Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Pixabay
Newsy

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione

Zastanawialiście się kiedyś, jak najlepiej odgrzać frytki? Ten sposób na podgrzanie frytek sprawia, że są chrupiące i pozostają pyszne. Wypróbujcie sami!

Frytki to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Robi się ją niezwykle prosto, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Do przygotowania frytek potrzeba przecież tylko ziemniaków i oleju. Obydwa te składniki są szeroko rozpowszechnione na całym świecie i bardzo dobrze znane. Frytki przygotowują Belgowie, Francuzi, Amerykanie, Brytyjczycy, podaje się je nawet w Afryce!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odgrzewanie frytek

Pyszne i chrupiące frytki to te świeżo przygotowane. Niewiele potrzeba by smakowały dobrze. Lekko oprószone solą lub podane z sosem mogą stanowić nawet samodzielne danie. Frytki szybko tracą jednak swoją chrupkość. Wiele osób twierdzi, że zimne lub odgrzewane frytki to profanacja tego dania. Wiemy, jak odgrzać frytki, by pozostały pyszne.

Czy można odgrzewać frytki w mikrofali?

Jednym z najgorszych sposobów na odgrzanie frytek jest włożenie ich do mikrofalówki. Robią się one miękkie i zupełnie tracą swoją chrupkość. Jeśli myśleliście, że to najlepszy sposób, zdecydowanie się myliliście. Mikrofala podgrzewa jedzenie, nie pozwalając na odparowanie wody, nic dziwnego, że frytki z mikrofali robią się mokre.

Najlepsza metody na odgrzanie frytek

Zdecydowanie najlepszą metodą odgrzewania frytek, którą stosuje się nawet w niektórych restauracjach lub hotelach, jest wykorzystanie pieca konwekcyjnego. Jeśli go posiadacie, wykorzystajcie piec konwekcyjny bez zastanowienia.

Zobacz także
Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki

Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki

frytki przepis

Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją

Odgrzewanie frytek w piekarniku

Większość z was pewnie nie ma jednak w domu pieca konwekcyjnego. Na szczęście możecie odgrzać też frytki w zwykłym piekarniku. Wykorzystajcie opcję termoobiegu, a wasze frytki będą chrupiące z zewnątrz. Pamiętajcie o dwóch zasadach:

  • Frytki rozłóżcie na dużej blaszce oddzielnie, by nie przylegały do siebie
  • Możecie spryskać frytki lekko olejem
  • Czas pieczenia frytek dostosujcie do mocy piekarnika

Odgrzewanie frytek na patelni

Frytki można odgrzać nawet na patelni. Patelnia musi być dość głęboka. Rozgrzejcie w niej kilka łyżek oleju. Wyłóżcie frytki na rozgrzany olej i podsmażcie je przez 3-5 minut. By frytki były pyszne, nie wykładajcie więcej niż pojedynczej warstwy. Ta metoda sprawdza się najlepiej do odgrzewania niewielkiej ilości frytek, więc róbcie to na kilka razy, jeśli dysponujecie ich większą ilością.

Czytaj także:

Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?
Flickr
Newsy
Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?
Zrobiliście za dużo schabowych i jesteście zmuszeni następnego dnia do „powtórki z rozrywki”? Mamy sposób na odgrzewane, ale za to soczyste i chrupiące schabowe.

Cienko rozbite, z chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Tak powinny smakować idealne schabowe. I rzeczywiście w większości przypadków tak właśnie smakują. Gorzej jest jednak następnego dnia, kiedy przychodzi do odgrzewania starych kotletów. Czy usmażone kotlety schabowe można odgrzać następnego dnia? Czasami nie ma jednak wyjścia i trzeba zjeść, to co zostało z poprzedniego obiadu. Zapomnijcie o smażeniu kotletów znowu w głębokim tłuszczu. Nie najlepszym rozwiązaniem wydaje się także odgrzewanie „schaboszczaków” na szybko w mikrofalówce. Krótki pobyt w kuchni mikrofalowej sprawi, że wasze kotlety w mig staną się twarde jak skała. Trzeba szukać więc alternatywnych sposobów. Jednym z nich jest odgrzanie kotletów schabowych po prostu na suchej patelni. Połóżcie wasze schabowe na suchej, zimnej patelni. Nie dodawajcie żadnego tłuszczu – w panierce jest pod dostatkiem oleju, który kotlet wchłonął podczas pierwszego smażenia. Jak podgrzać schabowe w piekarniku? Wystarczy kilka minut z obu stron i kotlet będzie smakował całkiem znośnie. Jeśli jednak macie wyższe wymagania, skorzystajcie z piekarnika. Odpiekanie kotletów w piekarniku przywróci im doskonały smak. Dzięki temu sposobowi odgrzewania będą smakowały prawie tak samo, jak „na świeżo”. Rozgrzanie piekarnika pochłania jednak sporo energii. Dlatego warto, by oprócz odgrzewania „schaboszczaków” przyrządzić w tym czasie coś innego. Np. pieczone ziemniaki. A oto nasza krótka podpowiedź jak najlepiej odpiec w piekarniku wczorajsze schabowe: Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 st. C. Kotlety umieśćcie w naczyniu żaroodpornym lub ułóżcie na blasze i przykryjcie je srebrną folią aluminiową. Kotlety z...

Sposób na pyszne jedzenie z mikrofali.
Triki kulinarne
Jedzenie podgrzane w mikrofali jest "gumowate"? Owińcie je tą rzeczą i po kłopocie
Nie macie za wiele czasu, ale chcecie odgrzać sobie posiłek? Kuchenka mikrofalowa jest wtedy bardzo pomocna.

Podgrzanie w mikrofali jest świetnym sposobem na szybkie ogrzanie jedzenia. Mit o szkodliwości fal mikrofalowych został już dawno obalony, teoretycznie nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby używać mikrofalówki do podgrzewania jedzenia. Nic, oprócz tego, że jest ono trochę mniej smaczne. Na szczęście mamy na to sposób! Jak działa mikrofala Mikrofala jest urządzeniem służącym do podgrzewania posiłków i napojów. Działa ona dzięki wprowadzaniu cząsteczek wody obecnych w jedzeniu w drgania. Energia jest wytwarzana w wyniku tłumienia drgań wody i w ten sposób pokarm jest ogrzewany. Kuchenka mikrofalowa została wyprodukowana już w 1947 roku. Od tego czasu zyskuje popularność i jest obecna w wielu gospodarstwach domowych w Polsce i na świecie.  Czy podgrzewanie w mikrofali źle działa na jedzenie? Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest w 100% bezpieczne i zdrowe. Fale mikrofalowe nie mają zdolności wpływania na wartość odżywczą produktów. Mitem jest, że odgrzewanie jedzenie w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe dla zdrowia. W trakcie odgrzewania pokarmu w mikrofali oczywiście dochodzi do pewnych zmian w wartościach odżywczych produktów, ale nie większych niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania niż pieczenia. Co więcej, według wielu badań, odgrzewanie dań za pomocą kuchenki mikrofalowej, powoduje najmniejsze straty w żywności w porównaniu do innych metod!  Jeśli mieliście opory przed odgrzewaniem pokarmu w mikrofali z uwagi na straty w wartościach odżywczych, nie macie się czego bać.  Smaczne jedzenie z mikrofali Inną sprawą jest fakt, iż jedzenie po odgrzewaniu w mikrofali może być mniej smaczne. Jedzenie nie jest podgrzewane równomiernie i nawet obracający się talerz nie ma za bardzo na to wpływu. Jak temu zaradzić? Po pierwsze, jeśli podgrzewasz coś przez...

Nie tylko metal. Tego nigdy nie wkładajcie do mikrofali. Grozi katastrofą
AdobeStock
Newsy
Nie tylko metal! Nigdy nie wkładajcie tych rzeczy do mikrofali. Grozi katastrofą
Korzystanie z mikrofalówki jest banalnie proste, jednak wkładanie do niej opakowań i pojemników z niektórych tworzyw może się skończyć tragicznie. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.

Mikrofalówka to jeden z wynalazków, które bardzo ułatwiły codzienne życie. Wyobrażacie sobie odgrzewanie wszystkiego na kuchence? W przypadku niektórych produktów byłoby to bardzo trudne i zabierałoby o wiele więcej czasu, niż szybkie odgrzanie posiłku w mikrofali. W dodatku korzystanie z tego urządzenia jest o wiele bezpieczniejsze i mogą to robić nawet dzieci. Wszystko to pod warunkiem, że przestrzega się zasad korzystania z mikrofalówki, ponieważ nieumiejętne odgrzewanie jedzenia grozi katastrofą! W czym można podgrzewać dania w mikrofali? Pamiętajcie, by zawsze przed odgrzewaniem jedzenia sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się do mikrofali. Żywność można bezpiecznie podgrzewać w pojemnikach z poniższych tworzyw: Porcelana i ceramika – pod warunkiem, że nie znajdują się na nich żadne wzory. Szkło – podobnie jak w przypadku porcelany, można odgrzewać jedzenie znajdujące się w naczyniach ze szkła pod warunkiem, że nie jest to kolorowe szkło i nie znajdują się na nim żadne wzory ani zdobienia z metalu. Papier – tylko w sytuacji, gdy jest czysty. Bez zdobień i woskowania! Plastik – jedynie pod warunkiem, że producent wyraźnie zaznaczył na opakowaniu, że nadaje się ono do podgrzewania żywności w mikrofali. Nigdy nie podgrzewajcie jedzenia w tych pojemnikach! Choć korzystanie z mikrofali jest bezpieczniejsze od kuchenki i piekarnika, to należy koniecznie pamiętać o zachowaniu ostrożności oraz wiedzieć, co absolutnie nie powinno się znaleźć w mikrofalówce. Niektóre tworzywa podgrzane w mikrofali mogą nawet wybuchnąć i spowodować pożar! Tych nigdy nie używajcie: Metalowe garnki i sztućce – nigdy, przenigdy nie odgrzewajcie jedzenia w metalowym garnku! Metal jest tworzywem, które błyskawicznie się nagrzewa i może zacząć iskrzyć w mikrofali. A to...

Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Adobe Stock
Newsy
Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Na TikToku furorę zrobił krótki filmik z przepisem na pieczone frytki. Wypróbujcie go razem z nami!

Na czym polega patent sprytnej internautki? W filmiku wstawionym do sieci, dziewczyna zastosowała trik rodem z najlepszych restauracji. Przed przyprawieniem frytek i przed ich upieczeniem, kawałki ziemniaków należy moczyć w wodzie przez ok. godzinę, a potem dodać do nich odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu właśnie są tak mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim przepyszne w smaku. Co prawda internautka, która wstawiła przepis na frytki na TikToka, do ich przygotowania użyła batatów, czyli słodkich ziemniaków z importu, gwarantujemy wam, że sprytny patent z moczeniem zda egzamin także w przypadku zwykłych, polskich ziemniaków. Przepis na pieczone frytki z batatów z TikToka Składniki: 1 kg batatów lub jednej z bardziej słodkich odmian zwykłych, polskich ziemniaków (wybierzcie duże sztuki, z których wykroicie okazałe, sporych rozmiarów frytki) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Inne, dowolne, ulubione przyprawy Gruba sól morska lub zwykła Przygotowanie: Bataty lub ziemniaki umyjcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w długie słupki. Przełóżcie bataty lub ziemniaki do miski i zalejcie je wodą. Odstawcie ziemniaki na ok. godzinę. Po upływie 60 min, ziemniaki dokładnie wysuszcie, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Przełóżcie ziemniaki z powrotem do miski, dodajcie olej lub oliwę, a także przyprawy. Wymieszajcie dokładnie ziemniaki i dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną. Wymieszajcie całość raz jeszcze. Wyłóżcie bataty lub ziemniaki pokrojone na frytki na blachę. Nagrzejcie piekarnik do temperatury ok. 160 st. C. Pieczcie przez ok. 30 min. Posólcie frytki dopiero po...