Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
własne
Newsy

Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki

Jeśli do ułatwienia sobie pracy w kuchni można użyć urządzeń kuchennych, zamiast męczyć się nożem, trzeba to robić. Dziś wykorzystamy mikrofalówkę do….. obrania czosnku.

Choć czosnek jest zdrowy i często wykorzystywany jako przyprawa do mięs i ciężkostrawnych potraw, w których ułatwia ich trawienie, to może być też przyczyną dolegliwości żołądkowych. Jeśli należycie do grupy osób, które po zjedzeniu potraw mocno czosnkowych skarżą się na wzdęcia, mamy dla was doskonały sposób na czosnkowe potrawy bez grama samej przyprawy w daniu:

  • Natrzyjcie obranym ząbkiem czosnku patelnię, na której usmażycie danie
  • Zanurzcie ząbek czosnku w oliwie, a następnie wyjmijcie go przed użyciem oliwy

W każdym przypadku ząbek czosnku trzeba jednak obrać. Podpowiadamy jak to zrobić w dość niecodzienny, ale skuteczny sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko obrać czosnek?

Doskonale wiecie, że obieranie czosnku bywa żmudne. Szczególnie jeśli macie do obrania 40 czy 60 ząbków na rozgrzewającą zupę czosnkową. Możecie to zrobić błyskawicznie, nie mozoląc się z wyłuskiwaniem każdego ząbka z osłonki. Dowolną ilość obierzecie błyskawicznie, niemal nie brudząc rąk. Potrzebna wam będzie do tego mikrofalówka.

Zobacz także
Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 

jak szybko obrać i posiekać czosnek

Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety

Sposób na szybkie obranie czosnku:

  1. Wyjmijcie z główki pojedyncze ząbki.
  2. Ostrym nożem natnijcie każdy ząbek przy nasadzie.
  3. Tak przygotowany czosnek włóżcie na kilka sekund do mikrofalówki.

 

@sidneyraz i didn’t know this was possible #inmy30s #garlic #tipsandtricks #learnontiktok #cookingtips ♬ original sound - sidneyraz

Czy czosnek jest zdrowy?

Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych:

  • Zapobiega infekcjom, przyspiesza leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego
  • Chroni przez zawałem i udarem
  • Ma właściwości przeciwzakrzepowe, zmniejszając lepkość krwi jak aspiryna
  • Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych
  • Obniża ciśnienie krwi. Regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie nawet o 10%, a to skutecznie zapobiega zawałom serca
  • Sprzyja odchudzaniu. Przyspiesza i nasila wydzielanie żółci, przyspiesza pracę jelit, dzięki czemu zapobiega tworzeniu nieprzyjemnych wzdęć
  • Zwalcza pasożyty. W medycynie ludowej był stosowany jest jako środek na pasożyty jelit, takich jak: owsiki, glisty czy tasiemce

Źródło: Tiktok/Sidneyraz

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
W ten sposób obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej
Poznajcie ten fantastyczny sposób na obieranie czosnku. Łatwiej się nie da!

Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs , element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków . Właściwości czosnku Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku? Działa przeciwzapalnie Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu Pomaga obniżać ciśnienie krwi Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie Pomaga pozbyć się objawów menopauzy Wspomaga regenerację wątroby Niewątpliwa wada czosnku Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest ? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie. Szybka metoda na obranie czosnku Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika. Postępujcie zgodnie z tymi zasadami: Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki. Włóżcie ząbki czosnku do słoika. Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund. Wysypcie ząbki ze słoika. Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku. Gotowe! Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego...

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
Wy też nie lubicie obierać małych ząbków czosnku? Wystarczy jeden prosty trik a łupina sama odpadnie
Mogłoby się zdawać, że polska kuchnia nie istnieje bez niektórych prostych składników. Jednym z nich jest z pewnością czosnek, który wzbogaca swoim aromatem mięsa, sałatki i wiele innych polskich dań.

Czosnek ma nie tylko szerokie możliwości kulinarne. Czosnek przede wszystkim leczy. Jeśli macie problem z odpornością i sezonowymi infekcjami, ale nie lubicie obierać szczególnie małych ząbków czosnku, podpowiadamy, jak obierać je w łatwy i nieinwazyjny sposób. Czosnek na zdrowie Najważniejszym składnikiem w czosnku jest allicyna, która odpowiada za charakterystyczny smak i zapach czosnku. Oprócz tego ta niepozorna roślina zawiera także: liczne związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe, witaminy (A, B1, B2, PP, C), minerały (wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel). Czosnek działa jak łagodny antybiotyk. Potrafi poradzić sobie z licznymi bakteriami chorobotwórczymi, w tym z niektórymi szczepami wywołującymi zakażenie jamy ustnej, dróg oddechowych czy dróg moczowych.  Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. W przeziębieniu pomaga także dzięki swoim właściwościom przeciwgorączkowym, napotnym i przeciwzapalnym. Może być wykorzystywany w przebiegu biegunki. Czosnek ma korzystny wpływ na układ krążenia Ponadto, wspomaga działanie prostacykliny i innych substancji. Substancja ta wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu. Regularne spożywanie czosnku powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, co ma duży udział w profilaktyce miażdżycy, udarów mózgu i zawałów serca.  Czosnek jako remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego Czosnek działa żółciopędnie, rozkurczowo i przyspiesza pracę jelit. To wszystko sprawia, że spożywanie czosnku zapobiega powstawaniu wzdęć. Poza tym, pomimo ostrego smaku, nie dopuszcza do wystąpienia zgagi. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni wątrobę. Spożywanie czosnku jest zalecane osobom na diecie redukcyjnej, gdyż poprawa...

Co sie stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz
Po co jeść codziennie czosnek i jak go przyrządzać, że działanie było najkorzystniejsze dla zdrowia? Przeczytajcie.

Systematyczne jedzenie czosnku, przynosi wiele dobroczynnych korzyści zdrowotnych. Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk, a jego najbardziej powszechnie znane działanie związane jest wobec tego z działaniem przeciwzapalnym. W odróżnieniu od syntetycznych antybiotyków, czosnek zabija drobnoustroje zgromadzone w organizmie, oszczędzając przy tym naturalną mikroflorę bakteryjną, która pełni pozytywne role w ciele człowieka. Na co jeszcze pomaga czosnek? Wpływ czosnku na organizm Warzywo to ma bardzo szerokie działania terapeutyczne. Oto dlaczego warto regularnie je jeść, w ilości 1 do 3 ząbków dziennie: Chroni przed infekcjami. Dzięki codziennemu spożywaniu czosnku chronicie się przed: bakteriami Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami, a także przed patogenami odpowiadającymi za gruźlicę, czerwonkę, kandydozę i opryszczkę. Poprawia odporność. Zapobiega także chorobom wirusowym nawet o 60%, a leczenie skraca o 70%. Wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a także poprawia krążenie krwi i zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu. W rezultacie zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów krwi, udaru i zawału serca. Zmniejsza poziom cukru we krwi i spowalnia rozkład insuliny. Dzięki temu pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, tętnice, chroni także serce chorych na cukrzycę. Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka o 20 proc. Dotyczy to zwłaszcza nowotworów żołądka, okrężnicy, wątroby i gruczołów sutkowych. Eliminuje pasożyty. Szczególnie robaki, lamblie, motylicę wątrobową i inne. Ułatwia trawienie. Stymuluje produkcję soków trawiennych, poprawia procesy trawienne, usprawnia pracę trzustki. Pomaga na stawy. Codzienne jedzenie czosnku zapobiega odkładaniu się soli, co może być przyczyną bólu stawów. Odbudowuje tkankę chrzęstną...

Tłuste i zdrowsze od margaryny. Zastąpicie nim masło
Flickr/Adobe Stock
Newsy
Tym pożywnym smarowidłem zastąpicie masło. Wcale nie chodzi o margarynę
Czy istnieje zdrowsza alternatywa dla margaryny, która rozsmarowuje się lepiej niż masło i jest równie tłusta? Istnieje, a co więcej - możecie ją zrobić w domu.

Niemal każdy lubi posmarować świeży chleb masłem, zanim położy na niego wędlinę czy ser. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala na to, by to ulubione smarowidło kłaść obficie na kanapki. Warto wtedy sięgnąć po jego wyjątkowo zdrowy zamiennik, który dodatkowo zaskoczy was wspaniałym smakiem.  Awokado i jego właściwości prozdrowotne  Awokado to całe multum właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Prawdziwa skarbnica dobrodziejstw dla waszego organizmu.  Awokado stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi.  Wpływa na prawidłowe widzenie.  Wzmacnia układ odpornościowy.  Obniża poziom cholesterolu we krwi.  Zapobiega powstaniu blaszki miażdżycowej.  Poprawia kondycję skóry.  Pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II.  Spowalnia procesy starzenia.  Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.  Kilka wskazówek dotyczących masła z awokado  Masło z awokado przyrządza się bardzo szybko, jest to kwestia zmiksowania owocu z odpowiednimi przyprawami i sokiem z cytryny.   Awokado ma bardzo delikatny smak, warto więc nadać masłu trochę wyrazistości. Sok z cytryny, czosnek, ostre chili lub też pieprz i kolendra. Wszystko zależy od waszych upodobań.  Istotny jest wybór bardzo dojrzałego awokado. Ma być miękkie, kremowe, bez ciemnych plam. Jeżeli takie właśnie kupicie, pozostaje dokładnie je zmiksować na gładką masę. Pamiętajcie, ma to być masło, a nie pasta do kanapek.  Przepis na zdrowe i pożywne masło z awokado  Składniki:  1 dobrze dojrzałe awokado  2 łyżki soku z cytryny  ½ łyżeczki kurkumy  ¼ łyżeczki...