Jeśli chcecie odchudzić waszą sałatkę jarzynową, koniecznie wyeliminujcie z przepisu majonez. Nawet jeśli zrobicie go samodzielnie, wciąż będzie bardzo kaloryczny. W zamian przyrządźcie sos na bazie śmietany, jogurtu naturalnego, soku z cytryny i przypraw. Dzięki niemu wasza sałatka będzie nie tylko zdrowsza, ale również niesamowicie pyszna.

Przepis na sałatkę jarzynową

Będziecie potrzebować:

  • Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego
  • 1 jabłka
  • 3 jajek
  • 3 łyżek śmietany 18 proc.
  • 3 łyżek jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki cukru
  • Przypraw: pieprzu, soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki.
  3. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników).
  4. W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody).
  5. Jajka opłuczcie zimną wodą, a następnie zdejmijcie z nich skorupkę. Zanim zaczniecie je kroić, dajcie im chwilę na ostygnięcie. Zabierzcie się za tę czynność dopiero po kilku minutach.
  6. Ogórki kiszone pokrójcie w kosteczkę. Jabłko dokładnie umyjcie, obierzcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Groszek konserwowy odcedźcie z wody. Tak przygotowane składniki dodajcie do warzyw (jajka też).
  7. W niewielkiej miseczce umieśćcie śmietanę, jogurt naturalny, sok z cytryny, pieprz, sól oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowanym sosem polejcie pokrojone wcześniej składniki.
  8. Gotową sałatkę jarzynową schowajcie do lodówki. Po schłodzeniu będzie smakować idealnie.

Smacznego!