Jak nie zmarnować szparagów? Zapammiętajcie zasadę WPGR, jest genialna
Adobe Stodk
Newsy

Jak nie zmarnować szparagów? Zapamiętajcie zasadę WPPR, jest genialna

Nie przegapcie sezonu na szparagi. Dlaczego? Choćby dlatego, ze Chińczycy uważają, że nie są warzywem, tylko ziołem leczniczym.

Czy kupować białe, czy zielone, mają być miękkie w dotyku czy twarde, obierać czy nie i wreszcie jak przyrządzać?

Sezon na szparagi jest krótki więc nie ma co zastanawiać za długo. Zapamiętajcie zasadą WPPR i stosujcie ją już zawsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak postępować ze szparagami?

Nie jest wszystko jedno, jakie szparagi wybierzecie i jak je ugotujecie. Od tego czy zrobicie to zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej zależy, czy będziecie się raczyć wyjątkowymi, sezonowymi warzywami, czy też wyjmiecie z garnka twarde, łykowate, czy raczej kompletnie rozgotowane.

Z tymi warzywami warto postępować roztropnie, bo jak raz zepsujecie szparagowe danie, to na całe lata odbierzecie sobie i swojej rodzinie przyjemność delektowania się nimi. A warto je jeść, bo to warzywa pełne witamin, minerałów i drogocennego błonnika. Pomagają obniżać ciśnienie i schudnąć.

Według medycyny chińskiej szparagi to nie warzywo, tylko zioło lecznicze. Białko szparagów do tego posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, w fizjologicznych proporcjach, co jest niemal niespotykane wśród roślin.

Zawierają witaminy: C, A, K, E, Kwas foliowy, minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen,  a także inne składniki biologiczne:

  • Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny
  • Co najmniej 14 polifenoli, głównie rutynę i kwercetynę
  • Antocyjany — najwięcej w fioletowych szparagach, mniej w zielonych
  • Saponiny
Zobacz także
Domowa kostka rosołowa? To możliwe. Już nigdy nie kupicie sklepowej SEO: Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!

Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!

Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Zasada WPPR

Ta metoda zwraca uwagę na to, że każdy etap pracy ze szparagami jest ważny. Liczy się i ten moment gdy wybieracie warzywa i ten, gdy wkładacie je do garnka.

  • W – Wybieranie. To bardzo ważny etap, gdy pochylacie się nad skrzynką ze szparagami. Najlepiej wybierać je na przemian, raz białe, innym razem zielone. Jedne i drugie powinny mieć jędrną, wilgotną nóżkę – to świadczy o ich świeżości. Unikajcie bardzo grubych okazów – będą zdrewniałe i łykowate, ale też tych bardzo cienkich. Spójrzcie na szparagi jak na zwykłą roślinę, przyjrzyjcie się – wyglądają na świeże? Jeśli odpowiecie sobie twierdząco — bierzcie je do koszyka
  • P – Przechowywanie. Szparagów nie kupuje się po to, żeby je przechowywać, kupujcie więc tyle ile potrzebujecie i zjadajcie w ciągu maksymalnie 2-3 dni. Inaczej stare szparagi, których unikaliście w sklepie starannie, sami sobie „wyhodujecie”  w domu... Szparagi do momentu przyrządzenia, przechowujcie w lodówce zawinięte w papier, nie zaś w torebkę foliową
  • P – Przyrządzanie. Po pierwsze, większość szparagów warto obrać cienko korzystając z obieraczki. Wielu ekspertów twierdzi, że zielonych nie należy obierać w ogóle, my jednak wiemy z doświadczenia, że każde lepiej obrać. Uwaga! Przed obraniem zawsze bardzo starannie przepłuczcie wodą. Jeśli szparagi są bardzo długie i maja twardsze końcówki, odetnijcie je, ale nie wyrzucajcie. Po drugie, wodę do gotowania szparagów mocno posólcie i dodajcie odrobinę cukru. Powinna mieć wyrazisty słono-słodkawy smak. Po trzecie — gotujcie bardzo krótko. Zielone nie dłużej niż 3-4 minuty, białe i grubsze do 6 minut. Po wyjęciu z wrzątku lub odlaniu (ale odlewając uważajcie, żeby ich nie połamać) przelejcie zimną wodą. Nie na tyle, żeby je wystudzić, ale na tyle, żeby zatrzymać proces gotowania wewnątrz. Szparagi nie powinny dalej mięknąć
  • R – Resztki. Nigdy nie wyrzucajcie resztek szparagów. Resztkami są skórki i odcięte ogonki. Dorzućcie do nich domową kostkę rosołową i zalejcie wodą. Ugotujecie z nich zupę. Po ugotowaniu wyjmijcie z wywaru obierki, zmiksujcie ogonki, przetrzyjcie przez sito, bo inaczej zostaną łykowate fragmenty, dodajcie łyżkę kaszy manny i ugotujcie lekki, kremowy grysik. Świetnie smakuje z grzanką, jest doskonałą przystawką lub kolacją.

Źródło: Instagram/Sylwia Majcher, poradnikzdrowie.pl

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi
ONS/Pixabay
Newsy
Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób
Kupiliście szparagi, ale nie wiecie, jak je obrać? Skorzystajcie ze wskazówek Karola Okrasy. Dzięki nim obieranie szparagów będzie dla was dziecinnie proste!

Obieranie szparagów może nastręczać pewnych trudności. Zaczynając od dylematu, czy szparagi się obiera , czy nie, po techniczne niuanse: lepiej nożem czy obieraczką? Obieramy całość, czy tylko doły? Zielone szparagi obiera się tak jak białe? Przeczytajcie, jak obrać szparagi i nie błądźcie dłużej. Jak obrać szparagi? Białe i fioletowe szparagi wymagają obierania. Najlepsza jest do tego obieraczka do warzyw. Młodych i cienkich zielonych szparagów obierać nie trzeba, wystarczy tylko ułamać zdrewniałe końcówki. Jeśli kupiliście szparagi i nie wiecie, jak je obrać, zapoznajcie się ze wskazówkami Karola Okrasy. Jak szybko obrać szparagi? Metoda Karola Okrasy Karol Okrasa obiera też zielone szparagi i ma świetny patent na ich obieranie. Kucharz radzi, by nigdy nie kłaść szparagów na desce do krojenia, tylko na szklanym naczynku ustawionym dnem do góry (powinno mieć proste dno). Na naczyniu kładziemy szparag i obieramy go przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw. Następnie ścinamy z niego cieniutko skórkę z każdej strony, jednocześnie obracając szparag wokół własnej osi. Zobaczcie na filmie, jak robi to Karol Okrasa: Wskazówka! Nie obieramy nigdy całego szparaga – zostawiamy główkę o długości 5-6 cm. Nigdy nie wyrzucajcie też obierków ze szparagów – posłużą wam do przygotowania wywaru lub zupy. Korzyści zdrowotne szparagów W połowie kwietnia ruszył sezon na szparagi, który potrwa do czerwca. Czy wiecie, że warzywo to ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych? Szparagi zawierają duże ilości witaminy K. Ta rozpuszczalna w tłuszczu witamina, bierze udział w zapobieganiu krzepnięciu krwi oraz poprawia stan zdrowia kości i serca. Szparagi są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, zapobiegają wzdęciom,...

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna
AdobeStock
Newsy
Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna
Obierać szparagi, czy nie? Wszystko zależy od rodzaju szparagów, które wybraliście.

Świeże szparagi to pyszne, lekkie i zdrowe danie, które jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Niektórym przyrządzenie szparagów przysparza nieco trudności. Należy je obierać czy nie? Sprawdźcie! Czy szparagi trzeba obierać? Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju szparagów, z którymi macie do czynienia. Białe szparagi zawsze się obiera, natomiast w przypadku zielonych szparagów trzeba je obrać wówczas, gdy są bardzo grube i zdrewniałe. Najlepiej wykorzystać do tego zwykłą, małą obieraczkę do warzyw. Przepis na szparagi z sosem Do przygotowania szparagów ze smacznym sosem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma świeżych zielonych szparagów Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli Do sosu: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ¾ szklanki mleka 50 g żółtego sera Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Zacznijcie od obrania szparagów. Oderwijcie twarde końcówki. Obierzcie szparagi, jeśli są bardzo grube i wypłuczcie pod bieżącą, zimną wodą. Do wysokiego garnka wlejcie wodę. Szparagi zwiążcie nitką i włóżcie do wody główkami do góry. Wsypcie do garnka pół łyżeczki cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wsypcie pół łyżeczki soli. Pamiętajcie, że główki szparagów nie muszą znajdować się w wodzie – są na tyle miękkie, że ugotują się pod wpływem pary unoszącej się w garnku. Gotujcie szparagi od 8 do 20 minut. Im grubsze szparagi, tym dłużej będą się gotowały, jednak uważajcie, by ich nie przegotować. Od razu po zakończeniu gotowania wyjmijcie warzywa z wody. Podawajcie na ciepło. Do szparagów wspaniale będzie pasował biały sos. Przygotujcie go...

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
eli555/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
Sałatka ze szparagami, mozzarellą, liśćmi szpinaku, szynką parmeńską i pomidorkami to kwintesencja letnich włoskich smaków. Wypróbujcie koniecznie i zachwyćcie gości.

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy , tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek , a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca , sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety. Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi. Składniki: 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry 100 g szpinaku baby 150 g mozzarelli mini 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej sos: 6 łyżek oleju słonecznikowego 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól do smaku pieprz do smaku szparagi: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie. Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku. Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i...

Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Adobe Stock
Newsy
Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Może warto zainwestować w ten przedmiot? Jeśli kochacie te sezonowe warzywa, na pewno się wam on przyda.

Wiosną pojawiają się wreszcie świeże warzywa i owoce. Jako jedne z pierwszych na straganach, targach i w warzywniakach ukazują się zawsze nowalijki. Typowe majowe warzywo to jednak szparagi. Właśnie teraz są one tanie jak nigdy i bardzo smaczne. Zielone i białe szparagi wymagają jednak specjalnego przygotowania , żeby były najsmaczniejsze. Jeden kuchenny przedmiot bardzo przydaje się w tym czasie. Potrzebny kuchenny przedmiot, który niewielu z was posiada Chodzi o garnek do gotowania szparagów. To specjalny garnek, w którym szparagi gotują się pionowo. Dzięki temu główki szparagów wystają ponad poziom wody i gotują się praktycznie tylko dzięki unoszącej się parze. Pozostają więc one bardzo jędrne i mięsiste, a łodygi szparagów mogą się ugotować. Być może macie w domu garnek do szparagów, ale nawet o tym nie wiecie. Jest on dość wąski, ale wysoki. Na tyle wysoki, żeby ustawione w nim szparagi zmieściły się całe pionowo. Jeśli bardzo kochacie te sezonowe warzywa, może warto zainwestować w taki garnek. Poza sezonem można w nim gotować też inne warzywa lub makaron. Szczególnie dobrze nadaje się jednak właśnie do szparagów. Jak gotować szparagi bez specjalnego garnka? Jeśli macie małą kuchnię albo inwestycja w dodatkowy sprzęt nie wydaje się wam potrzebna, możecie ugotować szparagi w inny sposób. Podzielcie je na części. Pamiętajcie o odcięciu zdrewniałej końcówki. Odetnijcie też od szparagów główki. Gotujcie najpierw długie łodygi w garnku, a dopiero po jakimś czasie dodajcie górne części, główki szparagów. Zachowają one wtedy jędrność. Sposoby krojenia szparagów Szparagi możecie podać w róży sposób. Najbardziej efektowne są szparagi gotowane lub grillowane w całości. Możecie jednak równie...