Jak obrać paprykę? Podajemy 4 sprawdzone sposoby
Adobe Stock
Newsy

Jak obrać paprykę? Podajemy sprawdzone sposoby

Paprykę można jeść chrupiąc surową, ale do niektórych dań należy z warzywa zdjąć skórkę. Jak to zrobić, skoro skórka jest tak cienka i mocno przylega?

Nawet Aztekowie wiedzieli, że papryka jest cenną żywnością dodająca sił witalnych i sprzyjającą długowieczności. Była uprawiana na długo przed odkryciem Ameryki przez Europejczyków. Od kilkudziesięciu już lat jest z powodzeniem hodowana także w Polsce i stała się jednym z najlepszych źródeł witamin, szczególnie zimą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Papryka – najlepsza dawka witamin w zimie

W czasie gdy pomidory smakują bardziej jak ziemniaki, a do tego są drogie, papryka słodka może być doskonałym dodatkiem do kanapek. Warto ją jednak jeść nie tylko z powodów smakowych. Warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów.

Zawiera duże ilości witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, a także witamin z grupy B, witamin A, E, K i kwasy foliowego. Jedząc paprykę dostarczacie sobie wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Papryka jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Najzdrowsza jest papryka surowa, jednak duszona i pieczona także zachowuje wiele składników odżywczych, ponieważ warzywo w niewielkim stopniu ulega przemianie w trakcie przetwarzania.

Niektóre przepisy wymagają zdjęcia z papryki skórki, co nie jest czynnością prostą, bo skórka jest bardzo cienka i mocno przylega do warzywa. Papryki bez skórki używa się do przetworów, takich jak papryka w oleju, w occie, pieczona czy marynowana. Przetwory są smaczniejsze i delikatniejsze, jeśli do słoików wkłada się ją bez skórki.  Skórkę lepiej też zdjąć przyrządzając dania z rozdrobnioną czy pieczoną papryką, takie jak sosy, sałatki czy pasty.

Zobacz także
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Paprykarz szczeciński

Dziecinne prosty przepis na domowy paprykarz rodem z PRL-u. Wychodzi już za pierwszym razem

Łatwe sposoby na obranie papryki

Istnieje kilka sposobów na zdjęcie cienkiej skórki z papryki. W tym celu trzeba warzywo poddać pewnej obróbce. Pierwszy z zaprezentowanych sposobów szerzej stosowany do zdejmowania skóry z pomidorów, co także nie jest proste:

  • Wrzątek. To najprostsza metoda na usunięcie skórki z papryki. Najpierw natnijcie skórkę wzdłuż papryki nożykiem, a następnie zanurzcie w gotującej się wodzie na 4-5 minut. Po wyjęciu przestudźcie, przekrójcie paprykę na mniejsze kawałki i z każdego sparzonego kawałka oderwijcie skórkę
  • Piekarnik. Papryki pokrójcie na połówki lub ćwiartki i ułóżcie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w 180 st. C przez około 15 minut. W tym czasie skórka sczernieje i pojawią się na niej bąble. Po przestudzeniu palcami lub nożykiem zdejmiecie łatwo już odchodząca skórkę
  • Kuchenka mikrofalowa. Przekrójcie paprykę na pół. Ustawcie kuchenkę na wysoką moc i podgrzewajcie paprykę przez 2-3 minuty. Po wystudzeniu zdejmijcie skórkę
  • Opalarka. Skórkę można opalić nad palnikiem lub przy pomocy gazowej opalarki. Na skórce podobnie jak podczas pieczenia pojawią się czarne pęcherze. Z takiej papryki skórkę zdejmiecie także bez trudu

Źródło: haps.pl, portalspożywczy.pl

zupa pomidorowa z papryką przepis
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Jesteście fanami pomidorowej? Zróbcie ją z tym składnikiem, a będziecie żałować, że tak późno poznaliście ten przepis
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia łasuchów. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście dodać do niej pieczoną paprykę?

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą, gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny, kremowy smak.  Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem papryki? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Pomidorówka w takiej wersji smakuje naprawdę wybornie. Przepis na zupę pomidorową z papryką Będziecie potrzebować 4 pomidorów 4 czerwone papryki 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 łyżki oliwy 1 łyżki masła ¾ szklanki wody lub bulionu Przypraw: soli, pieprzu, bazylii, lubczyku Przygotowanie Papryki umyjcie, przekrójcie, usuńcie z nich gniazda nasienne i pestki, a następnie umieśćcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane warzywa włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie papryki z piekarnika i kiedy nieco ostygną, zacznijcie obierać je ze skórki, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Pomidory umyjcie, natnijcie od spodu, umieśćcie w średniej wielkości misce i zalejcie wrzątkiem. Po ok. 15 minutach obierzcie je ze skórki i również pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Czosnek obierzcie i pokrójcie na bardzo cienkie talarki. W dużym garnku rozpuśćcie masło z dodatkiem oliwy, a następnie...

Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
Sposób na chrupiącą skórkę na pieczonym mięsie jest tylko jeden. Potrzebujecie trzech składników, a pieczona skórka na kurczaku lub pieczeni będzie chrupiąca i przepyszna. To najlepsza glazura do mięsa.

Idealne mięso pieczone? Takie, które jest miękkie i soczyste wewnątrz, ale ma chrupiącą skórkę na zewnątrz. Jest wiele sposobów osiągania chrupiącej skórki na mięsie, ale większość z nich opiera się na dostosowaniu sposobu pieczenia . W tym przypadku wystarczy prosta mikstura z trzech łatwo dostępnych składników. Metodę możecie zastosować do zrobienia kurczaka, wieprzowiny i innych mięs. Sposób na chrupiącą skórkę Żeby skórka na mięsie była chrupiąca , musi być przede wszystkim podpieczona. Na pewno będziecie potrzebowali więc piekarnika nastawionego na dość dużą moc. Możecie też wykorzystać grill, szczególnie teraz, w letnim sezonie. Najlepszym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki na każdym mięsie jest posmarowanie go pod koniec pieczenia marynatą, która zawiera w sobie cukier. Dzięki temu na mięsie pod wpływem ciepła powstaje pyszna glazura z karmelizowanego cukru . Zamiast cukru możecie skorzystać też z substancji, które go zawierają: Miodu Syropu klonowego Melasy Brązowego cukru. Przyprawy do pieczonego mięsa Dobrze, jeśli skórka oprócz chrupkości ma oczywiście pyszny smak. Samo mięso nie wystarcza, trzeba użyć dobrych przypraw. Proponujemy dobrać przyprawy do typu mięsa , który pieczecie. Bezpiecznym wyborem, który zawsze się sprawdza, jest dodatek: Słodkiej papryki Ostrej papryki Ziół prowansalskich Oregano Bazylii Rozmarynu Przyprawy curry Pieprzu Kurkumy. Mikstura do powstania chrupiącej skórki na mięsie Możecie oczywiście skomponować własną miksturę, mieszając syrop cukrowy z wybranymi przyprawami. Mamy jednak o wiele smaczniejszą propozycję. Zmieszajcie te składniki: Łyżkę miodu 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki...

Karkówka po cygańsku
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Idealnie rozgrzeje i nasyci w mroźne zimowe dni. Ta karkówka po cygańsku smakuje wprost wybornie
Trochę warzyw, nieco pieczarek i konserwowych ogórków – to wystarczy, by karkówka nabrała nieco innego wyrazu.

Zima to pora, w której organizm domaga się treściwych, tłustszych posiłków niż w pozostałych częściach roku. Być może to zasługa starych ludzkich instynktów. Ludzie, podobnie jak i zwierzęta, gromadzili zapasy tkanki tłuszczowej na trudne, zimowe dni. Tak, czy owak, stare przyzwyczajenia pozostały. Gdy za oknem ciemno, aż prosi się o gorący, solidny posiłek. Takim właśnie może być karkówka po cygańsku. Do jej przyrządzenia niezbędny będzie piekarnik. To właśnie w nim upieczecie swoje mięso w towarzystwie papryki i ogórków konserwowych, a także pieczarek. A wszystko to w gęstym, pomidorowym sosie. Mniam! Przepis na karkówkę po cygańsku Składniki 1,5-2 kg karkówki 1 łyżka słodkiej papryki Mąka pszenna do panierowania 50 dag pieczarek Ok. 25 dag papryki konserwowej Ok. 25 dag ogórków konserwowych 3 cebule Słoiczek koncentratu pomidorowego 100 ml ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru Papryka słodka w proszku Szczypta chili Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Mięso pokrójcie na niewielkie kawałki, doprawcie solą i pieprzem i obtoczcie w mące. Tak przygotowaną karkówkę podsmażcie delikatnie na oleju. Paprykę i ogórki pokrójcie na kawałki podobne wielkością do kawałków mięsa. Cebulę pokrójcie w piórka. Wyłóżcie warzywa i mięso w brytfannie lub w innym naczyniu żaroodpornym. W misce rozprowadźcie koncentrat pomidorowy w ok. pół szklanki wody. Dodajcie ketchup, przetarty na tarce czosnek, cukier, łyżkę papryki słodkiej, szczyptę chilli i nieco soli i pieprzu. Sos wlejcie do brytfanny. Pieczcie mięso z warzywami w piekarniku w temp. ok. 1,5 godziny w temp. 200 st. Po tym czasie otwórzcie naczynie żaroodporne i...

Śledzie po kaszubsku przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Śledzie po kaszubsku zniewolą was swoim smakiem. Dzięki 1 trikowi będą tak pyszne, że aż trudno to opisać
Nie ma to jak śledzie w dobrym sosie. Polacy lubią je jeść nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Oto doskonały przepis na śledzie po kaszubsku.

Kiedy najdzie was ochota na zjedzenie smacznego „śledzika”, pierwszym odruchem jest zerknięcie w stronę lodówek w sklepach spożywczych. Czasem jednak od zakupu śledzia w gotowym sosie, odstręcza jego nieapetyczny wygląd czy też nieświeżość. Co zrobić, by śledzie po kaszubsku nabrały smaku? Zamiast tego, warto przygotować sos po swojemu, we własnym domowym zaciszu. Nie będzie to specjalnie trudne, a smak, jakość i świeżość zrekompensują czas poświęcony na przygotowanie potrawy. Samo przygotowanie sosu-marynaty, nie będzie zbyt żmudnym zajęciem. Czas potrzebny będzie jednak na „przegryzienie się” smaków śledzia, przez noc lub dwa dni po nałożeniu go do salaterki. W tym to właśnie czasie, śledzie nabiorą właściwego, perfekcyjnego smaku. Potem wystarczy pajda świeżego, białego pieczywo i uczta gotowa! Przepis na śledzie po kaszubsku Składniki: 50 dag filetów śledziowych a la matias 3 cebule 1 papryka 3 łyżki octu Ziele angielskie Liście laurowe 1 łyżka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Kilka łyżek oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego Połowa pomidorów z puszki (krojonych) Przygotowanie: Śledzie włóżcie do miski, zalejcie wodą w celu wymoczenia i odsolenia. Po dwóch godzinach moczenia, zmieńcie wodę i moczcie śledzie następne dwie godziny. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka. Paprykę obierzcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w półplasterki. Rozgrzejcie na patelni olej i duście na nim przez kilka minut cebulę i paprykę. Po chwili dodajcie na patelnię koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ocet, cukier i przyprawy. Sosu nie powinno się zanadto solić – śledzie pomimo wymoczenia wciąż będą dość słone. Duście wszystko razem do...