Jak odgrzać pierś z kurczaka, żeby nie była sucha? Wykorzystajcie ten trik z ręcznikiem papierowym
Adobe Stock
Newsy

Jak odgrzać pierś z kurczaka, żeby nie była sucha? Wykorzystajcie ten trik z ręcznikiem papierowym

Chcecie odgrzać piersi z kurczaka, ale boicie się, że będą suche jak wiór? Sprawdźcie ten patent.

Pierś z kurczaka to chudy kawałek mięsa pochodzący z mięśnia piersiowego na spodzie kurczaka. Każdy kurczak zawiera jedną pierś z kurczaka z dwiema połówkami, które zazwyczaj są rozdzielane podczas procesu rozbioru i sprzedawane jako osobne piersi.

Pierś z kurczaka to łatwe w przygotowaniu mięso, które z powodzeniem może być grillowane, pieczone, smażone i gotowane na wiele innych sposobów.

Bez względu na to, jaką wybierzecie metodę gotowania, największą wadą tej części kurczaka jest to, że podczas odgrzewania robi się ona sucha i wyraźnie zmienia smak na gorszy. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odgrzać piersi z kurczaka, żeby nie były suche?

Jeżeli odgrzewaliście kiedyś pierś z kurczaka, na pewno wiecie, że to raczej kiepski pomysł. Podobnie jak w przypadku każdego innego rodzaju mięsa, głównym minusem podczas podgrzewania piersi z kurczaka jest to, że danie zwykle wychodzi suche.

Jak odgrzać piersi z kurczaka, żeby tego uniknąć? Wykorzystajcie któryś z tych trzech sposobów.

1. Odgrzewanie piersi z kurczaka w kuchence mikrofalowej

  • pokrójcie pierś z kurczaka na kawałki wielkości kęsa i umieśćcie na talerzu lub w szklanym naczyniu, którego można używać w kuchence mikrofalowej
  • dodajcie niewielką ilość wody lub bulionu drobiowego i przykryjcie mięso pokrywką nadającą się do stosowania w kuchence mikrofalowej
  • podgrzewajcie mięso aż kawałki będą rozgrzane

Możecie też skorzystać z ciekawego triku z papierem kuchennym, z którego korzysta amerykańska szefowa kuchni Nicole Rufus:

  • zwilżcie w wodzie gruby ręcznik papierowy i połóżcie go na kawałkach kurczaka przed podgrzaniem
  • ta metoda pomoże zatrzymać parę i przywrócić wilgoć kurczakowi
Zobacz także
Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół

Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół

Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie (są nieświeże, surowe piersi z kurczaka powinny być różowe i nie powinny być zbyt miękkie)

Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie 

2. Odgrzewanie piersi z kurczaka w piekarniku

  • jeżeli chcecie odgrzać w piekarniku piersi z kurczaka bez kości i skóry, rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  • wyjmijcie kurczaka z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową
  • dodajcie wodę lub bulion drobiowy do naczynia do pieczenia — tylko tyle, aby przykryły dno 
  • piersi z kurczaka włóżcie do naczynia do pieczenia, przykryjcie folią aluminiową i pieczcie do podgrzania przez co najmniej 10 minut

3. Odgrzewanie piersi z kurczaka na zwykłej kuchence

  • jeżeli chcecie odgrzać piersi z kurczaka bez kości i skóry na kuchence, wyjmijcie je najpierw z lodówki i pozwólcie im osiągnąć temperaturę pokojową
  • dodajcie trochę wody lub bulionu z kurczaka do średniej lub dużej patelni
  • Włóżcie na patelnię piersi z kurczaka i podgrzejcie je na średnim poziomie
  • przykryjcie mięso pokrywką i podgrzewajcie, aż się rozgrzeje, obracając co jakiś czas mięso

Źródło: msn.com

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie
AdobeStock
Newsy
Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie
Wasze pączki zrobiły się twarde i czerstwe? Wiemy, jak temu zaradzić.

Pączki - zwłaszcza te samodzielnie przygotowane - smakują najlepiej tuż po usmażeniu. Jednak wystarczy odczekać dzień czy dwa, by stały się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Czy da się je jeszcze jakoś uratować? Jak odświeżyć czerstwe pączki? Nic nie przebije smaku tradycyjnych, domowych pączków. Przygotowując samodzielnie wypieki, zawsze smażymy je z zapasem. Z kilograma mąki, wyjdzie nam nawet kilkanaście pączków. Co zrobić z taką ilością tych łakoci, jeśli wiadomo że nie znikną z talerzy od razu? Przygotowując pączki, warto zaprosić na degustację bliskich – rodzinę, sąsiadów czy przyjaciół. Pączki smakują najlepiej w dniu, w którym je przygotowaliśmy. Co zrobić, gdy pączki nam zostaną i na drugi dzień są twarde i nie takie smaczne, jak po usmażeniu? Z pomocą przyjdzie wam pewna prosta sztuczka. Wystarczy, że użyjecie mikrofalówki. Odświeżanie pączków w kuchence mikrofalowej Mikrofalówka jest świetnym rozwiązaniem w przypadku odświeżania pączków. Oprócz tego, że jest to niezwykle szybka metoda, daje pożądane rezultaty. Ponadto, możecie podgrzać tylko tyle pączków, ile w danym momencie potrzebujecie a resztę zostawić na później. Jen Greif - cukierniczka i współwłaścicielka cukierni w Tampa na Florydzie, zdradziła jak krok po kroku odgrzać pączki w mikrofalówce. Włóżcie czerstwe pączki do mikrofalówki i podgrzewajcie je przez jedynie 10-15 sekund (sprawdźcie co około pięć sekund, czy pączki są już miękkie). Po wyjęciu z mikrofalówki, pączki powinny być miękkie, zupełnie tak jakby były świeże. Pamiętajcie jednak, aby szybko je zjeść, ponieważ w krótkim czasie znów mogą stać się twarde. Uważajcie też, żeby nie poparzyć języka konfiturą, która może...

Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?
Flickr
Newsy
Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?
Zrobiliście za dużo schabowych i jesteście zmuszeni następnego dnia do „powtórki z rozrywki”? Mamy sposób na odgrzewane, ale za to soczyste i chrupiące schabowe.

Cienko rozbite, z chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Tak powinny smakować idealne schabowe. I rzeczywiście w większości przypadków tak właśnie smakują. Gorzej jest jednak następnego dnia, kiedy przychodzi do odgrzewania starych kotletów. Czy usmażone kotlety schabowe można odgrzać następnego dnia? Czasami nie ma jednak wyjścia i trzeba zjeść, to co zostało z poprzedniego obiadu. Zapomnijcie o smażeniu kotletów znowu w głębokim tłuszczu. Nie najlepszym rozwiązaniem wydaje się także odgrzewanie „schaboszczaków” na szybko w mikrofalówce. Krótki pobyt w kuchni mikrofalowej sprawi, że wasze kotlety w mig staną się twarde jak skała. Trzeba szukać więc alternatywnych sposobów. Jednym z nich jest odgrzanie kotletów schabowych po prostu na suchej patelni. Połóżcie wasze schabowe na suchej, zimnej patelni. Nie dodawajcie żadnego tłuszczu – w panierce jest pod dostatkiem oleju, który kotlet wchłonął podczas pierwszego smażenia. Jak podgrzać schabowe w piekarniku? Wystarczy kilka minut z obu stron i kotlet będzie smakował całkiem znośnie. Jeśli jednak macie wyższe wymagania, skorzystajcie z piekarnika. Odpiekanie kotletów w piekarniku przywróci im doskonały smak. Dzięki temu sposobowi odgrzewania będą smakowały prawie tak samo, jak „na świeżo”. Rozgrzanie piekarnika pochłania jednak sporo energii. Dlatego warto, by oprócz odgrzewania „schaboszczaków” przyrządzić w tym czasie coś innego. Np. pieczone ziemniaki. A oto nasza krótka podpowiedź jak najlepiej odpiec w piekarniku wczorajsze schabowe: Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 st. C. Kotlety umieśćcie w naczyniu żaroodpornym lub ułóżcie na blasze i przykryjcie je srebrną folią aluminiową. Kotlety z...

Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa
Adobe Stock
Newsy
Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa
Pieczenie kurczaka w całości wcale nie należy do prostych czynności. Wiedzą o tym doświadczone gospodynie. Wszystko z powodu różnych właściwości piersi i pozostałych części kurczaka.

Pieczony w całości prosiak dawniej był prawdziwym ukoronowaniem dobrego, wiejskiego wesela. Cały indyk to z kolei symbol amerykańskiego święta dziękczynienia. Także i w polskich domach pieczony w całości drób należy do najbardziej efektownych świątecznych dań. Dawniej piekliśmy gęsi i kaczki, dzisiaj na naszych stołach królują kurczaki. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka nie wyschła podczas pieczenia? Owszem, delikatne kurze mięso jest smaczne. Ale zwykle łatwiejsze jest jego przygotowanie partiami. Innego czasu pieczenia wymagają bowiem udka, innego skrzydełka, a jeszcze innego krucha pierś. Cała tajemnica pieczenia kurczaka w całości tkwi w długości pieczenia danej jego części. Pierś z kurczaka „dojdzie” znacznie szybciej niż tłuste udka i skrzydełka. Jak sobie z tym poradzić? Musimy wyrównać czas przygotowania udek i piersi. Czas więc na patent, którego być może nie jeszcze nie stosowaliście. Chodzi tutaj o delikatne ponacinanie udek aż do kości ostrym nożem. Zrobienie małych szczelin w mięsie podudzi spowoduje, że ta część kurczaka upiecze się szybciej. Podczas tego procesu uważajmy, by nie naruszyć skóry na całym kurczaku. Wytopiony tłuszcz ze skórki to esencja smaku kurczaka i delikatny płaszczyk, pod którym piecze się pierś! W ten właśnie sposób unikniemy przesuszenia piersi kurczaka, która po 2 godzinach pieczenia w średniej  temperaturze zwykle wysycha na tak zwany wiór. Jak długo piec całego kurczaka w piekarniku? Dzięki ponacinaniu udek, długość pieczenia całego kurczaka uda nam się zredukować do niecałej godziny. Różnica w smaku piersi będzie kolosalna! Możemy zastosować jeszcze jeden trik, by pierś stała się jeszcze bardziej soczysta. Do środka kurczaka włożyć należy całą cytrynę. Oprócz przypraw i ziół, pod...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na to, żeby rosół był jeszcze bardziej esencjonalny. Koniecznie dodajcie to do opalonej cebuli
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Aby zupa była naprawdę esencjonalna warto do niej dodać opaloną cebulę z dodatkiem… goździków.

Esencjonalny i aromatyczny rosół to podstawa udanego obiadu. Wiele osób zastanawia się czym wzbogacić tę tradycyjną, polską zupę, aby smakowała jak najlepiej. Okazuje się, że wystarczy wbić kilka goździków w opaloną wcześniej cebulę. Zaufajcie nam, dzięki temu rosół wyjdzie naprawdę nieziemski. Przepis na idealny rosół Będziecie potrzebować: 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości) 500 gramów wołowiny (szpondra lub łopatki) Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku 5 suszonych podgrzybków 1 świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, goździków, lubczyku, sosu sojowego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.  Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy, sól oraz pieprz. Warzywa – marchewki, pietruszkę i selera oskrobcie z wierzchniej warstwy. Pora, czosnek i cebulę obierzcie. W tę ostatnią dodatkowo wbijcie 2-3 goździki i opalcie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w wywarze. Rosół gotujcie jeszcze przez ok. 1 godzinę pod lekko uchyloną...