Jak "odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie
AdobeStock
Newsy

Jak „odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie

Pierogi i schabowe na diecie? Czemu nie! Wystarczy, że przyrządzicie je nieco inaczej.

Typowe polskie potrawy, które pojawiają się na stołach w większości domów, są bardzo smaczne, choć niestety większość z nich nie nadaje się dla osób na diecie! Panierowane kotlety schabowe smażone w głębokim tłuszczu, kluski w gęstym sosie czy pierogi mają mnóstwo kalorii, a jedzone regularnie mogą się przyczynić do wzrostu wagi. Czy to oznacza, że osoby na diecie odchudzającej muszą całkowicie zrezygnować z ulubionych, polskich potraw? Niekoniecznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dietetyczne wersje polskich dań

Przejście na dietę nie musi wcale oznaczać katowania się wymyślnymi daniami. Jeśli lubicie polskie jedzenie, to na diecie nadal możecie je jeść – ważne, by robić to z głową, a w trakcie przygotowania nieco zmienić niektóre składniki, by obniżyć kaloryczność posiłku! Sprawdźcie sami, jak możecie zmodyfikować ulubione przepisy:

  • Kotlety schabowe – zarówno rodzaj mięsa, jak i sposób jego przygotowania sprawiają, że kotlety schabowe z ziemniakami to jedna z bardziej kalorycznych potraw w polskiej kuchni. Ale przecież schab można jeść nawet na diecie! Wystarczy, że zamiast panierki użyjecie ziół, a ziemniaki zastąpicie na przykład kalafiorem. Dobrze też jest wybierać jak najchudsze części schabu.
  • Pierogi – składają się głównie z ciasta, a dodatek okrasy lub podsmażanie ich na oleju sprawiają, że są jeszcze bardziej tuczące! Zamiast tego, warto zrobić pierogi z ciasta drożdżowego z lekkim farszem ze szpinaku lub kapusty i grzybów, a następnie zapiec je w piekarniku. Palce lizać!
  • Zabielane zupy – wydawałoby się, że zupy są bardzo dietetyczne i nie trzeba ich „odchudzać”. Nic bardziej mylnego! Zupy gotowane na mięsnym bulionie, z dodatkiem śmietany, sporej ilości makaronu i do tego zagęszczane mąką dostarczają organizmowi sporo kalorii. Zupa będzie bardziej dietetyczna, gdy zrezygnujecie z mięsa i zamiast tego użyjecie dużo warzyw, by ugotować bulion warzywny. Zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego i nie dodawajcie zasmażki! Z kolei makaron doskonale zastąpią ziemniaki, które wbrew pozorom nie są bardzo kaloryczne.
W mielonych zamieńcie te 2 składniki, a kotlety będą mniej kaloryczne i lżejsze
adobe Stock
Newsy
W kotletach mielonych zamieńcie te 2 składniki, a będą lżejsze i mniej kaloryczne
Kotlety, bigos, skwarki do ziemniaków to klasyczne składniki polskich dań, które uważane są za ciężkie i tuczące. Podpowiadamy jak gotować tradycyjnie, ale bardziej lekkostrawnie. Zacznijmy od kotletów

To, co wpływa na kaloryczność polskich dań, to z jednej strony użyte składniki, z drugiej sposób przyrządzenia. Chcąc znaleźć bardziej dietetyczne metody gotowania po polsku, przyjrzymy się zarówno jednym jak i drugim. Zamiast kalorycznych, ciężkostrawnych składników użyjemy ich lżejszych odpowiedników. Natomiast zamiast metod przyrządzania potraw jak smażenie, wymagających użycia ciężkich i niezdrowych tłuszczy, wybierzemy alternatywne, np. pieczenie. Jak przyrządzić kotlety mielone w zdrowy sposób? Znawcy tradycyjnej kuchni uważają, że aby polskie potrawy były smaczne i sycące muszą być wykonane klasycznie, bez żadnych kompromisów. Kotlety smażą więc na smalcu, a do zup czy bigosu dodają tłuste kiełbasy. Co jednak jeśli z różnych powodów nie chcecie lub nie możecie jeść ciężkich potraw, a lubicie smak mielonych czy schabowego i nie chcecie z nich rezygnować? W takiej sytuacji z pomocą przychodzi kreatywność. Wystarczy pomysł i nadal można cieszyć się znanymi smakami. Przygotowując kotlety mielone, możecie zastosować następujące dwa triki: Zamiast mięsa mielonego wieprzowego, użyjcie mielonego drobiowego, np. indyka Zamiast tuczącej bułki tartej, wysokokalorycznej o wysokim indeksie glikemicznym, użyjcie płatków owsianych lub nawet zdrowszych pestek słonecznika Dodatkowo, do smażenia zamiast smalcu użyjcie oleju lub oliwy z oliwek — albo zrezygnujcie ze smażenia i uformowane kotlety upieczcie w piekarniku. Inne klasyczne dania polskie, w dietetycznej odsłonie W podobny sposób możecie odchudzić niemal każde danie ze swojego jadłospisu. Oto tylko kilka pomysłów: Na schabowe wybierajcie chudsze mięso ze schabu środkowego. W tym przypadku także zamiast typowej panierki zróbcie mniej kaloryczną i znacznie zdrowszą Zamiast...

Kotlety dietetyczne
Gotujmy.pl/
Newsy
Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak tradycyjne
Uwielbiacie kotlety mielone, ale chcecie zadbać też o sylwetkę? Przygotujcie je w tej wersji.

Niestety, wiele tradycyjnych polskich potraw nie jest dietetyczna. Być może dlatego tak wielu Polaków zmaga się z nadmiarowymi kilogramami. Jeśli chcecie odżywiać się zdrowo i niskokaloryczne, nie musicie wykluczać całkiem tradycyjnych polskich dań. Przygotujcie je po prostu w odchudzonej wersji. Przedstawiamy wam przepis na dietetyczne kotlety mielone. Kotlety mielone dietetyczne Tradycyjne kotlety mielone to mięso wieprzowe, które ma sporo tłuszczu, do tego biała bułka, dodatkowo bułka tarta i jeszcze smażenie. Żaden z tych elementów nie jest wskazany przy diecie osób dbających o linię. Jak zatem odchudzić kotlety mielone? Zrobimy to w ten sposób: Mięso w dietetycznych mielonych Zamiana mięsa – wieprzowina tradycyjnie stosowana przy wyrobie kotletów mielonych nie jest wskazana na diecie. Można co prawda wybierać mniej tłuste kawałki wieprzowe i wtedy też byłaby dopuszczalna, ale znacznie łatwiej jest po prostu zamienić rodzaj stosowanego mięsa. Zamieńcie wieprzowinę na mielone mięso z indyka, a oszczędzicie wielu kalorii. Pieczone kotlety mielone Zamiana smażenia na pieczenie - smażenie nie jest polecanym typem obróbki, nie tylko ze względu na to, że czyni potrawy bardziej kalorycznymi, ale w trakcie jego trwania wydzielają się też szkodliwe związki. Smażenie przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa zawału, udaru i innych problemów zdrowotnych. Powinniście wystrzegać się go na co dzień. Świetną alternatywą jest w tym wypadku pieczenie.  Mielone panierowane w otrębach Wykluczenie bułki tartej na rzecz zdrowych otrębów – bułka tarta w niewielkich ilościach może być składnikiem zdrowej i niskokalorycznej diety, ale sama w sobie nie dostarcza zbyt wielu wartości, więc najlepiej zamieniać ją na inny produkt. Zamiast panierować kotlety w bułce tartej, panierujcie je w...

kotlety mielone bombowe z pomidorami i cebulą
Gotujmy.pl
Newsy
Bombowe mielone to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Rewelacyjny pomysł na obiad
Waszym domownikom znudziły się tradycyjne kotlety mielone? Pora, by nieco urozmaicić stary i ograny już przepis! Przed wami bombowe mielone.

Opakowanie ketchupu, ser żółty i pomidory – te składniki wystarczą wam, by odmienić oklepane mielone nie do poznania. Zamiast dodawać do mięsa na kotlety podsmażoną lub drobniutko pokrojoną cebulkę, w tym przepisie powędruje ona gdzie indziej. O co chodzi? Pokrójcie obraną cebulę w krążki i wykorzystajcie je jako coś w rodzaju platformy, na której wypieką się poszczególne kotleciki bombowe. Bombowe mielone bardziej dietetyczne od tradycyjnych Jeszcze jedną bardzo znaczącą różnicą będzie sposób przygotowania tego dania. Zapomnijcie o smażeniu w głębokim tłuszczu. Kotlety bombowe, mimo dodatku w postaci żółtego sera, będą bardziej dietetyczne niż tradycyjne „mieloniaki” smażone na oleju. Z czym podać bombowe mielone? Z naszej strony polecamy tłuczone ziemniaki i surówkę. W sezonie zimowym może być to drobniutko siekana kapusta z marchewką, doprawiona musztardą, octem i oliwą. Przepis na bombowe kotlety mielone Składniki: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 jajko 3 cebule ok. szklanka ketchupu pikantnego 2-3 pomidory 15 dag sera żółtego 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 3 łyżki śmietany 12% sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na krążki. Ułóżcie cebulę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawcie solą i pieprzem. Przystąpcie do wyrobienia kotletów. Mielone mięso wymieszajcie z jajkiem, bułką tartą, śmietaną. Doprawcie mięso majerankiem, papryką ostrą, solą i pieprzem. Formujcie kotlety o średnicy krążków z cebuli. Wyrobione kotlety układajcie na wyłożonych na blasze cebulowych krążkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i...

kotlety schabowe kalorie
AdobeStock
Newsy
Kotlet schabowy to prawdziwa bomba kaloryczna. Będziecie w szoku, ile ma kalorii po usmażeniu
Czy kotlety schabowe tuczą? I to jak! Sprawdźcie, ile kalorii kryje się w jednym usmażonym schabowym. Aż włos się jeży!

Część osób uważa, że jedzenie przyrządzane samodzielnie jest bardzo zdrowe, ponieważ jest „domowe” i nie można od niego przytyć. Niestety, kto tak uważa, ten jest w ogromnym błędzie! To, że jedzenie zostało przyrządzone w domu, a nie w restauracji nie oznacza od razu, że jest ono bardzo zdrowe i dietetyczne. Czasami wręcz przeciwnie! Dotyczy to choćby uwielbianych przez Polaków kotletów schabowych. Już samo mięso jest dość kaloryczne – w końcu wieprzowina nie należy do najbardziej dietetycznych. Najwięcej kalorii kryje się jednak w panierce i tłuszczu , na którym smaży się schabowe! Panierka nie dość, że dodaje kalorie z bułki tartej i mąki, to jeszcze nasiąka olejem. Dla przykładu, kotlet schabowy bez panierki gotowany ma 174 kalorie na 100 gram, smażony 263, a smażony z panierką aż 316 kalorii w 100 gramach, co daje prawie 500 kalorii na jedną porcję ! Wobec tego wyjścia są dwa – całkowita rezygnacja ze schabowych albo przyrządzanie ich w bardziej dietetycznej wersji. Zdecydowanie polecamy to drugie! Przepis na dietetyczne schabowe z piekarnika Do przygotowania znacznie mniej tuczących schabowych pieczonych w piekarniku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kilogram schabu 200 g bułki tartej 4 jajka Czosnek granulowany Papryka słodka mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w równe kotlety. Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie do preferowanej grubości. Następnie natrzyjcie je solą i pieprzem. Do miski wbijcie 4 całe jajka i wsypcie słodką paprykę oraz czosnek. Nie żałujcie przypraw! Porządnie wymieszajcie, najlepiej za pomocą trzepaczki. Do drugiej miski wsypcie bułkę tartą. Kotlety zanurzcie w jajku z przyprawami i obtoczcie w bułce tartej. Na blasze wyłożonej...