Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków?
AdobeStock
Newsy

Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków i jak je domyć, jeśli już je pobrudzicie? Najlepiej tak!

Buraki są smaczne i bardzo zdrowe, ale ich obieranie i krojenie może zabarwić nasze dłonie. Jak tego uniknąć? Znamy kilka prostych sposobów.

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. To bogate źródło kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, magnezu oraz wapnia. Warzywo to nie tylko świetnie smakuje i jest tanie, ale też skrywa w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – wspomaga odporność, zmniejsza dyskomfort związany z menopauzą, pomaga w produkcji czerwonych krwinek oraz poprawia ogólną wydolność organizmu. Niestety, obieranie i krojenie buraków może nam zafarbować dłonie. Jak tego uniknąć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków?

Buraki zawierają silne barwniki o nazwie betacyjany. To właśnie one odpowiadają za intensywny kolor soku z buraka. Są one oczywiście korzystne, ponieważ są przeciwutleniaczami, które mają antyrakotwórcze działanie, ale mogą też bardzo mocno zafarbować nasze dłonie.

Czy da się jakoś temu zaradzić? Oczywiście.

Wystarczy, że:

  1. Założycie do krojenia gumowe rękawiczki, dzięki którym wasza skóra nie będzie miała kontaktu z warzywami.
  2. Wykorzystacie do krojenia krajalnicę.
  3. Bardzo delikatnie odkręcicie kran i będziecie obierać surowe buraki pod bieżącą (letnią) wodą.
Zobacz także
Podajecie z tym fasolkę szparagową? Przez ten błąd traci swoje cenne właściwości

Większość Polaków robi błąd, podając z tym fasolkę szparagową. Lepiej przestańcie!

Słyszeliście kiedyś o ananasach z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne

Słyszeliście kiedyś o „ananasach" z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne

Co zrobić, jeśli już niechcący zabarwimy dłonie?

Na to też jest kilka skutecznych sposobów.

  1. Włóżcie dłonie do soku z cytryny lub kiszonej kapusty. Jeśli zabarwienia na waszych dłoniach są niewielkie, możecie potrzeć je plastrem świeżego ogórka lub cytryny. Oba te produkty mają właściwości rozjaśniające.
  2. Przygotujcie roztwór z wody utlenionej, soku z cytryny i wody. Włóżcie dłonie w tę miksturę na ok. 15 minut, co jakiś czas szorując zabarwione miejsca. Na koniec umyjcie dokładnie dłonie z mydłem i nałóżcie na nie krem, który je odżywi.
  3. Mikstura z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej. Oba te składniki mają właściwości wybielające. Natrzyjcie nimi dłonie i chwilę odczekajcie. Zabarwienia powinny po jakimś czasie zniknąć.

Jak wykorzystać buraki w kuchni?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie buraków.

Możecie zrobić z nich:

Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Przeczytajcie.

Żródło: mowimyjak.se.pl, zzyciamamykosmetyczki.blogspot.com, bee.pl

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...

Barszcz czerwony
gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Jak uratować kolor barszczu? Banalny trik i będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Nie tylko Polska może pochwalić się potrawami z buraka. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie.  Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe odmiany buraka. Te ostatnie zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania. Co zrobić, żeby barszcz miał idealny kolor? Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole jako pierwszy. Zdarza się jednak, że czerwony barszcz nie jest zbytnio czerwony. Utracony podczas gotowania kolor można odzyskać! To banalnie proste. Wystarczy, że obierzecie jednego surowego buraka, zetrzecie go na tarce, włożycie do sitka, przez które przelejecie barszcz kilkakrotnie. Inną sprawdzoną metodą jest dolanie kilku kropel octu bądź soku z cytryny. Wasz barszcz nabierze dzięki temu kolorów, ale i smaku. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy.  Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu,...

buraki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa
Barszcz czerwony czy ukraiński, a może szuba, czyli tradycyjna ukraińska sałatka ze śledziem i gotowanym burakiem? Dla wszystkich tych potraw burak nadaje wyjątkowego koloru oraz aromatu. Aby zachowały swój piękny, intensywny kolor podczas gotowania wystarczy zastosować jeden trik! Sprawdźcie!

Czerwone buraki to jedne z bardziej charakterystycznych warzyw. Wyróżniają się dzięki smakowi, ale i wyjątkowemu kolorowi, który nadaje barwę wielu daniom. Posiadają także wiele cennych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Cenne wartości buraka Buraki są również znane dzięki szerokiej gamie cennych właściwości. W swoim składzie zawierają sporą ilość żelaza, dzięki temu skutecznie wspomagają organizm w walce z anemią czy też leczenie białaczki. Barwniki zawarte w burakach są silnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, takie działanie wspomaga działanie układu krwionośnego. To warzywo jest również zalecane osobom z tendencją do wyższego ciśnienia, gdyż regulują stężenie tlenku azotu obniżającego wysoki poziom ciśnienia. Buraki NIE dla cukrzyków Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny, który przyczynia się do skoków cukru we krwi. Z tego powodu to warzywo nie jest szczególnie zalecane dla osób mających problemy z wagą, bądź chorych na cukrzycę. Może ono spowodować odmienne skutki niż pożądane. Właściwa obróbka termiczna Aby buraki po obróbce termicznej zachowały swój piękny, intensywny kolor należy je odpowiednio ugotować. Tutaj idealnie sprawdzi się patent naszych babć. Jak i w innych owocach czy warzywach, tak samo i w burakach, najwięcej cennych wartości znajduje się tuż pod skórką, dlatego też zaleca się gotowanie ich w całości. Nieobrane buraki należy zalać zimną wodą, a następnie postawić na ogniu. Po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień, by warzywa delikatnie pyrkały na kuchence. Niegdyś babcie, aby zachować kolor warzyw, do garnka dodawały niewielką ilość kwasku cytrynowego, soku z cytryny, bądź octu. Dzięki takiemu dodatkowi ćwikła po...

Barszcz ukriański
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika
Barszcz ukraiński to zupa bogata w składniki odżywcze. Jeden z jej głównych, burak, ma ich aż w nadmiarze.

Sezon zimowy potrzebuje dodatkowego wsparcia. Danie w postaci gorącej zupy powinno rozgrzać organizm i dodatkowo zapewnić ciekawe doznania smakowe.  Buraki chronią przed działaniem wolnych rodników Betanina, antyutleniacz zawarty w burakach to także cos co wpływa na piękny kolor buraka. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Buraki należą dzięki temu do warzyw, które w najbardziej skuteczny sposób zwalczają raka.  Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawiał się. Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków W ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru. Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie narażonych na niedobory kwasu foliowego, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Dodatkowo, buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g. Barszcz ukraiński ma wiele fanów Można go przygotować na wiele sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć intensywny, buraczkowy kolor. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby. Właśnie suszone grzyby czynią z niego danie godne nawet najbardziej szlachetnego stołu. Podajemy łatwy przepis na pyszny czerwony barszcz ukraiński. Składniki: 200 g mięsa rosołowego, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, ćwiartka małej główki kapusty, 3 suszone grzyby, 6 buraków,...