Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy

Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu

Majonez to najbardziej kaloryczny składnik uwielbianej przez Polaków sałatki jarzynowej. Nic dziwnego w końcu powstaje na bazie oleju. Na szczęście można go łatwo zastąpić.

Jeśli chcecie odchudzić waszą sałatkę jarzynową, koniecznie wyeliminujcie z przepisu majonez. Nawet jeśli zrobicie go samodzielnie, wciąż będzie bardzo kaloryczny. W zamian przyrządźcie sos na bazie śmietany, jogurtu naturalnego, soku z cytryny i przypraw. Dzięki niemu wasza sałatka będzie nie tylko zdrowsza, ale również niesamowicie pyszna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę jarzynową

Będziecie potrzebować:

  • Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego
  • 1 jabłka
  • 3 jajek
  • 3 łyżek śmietany 18 proc.
  • 3 łyżek jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki cukru
  • Przypraw: pieprzu, soli
Zobacz także
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Jak ugotować szynkę by nie była sucha i „nie wchodziła w zęby”? Ten przepis jest hitem

Jak ugotować szynkę by nie była sucha i „nie wchodziła w zęby”? Ten przepis jest hitem

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki.
  3. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników).
  4. W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody).
  5. Jajka opłuczcie zimną wodą, a następnie zdejmijcie z nich skorupkę. Zanim zaczniecie je kroić, dajcie im chwilę na ostygnięcie. Zabierzcie się za tę czynność dopiero po kilku minutach.
  6. Ogórki kiszone pokrójcie w kosteczkę. Jabłko dokładnie umyjcie, obierzcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Groszek konserwowy odcedźcie z wody. Tak przygotowane składniki dodajcie do warzyw (jajka też).
  7. W niewielkiej miseczce umieśćcie śmietanę, jogurt naturalny, sok z cytryny, pieprz, sól oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowanym sosem polejcie pokrojone wcześniej składniki.
  8. Gotową sałatkę jarzynową schowajcie do lodówki. Po schłodzeniu będzie smakować idealnie.

Smacznego!

Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Choć znają ją wszyscy, niewielu wie, że potrzebne do jej przygotowania warzywa powinno się gotować w skórce.

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Z pewnością przygotowujecie ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej.  Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Nie jest tajemnicą, że podczas obróbki termicznej, warzywa tracą nieco swoich witamin oraz minerałów. By nie wspierać tego procesu, najlepiej gotować je w tak zwanych mundurkach, a dopiero później obierać. Pamiętajcie również, by zbyt długo nie trzymać ich w wodzie. Po wyjęciu z wrzątku, powinny być półtwarde. Okazuje się również, że warzywa należy umieszczać w garnku stopniowo (nie wszystkie na raz). Najpierw włóżcie do niego marchew, po 6 minutach ziemniaki, po kolejnych 6 minutach pietruszkę, a na koniec seler (jeśli go używacie). Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebowali: Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego 1 jabłka 3 jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich...

Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego majonez powinno się dodawać dopiero przed samym spożyciem sałatki jarzynowej? Będziecie zaskoczeni
Większość z was nie wyobraża sobie świąt bez przepysznej sałatki jarzynowej. Jeśli chcecie, by zasmakowała waszym gościom dodajcie majonez dopiero przed samym zaserwowaniem.

Nie wiedzieć czemu przyjęło się, że majonez należy dodać do sałatki jarzynowej od razu po jej przyrządzeniu, a następnie całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Okazuje się, że to błąd. Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że sos powinno się łączyć z warzywami dopiero przed samym zaserwowaniem. Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej? Najznamienitsi szefowie kuchni potwierdzają – warzywa należy łączyć z majonezem dopiero przed samym zaserwowaniem sałatki jarzynowej. Okazuje się bowiem, że dodany wcześniej sos bardzo negatywnie wpływa na smak potrawy i przyspiesza jej psucie. Nigdy więcej tego nie róbcie. Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebować: Warzyw: 3 dużych ziemniaków, 2 dużych marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego  1 jabłka 3 dużych jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego 2 litrów bulionu Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z gorącym rosołem. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możecie przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują. Po 40 minutach wyjmijcie warzywa z wody i pozostawcie do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmijcie z nich skórkę. Obrane warzywa pokrójcie w niewielką kostkę i umieśćcie w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu). W rondelku pełnym zimnej wody umieśćcie jajka i ugotujcie je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie je ze skorupek. Kiedy trochę ostygną zacznijcie...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...

sałatka jarzynowa z kabanosem przepis
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Ta prosta sałatka jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Każdy poprosi o kolejną porcję
Sałatka jarzynowa od lat gości na naszych stołach, przede wszystkim przy okazji rodzinnych spotkań. Nie ulega wątpliwości, że bez tego wspaniałego przysmaku, polska kuchnia po prostu nie mogłaby istnieć. Jej prostoty i idealnego smaku nikt nie jest w stanie zakwestionować.

Powstająca poprzez połączenie gotowanych warzyw z surowym jabłkiem i majonezem, sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Internet jest przepełniony kulinarnymi wariacjami na ten temat. W końcu każdy przyrządza ją trochę inaczej. Jeśli jakimś cudem jeszcze nie próbowaliście jej w wersji z kabanosem, koniecznie nadróbcie zaległości. Przepis na sałatkę jarzynową z kabanosem Będziecie potrzebować Świeżych warzyw: 2 marchewek, 1 cebuli, 8 ziemniaków 300 gramów selera marynowanego 400 gramów groszku konserwowego 3 korniszonów 1 jabłka 1 natkę pietruszki 3 kabanosów 4 łyżek majonezu Bulionu lub wody Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i ugotujcie do miękkości w bulionie lub osolonej wodzie (powinny być gotowe po ok. 20 minutach od momentu, w którym bulion zacznie wrzeć). Marchewki oskrobcie i również podgotujcie. Kiedy warzywa będą już miękkie wyjmijcie je z wody i przestudźcie, a następnie pokrójcie w średniej wielkości kostkę (nie może być za mała, bo inaczej z sałatki zrobi się papka). Całość umieśćcie w dużej misce. Groszek konserwowy i seler marynowany odcedźcie z wody, a następnie dodajcie do pokrojonych warzyw. Korniszony pokrójcie w kosteczkę, natkę posiekajcie drobno, z kolei kabanosa podzielcie na cienkie plasterki - połączcie z pozostałymi składnikami. Cebulę obierzcie, a następnie posiekajcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną również umieśćcie w misce. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec do sałatki dodajcie majonez, pieprz oraz sól. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowe! Źródło: gotujmy