Jak "odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie
AdobeStock
Newsy

Jak „odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie

Pierogi i schabowe na diecie? Czemu nie! Wystarczy, że przyrządzicie je nieco inaczej.

Typowe polskie potrawy, które pojawiają się na stołach w większości domów, są bardzo smaczne, choć niestety większość z nich nie nadaje się dla osób na diecie! Panierowane kotlety schabowe smażone w głębokim tłuszczu, kluski w gęstym sosie czy pierogi mają mnóstwo kalorii, a jedzone regularnie mogą się przyczynić do wzrostu wagi. Czy to oznacza, że osoby na diecie odchudzającej muszą całkowicie zrezygnować z ulubionych, polskich potraw? Niekoniecznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dietetyczne wersje polskich dań

Przejście na dietę nie musi wcale oznaczać katowania się wymyślnymi daniami. Jeśli lubicie polskie jedzenie, to na diecie nadal możecie je jeść – ważne, by robić to z głową, a w trakcie przygotowania nieco zmienić niektóre składniki, by obniżyć kaloryczność posiłku! Sprawdźcie sami, jak możecie zmodyfikować ulubione przepisy:

  • Kotlety schabowe – zarówno rodzaj mięsa, jak i sposób jego przygotowania sprawiają, że kotlety schabowe z ziemniakami to jedna z bardziej kalorycznych potraw w polskiej kuchni. Ale przecież schab można jeść nawet na diecie! Wystarczy, że zamiast panierki użyjecie ziół, a ziemniaki zastąpicie na przykład kalafiorem. Dobrze też jest wybierać jak najchudsze części schabu.
  • Pierogi – składają się głównie z ciasta, a dodatek okrasy lub podsmażanie ich na oleju sprawiają, że są jeszcze bardziej tuczące! Zamiast tego, warto zrobić pierogi z ciasta drożdżowego z lekkim farszem ze szpinaku lub kapusty i grzybów, a następnie zapiec je w piekarniku. Palce lizać!
  • Zabielane zupy – wydawałoby się, że zupy są bardzo dietetyczne i nie trzeba ich „odchudzać”. Nic bardziej mylnego! Zupy gotowane na mięsnym bulionie, z dodatkiem śmietany, sporej ilości makaronu i do tego zagęszczane mąką dostarczają organizmowi sporo kalorii. Zupa będzie bardziej dietetyczna, gdy zrezygnujecie z mięsa i zamiast tego użyjecie dużo warzyw, by ugotować bulion warzywny. Zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego i nie dodawajcie zasmażki! Z kolei makaron doskonale zastąpią ziemniaki, które wbrew pozorom nie są bardzo kaloryczne.
W mielonych zamieńcie te 2 składniki, a kotlety będą mniej kaloryczne i lżejsze
adobe Stock
Newsy
W kotletach mielonych zamieńcie te 2 składniki, a będą lżejsze i mniej kaloryczne
Kotlety, bigos, skwarki do ziemniaków to klasyczne składniki polskich dań, które uważane są za ciężkie i tuczące. Podpowiadamy jak gotować tradycyjnie, ale bardziej lekkostrawnie. Zacznijmy od kotletów

To, co wpływa na kaloryczność polskich dań, to z jednej strony użyte składniki, z drugiej sposób przyrządzenia. Chcąc znaleźć bardziej dietetyczne metody gotowania po polsku, przyjrzymy się zarówno jednym jak i drugim. Zamiast kalorycznych, ciężkostrawnych składników użyjemy ich lżejszych odpowiedników. Natomiast zamiast metod przyrządzania potraw jak smażenie, wymagających użycia ciężkich i niezdrowych tłuszczy, wybierzemy alternatywne, np. pieczenie. Jak przyrządzić kotlety mielone w zdrowy sposób? Znawcy tradycyjnej kuchni uważają, że aby polskie potrawy były smaczne i sycące muszą być wykonane klasycznie, bez żadnych kompromisów. Kotlety smażą więc na smalcu, a do zup czy bigosu dodają tłuste kiełbasy. Co jednak jeśli z różnych powodów nie chcecie lub nie możecie jeść ciężkich potraw, a lubicie smak mielonych czy schabowego i nie chcecie z nich rezygnować? W takiej sytuacji z pomocą przychodzi kreatywność. Wystarczy pomysł i nadal można cieszyć się znanymi smakami. Przygotowując kotlety mielone, możecie zastosować następujące dwa triki: Zamiast mięsa mielonego wieprzowego, użyjcie mielonego drobiowego, np. indyka Zamiast tuczącej bułki tartej, wysokokalorycznej o wysokim indeksie glikemicznym, użyjcie płatków owsianych lub nawet zdrowszych pestek słonecznika Dodatkowo, do smażenia zamiast smalcu użyjcie oleju lub oliwy z oliwek — albo zrezygnujcie ze smażenia i uformowane kotlety upieczcie w piekarniku. Inne klasyczne dania polskie, w dietetycznej odsłonie W podobny sposób możecie odchudzić niemal każde danie ze swojego jadłospisu. Oto tylko kilka pomysłów: Na schabowe wybierajcie chudsze mięso ze schabu środkowego. W tym przypadku także zamiast typowej panierki zróbcie mniej kaloryczną i znacznie zdrowszą Zamiast...

Próbujecie schudnąć jedząc zupy? Nic dziwnego, że waga nie leci w dół. Wszystko przez te błędy
AdobeStock
Newsy
Próbujecie schudnąć jedząc zupy? Nic dziwnego, że waga nie leci w dół. Wszystko przez te błędy
Teoretycznie dietetyczna zupa może szybko stać się prawdziwą bombą pełną kalorii, jeśli popełnicie te błędy.

  Każdy, kto choć raz zabierał się za odchudzanie wie, że podstawą zrzucenia nadmiarowych kilogramów jest zdrowa dieta oraz przyjmowanie mniejszej ilości kalorii z posiłków. Wydawałoby się, że idealnym jedzeniem na diecie są zupy - w końcu znajduje się w nich pełno witamin i składników mineralnych, a przy tym niewiele kalorii. Ale czy na pewno? Trzeba mieć się na baczności podczas przygotowywania zup, ponieważ łatwo można zmienić dietetyczne danie w bombę kaloryczną. Czego nie dodawać do zup na diecie? W polskiej kuchni w większości zup znajdują się składniki które sprawiają, że finalnie danie może być mocno tuczące. Jeżeli lubicie takie dodatki, miejcie się na baczności - to one mogą sabotować wasze wysiłki w zrzuceniu wagi: kiełbasa - bez niej nie wyobrażamy sobie żurku. A jedna biała kiełbasa ma od 250 do nawet 300 kalorii! mąka - by zagęścić zupę, niektórzy dodają do niej nieco mąki pszennej. Jest to całkowicie niepotrzebne działanie, które jedynie doda kaloryczności naszemu daniu.  śmietana - czym byłaby zupa pomidorowa lub ogórkowa bez dodatku śmietany? W jednej łyżce śmietany 18% jest około 16 kalorii. To niedużo, jednak jeżeli w ciągu dnia podjadacie różne, nawet niskokaloryczne przekąski i nie wliczacie ich do codziennego bilansu, to wasze wysiłki w zrzuceniu wagi pójdą na marne. masło - ten dodatek nadaje zupom wyjątkowego aromatu i polepsza ich smak. Jednak jedna łyżka masła to aż 100 kalorii. Co dodawać do dietetycznych zup? Zupa może być jednocześnie smaczna i dietetyczna! Wystarczy zrezygnować z niektórych produktów lub zastąpić je innymi. Na przykład zamiast śmietany dobrze sprawdza się jogurt naturalny, który ma znacznie mniej kalorii.  Do zagęszczenia zupy nie jest też potrzebna mąka. Zamiast tego, do garnka wsypcie około 50 g suchej...

Kotlety dietetyczne
Gotujmy.pl/
Newsy
Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak tradycyjne
Uwielbiacie kotlety mielone, ale chcecie zadbać też o sylwetkę? Przygotujcie je w tej wersji.

Niestety, wiele tradycyjnych polskich potraw nie jest dietetyczna. Być może dlatego tak wielu Polaków zmaga się z nadmiarowymi kilogramami. Jeśli chcecie odżywiać się zdrowo i niskokaloryczne, nie musicie wykluczać całkiem tradycyjnych polskich dań. Przygotujcie je po prostu w odchudzonej wersji. Przedstawiamy wam przepis na dietetyczne kotlety mielone. Kotlety mielone dietetyczne Tradycyjne kotlety mielone to mięso wieprzowe, które ma sporo tłuszczu, do tego biała bułka, dodatkowo bułka tarta i jeszcze smażenie. Żaden z tych elementów nie jest wskazany przy diecie osób dbających o linię. Jak zatem odchudzić kotlety mielone? Zrobimy to w ten sposób: Mięso w dietetycznych mielonych Zamiana mięsa – wieprzowina tradycyjnie stosowana przy wyrobie kotletów mielonych nie jest wskazana na diecie. Można co prawda wybierać mniej tłuste kawałki wieprzowe i wtedy też byłaby dopuszczalna, ale znacznie łatwiej jest po prostu zamienić rodzaj stosowanego mięsa. Zamieńcie wieprzowinę na mielone mięso z indyka, a oszczędzicie wielu kalorii. Pieczone kotlety mielone Zamiana smażenia na pieczenie - smażenie nie jest polecanym typem obróbki, nie tylko ze względu na to, że czyni potrawy bardziej kalorycznymi, ale w trakcie jego trwania wydzielają się też szkodliwe związki. Smażenie przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa zawału, udaru i innych problemów zdrowotnych. Powinniście wystrzegać się go na co dzień. Świetną alternatywą jest w tym wypadku pieczenie.  Mielone panierowane w otrębach Wykluczenie bułki tartej na rzecz zdrowych otrębów – bułka tarta w niewielkich ilościach może być składnikiem zdrowej i niskokalorycznej diety, ale sama w sobie nie dostarcza zbyt wielu wartości, więc najlepiej zamieniać ją na inny produkt. Zamiast panierować kotlety w bułce tartej, panierujcie je w...

kotlety mielone bombowe z pomidorami i cebulą
Gotujmy.pl
Newsy
Bombowe mielone to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Rewelacyjny pomysł na obiad
Waszym domownikom znudziły się tradycyjne kotlety mielone? Pora, by nieco urozmaicić stary i ograny już przepis! Przed wami bombowe mielone.

Opakowanie ketchupu, ser żółty i pomidory – te składniki wystarczą wam, by odmienić oklepane mielone nie do poznania. Zamiast dodawać do mięsa na kotlety podsmażoną lub drobniutko pokrojoną cebulkę, w tym przepisie powędruje ona gdzie indziej. O co chodzi? Pokrójcie obraną cebulę w krążki i wykorzystajcie je jako coś w rodzaju platformy, na której wypieką się poszczególne kotleciki bombowe. Bombowe mielone bardziej dietetyczne od tradycyjnych Jeszcze jedną bardzo znaczącą różnicą będzie sposób przygotowania tego dania. Zapomnijcie o smażeniu w głębokim tłuszczu. Kotlety bombowe, mimo dodatku w postaci żółtego sera, będą bardziej dietetyczne niż tradycyjne „mieloniaki” smażone na oleju. Z czym podać bombowe mielone? Z naszej strony polecamy tłuczone ziemniaki i surówkę. W sezonie zimowym może być to drobniutko siekana kapusta z marchewką, doprawiona musztardą, octem i oliwą. Przepis na bombowe kotlety mielone Składniki: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 jajko 3 cebule ok. szklanka ketchupu pikantnego 2-3 pomidory 15 dag sera żółtego 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 3 łyżki śmietany 12% sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na krążki. Ułóżcie cebulę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawcie solą i pieprzem. Przystąpcie do wyrobienia kotletów. Mielone mięso wymieszajcie z jajkiem, bułką tartą, śmietaną. Doprawcie mięso majerankiem, papryką ostrą, solą i pieprzem. Formujcie kotlety o średnicy krążków z cebuli. Wyrobione kotlety układajcie na wyłożonych na blasze cebulowych krążkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i...