pomarańcza
AdobeStock
Newsy

Jak obrać świąteczne pomarańcze w kilka sekund? Genialny trik

Chcesz się popisać przed gośćmi w święta? Naucz się tej prostej sztuczki na obranie pomarańczy!

Znacie kogoś, komu pomarańcze nie kojarzyłyby się ze świętami Bożego Narodzenia? My też nie! Dawniej te owoce dostępne były tylko przed Wigilią i każde dziecko dostawało w prezencie pomarańczę, na którą czekało cały rok. Dziś możemy je kupić bez problemu w sklepie, jednak musicie przyznać, że sentyment pozostał. Dlatego w większości domów wciąż na wigilijny deser podawane są pomarańcze. Znaliście trik, który pozwala obrać je dosłownie w mgnieniu oka?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gorączka świąteczna

W PRL-u pomarańcze były luksusem, na który wszyscy czekali. Miały być symbolem tego, że jest u nas tak, jak „na Zachodzie” oraz wprowadzić świąteczną, magiczną atmosferę. Niewątpliwie wyjątkowe wówczas w Polsce pomarańcze świetnie spełniały się w tej roli! W latach 70. te owoce były dość łatwo dostępne – można było nawet kupić grecki sok pomarańczowy. Jednak dekadę później, gdy zaczęły się problemy ekonomiczne PRL-u, pomarańcze stały się deficytowym i bardzo wyczekiwanym towarem. W telewizji ogłaszano, że statki wyruszyły już z Kuby lub, że zawijają właśnie do któregoś z polskich portów.

Sztuczka na szybkie obranie pomarańczy

Wciąż uwielbiamy te owoce i kojarzymy je ze świętami, dlatego w Wigilię większość z nas po wieczornej wieczerzy sięga po pomarańczę na deser. Jeżeli chcecie popisać się przed rodziną, to koniecznie nauczcie się prostego triku na obranie pomarańczy w kilka sekund – gwarantujemy, że szczególnie dzieci będą wniebowzięte! Oto, co wystarczy zrobić:

  1. Weź niewielki, dobrze zaostrzony nóż i pomarańczę.
  2. Natnij wierzchołek owocu i zacznij ciąć wokół, kierując się ku dołowi.
  3. Teraz podważ nacięty wierzchołek kciukiem i zdejmij całą skórkę pomarańczy. I gotowe!

pomarancze
unsplash.com/@stri_khedonia
Newsy
Zaraz zacznie się sezon na pomarańcze. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Muszą mieć...
Wiesz, jak rozpoznać idealne pomarańcze? Przedstawiamy garść wskazówek, dzięki którym kupowane pomarańcze zawsze będą smaczne i soczyste.

Dawniej w Polsce pomarańcze kojarzyły się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. Wciąż wiele osób czując zapach tych owoców oczami wyobraźni widzi choinkę i wigilijny stół. Na szczęście dziś możemy bez ograniczeń zajadać się pomarańczami przez całą zimę! A jak wybrać te najsmaczniejsze? Nie obierając pomarańczy można rozpoznać jej świeżość oraz to czy będzie słodka i soczysta. Chcecie się dowiedzieć jak? Przeczytajcie ten artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy! Soczystość Soczysty owoc będzie miał w sobie więcej wody, dlatego wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę na to, czy są ciężkie. Oczywiście w stosunku do swojej wielkości (duża pomarańcza zawsze będzie cięższa od mniejszej). Najlepiej obiema dłońmi wziąć i porównać dwa owoce podobnej wielkości – cięższy będzie bardziej soczysty. Brak pestek Jeżeli wyjątkowo nie lubisz pomarańczy z pestkami, to szukaj takich z czymś na kształt „pępka” pod spodem. To otwór, w którym znajduje się kolejna, malutka i niedojrzała pomarańcza, która zaczęła dojrzewać w owocu. Jej obecność oznacza, że wyciągnęła ona pestki z dużej pomarańczy! Jak rozpoznać dojrzałą pomarańczę? Niestety, odpowiedź nie jest taka oczywista. Praktycznie jedynym sposobem na upewnienie się, że pomarańcza nadaje się jeszcze do spożycia jest sprawdzenie, czy nie ma na niej plam pleśni. Natomiast reszty można się niestety dowiedzieć dopiero obierając ją ze skórki. Nie dajcie się zwieść błyszczącym pomarańczom! Są pokryte warstwą wosku, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość, jednak nie daje to żadnej gwarancji, że owoc będzie świeży i soczysty. Jakie pomarańcze na skórkę pomarańczową? Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową, to koniecznie pamiętaj o jednej rzeczy –...

Pomarańcze
Denira/Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak wybrać najlepsze pomarańcze? Tych bezwzględnie unikaj! Możesz się nimi otruć!
Sezon na pomarańcze właśnie się rozpoczął. Czas na kilka porad przy ich wyborze.

Kiedyś kojarzyły się tylko ze świętami Bożego Narodzenia, teraz są dostępne przez cały rok. Jednak nie da się ukryć, że najsmaczniejsze pomarańcze kupujemy w sklepach tylko w okresie jesienno-zimowym. Wiąże się to ze zbiorami tego cytrusa o tej właśnie porze roku. Cena za kilogram pomarańczy już od listopada jest niezwykle kusząca. To co kiedyś było dla nas prawdziwym rarytasem, obecnie kosztuje niemalże tyle samo co rodzime jabłka. Kiedyś do Polski pomarańcze importowano z tzw. zaprzyjaźnionych krajów socjalistycznych, choćby z Kuby. Teraz nasze sklepy ściągają te owoce z całego świata – w ten sposób cena tych cytrusów znacznie spadła. Wybierajmy mądrze Zwabieni świetnymi ofertami w marketach chętnie kupujemy soczyste pomarańcze na kilogramy. Warto jednak robić to z głową. Aby uniknąć nieprzyjemnego otrucia i wybrać najsłodsze i najsmaczniejsze okazy, podczas zakupów warto kierować się poniższymi wskazówkami: Wybierajmy owoce o twardej, zwartej skórce, najlepiej takie sprawiają wrażenie ciężkich – w ten sposób unikniemy nabycia podpsutych pomarańczy. Kolor wcale nie decyduje o smaku, kwaśności i stopniu dojrzałości owocu – te z zielonymi plamkami wcale nie muszą być mniej smaczne od tych ogniście czerwonych! Unikajmy cytrusów nawet z drobnymi miękkimi miejscami – być może są to ślady obicia, które przyspieszają procesy gnicia. Kupione pomarańcze przechowujmy w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Jeżeli nabyliśmy świeże owoce, mogą poleżeć w chłodzie nawet do półtora tygodnia. Uwaga! Pomarańcze, tak jak i inne owoce cytrusowe dobrze jest myć przed obraniem. W ten sposób będziemy mieli pewność, że bakterie ze skórki nie przedostaną się podczas jedzenia do środka....

trujące owoce
Flickr
Newsy
Nie uwierzycie, co może się skrywać na owocach z supermarketu. Od razu wyrzucicie je do kosza
Nie wszystkie owoce są takie zdrowe, jak by się wydawało. A niektóre są wręcz trujące! Sprawdźcie, jak uniknąć szkodliwych substancji.

Zima to sezon na pomarańcze, mandarynki, pomelo i grejpfruty, którymi Polacy chętnie się zajadają. Te słodkie owoce nie dość, że są bardzo smaczne, to stanowią bogate źródło witaminy C i innych doskonałych dla zdrowia witamin. Jednak czy wiecie o tym, że wiele cytrusów sprzedawanych w supermarketach może być trujących ? Sprawdźcie, na co trzeba uważać. Pomarańcze z końca świata W Polsce pomarańcze nie rosną – wiedzą to nawet przedszkolaki. Najbliższym nas krajem, który eksportuje pomarańcze, jest Hiszpania. Ale nie tylko tam sklepy zaopatrują się w te owoce. Pomarańcze i inne cytrusy są sprowadzane także z dalekich krajów, których ciepły klimat i słoneczna pogoda umożliwia uprawę owoców przez wiele miesięcy w roku. Zastanawialiście się kiedyś nad tym jak to możliwe, że na przykład pomarańcze, które muszą przebyć drogę liczącą tysiące kilometrów, by trafić do polskich sklepów, są tak piękne, błyszczące i świeże? To wszystko zasługa specjalnych wosków i konserwantów. A nie wszystkie są bezpieczne dla zdrowia. Na niektóre trzeba bardzo uważać. Trująca skórka Do ochrony pomarańczy służą najczęściej naturalne i nieszkodliwe woski, w tym wosk pszczeli czy szelak. Jednak niektóre kraje stosują substancje trujące dla człowieka. Zalicza się do nich imazalil, środek grzybobójczy, który może wywołać szereg niepożądanych reakcji: alergia, problemy z zajściem w ciążę, uszkodzenie układu nerwowego, nowotwory. Został on uznany w Unii Europejskiej za substancję niebezpieczną dla zdrowia ludzi oraz dla środowiska, a w Stanach Zjednoczonych imazalil znajduje się na liście środków, które mogą powodować nowotwory. Już dwie pomarańcze zawierające imazalil, zjedzone przez dziecko o wadze 20...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...