Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka
Adobe Stock
Newsy

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka

Przyrządzony przez was posiłek ma zbyt wysoki indeks glikemiczny? Można temu łatwo zaradzić.

Osoby, które chorują na cukrzycę czy insulinooporność powinny stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym, by zapobiegać gwałtownym wyrzutom insuliny po posiłkach. Nie zawsze jednak uda się skomponować danie tak, by jego indeks glikemiczny był odpowiednio niski. Wówczas pomocne będzie dodanie do niego pewnych produktów.

Jak zmniejszyć indeks glikemiczny posiłku?

Nie wszyscy cukrzycy wiedzą, że tym, co skutecznie może zmniejszyć indeks glikemiczny danej potrawy jest tłuszcz. Jeśli w posiłku znalazło się za dużo węglowodanów, które podniosą poziom insuliny, należy dodać do jedzenia nieco tłuszczu - na przykład w postaci orzechów, pestek dyni lub odrobiny oliwy.

Dzięki temu posiłek będzie wolniej trawiony i nie dojdzie do wyrzutu insuliny. Zamiast tłuszczu można też użyć białka - dobrym wyborem są chude mięsa.

Również błonnik obniża indeks glikemiczny posiłku, dlatego dobrze jest włączyć do swojej diety warzywa i owoce, które naturalnie zawierają bardzo dużo tego składnika. 

Zobacz także
Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą

Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym

Osoby, u których dochodzi do wahań poziomu cukru we krwi, powinny odpowiednio zmienić swój sposób żywienia, co pozytywnie wpłynie na ich zdrowie i samopoczucie. Najlepszym wyborem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, która jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, insulinooporność, otyłość oraz choroby układu krążenia. Podstawowe zasady diety o niskim indeksie glikemicznym to:

  • jedzenie ostatniego posiłku od 2 do 3 godzin przed snem

  • stałe pory spożywania posiłków

  • jedzenie 5 razy dziennie

  • picie od 1,5 do 2 litrów wody każdego dnia

Ponadto, ważny jest także sposób przygotowywania posiłków. Nie powinno się ich rozgotowywać - dotyczy to przede wszystkim makaronów, ryżu i kasz, ale także warzyw. Najlepiej jest gotować warzywa na parze.

Należy też odpowiednio komponować posiłki i unikać tych produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny. Poleca się jadać warzywa jak najczęściej na surowo, ponieważ wtedy ich indeks glikemiczny jest znacznie niższy, niż po ugotowaniu. 

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, doz.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastanawiacie się jak obniżyć indeks glikemiczny jedzenia? Te sprawdzone triki wam pomogą
Flickr
Newsy
Zastanawiacie się jak obniżyć indeks glikemiczny jedzenia? Te sprawdzone triki wam pomogą
Dla osób, które zmagają się z podwyższonym cukrem, niezwykle ważne są odpowiednie posiłki. Chodzi tu głównie o tzw. IG, czyli indeks glikemiczny spożywanego jedzenia. Sprawdźcie, jak przygotowywać potrawy by ich IG było jak najniższe, a wartość dla organizmu duża.

Osoby z cukrzycą powinny opanować kilka zasad tworzenia posiłków. Dotyczą one wybierania odpowiednich produktów i właściwego łączenia ich ze sobą, jak również mniej oczywistych zagadnień, jak np. temperatura posiłków.  Co to jest indeks glikemiczny?  IG to wskaźnik, który określa, ile węglowodanów zostaje wchłoniętych z jelit do krwi podczas trawienia jakiegoś produktu. Im wyższe jest IG, tym produkt w większym stopniu podnosi glikemię (poziom glukozy we krwi).  Jak obniżyć indeks, by ustabilizowąć poziom glikemii na stabilnym poziomie? Mamy na to kilka prostych rozwiązań. Sprawdźcie naszą ściągawkę poniżej. Zasady przygotowywania posiłków z niskim indeksem glikemicznym  Długie gotowanie, smażenie i pieczenie podnosi IG i niszczy witaminy. Starajcie się jeść jak najwięcej surowych produktów lub poddanych krótkiej obróbce termicznej.  Gotujcie kasze, makaron i ryż o 1-2 minuty krócej niż podane jest to na opakowaniu. Jeżeli są jeszcze zbyt twarde dla was, gotujcie minutę dłużej i ponownie ich spróbujcie.  Łączcie odpowiednio mąki ze sobą. Mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną stosujcie w towarzystwie innych mąk obniżających IG, np. mąki z ciecierzycy, z groszku czy z fasoli.  Łączcie węglowodany z dobrym tłuszczem. Spowolni on opróżnianie żołądka i szybkość trawienia produktów w jelicie cienkim. To spowoduje wolniejsze trawienie węglowodanów i zmniejszy wyrzutu insuliny po posiłku.  Włączcie do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy.  Przygotowując potrawy z mąki, takie jak placki czy naleśniki, dodajcie do nich otręby lub płatki owsiane czy jęczmienne.  Używajcie do przygotowywania dań: soku z cytryny, octu jabłkowego, a także soku z kiszonek. Kwasy organiczne wpływają na obniżenie indeksu...

Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
AdobeStock
Newsy
Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
Jakie desery są bezpieczne dla diabetyków? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w takich słodkościach, a z czego trzeba zrezygnować.

Panuje przekonanie, że osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność w ogóle nie mogą jeść słodyczy. To błąd, ponieważ słodycze są dozwolone, ale nie są to słodkości, jakie pierwsze przychodzą wam na myśl. Śmietanowe torty, słodkie i ciężkie ciasta bez pieczenia z masą kajmakową czy czekoladki są zabronione. Co więc można jeść przy cukrzycy? Odpowiedź znajdziecie poniżej.  Jakich składników deserów muszą unikać diabetycy? Insulinooporność czy cukrzyca nie oznaczają, że musicie zrezygnować ze słodkości na zawsze. Deser, tak jak każdy inny posiłek w diecie diabetyka, powinien mieć średni lub niski indeks glikemiczny. Należy więc wybierać takie słodycze, które spełnią ten warunek.  cukry proste - deser dla diabetyka powinien być przede wszystkim pozbawiony cukrów prostych, które wywołują szybki wyrzut insuliny. Zamiast tego, należy używać produktów bogatych w cukry złożone - są to pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa, a także rośliny strączkowe. Spróbujcie przygotować na przykład ciasto z fasoli albo cukinii! mąka - zamiast mąki pszennej, wybierajcie mąkę pełnoziarnistą cukier - zabroniony jest biały cukier. Zamiast tego, użyjcie słodziku, na przykład ksylitolu, erytrolu lub stewii. Dzięki temu ograniczycie  stężenie glukozy we krwi po posiłku tłuszcz - tym, co obniża indeks glikemiczny posiłku jest białko oraz tłuszcz. Ważne jednak, by były to składniki wysokiej jakości - zamiast margaryny, dodajcie do przygotowywanych ciast olej rzepakowy. Desery dla diabetyków Diabetycy, przy odrobinie wysiłku, mają szerokie pole do popisu jeżeli chodzi o przyrządzanie deserów dozwolonych na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ciekawym pomysłem jest pieczenie ciast z cukinii albo fasoli. Z fasoli czerwonej można też przygotować czekoladowy budyń czy...

Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach
Adobe Stock
Newsy
Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia
Osoby chore na cukrzyce powinny szczególnie starannie wybierać żywność. Muszą zwracać uwagę na to, w jaki sposób spożywane przez nie pokarmy działają na poziom cukru. Oto co powinny jeść.

Naukowcy dowiedli, że niektóre produkty o niskim indeksie glikemicznym, a więc pozytywnie wpływające na organizm, są wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Jak to ustalili i o które produkty chodzi? Dlaczego czarna fasola jest wskazana dla diabetyków? W czasopiśmie naukowych „Nutrients” zostały opublikowane wyniki pewnego badania, które pozwoliły wysnuć trzy wnioski: Osoby chore na cukrzycę powinny regularnie sięgać po czarną fasolę Stała obecność fasoli w diecie może również zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 Poza fasolą podobnie działa na organizm ciecierzyca. Oba strąki dobrze wpływają na glikemię nawet wtedy, gdy są jedzone łącznie z produktami o wysokim indeksie glikemicznym Na czym polegało badanie? Naukowcy chcieli stwierdzić jaki wpływ na organizm zdrowych kobiet ma zjedzenie 50 g trzech różnych produktów, w tym czarnej fasoli o niskim indeksie. Poza fasolą do diety kobiet włączono także korzystną glikemicznie ciecierzycę, oraz ryż, który z kolei ma wysoki indeks glikemiczny. Uczestniczki badania zostały podzielone na trzy grupy. Każda jadła na śniadania jedną z trzech wskazanych potraw: Sam biały ryż Czarną fasolę z ryżem Ciecierzycę z ryżem Kobiety spożywały pierwszy posiłek zaraz po pobraniu od nich kontrolnych próbek krwi. Po posiłku dokonano kolejnych pobrań i badań krwi ustalających stężenie glukozy: po 30 minutach, 60, 90 i na koniec - 120 minut po śniadaniu. Okazało się, że spożywanie czarnej fasoli znacznie poprawia odpowiedź glikemiczną. Pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi stwierdzono nawet wtedy, gdy wraz z fasolą spożywany był ryż o wysokim indeksie glikemicznym. Dlaczego warto regularnie jeść produkty takie jak czarna fasola? Zarówno u pacjentów ze stwierdzona cukrzycą jak i...

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...