jak nie przytyć na wielkanoc
Newsy

Jak nie przytyć w Wielkanoc? Jest na to pewien prosty sposób. Zastosujcie 1 trik a wasza waga ani drgnie

Wszyscy dobrze wiedzą, że święta wielkanocne to nie tylko przeżycia duchowe, ale także cała masa dobrego jedzenia. Jak jeść, by nie przytyć?

Polskie święta i dania z nimi związane, doskonale oddają ducha naszej narodowej kuchni. Pytanie tylko, czy to dobrze, czy źle…

Faszerowane jajka, żurek, biała kapusta, mięsne pieczenie, domowe wędliny, babki, serniki i mazurki – wszystko to jest rzeczywiście przepyszne, ale niezwykle tłuste, tuczące i ciężkostrawne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nie zrezygnować z tradycyjnych dań i nie przytyć na świętach?

Nie powinno się oczywiście w otwarty sposób rezygnować z tradycyjnego jedzenia wielkanocnego z całą rodziną w imię dbania o linię.

Są jednak sposoby, by nieco odciążyć nie tylko swój brzuch i cały organizm, ale także zadbać o dobrostan swoich bliskich.

Wystarczy zastosować jeden prosty trik. Podczas gotowania wielkanocnych dań, próbujcie po prostu ograniczyć nadmiar tłuszczu i cukru.

Tu dodacie trochę mniej cukru, tam odejmiecie odrobinę tłuszczu – do tego dodajcie jeszcze rozwagę i umiar przy wielkanocnym stole i efekty będą naprawdę zauważalne.

W ten właśnie sposób uda wam się wreszcie uniknąć poświątecznej oponki, na którą wielu narzeka chwilę po wstaniu od świątecznego stołu.

Jakie nietuczące potrawy ugotować na Wielkanoc?

Jakie potrawy gotować na święta i w jaki sposób obniżać w nich zawartość tłuszczu i cukru? Przygotowaliśmy dla was krótką listę.

Jakie dania przygotować więc na święta?

  • Biała kiełbasa z mięsa drobiowego i chudej wieprzowiny (np. szynka)
  • Sałatka jarzynowa z majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Jajka faszerowane z majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Ciasta z ograniczoną ilością cukru i mąki pszennej (wykorzystajcie inne mąki, orzechy, otręby, a także banany do np. do pieczenia mazurków)
  • Surówki z nowalijek (pierwsze rzodkiewki, sałata masłowa, cebula, rzeżucha)

Zatrzymajmy się przy ostatnim punkcie naszej wyliczanki. Święta wielkanocne skupiają się na akcentowaniu zwycięstwa życia nad śmiercią.

Symbolem tego w naszej kulturze jest oczywiście jajko. Ale nie powinniście ograniczyć się tylko do jaj. Pięknym symbolem życia i rozkwitu są pierwsze warzywa.

Jakie nowalijki powinny znaleźć się na wielkanocnym stole?

Dlatego też radzimy wam przed świętami, pobawić się nawet we własnym domu w małego ogrodnika. Wyhodowanie rzeżuchy to przecież prościna nawet dla przedszkolaków.

Do tego możecie pokusić się o własną świeżą cebulkę, czyli szczypiorek uzyskany babcinym sposobem.

Wystarczy położyć dużą cebulę na szklance do połowy wypełnionej wodą. Ponad 2 tygodnie do świat wystarczą, by cieszyć się szczypiorkiem w sam raz do jajek!

Do tego proponujemy wam oczywiście zakup świeżych nowalijek. Te już pojawiły się w polskich sklepach w okazyjnych cenach.

magda gessler wielkanoc
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler dała Polakom pewną radę na Wielkanoc. „Musi być kiełbasa i...”
Jak obchodzi się Wielkanoc w domu Magdy Gessler? Jednej rzeczy nie może zabraknąć na stole!

Już niedługo wszyscy zasiądziemy przy stole wielkanocnym! Z tej okazji swoje "trzy grosze" na temat organizacji świąt, postanowiła wtrącić ekspertka od kulinariów i gwiazda „Kuchennych Rewolucji” i „Masterchefa”, czyli Magda Gessler! W rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedziała o tym, jak jej zdaniem wygląda idealna Wielkanoc i co powinno się wówczas przygotowywać. Magda zdradziła również, czego absolutnie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Sprawdźcie sami. Wielkanoc według Magdy Gessler Magda Gessler zapytana o to, jak jej zdaniem powinny wyglądać idealne święta wielkanocne, odpowiedziała: To biały obrus, dużo hiacyntów, zapach bukszpanu, świeżo posianego owsa. Najlepiej, aby na stole było mnóstwo kwiatów, zielonych wianków. Wielkanoc to sezon na tulipany. Nie mogło też zabraknąć wzmianki o jedzeniu! Według Gessler, w Polsce podczas świąt wielkanocnych, na stole muszą się pojawić jajka na twardo, chrzan, nóżki i wieprzowina. Nie zapominajmy oczywiście o żurku i białej kiełbasie! Na deser najlepszy jest sernik, babki piaskowe i pascha. Święta wielkanocne w domu Gessler Co ciekawe, Magda Gessler obchodzi święta wielkanocne w wyjątkowo tradycyjnym stylu. W jej domu obchodzi się Wielkanoc tak, jak w Polsce przedwojennej. Co to oznacza? Gwiazda przyrządza potrawy, które są typowe dla kuchni tamtego okresu. Mówi, że nie może zabraknąć ćwikły, dań z chrzanem oraz oczywiście… nalewek! Magda podkreśliła, że nalewki muszą być koniecznie owocowe, ponieważ doskonale pasują do wieprzowiny, czyli kiełbasy i schabu. Podobno najlepsze nalewki to te robione z malin i czerwonej oraz czarnej porzeczki. Ulubione potrawy wielkanocne Magdy Gessler Gwiazda podkreśliła w wywiadzie kilka razy, że najważniejsza w Wielkanoc jest...

Tradycje wielkanocne Gessler
Gessler tradycje na Wielkanoc
Newsy
Magda Gessler edukuje Polaków przed świętami: „Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć...”
Posłuchajcie rad najbardziej znanej polskiej kucharki i restauratorki. Wasz wielkanocny stół będzie naprawdę tradycyjny i obfitujący w pyszne dania!

Przygotowanie stołu wielkanocnego to jedno z większych i ważniejszych zadań na Święta Wielkanocne. Na pewno macie jakieś kultowe potrawy, które jada się w waszych rodzinach, które co roku stawiacie na stole w trakcie Świąt Wielkanocnych. Sprawdźcie, co na temat wielkanocnych tradycji ma do powiedzenia Magda Gessler. Celebrytka dale Polakom rady jak przygotować piękny, pyszny i pełny stół wielkanocny. Magda Gessler od wielu lat znana jest jako polska restauratorka, która spełnia się w misji edukacji kulinarnej restauratorów. W autorskim programie telewizyjnym pomaga ona restauratorom w prowadzeniu biznesu i przede wszystkim: uczy ich jak smacznie gotować. Magda chętnie dzieli się też radami, które wy też możecie zastosować w swoich domach. Tym razem zdradza, jak według niej powinien wyglądać tradycyjny stół wielkanocny. Dekoracje na stole wielkanocnym Magdy Gessler Gwiazda nie owija w bawełnę, wymienia konkrety, które koniecznie powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Zaczyna od dekoracji: Biały obrus Bukszpan Świeżo wysiany owies Hiacynty Tulipany Inne świeże kwiaty i zielone wianki Pisanki Magda stawia na bardzo wiosenną dekorację stołu nawiązującą do budzącej się przyrody. Potrawy i produkty na wielkanocnym stole według Magdy Gessler Gwiazda szybko przechodzi do jadalnych elementów, które według niej koniecznie muszą zdobić stół na Wielkanoc. Wymienia: jajka na twardo jaja w każdej innej postaci potrawy z zieleniną i dużą ilością świeżych zielonych warzyw świeże borówki świeżo tarty chrzan wieprzowina zimne nóżki żurek z białą kiełbasą wielkanocna baba inne słodkie ciasto, najlepiej sernik lub pascha Stół wielkanocny w domu Magdy Gessler Magda Gessler jest...

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Jajka to jeden z obowiązkowych produktów w kuchni, nie tylko w okresie wielkanocnym. Z ich udziałem można przygotować wiele potraw oraz wypieków. Odpowiednie przechowywanie przedłuża ich świeżość, nie tylko w przypadku świezych, ale również ugotowanych jajek.

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej kuchni bez jajek. Dzięki nim można przyrządzić wiele potraw, takich jak sałatki, jaja faszerowane, jajecznicę, omlet czy różnego rodzaju wypieki. Jedną z form ich przygotowania jest gotowanie. Aby zachowały one jak najdłużej świeżość, należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu.  Jajka na Wielkanoc Święta wielkanocne słyną głównie z przygotowanych dań z udziałem jajek. Dzieje się tak, gdyż jajka są symbolem nowego życia. Z tego też powodu są one jednym z głównych składników na świątecznym stole. Wśród tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania, są takie jak: faszerowane jajka, sałatki, pasztet jajeczny, jajka na twardo z majonezem, żurek z jajkiem, a także różnego rodzaju wypieki jak mazurek czy babka. Nikt nie wyobraża sobie świąt bez tych pysznych potraw.  Czy jajka są zdrowe? Jajka goszczą w kuchni nie tylko od święta, ale i na co dzień, a to ze względu na cenne wartości oraz właściwości, jakie posiadają. Wyróżniają się takimi witaminami i mikroelementami w składzie jak witaminy A, E, K, magnez, potas, wapń czy cynk. Dzięki nim działanie organizmu jest sprawniejsze. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się:  jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, daje uczucie sytości na dłuższy czas,  wspomaga proces odchudzania, chroni przed szkodliwym promieniowaniem,  czy poprawia wzrok.  Jajka mają wiele zalet, dlatego powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak jak wiadomo, co za dużo to niezdrowo, dlatego też eksperci zalecają jedzenie do dziesięciu sztuk na tydzień.  Gotowane jaja na twardo  Jednym z popularniejszych sposobów przygotowywania jaj jest gotowanie ich na twardo. W...

Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba
Pixabay
Newsy
Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba
Wielkanoc nie może się obejść bez białej kiełbasy. Podczas zakupów świątecznych, warto przyjrzeć się danemu produktowi, aby nie kupić feralnego artykułu spożywczego. Niektóre mogą być prawdziwym zagrożeniem dla zdrowia!

Żurek, faszerowane jajka, sałatka jarzynowa, mazurek czy babka, to jedne z tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób czeka z niecierpliwością na moment siadania do stołu, aby móc uraczyć się tymi pysznościami. Samodzielnie przygotowane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.  Tradycyjne potrawy wielkanocne Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a gospodynie domowe już od dłuższego czasu krzątają się po kuchni i przyrządzają tradycyjne dania. Na świątecznym stole nie może zabraknąć święconego pokarmu, faszerowanych jaj, żurku z białą kiełbasą czy słodkości w postaci mazurka czy babki. To klasyczne potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogą się obyć. Najczęściej są przygotowywane samodzielnie, aczkolwiek część z nich jest kupowana w sklepach, jak kiełbasa czy jaja.  Skład białej kiełbasy Klasyczna biała kiełbasa jest przygotowywana z chudego mięsa wieprzowego, najczęściej z łopatki lub szynki, a także majeranku, pieprzu oraz soli. Przygotowaną mięsną masą nadziewa się wypłukane naturalne jelita. Następnie parzy się ją we wrzątku. Taka wędlina idealnie nadaje się do żurku bądź do przyrządzenia samodzielnego dania. Cały proces trwa trochę czasu, jednak efekt końcowy jest wart poświęcenia.  Biała kiełbasa ze sklepowej półki Samodzielne przyrządzenie białej kiełbasy w domu, nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek sporo osób ze względu na natłok pracy i innych obowiązków, decyduje się na zakup danego produktu w sklepie. To prostsze rozwiązanie, jednak wymaga odpowiedniej uwagi, aby była jak najbardziej naturalna i bez zbędnych dodatków.  Produkty dobrej jakości Podczas świątecznych zakupów warto przyjrzeć się produktom wkładanym do koszyka. W swoim składzie powinny mieć w głównej mierze...