
Świeże, zielone ogórki są bardzo zdrowe i smaczne. Doskonale pasują do kanapek, sałatek, a mizeria ze świeżych ogórków to najlepszy dodatek do obiadu! Czasami jednak ogórki po obraniu są gorzkie i psują smak całej potrawy. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się o tym z poniższego artykułu.
Dlaczego ogórek jest gorzki?
Za gorzki posmak ogórków odpowiadają kukurbitacyny – to związki z grupy steroidów, które można znaleźć w wielu roślinach. Mają one za zadanie odstraszyć zwierzęta i chronić roślinę przed zjedzeniem. Jednak nie wszystkie ogórki są gorzkie – dlaczego?
Powodem nie są różne odmiany ogórków, a warunki uprawy. Jeżeli są ciężkie, to wówczas roślina chroni się wytwarzając więcej kukurbitacyn. Dla ogórków trudne warunki to susza albo zbyt niskie temperatury – rośliny uprawiane w trakcie przymrozków i upałów, bez dostatecznej ilości wody będą gorzkie.
Co zrobić, by ogórki nie były gorzkie?
Większość substancji odpowiedzialnych za gorzki posmak ogórków, jest zawarta w łodygach i liściach. Z tego powodu sposób obierania tych warzyw ma tak ogromne znaczenie!
Ogórki bowiem są najbardziej gorzkie w części, która wyrasta z całej rośliny. Ten koniec ogórka jest ciemniejszy, dlatego obieranie należy zawsze zaczynać od jasnej strony – dzięki temu warzywo nie będzie gorzkie i nie zepsuje smaku sałatki.
Natomiast jeśli obieranie zaczniecie od ciemniejszej strony, to niestety cały ogórek będzie wtedy gorzki. Nacinając końcówkę, która połączona jest z łodygą pełną kukurbitacyn, rozprowadzicie te substancje po całym warzywie. Dlatego należy obierać zaczynając od jaśniejszej strony, a ciemną końcówkę odciąć, wyrzucić i umyć ogórka.