Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady
Adobe Stock
Newsy

Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady

Czy trzeba obierać rabarbar? Jak powinno się go kroić? Czy można go mrozić? Na te wszystkie pytania odpowiemy wam w tym krótkim poradniku dla początkujących.

Rabarbar słynie z kwaśnego i mocnego smaku, który świetnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach. Dzisiaj przedstawimy wam kilka praktycznych porad dotyczących obierania, krojenia i zamrażania rabarbaru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego można wykorzystać rabarbar?

Niezależnie od tego czy rabarbar jest warzywem, czy też jak chcieliby niektórzy – owocem, warto wykorzystywać go w sezonie tak często, jak to tylko możliwe. Przede wszystkim do ciast, do deserów, do kompotów.

Znane są jednak nieco  bardziej nieoczywiste przepisy z wykorzystaniem rabarbaru. Takie jak na przykład filety w sosie rabarbarowym w sezamie, czy też kotlety mielone z rabarbarem. Przyznamy, że brzmi to dość osobliwie. Ale za to jak smakuje!

Kiedy jednak rabarbarowe szaleństwo powoli zacznie dobiegać końca, warto pomyśleć o zrobieniu zapasów na późniejszą porę. Rabarbar nadaje się do mrożenia. Jeśli zrobicie to w odpowiedni sposób, po kilku miesiącach dalej będziecie cieszyli się jego kwaśnym i charakterystycznym smakiem.

Zobacz także
Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka

Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały

Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały

Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar?

Dla osób, które nie mają większego doświadczenia z rabarbarem, przygotowaliśmy garść pożytecznych informacji, trików i porad na jego temat. Oto one:

  • Świeży rabarbar można przechowywać w lodówce do ok. 2 tygodni
  • Zanim przystąpicie do przygotowania dania na bazie rabarbaru, koniecznie dokładnie umyjcie go z resztek ziemi i innych zabrudzeń.
  • Pozbądźcie się liści i odetnijcie końcówki
  • Rabarbar można obrać, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zdecydujecie się na ten krok, użyjcie małego noża, którym zahaczycie łodygę od góry i łatwo oderwiecie włókna
  • Rabarbar można obrać wtedy, gdy czerwonawe włókna są już nieco twarde
  • Rabarbar dodawany do ciasta należy kroić w niezbyt duże kawałki - zbyt duża rabarbarowa kostka ma tendencję do opadania m.in. w drożdżowych ciastach
  • Rabarbar powinno się mrozić w już pokrojonej formie – tak przygotowany wrzućcie do torebki foliowej i wstawcie do zamrażarki
Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy
Flickr
Newsy
Jak przechowywać rabarbar, aby jak najdłużej zachował świeżość?
Rabarbar nie należy do warzyw, które długo zachowują świeżość. Czasem więc trzeba mu nieco pomóc poprzez odpowiednie przechowywanie.

Sezon na rabarbar trwa przez wiosnę i lato, dlatego warto z niego skorzystać, tworząc różne dania, np. ciasto ucierane z rabarbarem  czy  rabarbarowo-truskawkowe smoothie . Warzywo to sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach. Rabarbar jest także pełen składników odżywczych i powinni po niego sięgać wszyscy, niezależnie od wieku czy problemów zdrowotnych. Jeśli jednak nie zamierzacie go od razu po zakupie wykorzystać w waszych ulubionych potrawach, sprawdźcie, jak najlepiej przechowywać rabarbar, by dłużej był świeży. Jak przedłużyć świeżość rabarbaru? Rabarbar może szybko więdnąć, tracić jędrność, a także smak, dlatego warto zastosować kilka trików, które przedłużą jego żywotność.  z truskawek i rabarbaru , rabarbar pod kruszonką  czy duszoną wątróbkę z rabarbarem Pamiętajcie o tym, aby zaraz po powrocie do domu włożyć rabarbar do lodówki. Zanim to zrobicie, zawińcie go w zwilżone ręczniki papierowe albo delikatnie wilgotną ściereczkę. To przedłuży świeżość warzywa nawet do 3 dni – zachowa ono swoją strukturę i smak. Rabarbar absolutnie nie powinien być przechowywany „luzem”: na blacie, w misce ani w szafce, zwłaszcza w bezpośrednio nasłonecznionym miejscu. Nie powinien też być wkładany do wazonu z wodą, jak sądzą niektórzy. Może być jednak zamrożony i wykorzystany nawet kilka miesięcy po sezonie. Najpierw jednak trzeba go odpowiednio przygotować, sprawdźcie więc,  jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar . Wartości odżywcze rabarbaru Rabarbar bogaty jest w: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Potas Kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę) Sód Żelazo Wapń Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny (zaledwie 21 kcal w 100 g),...

Jest bogatym źródłem luteiny, poprawia nawodnienie i elastycznośc skóry. Zaczyna się na niego sezon
Adobe Stock
Newsy
Jest źródłem luteiny, poprawia nawodnienie i elastyczność skóry. Sezon na niego właśnie się zaczyna
Szykujcie przepisy i zakasajcie rękawy. Zaczyna się sezon, którego nie można zmarnować. To warzywo nie tylko jest smaczne, ale też zdrowe.

Jest kwaśny i właśnie dlatego jest tak bardzo lubiany. Wyostrza smak drożdżowych placków, jest świetnym składnikiem kompotu, galaretek i dżemów. Można go dodawać do mięs, którym nadaje całkiem nowego charakteru. Jego kwaśny smak zdradza, że w łodygach znajduje się dużo kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ma wyjątkowe właściwości, warto wykorzystać więc to, że zaczyna się na niego sezon. Wartości zdrowotne rabarbaru Rabarbar był warzywem jedzonym przez Chińczyków już 2700 lat przed naszą erą. Od tamtych czasów ceniono nie tylko jego kwaskowy smak, nadający wyrazistości daniom, ale także jego właściwości zdrowotne. Rabarbar jest cennym źródłem błonnika i witaminy C. Zawiera dużo witamin A i E, a także potasu i magnezu. Po 20 minutach pieczenia wytwarzają się w nim polifenole, stanowiące ochronę przed nowotworami. Stąd wielki sens mają więc wypieki z rabarbarem. Jedzenie rabarbaru dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Warzywo ma też właściwości ściągające i antyseptyczne. Rabarbar jest  bogatym źródłem luteiny, która ma duży wpływ za zdrowie skóry i oczu. Działa poprawiając nawodnienie i elastyczność skóry, ogranicza procesy utleniania lipidów w skórze. Jakie dania warto przyrządzać z rabarbarem? Najprostszy sposób podania łodyżek rabarbaru to maczanie jego kwaśnych łodyg w cukrze. Z reguły jednak przyrządza się go w bardziej wyrafinowany sposób. Najpowszechniej przygotowywane dania z wykorzystaniem rabarbaru to placek z rabarbarem i kompot. Jednak warzywo nadaje się na znacznie więcej potraw a jego kwaskowy smak dobrze komponuje się zarówno w daniach słodkich jak i słonych. Potrawy słodkie z rabarbarem: Orzeźwiająca lemoniada Kompot Owsianka z rabarbarem Dżem rabarbarowy Zupa owocowa z rabarbaru...

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
Jeśli przepadacie za ciastem z rabarbarem, wykorzystajcie ten trik – wówczas kruche ciasto z tym składnikiem wychodzi jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem! Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto , warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki . Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 350 g mąki 180 g masła Pół szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli Masa z rabarbarem: Pół kilograma świeżego rabarbaru Ok. 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia. Wyjmijcie...

Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Pixabay
Newsy
Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Mamy odpowiedź!

Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami , smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce . Z rabarbaru można robić też lody i kompot. Rabarbar – warzywo czy owoc? Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc? Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach? Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące . Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu. Właściwości odżywcze rabarbaru Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego . W rabarbarze znajdziecie: Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi) Witaminę c Witaminę E Kwas foliowy Błonnik regulujący pracę jelit Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej...