surowe mięso bakterie
AdobeStock
Newsy

Jak obchodzić się z surowym mięsem? Jeden błąd i zatrucie gotowe

W surowym mięsie pełno jest bakterii, które mogą spowodować ciężkie zatrucie pokarmowe. Sprawdźcie, jak postępować z mięsem by tego uniknąć.

W mięsie przyniesionym ze sklepu mogą czaić się różne bakterie i drobnoustroje groźne dla zdrowia. Trafiają tam w trakcie produkcji albo już w sklepie mięsnym, gdy leżą długo w lodówce. W niej bakterie mają idealne warunki do przenoszenia się z jednego kawałka mięsa na drugi! Dlatego tak ważne jest, by dokładnie przygotowywać mięso tak, by nie zjeść niedosmażonych lub niedopieczonych kawałków. W przypadku wołowiny nie jest to aż tak niebezpieczne – w końcu jada się tatara i steki. Jednak zjedzenie surowego drobiu albo wieprzowiny może się bardzo źle skończyć. Dowiedzcie się, jak uniknąć zatrucia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak bezpiecznie obchodzić się z mięsem?

Aby zminimalizować ryzyko zatrucia się drobnoustrojami zawartymi w surowym mięsie, postępujcie zawsze zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • Odpowiednia deska do krojenia – mięso należy kroić tylko i wyłącznie na desce wykonanej z plastiku lub ze szkła. Tej wykonanej z drewna nie da się dokładnie później wyczyścić tak, jak należy, a to powoduje ryzyko przeniesienia się bakterii z mięsa na inną żywność kładzioną później na tej samej desce. Pamiętajcie też o tym, że po każdym krojeniu mięsa deskę należy wyparzyć i umyć. Najlepiej w ogóle nie trzymajcie jej w pobliżu desek i noży, których używacie do krojenia warzyw i pieczywa.
  • Miejsce w lodówce – mięso wstawione do lodówki czasami zaczyna kapać, więc lepiej by nie robiło tego, leżąc na górnej półce, skąd soki z surowego mięsa dostaną się do innych produktów! Zawsze wkładajcie mięso do dolnej szuflady.
  • Rozmrażanie – wołowinę i drób bezpiecznie rozmraża się lodówce. Nie zostawiajcie kawałka mięsa do rozmrożenia na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej!
  • Obróbka cieplna – jak już wspomnieliśmy wyżej, bardzo ważne jest, by przygotowywane mięso było zawsze dobrze upieczone. Zjedzenie surowego kawałka może się skończyć nawet zatruciem salmonellą i innymi niebezpiecznymi chorobami!
jak rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Rozmrażacie mięso w lodówce czy w gorącej wodzie? Jeden z tych sposobów może was zatruć
Jedną z bezpieczniejszych metod przechowywania żywności jest jej mrożenie. Dowiedzcie się, jak bezpiecznie rozmrażać mięso.

Mrożenie to jedna z lepszych metod przechowywania żywności. Zwłaszcza wtedy, gdy ma się jej w nadmiarze! Sklepy często kuszą promocjami, z których aż żal nie skorzystać. Wtedy duża zamrażarka jest nieoceniona, ponieważ pozwala długo przechowywać świeże jedzenie i przy tym sporo zaoszczędzić. Mrozić można praktycznie wszystko: owoce, warzywa, pieczywo, ryby, mięso, a nawet zupy! Należy jedynie przestrzegać zasad bezpiecznego mrożenia i pamiętać o tym, że żywność, nawet gdy zamrożona, to nadal ma określony termin przydatności do spożycia. A co z rozmrażaniem jedzenia - zwłaszcza mięsa? Jak bezpiecznie to zrobić? Sprawdźcie nasze wskazówki! Jak bezpiecznie rozmrozić mięso? Obchodząc się z mięsem trzeba być zawsze ostrożnym. W surowym mięsie można znaleźć bakterie wywołujące silne zatrucia pokarmowe i nie tylko, dlatego niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie mięsa. Dotyczy to także rozmrażania! Trzymajcie się zawsze tych wskazówek, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości: Rozmrażajcie w lodówce – ta zasada dotyczy zwłaszcza drobiu i wołowiny. Nigdy nie zostawiajcie mięsa do rozmrożenia w temperaturze pokojowej! Jeśli chcecie je odmrozić bezpiecznie i macie trochę czasu, to przełóżcie je z zamrażarki do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem – rano mięso będzie już rozmrożone. Pojemnik z wodą – innym sposobem jest przełożenie mięsa do zimnej wody. Musi być ono szczelnie zapakowane w foliowy worek, a wodę należy wymieniać co 30 minut. Można też trzymać mrożonkę pod strumieniem zimnej wody, pamiętając o tym, by owinąć ją wcześniej folią. To bardzo ważne, ponieważ jeśli rozmoczycie mięso, to zaczną rozwijać się w nim bakterie. Tylko zimna woda – mięso można rozmrozić tylko i wyłącznie z użyciem zimnej wody! Jeżeli włożycie je do...

Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?
Pixabay
Newsy
Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?
Tatar to surowe mięso, więc należy być ostrożnym podczas przygotowania tego dania. Niewłaściwie przechowywane może być trucizną!

Tatar tworzony jest z surowego mięsa wołowego lub wieprzowego. Serwuje się go z surowym jajkiem i cebulką , dlatego jest to danie, które musi być przygotowane z idealnie przechowywanych składników. Surowe mięso czy jajko mogą stanowić wielkie zagrożenie dla zdrowia, warto więc na nie uważać. Czy tatar jest bezpieczny dla zdrowia? Tatar wieprzowy jest na pewno tańszy w przygotowaniu niż wołowy, ale jeden i drugi typ mięsa może być siedliskiem bakterii takich jak Listeria, Salmonella , Campylobcater czy E. coli. W surowym mięsie mogą się także znajdować pasożyty takie jak włosień kręty czy tasiemiec. Choroby te mogą być niezwykle poważne w skutkach i na stałe wpłynąć na niesprawność układu pokarmowego. Bezpieczny tatar to taki stworzony z wysokiej jakości, świeżego (!) mięsa ze sprawdzonego źródła, a także bezpiecznie przechowywany w chłodzie i spożywany wkrótce po wyjęciu z lodówki. Sięganie po gotowe tatary paczkowane nie jest dobrym pomysłem – na pewno nie są one świeże, dlatego istnieje większe ryzyko, że zawierają szkodliwe bakterie. Jakie mięso na tatar? Przygotowując tatara samodzielnie w domu należy upewnić się, że kupujecie mięso od sprawdzonego sprzedawcy. Warto wydać na nie odrobinę więcej w dobrych delikatesach czy lokalnym sklepie mięsnym niż decydować się na masowo paczkowane mięso z sieciowego supermarketu. Mięso na tatar powinno zostać zmielone już w domu, nie w sklepie – macie wtedy gwarancję, że jest to w 100 proc. czysty kawałek mięsa, który zakupiliście, bez domieszki innych (być może tańszych albo gorszej jakości rodzajów). Mięso na tatara powinno być stale przechowywane w lodówce. Czas, który spędzi poza nią to wyłącznie moment jego przygotowania oraz podania. Siekanie surowego mięsa nie powinno się odbywać na drewnianej desce do...

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Polacy nagminnie zapominają o 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Polacy nagminnie zapominają o 1 zasadzie
Latem szczególnie łatwo o zatrucie pokarmowe. Jak tego uniknąć? Przeczytajcie a sezon wakacyjny będzie dla was tylko powodem do radości.

Latem, gdy na zewnątrz robi się naprawdę ciepło, ryzyko zatrucia pokarmowego jest o wiele większe, ponieważ są to idealne warunki do namnażania się szkodliwych organizmów. Jak uniknąć letniego zatrucia? O czym należy pamiętać? Czytajcie dalej! Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Lato to czas, gdy najczęściej dochodzi do wszelkiego rodzaju zatruć pokarmowych - dlaczego szczególnie trzeba wtedy uważać na lody z automatów?  Sprzyjają temu oczywiście wysokie temperatury i brak rozwagi. Chodzi tu przede wszystkim o nieodpowiednie przygotowywanie i przechowywanie żywności , picie zanieczyszczonej wody,  czy chęć spróbowania nowych potraw. Jak zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego? Oto kilka wskazówek. Często myj ręce Czy pamiętacie, aby po każdym kontakcie z żywnością, zwłaszcza surowym mięsem , jajkami i świeżymi produktami, dokładnie umyć ręce wodą i mydłem? Ta prosta czynność nie tylko zmniejszy ryzyko zatrucia pokarmowego lub zanieczyszczenia krzyżowego żywności szkodliwymi bakteriami, ale także zmniejszy ryzyko złapania norowirusa (bakterii żołądkowej). O tym samym powinniśmy pamiętać po wyjściu z toalety. Używaj oddzielnych desek do krojenia żywności Wyeliminuj ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego, używając oddzielnych desek do krojenia surowego mięsa, surowych produktów i gotowej do spożycia żywności. Pamiętaj, by od razu po użyciu dokładnie umyć deski do krojenia. Zawsze przygotowuj posiłki czystymi rękoma i myj je również po. To mała rzecz, która naprawdę robi różnicę. Jak dobrze wyczyścić deskę do krojenia ? Przeczytajcie! Nie jedz owoców prosto z drzew i krzaków Kusząco spoglądające na nas z drzew i krzaków maliny, porzeczki, czereśnie i borówki, aż proszą się o zjedzenie. Lepiej tego jednak nie...

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Adobe Stock
Newsy
Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Czy mięso mrożone jest gorsze od świeżego? I tak i nie. Świeża żywność zawsze jest najlepsza, ale mrożenie, to najlepsza metoda konserwowania żywności. Jak właściwie przygotować mięso do mrożenia?

Mięso do zamrożenia, przede wszystkim powinno być świeże i dobrej jakości. Jeśli jest paczkowane, nie powinno stracić ważności, jeśli kupowane na wagę, powinno być wyraźnie pierwszej świeżości. Zamrażanie produktów, które tracą ważność, to oczywiście jakiś sposób na uchronienie żywności przed wyrzuceniem, jeśli jednak przewidujecie, że nie zjecie wszystkiego od razu i część chcecie przechować na później, zróbcie to, gdy mięso będzie jeszcze świeże. I odpowiednio je przygotujcie. Podpowiadamy jak. Czy myć mięso przed mrożeniem? Mięsa generalnie nie powinno się myć. Eksperci powtarzają, że mycie mięsa nie powoduje usunięcia wszystkich bakterii, a tylko rozprzestrzenienie ich po kuchni. W internecie można znaleźć wiele filmów animowanych, pokazujących jak bakterie, wraz z rozpryskującą się wodą, pojawiają się wszędzie. Osiadają na desce do krojenia, nożu, a także wszystkich innych przedmiotach, które trzymacie w kuchni. Szczególnie niebezpieczny w tym zakresie jest drób, naszpikowany bakteriami salmonella. Dlatego, gdy przynosicie surowe mięso do domu, powinniście je albo od razu przyrządzić, włożyć do garnka i ugotować rosół, albo od razu zamrozić. Jednak zalecenia to jedno, a codzienne postępowanie – drugie. Wiele osób nic sobie nie robi z  porad i ma tak mocno zakodowane to, że jeśli mięso ma być czyste, to trzeba je umyć, że nie zważając na nic, i tak je myje. W takiej sytuacji należy pamiętać o 1 rzeczy: mięsa przez zamrażaniem nie wolno namaczać! Jeśli już musicie je umyć: przepłuczcie szybko, osuszcie i zamrażajcie. Jak długo przechowywać schłodzone mięso? Mięso schłodzone to zarówno to, które przechowujecie w lodówce, w 4-8 st. Celsjusza, jak i to, które jest zamrożone w bardzo niskiej temperaturze....