Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
własne
Newsy

Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki

Jeśli do ułatwienia sobie pracy w kuchni można użyć urządzeń kuchennych, zamiast męczyć się nożem, trzeba to robić. Dziś wykorzystamy mikrofalówkę do….. obrania czosnku.

Choć czosnek jest zdrowy i często wykorzystywany jako przyprawa do mięs i ciężkostrawnych potraw, w których ułatwia ich trawienie, to może być też przyczyną dolegliwości żołądkowych. Jeśli należycie do grupy osób, które po zjedzeniu potraw mocno czosnkowych skarżą się na wzdęcia, mamy dla was doskonały sposób na czosnkowe potrawy bez grama samej przyprawy w daniu:

  • Natrzyjcie obranym ząbkiem czosnku patelnię, na której usmażycie danie
  • Zanurzcie ząbek czosnku w oliwie, a następnie wyjmijcie go przed użyciem oliwy

W każdym przypadku ząbek czosnku trzeba jednak obrać. Podpowiadamy jak to zrobić w dość niecodzienny, ale skuteczny sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko obrać czosnek?

Doskonale wiecie, że obieranie czosnku bywa żmudne. Szczególnie jeśli macie do obrania 40 czy 60 ząbków na rozgrzewającą zupę czosnkową. Możecie to zrobić błyskawicznie, nie mozoląc się z wyłuskiwaniem każdego ząbka z osłonki. Dowolną ilość obierzecie błyskawicznie, niemal nie brudząc rąk. Potrzebna wam będzie do tego mikrofalówka.

Zobacz także
Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 

jak szybko obrać i posiekać czosnek

Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety

Sposób na szybkie obranie czosnku:

  1. Wyjmijcie z główki pojedyncze ząbki.
  2. Ostrym nożem natnijcie każdy ząbek przy nasadzie.
  3. Tak przygotowany czosnek włóżcie na kilka sekund do mikrofalówki.

 

@sidneyraz i didn’t know this was possible #inmy30s #garlic #tipsandtricks #learnontiktok #cookingtips ♬ original sound - sidneyraz

Czy czosnek jest zdrowy?

Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych:

  • Zapobiega infekcjom, przyspiesza leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego
  • Chroni przez zawałem i udarem
  • Ma właściwości przeciwzakrzepowe, zmniejszając lepkość krwi jak aspiryna
  • Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych
  • Obniża ciśnienie krwi. Regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie nawet o 10%, a to skutecznie zapobiega zawałom serca
  • Sprzyja odchudzaniu. Przyspiesza i nasila wydzielanie żółci, przyspiesza pracę jelit, dzięki czemu zapobiega tworzeniu nieprzyjemnych wzdęć
  • Zwalcza pasożyty. W medycynie ludowej był stosowany jest jako środek na pasożyty jelit, takich jak: owsiki, glisty czy tasiemce

Źródło: Tiktok/Sidneyraz

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
W ten sposób obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej
Poznajcie ten fantastyczny sposób na obieranie czosnku. Łatwiej się nie da!

Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs , element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków . Właściwości czosnku Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku? Działa przeciwzapalnie Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu Pomaga obniżać ciśnienie krwi Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie Pomaga pozbyć się objawów menopauzy Wspomaga regenerację wątroby Niewątpliwa wada czosnku Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest ? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie. Szybka metoda na obranie czosnku Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika. Postępujcie zgodnie z tymi zasadami: Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki. Włóżcie ząbki czosnku do słoika. Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund. Wysypcie ząbki ze słoika. Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku. Gotowe! Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego...

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
Wy też nie lubicie obierać małych ząbków czosnku? Wystarczy jeden prosty trik a łupina sama odpadnie
Mogłoby się zdawać, że polska kuchnia nie istnieje bez niektórych prostych składników. Jednym z nich jest z pewnością czosnek, który wzbogaca swoim aromatem mięsa, sałatki i wiele innych polskich dań.

Czosnek ma nie tylko szerokie możliwości kulinarne. Czosnek przede wszystkim leczy. Jeśli macie problem z odpornością i sezonowymi infekcjami, ale nie lubicie obierać szczególnie małych ząbków czosnku, podpowiadamy, jak obierać je w łatwy i nieinwazyjny sposób. Czosnek na zdrowie Najważniejszym składnikiem w czosnku jest allicyna, która odpowiada za charakterystyczny smak i zapach czosnku. Oprócz tego ta niepozorna roślina zawiera także: liczne związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe, witaminy (A, B1, B2, PP, C), minerały (wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel). Czosnek działa jak łagodny antybiotyk. Potrafi poradzić sobie z licznymi bakteriami chorobotwórczymi, w tym z niektórymi szczepami wywołującymi zakażenie jamy ustnej, dróg oddechowych czy dróg moczowych.  Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. W przeziębieniu pomaga także dzięki swoim właściwościom przeciwgorączkowym, napotnym i przeciwzapalnym. Może być wykorzystywany w przebiegu biegunki. Czosnek ma korzystny wpływ na układ krążenia Ponadto, wspomaga działanie prostacykliny i innych substancji. Substancja ta wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu. Regularne spożywanie czosnku powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, co ma duży udział w profilaktyce miażdżycy, udarów mózgu i zawałów serca.  Czosnek jako remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego Czosnek działa żółciopędnie, rozkurczowo i przyspiesza pracę jelit. To wszystko sprawia, że spożywanie czosnku zapobiega powstawaniu wzdęć. Poza tym, pomimo ostrego smaku, nie dopuszcza do wystąpienia zgagi. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni wątrobę. Spożywanie czosnku jest zalecane osobom na diecie redukcyjnej, gdyż poprawa...

Obieranie czosnku
Pixabay/Ulrike Mai
Newsy
Prawie wszyscy wyciskają czosnek w niewłaściwy sposób. 1 rzecz robicie zupełnie niepotrzebnie
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez czosnku. Dodaje aromatu potrawom mięsnym, lekkim sałatkom, a także może wspomóc waszą walkę z sezonową infekcją.

/Jeśli chodzi o lecznicze właściwości, żadna z roślin nie jest w stanie dorównać czosnkowi. To naturalny antybiotyk, podstawowy składnik do przeprowadzenia detoksu organizmu, hamulec dla wielu bakterii i produkt, który również obniża ciśnienie krwi. Są wśród was zwolennicy czosnku, są też pewnie jego przeciwnicy. Wszystko za sprawą ostrego, gryzącego zapachu , który nie pasuje wszystkim. Mimo niekoniecznie przyjemnej woni, trudno odmówić mu mnóstwa leczniczych właściwości. Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć różnicę w zdrowiu. Zanim jednak przejdziemy do wypunktowania prozdrowotnych zalet czosnku, winni jesteśmy wam wytłumaczenie jak powinno się go prawidłowo wyciskać przez praskę. Jak prawidłowo używać praski do czosnku? Przeciskanie czosnku przez praskę nie wydaje się bardzo skomplikowanym działaniem. Tym bardziej, jeśli wiecie jak jej używać. A może od lat wyciskacie czosnek w niewłaściwy sposób? O co tutaj chodzi? Praski używa się w końcu także po to, by ręce nie przesiąkały nieprzyjemną, czosnkową wonią. W tym celu zazwyczaj, obiera się ząbki czosnku z łupiny. Niepotrzebnie! Czosnek można sprasować w łupinami, które i tak po rozdrobieniu warzywa zostaną w prasce. Samo obieranie czosnku przed jego przeciśnięciem jest zatem bezcelowe. Możecie pominąć ten etap. Dzięki temu unikniecie pobrudzenia rąk, a także zredukujecie zabrudzenia samej praski, która zwykle jest niezwykle niewygodna jeśli chodzi o mycie pod bieżącą wodą. Jak sobie poradzić z tym problemem? Wystarczy stara szczoteczka do zębów albo wykałaczki. Praskę przed oczyszczeniem można również posmarować olejem, powinno to pomóc z usuwaniu z niej resztek. Na koniec wystarczy urządzenie przemyć ciepłą wodą z płynem....

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...