku piersi z kurczaka bez kości i skóry, rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  • wyjmijcie kurczaka z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową
  • dodajcie wodę lub bulion drobiowy do naczynia do pieczenia — tylko tyle, aby przykryły dno 
  • piersi z kurczaka włóżcie do naczynia do pieczenia, przykryjcie folią aluminiową i pieczcie do podgrzania przez co najmniej 10 minut

3. Odgrzewanie piersi z kurczaka na zwykłej kuchence

  • jeżeli chcecie odgrzać piersi z kurczaka bez kości i skóry na kuchence, wyjmijcie je najpierw z lodówki i pozwólcie im osiągnąć temperaturę pokojową
  • dodajcie trochę wody lub bulionu z kurczaka do średniej lub dużej patelni
  • Włóżcie na patelnię piersi z kurczaka i podgrzejcie je na średnim poziomie
  • przykryjcie mięso pokrywką i podgrzewajcie, aż się rozgrzeje, obracając co jakiś czas mięso

Źródło: msn.com