Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy

Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu

Majonez to najbardziej kaloryczny składnik uwielbianej przez Polaków sałatki jarzynowej. Nic dziwnego w końcu powstaje na bazie oleju. Na szczęście można go łatwo zastąpić.

Jeśli chcecie odchudzić waszą sałatkę jarzynową, koniecznie wyeliminujcie z przepisu majonez. Nawet jeśli zrobicie go samodzielnie, wciąż będzie bardzo kaloryczny. W zamian przyrządźcie sos na bazie śmietany, jogurtu naturalnego, soku z cytryny i przypraw. Dzięki niemu wasza sałatka będzie nie tylko zdrowsza, ale również niesamowicie pyszna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę jarzynową

Będziecie potrzebować:

  • Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego
  • 1 jabłka
  • 3 jajek
  • 3 łyżek śmietany 18 proc.
  • 3 łyżek jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki cukru
  • Przypraw: pieprzu, soli
Zobacz także
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Jak ugotować szynkę by nie była sucha i „nie wchodziła w zęby”? Ten przepis jest hitem

Jak ugotować szynkę by nie była sucha i „nie wchodziła w zęby”? Ten przepis jest hitem

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki.
  3. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników).
  4. W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody).
  5. Jajka opłuczcie zimną wodą, a następnie zdejmijcie z nich skorupkę. Zanim zaczniecie je kroić, dajcie im chwilę na ostygnięcie. Zabierzcie się za tę czynność dopiero po kilku minutach.
  6. Ogórki kiszone pokrójcie w kosteczkę. Jabłko dokładnie umyjcie, obierzcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Groszek konserwowy odcedźcie z wody. Tak przygotowane składniki dodajcie do warzyw (jajka też).
  7. W niewielkiej miseczce umieśćcie śmietanę, jogurt naturalny, sok z cytryny, pieprz, sól oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowanym sosem polejcie pokrojone wcześniej składniki.
  8. Gotową sałatkę jarzynową schowajcie do lodówki. Po schłodzeniu będzie smakować idealnie.

Smacznego!

Sałatka jarzynowa
Adobe Stock
Przepisy
Klasyczna, uwielbiana przez wszystkich polska sałatka jarzynowa. Wrzucasz do miski kilka składników i gotowe!
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż godzinę. Może właśnie dlatego skradła nasze serca…

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Przygotowujemy ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej! Jej przygotowanie z pewnością nie sprawi ci żadnych problemów! Będziesz potrzebować 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 1 cebula 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 3 duże jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj i NIE OBIERAJ. Wszystkie warzywa umieść w garnku z wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut (aż do miękkości). Po upływie tego czasu wyjmij warzywa z wody i odstaw do ostygnięcia. Kiedy warzywa wystygną na tyle, że będziesz mógł ich dotknąć, zacznij obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę i umieść w dowolnej misce (pamiętaj, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieść jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotuj na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody). Jajka spłucz zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skorupkę. Zanim zaczniesz je kroić daj im chwilę na ostygnięcie. Zabierz się za tą czynność dopiero po kilku minutach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Jabłko dokładnie umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Posiekane ogórki, jabłko i jajka umieść w misce. Z puszki z groszkiem konserwowym wylej wodę, a sam groszek również umieść w misce. Do całości dodaj majonez (najlepiej samodzielnie przygotowany, a nie...

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy
Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza
Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Przepis na sałatkę gyros Składniki 2 piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych 170 gramów kukurydzy konserwowej 3 pomidory ½ kapusty pekińskiej 3 łyżki majonezu Keczup Szczypiorek Olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny). Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie...

sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...