Jak obrać orzechy ze skórki? Wystarczy kilka trików
Pixabay
Newsy

Jak obrać orzechy ze skórki? Wystarczy kilka trików

Zaopatrujecie się w obrane orzechy w sklepie? Niepotrzebnie – można je obrać bez trudu w domu.

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak i po co obierać orzechy ze skórki? Większość zjada je od razu po wyciągnięciu z łupiny – po co więc obierać? Powód jest prosty – gdy przyrządzacie desery lub ciasta z orzechami, które powinny wyglądać jak najbardziej atrakcyjnie i efektownie, skórki orzechów w cieście mogą zepsuć cały efekt. Można kupić obrane orzechy w sklepie lub zrobić to samodzielnie. Jak obrać orzechy? Sprawdźcie te proste sposoby!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak obrać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są jednymi z najzdrowszych orzechów. Zawierają bardzo dużo kwasu omega-3, dlatego orzechy te poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za rybami. Ponadto, jedzenie orzechów włoskich jest polecane w profilaktyce chorób serca, ponieważ zawarta w nich L-arginina rozszerza naczynia wieńcowe.  

Bardzo często orzechy włoskie dodaje się do ciast, zwłaszcza ciężkich, kremowych tortów orzechowych. Obranie orzechów jest banalnie proste – wystarczy, że wysypiecie je na blaszkę i wstawicie na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie orzechy należy wsypać na ściereczkę i bardzo intensywnie pocierać – skórka zejdzie bez problemu!

Jak obrać orzechy laskowe?

Orzechy laskowe są przepyszne i świetnie pasują nie tylko do ciast, ale i ciasteczek owsianych czy klasycznej owsianki. Niestety, przez skórkę mają dość gorzki posmak. By się jej pozbyć, należy wsypać orzechy na suchą patelnię i uprażyć. W trakcie prażenia skórka zacznie pękać i schodzić. Po uprażeniu, podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, przesypcie orzechy na ściereczkę i pocierajcie, by pozbyć się wszystkich skórek. Możecie też włożyć je do rozgrzanego piekarnika, tak samo jak orzechy włoskie.

Jak obrać migdały?

Migdały obiera się zupełnie inaczej niż orzechy włoskie i laskowe. Nie należy bowiem wcale ich piec ani prażyć lecz… zalać wodą! Migdały trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na około kwadrans. Następnie przekłada się je na sitko, przelewa zimną wodą i palcami ściska orzechy, które powinny same „wyskoczyć” ze skóry.

jak przechowywać orzechy
AdobeStock
Newsy
Jedzenie takich orzechów może być niebezpieczne dla zdrowia. Wyrzuć je jak najszybciej
Choć bardzo smaczne i zdrowe, mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. I nie chodzi tu o konkretne gatunki orzechów – problem dotyczy ich wszystkich!

Znane z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie orzechy mogą być dla nas szkodliwe! Poleca się je kobietom w ciąży i wszystkim osobom dbającym o zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Orzechy bowiem są bardzo bogatym źródłem tłuszczów. Jednak trzeba bardzo uważać, ponieważ niektóre mogą być toksyczne! Sprawdźcie koniecznie, czego trzeba się wystrzegać. Toksyczne orzechy Niewątpliwą zaletą orzechów jest to, że można je bardzo długo przechowywać. Nie wymagają specjalnych warunków i trzymane w suchym, ciepłym miejscu (np. w kuchennej szafce lub spiżarni) będą zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Wiele osób przechowuje tak zebrane jesienią orzechy włoskie czy laskowe. Jeżeli trzymacie w swojej spiżarni zapas orzechów, to musicie bardzo uważać! Gdy leżakują zbyt długo, a co gorsza w pomieszczeniu panuje wilgoć, to może rozwinąć się na nich szczególny rodzaj pleśni – Aspergillus. Grzyby te wywołują bardzo ciężkie zatrucie pokarmowe, które u osób osłabionych i cierpiących na różne choroby mogą być śmiertelnie niebezpieczne! Pamiętajcie także o tym, że jeśli znaleźliście pleśń na jednym orzechu, to prawdopodobnie już wszystkie trzeba będzie wyrzucić. Zarodniki grzybów bardzo łatwo i szybko przenoszą się na kolejne produkty, dlatego jeden pokryty pleśnią orzech zwykle oznacza, że zakażona jest już cała reszta. Jak prawidłowo przechowywać orzechy? Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni, należy trzymać się kilku podstawowych zasad przechowywania orzechów: By zapewnić swobodny przepływ powietrza, orzechy powinniśmy wsypać do woreczków wykonanych z bawełny lub lnu. Absolutnie nie wolno korzystać z foliowych torebek! W środku zacznie gromadzić się wilgoć, która jest najlepszym środowiskiem dla grzybów....

sernik przepis
Pixabay
Newsy
Przepis na przepyszny i tani sernik. Robi się w mig. Niebywałe połączenie smaków
Naszła cię ochota na puchaty, delikatny sernik! Wypróbuj przepis na to pyszne i lekkie ciasto!

Jeżeli jesteś zmęczona pieczeniem drożdżówek i znudziły ci się ciężkie, maślane ciasta to znaczy, że czas na zmiany! Wypróbuj przepis na puchaty i lekki sernik bez spodu – jest przepyszny! Uniwersalne ciasto Sernik można zrobić na wiele sposobów, z różnych rodzajów sera i z rozmaitymi dodatkami. Możemy wykorzystać tradycyjny twaróg lub już gotowy, zmielony biały ser w wiaderku albo serek wiejski czy skyr. Do tego rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy lub orzechy – co kto lubi! Przepis na sernik bez spodu Do przygotowania tego pulchnego sernika potrzebujecie: 1 kg twarogu w wiaderku 1 szklankę cukru 1 saszetkę cukru wanilinowego Pół kostki masła lub margaryny do pieczenia 6-7 średniej wielkości jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Aromat do ciasta Garść rodzynek, żurawiny lub orzechów – jeśli nie lubicie sernika z dodatkami, to pomińcie ten krok Przygotowanie Najpierw musimy przygotować składniki, które będziemy stopniowo wsypywać do miski miksując ciasto. Oddziel żółtka od białek, a w drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Białka ubij na sztywno. W dużej misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku nie przestając miksować. Zmniejsz obroty i zacznij dodawać ser oraz mąkę. Jeśli dodajesz rodzynki, to to jest właściwy moment, aby je wsypać do ciasta! Do masy dodaj ubite białka jajek i zamieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij jej obręcz. Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i wyrównaj za pomocą szpatułki. Następnie włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Gdy sernik się...

kutia przepis
AdobeStock
Newsy
Cudowna wigilijna kutia. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jednemu składnikowi
Lubicie kutię? Z tego przepisu wychodzi najlepsza na świecie, więc jeśli nigdy nie przyrządzaliście kutii, to najlepiej wykorzystajcie poniższą recepturę.

Przyszła do nas z Kresów i jest jednym z wigilijnych dań. Dowiedzcie się, jak zrobić świąteczną kutię! Z tego przepisu wychodzi przepyszna, a sekret tkwi w jednym dodatku. Wschodnia tradycja Kutia to danie tradycyjnie przygotowywane we wschodniej części Europy – w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, a także polskich Kresach. To dlatego dziś ta potrawa przygotowywana jest głównie na wschodzie naszego kraju. Przygotowuje się ją z ziaren maku, pszenicy, miodu i różnych bakalii, np. rodzynek, orzechów i innych dodatków, które dawniej nie były dostępne. Dziś chętnie używamy ich przyrządzając różnie świąteczne potrawy – np. migdały i skórka pomarańczy. Kutię można polać mlekiem albo śmietanką. Choć zwyczajowo przygotowuje się to danie z obtłuczonej pszenicy, to istnieją alternatywne wersje kutii, które uwzględniają kaszę pęczak albo ryż. W ten sposób przyrządza się ją np. na Białorusi, gdzie kutia jest bardzo popularna. Uznawana jest za przysmak Ziuzi, białoruskiego odpowiednika Dziadka Mroza. Przepis na wigilijną kutię Do przygotowania świątecznej kutii potrzebne wam będą poniższe składniki: 200 g łuskanej pszenicy 200 g maku 200 g rodzynek 150 g miodu 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 50 g skórki z pomarańczy 150 ml soku pomarańczowego 150 ml mleka 1 laska wanilii Przygotowanie Pszenicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy pszenicę do miękkości. W drugim garnku gotujemy mleko z miodem i laską wanilii. Wsypujemy mak i gotujemy. Sparzony mak mielimy dwa razy. Do pojemnika wsypujemy rodzynki, zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na kilka godzin, by się namoczyły. Później przelewamy wszystko na patelnię i podgrzewamy, aż...

Orzechy
Adobe Stock
Newsy
Łagodzą stres i obniżają poziom cholesterolu. Kobiety przed 60-tką powinny jeść je garściami
Jeśli migdały kojarzą nam się tylko z marcepanem i olejkiem do ciast o migdałowym zapachu, to czas przekonać się do jedzenia ich w ramach cennej przekąski.

Znane powiedzenie mówi o tym, żeby nie myśleć o niebieskich migdałach. Ok, nie ma problemu! Ale o tych zwykłych lepiej nie zapominajmy. Są świetnym uzupełnieniem diety – bogate w wiele wartościowych mikroelementów. O tym za chwilę. Czy migdały to na pewno orzechy? Na początku wyjaśnijmy jedną podstawową kwestię. Mimo tego, że migdały leżą na półkach sklepowych tuż obok orzechów włoskich, arachidowych czy laskowych, to uwaga: nie są wcale orzechami! Bywają czasem nazywane w ten sposób dla celów handlowych, ale botanicznie są po prostu… pestkami! Zdecydowanym światowym liderem pod względem produkcji migdałów są Stany Zjednoczone. Drzewa migdałowca uprawia się także w Europie – to właśnie z Włoch pochodzi receptura smacznych ciasteczek z mielonych migdałów, czyli tak zwanych makaroników. Jeżeli nie próbowaliście, warto skusić się na takie małe cudeńko! Popularnym smakołykiem z migdałów jest oczywiście wspomniany już przez nas marcepan. Zostawmy już słodycze i przejdźmy do suszonych pestek migdałowca. To właśnie one, jedzone na surowo, dadzą naszemu organizmowi najwięcej. Z korzyścią dla zdrowia Co ciekawe migdały, podobnie jak inne orzechy, przez długi czas nie były doceniane ze względu na wartości prozdrowotne. Wszystko to ze względu na stosunkowo dużą zawartość tłuszczu. Zmieniły to dopiero badania w ostatnich latach. Ponadto warto dodać, że migdał spośród swoich „orzechowych konkurentów”, ma w sobie mało cukru. Teraz czas na konkretne informacje o działaniu tych pestek na nasze zdrowie. Na co będą miały wpływ regularnie jedzone przez nas migdały? Sprawdźcie sami! Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy Chronią przed miażdżycą i chorobami serca Dobrze działają na układ nerwowy i...