Jak obrać ogórka, żeby nie był gorzki? Ten sposób znają tylko wtajemniczeni
Adobe Stock
Newsy

Jak obrać ogórka, żeby nie był gorzki? Większość osób notorycznie popełnia ten dziecinny błąd

Gorzki ogórek potrafi koncertowo zepsuć nawet najlepszą potrawę. Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie? Sekret tkwi w odpowiedniej technice obierania.

Świeże, zielone ogórki są bardzo zdrowe i smaczne. Doskonale pasują do kanapek, sałatek, a mizeria ze świeżych ogórków to najlepszy dodatek do obiadu! Czasami jednak ogórki po obraniu są gorzkie i psują smak całej potrawy. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się o tym z poniższego artykułu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ogórek jest gorzki?

Za gorzki posmak ogórków odpowiadają kukurbitacyny – to związki z grupy steroidów, które można znaleźć w wielu roślinach. Mają one za zadanie odstraszyć zwierzęta i chronić roślinę przed zjedzeniem. Jednak nie wszystkie ogórki są gorzkie – dlaczego?

Powodem nie są różne odmiany ogórków, a warunki uprawy. Jeżeli są ciężkie, to wówczas roślina chroni się wytwarzając więcej kukurbitacyn. Dla ogórków trudne warunki to susza albo zbyt niskie temperatury – rośliny uprawiane w trakcie przymrozków i upałów, bez dostatecznej ilości wody będą gorzkie.

Zobacz także
Dlaczego ogórki pakowane są szczelnie w folię? Powód was totalnie zaskoczy

Dlaczego ogórki szklarniowe pakowane są szczelnie w folię? Powód zupełnie was zaskoczy

Został wam stary chleb? Zróbcie z niego taki nawóz do ogórków, że nie nadążycie ich zbierać

Został wam stary chleb? Zrobicie z niego taki nawóz do ogórków, że nie nadążycie ich zbierać

Co zrobić, by ogórki nie były gorzkie?

Większość substancji odpowiedzialnych za gorzki posmak ogórków, jest zawarta w łodygach i liściach. Z tego powodu sposób obierania tych warzyw ma tak ogromne znaczenie!

Ogórki bowiem są najbardziej gorzkie w części, która wyrasta z całej rośliny. Ten koniec ogórka jest ciemniejszy, dlatego obieranie należy zawsze zaczynać od jasnej strony – dzięki temu warzywo nie będzie gorzkie i nie zepsuje smaku sałatki.

Natomiast jeśli obieranie zaczniecie od ciemniejszej strony, to niestety cały ogórek będzie wtedy gorzki. Nacinając końcówkę, która połączona jest z łodygą pełną kukurbitacyn, rozprowadzicie te substancje po całym warzywie. Dlatego należy obierać zaczynając od jaśniejszej strony, a ciemną końcówkę odciąć, wyrzucić i umyć ogórka.

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Pixabay
Newsy
Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Nie wiecie, dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Prawdopodobnie popełniliście któryś z tych błędów… Unikajcie ich w przyszłości!

Dobre kiszone ogórki nie mogą być zbyt gorzkie ani zbyt kwaśne, powinny być twarde, jędrne i chrupiące . Niektórzy cenią sobie też wyraźny smak ogórków kiszonych. Wiemy, jak zrobić najlepsze ogórki kiszone i jakich błędów trzeba unikać, żeby ogórki nie były gorzkie. Dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Są dwa najbardziej prawdopodobne powody tego, że ogórki kiszone mają gorzki smak. Przeczytajcie o tym i wiedzcie, jakich błędów unikać w przyszłości przy przygotowywaniu ogórków kiszonych. Użyte przyprawy powodem gorzkich ogórków kiszonych Pierwszym z możliwych powodów gorzkiego smaku ogórków są użyte przyprawy . Nie bez powodu do przygotowania ogórków kiszonych używa się zazwyczaj świeżych przypraw. Te suszone mogą być powodem gorzkawego smaku lub posmaku, który nie każdemu pasuje. Unikajcie więc: Suszonych liści laurowych Suszonego kopru Suszonego chrzanu Pieprzu w ziarnach Gorczycy Lepiej użyć świeżych przypraw: czosnku, świeżych gałązek kopru, świeżego chrzanu, papryczki chili czy liści winogron lub porzeczek. Niektórzy wręcz uwielbiają gorzkawy smak ogórków. Jeśli wam też on nie przeszkadza, zróbcie wręcz odwrotnie: oprócz świeżych przypraw, dodajcie do ogórków też te suszone. Zostawiają one gorzkawy posmak. Odmiana ogórków powodem gorzkiego smaku Innym powodem gorzkiego smaku ogórków kiszonych mogą być ogórki same w sobie. Gorycz w ogórkach skupia się głównie w skórce. To ona jest gorzką częścią ogórka. Jeśli do kiszenia wykorzystacie ogórki z bardzo grubą skórką, które nie ukiszą się dokładnie, to może być powód goryczy. Zwróćcie uwagę na rodzaj wybieranych ogórków do kiszenia lub ogórków na ogórki małosolne, aby uzyskać pożądany przez siebie smak.

Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy
Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście
Poznajcie wyjątkowe przepisy wykorzystujące ogórki. Niektóre z nich brzmią bardzo dziwnie, ale smakują doskonale!

Ogórek to wdzięczne warzywo, które w kuchni polskiej ma bardzo szerokie zastosowanie. Zacznijmy od przetworów - w końcu to właśnie Polska słynie z wyjątkowych i niespotykanych w innych krajach ogórków kiszonych. Z nich można przygotować pyszną i również typową dla polskiej kuchni zupę ogórkową. Popularne są u nas również korniszony, czyli ogórki w zalewie octowej, które stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, ale także dań na ciepło - na przykład mięs i gulaszów. Nie sposób nie wspomnieć też o mizerii, która latem regularnie ląduje na stole razem z ziemniakami i kotletem albo jajkiem sadzonym. Czy znacie jeszcze inne, ciekawe pomysły na zrobienie ogórków? Poniższe receptury mogą wywołać spore zdziwienie, jednak smakują fenomenalnie. Spróbujcie sami! Ogórki z musztardą To przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Gdy będą gotowe, możecie je wykorzystywać dokładnie tak samo, jak korniszony - do sałatki, koreczków, mięsa czy jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne! Głównymi składnikami zalewy są ocet, woda, cukier i oczywiście musztarda. Polecamy wam przepis na tę pyszną przekąskę - spróbujcie koniecznie! Ogórki z miodem Dziś jedzenie ogórków z miodem jest już praktycznie niespotykane. Zwyczaj ten był praktykowany na Kresach i niestety stopniowo zaczął zanikać po II wojnie światowej. Gdy Polacy przybyli z dawnych terenów Polski w okolice Warszawy, bywali oni podobno wyśmiewani przez mieszkańców stolicy, którzy nie mogli zrozumieć, jak można jeść coś takiego, jak ogórki z miodem. Obecnie mało kto w ogóle pamięta, że ogórki podawało się w ten sposób. A to wielka szkoda - taka przekąska jest wprost idealna na lato. Orzeźwiające ogórki z dodatkiem słodkiego miodu to bardzo zdrowy zamiennik słodyczy. Do tego trochę białego sera i gotowe! Poznajcie prosty przepis na to zapomniane danie ....

Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, gotowa w 5 minut
DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI/YouTube
Newsy
Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, będzie gotowa w 5 minut
Ta surówka to idealna propozycja dla każdego, kto szuka orzeźwiającej przekąski w ciepły dzień. Jeżeli lubicie mizerię, to na pewno pokochacie surówkę z tego przepisu.

Mizeria to idealny dodatek do obiadu na upalne dni. Ogórki ze śmietaną genialnie smakują i orzeźwiają. Można jednak przyrządzić mizerię inaczej i część ogórków zastąpić… porem. Takie połączenie zaskakująco dobrze smakuje i stanowi pyszną odmianę klasycznej mizerii. W dodatku surówkę przygotowuje się bardzo szybko - wystarczy kilka minut i gotowe. Zobaczcie, jak można łatwo przyrządzić surówkę z pora i ogórka zamiast klasycznej mizerii.  Przepis na surówkę z pora i ogórka Do przyrządzenia tej surówki przyda się wam tarka typu mandolina, na której zetrzecie ogórki w idealnie cienkie plastry. Jeżeli takiej nie macie, wystarczy też zwykła tarka z odpowiednimi oczkami. By przygotować surówkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 ogórek szklarniowy 1 por (biała część) 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie: Umyty ogórek zetrzyjcie na tarce na cienkie plastry.  Posólcie, dodajcie pieprz, łyżeczkę cukru oraz łyżkę octu jabłkowego. Zamieszajcie. Umyjcie pora i odetnijcie zieloną część. Autor przepisu poleca odstawić zielone liście do lodówki i użyć ich na przykład do ugotowania zupy. Do surówki niestety się nie nadają, ponieważ są zbyt twarde. Pozostałą, białą część pora pokrójcie bardzo drobno.  Wsypcie pokrojony por do miski z ogórkiem i przyprawami. Dodajcie 3 łyżki śmietany 12% oraz jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do spożycia. Stanowi świetny dodatek do obiadu, choć autor przepisu stwierdził, że jest tak pyszna, że mógłby ją zjeść sam bez niczego. ...

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...