Jak oczyścić grzyby z robaków? Jest 1 prosta metoda
AdobeStock
Newsy

Jak oczyścić grzyby z robaków? Oto prosta metoda z wykorzystaniem składnika, który macie w kuchni

Przynieśliście do domu grzyby i chcecie pozbyć się z nich robaków? Podpowiadamy, jak to zrobić.

W lasach pojawił się pierwszy wysyp grzybów. Część z was być może była już na grzybobraniu i przyniosła do domu pierwsze okazy podgrzybków, maślaków czy borowików. Niestety, grzyby nie rosną w lasach „same" i mają to do siebie, że czasem aż roi się w nich od robaków. Jak je z nich oczyścić? Istnieje pewien prosty sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak oczyścić grzyby z robaków?

Przynieśliście do domu grzyby z lasu i zauważyliście, że są one pełne robaków? Istnieje pewna prosta metoda na to, żeby się ich pozbyć.

Czyszczenie grzybów to pierwsza rzecz, jaką powinniście zrobić po przyniesieniu ich do domu. Powinno się to zrobić najpóźniej 2 godziny po grzybobraniu. Jak się do tego zabrać? Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki, aby nie zabrudzić ich trudną do usunięcia grzybową mazią i zacznijcie dokładnie oczyszczać poszczególne okazy z ziemi, igieł, liści i piasku.

Możecie też przepłukać grzyby pod bieżącą wodą a następnie zeskrobać ostrym nożykiem zabrudzenia, z którymi nie mogła sobie poradzić woda. W przypadku delikatnych grzybów wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką, aby nie uszkodzić ich kapeluszy i korzeni. A co z wypędzaniem robaków z grzybów?

Zobacz także
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?

Najprostsza metoda na pozbycie się robaków z grzybów

Jeśli wybraliście się na grzybobranie do lasu, to właśnie tam powinniście ocenić czy macie do czynienia z grzybem, który jest robaczywy i takich okazów po prostu nie zbierajcie. Czasami jednak nawet dobrze wyglądający grzyb może w sobie skrywać robaki. Czy da się ich jakoś pozbyć?

Umyjcie grzyby i zanurzcie je w wodzie z dodatkiem soli. Robaki same powinny z nich wyjść – wtedy po prostu wylejcie wodę, w której moczyły się grzyby. Możecie je też przekroić, aby sprawdzić, co znajduje się w ich środku. W końcu nikt nie chce zobaczyć na patelni wychodzących z grzybów robaków ani robaków pływających w słoikach z przetworami.

Dawniej nasze babcie wkładały robaczywe prawdziwki do gorącego piecyka lub układały je na gorącej kuchni, tak, aby robaki same wyszły z grzybów pod wpływem ciepła. Dziś jednak niemal nikt już tak nie robi.

W rzeczywistości robaki w grzybie nie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Nie czynią też grzyba trującym. Nikt jednak nie chce widzieć tych pełzających stworzeń w swoich daniach.

Dlaczego warto segregować grzyby?

Kiedy nasze grzyby są już oczyszczone, warto je posegregować - duże do dużych a małe do małych. Dobrym pomysłem jest też posegregowanie grzybów zgodnie z ich przeznaczeniem – trzymajmy oddzielnie grzyby do suszenia, smażenia i te przeznaczone do słoików na zimę.

Źródło: YouTube

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...

Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy
Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem.  Z dodatkiem grzybów Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone.  Pieczarkowa klasyka Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować! Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami: 700 g obranych ziemniaków 500 g pieczarek 2 marchewki 1 cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki masła 2 l bulionu 100 ml śmietanki 30% Pieczarkowa z ziemniakami Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!

przepis na syrop z pędów sosny
Adobe Stock
Zdrowie
Przeziębienie i zatkany nos? Ten domowy syrop szybko stawia na nogi. Najważniejszy składnik znajdziesz w... lesie
Najskuteczniejsze leki to te przygotowane samodzielnie z naturalnych składników. Należą do nich między innymi młode pędy sosny, z których możesz zrobić, na przykład domowy syrop. Ten zwalczy każde przeziębienie!

Jeśli mieszkasz blisko lasu, jesteś szczęściarzem. To miejsce to nieograniczone źródło darów, z których możesz korzystać całkowicie za darmo! Oprócz sezonowych owoców, w lesie znajdziesz również między innymi aromatyczne zioła oraz grzyby, które doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Jak się jednak okazuje las to nie tylko smakołyki, ale również produkty lecznicze , do których zaliczamy między innymi pędy młodej sosny.  Pędy młodej sosny mają niesamowite właściwości Pędy młodej sosny pojawiają się w lasach zazwyczaj z początkiem maja. Wiele osób zbiera je z uwagi na ogrom cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nich bowiem działającą uspokajająco i wzmacniająco gorczycę, działające przeciwzapalnie flawonoidy, wzmacniającą układ odpornościowy witaminę C, czy udrożniający drogi oddechowe olejek sosnowy. Starym i dobrze znanym, szczególnie naszym babciom i mamom, sposobem na wykorzystanie pędów młodej sosny jest zrobienie z nich syropu na kaszel, katar i szeroko pojętą odporność. Tego typu specyfik można przygotować na dwa sposoby – pasteryzując go, bądź nie. Przepis na syrop z pędów młodej sosny  Sposób 1 (pasteryzacja) Gałązki młodej sosny umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie podziel na mniejsze części (po pokrojeniu powinny mieć ok. 2 centymetry długości, tak aby zmieściły się do słoika). Tak przygotowane pędy umieść w garnku, zalej wodą, a następnie gotuj przez ok. 1 godzinę na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu pozbądź się z wody kawałków sosny. Do wywaru dodaj cukier. Na każdy 1 litr płynu powinien przypadać 1 kilogram cukru. Całość gotuj tak długo aż wywar zgęstnieje, koniecznie pamiętaj o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie przypominać syrop możesz przelać...