Frytki to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Robi się ją niezwykle prosto, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Do przygotowania frytek potrzeba przecież tylko ziemniaków i oleju. Obydwa te składniki są szeroko rozpowszechnione na całym świecie i bardzo dobrze znane. Frytki przygotowują Belgowie, Francuzi, Amerykanie, Brytyjczycy, podaje się je nawet w Afryce!

Odgrzewanie frytek

Pyszne i chrupiące frytki to te świeżo przygotowane. Niewiele potrzeba by smakowały dobrze. Lekko oprószone solą lub podane z sosem mogą stanowić nawet samodzielne danie. Frytki szybko tracą jednak swoją chrupkość. Wiele osób twierdzi, że zimne lub odgrzewane frytki to profanacja tego dania. Wiemy, jak odgrzać frytki, by pozostały pyszne.

Czy można odgrzewać frytki w mikrofali?

Jednym z najgorszych sposobów na odgrzanie frytek jest włożenie ich do mikrofalówki. Robią się one miękkie i zupełnie tracą swoją chrupkość. Jeśli myśleliście, że to najlepszy sposób, zdecydowanie się myliliście. Mikrofala podgrzewa jedzenie, nie pozwalając na odparowanie wody, nic dziwnego, że frytki z mikrofali robią się mokre.

Najlepsza metody na odgrzanie frytek

Zdecydowanie najlepszą metodą odgrzewania frytek, którą stosuje się nawet w niektórych restauracjach lub hotelach, jest wykorzystanie pieca konwekcyjnego. Jeśli go posiadacie, wykorzystajcie piec konwekcyjny bez zastanowienia.

Zobacz także:

Odgrzewanie frytek w piekarniku

Większość z was pewnie nie ma jednak w domu pieca konwekcyjnego. Na szczęście możecie odgrzać też frytki w zwykłym piekarniku. Wykorzystajcie opcję termoobiegu, a wasze frytki będą chrupiące z zewnątrz. Pamiętajcie o dwóch zasadach:

  • Frytki rozłóżcie na dużej blaszce oddzielnie, by nie przylegały do siebie
  • Możecie spryskać frytki lekko olejem
  • Czas pieczenia frytek dostosujcie do mocy piekarnika

Odgrzewanie frytek na patelni

Frytki można odgrzać nawet na patelni. Patelnia musi być dość głęboka. Rozgrzejcie w niej kilka łyżek oleju. Wyłóżcie frytki na rozgrzany olej i podsmażcie je przez 3-5 minut. By frytki były pyszne, nie wykładajcie więcej niż pojedynczej warstwy. Ta metoda sprawdza się najlepiej do odgrzewania niewielkiej ilości frytek, więc róbcie to na kilka razy, jeśli dysponujecie ich większą ilością.

Czytaj także: