Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste

Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego sernik pęka?

Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami.

Zobacz także
 Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku

Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku

Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje

Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje

Jak naprawić popękany sernik?

„Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali:

  • 2 szklanki śmietany
  • ¼ szklanki cukru
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne.

Przepis na domowy sernik

Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 jajek średniej wielkości
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek.
  2. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie.
  3. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  4. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy.
  5. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je do ciasta, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką.
  6. Wlejcie masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 centymetrów i wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wyłączcie piekarnik i dopiero po około 15 minutach lekko uchylcie drzwiczki. Zostawcie ciasto w środku do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Czytaj także:

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina
Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.  Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu? Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.  By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.  Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia. Przepis na sernik, który nigdy nie pęka Składniki: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1 kostka masła 6 jajek 80 g cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.  Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. ...

justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy
Justyna Żyła wyrasta na nową Magdę Gessler? Celebrytka zdradziła swój przepis na sernik. Zaskakuje brak 1 składnika
Celebrytka Justyna Żyła coraz lepiej radzi sobie z gotowaniem. Sernik z jej przepisu jest rewelacyjny! Musicie go spróbować.

Znana z głośnego rozwodu ze skoczkiem Justyna Żyła, stale szuka sposobów na to, by nikt o niej nie zapomniał. Najpierw próbowała prowadzić kanał na YouTube o gotowaniu. Później wzięła udział w "Tańcu z Gwiazdami", a teraz regularnie wrzuca posty na swój profil w mediach społecznościowych, gdzie często dzieli się swoimi przepisami na różne dania. Początkowo celebrytka była przez niektórych wyśmiewana – zarzucano jej, że w ogóle nie potrafi gotować. Jednak patrząc na upieczony przez nią sernik trzeba przyznać, że zdecydowanie podniosła swoje umiejętności! Ciasto wygląda przepysznie i na pewno rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie przepis Justyny Żyły na jej sernik! Przepis na sernik według Justyny Żyły Do przygotowania takiego sernika, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy. Niech was nie zdziwi brak mąki! Justyna swój sernik piecze bez spodu, dzięki czemu jest wyjątkowo lekki. Nie zawiera ani grama mąki! Składnikiem, który dodatkowo wyróżnia ten sernik jest olej użyty zamiast masła.  Kilogram mielonego twarogu do sernika 4 żółtka 2 całe jajka 3 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Przygotowanie Weźcie 4 jajka i oddzielcie żółtka od białek. Do miski wsypcie szklankę cukru, dodajcie 4 żółtka i 2 całe jajka oraz łyżkę cukru wanilinowego. Za pomocą miksera ubijajcie wszystko tak długo, aż masa stanie się puszysta. W trakcie miksowania dodawajcie powoli twaróg (jeżeli nie kupiliście gotowego twarogu na sernik, to pamiętajcie o tym, że trzeba go zmielić w maszynce dwa razy). Do drugiej miski wlejcie 3 szklanki mleka i wsypcie zawartość dwóch opakowań budyniu waniliowego. Wymieszajcie dokładnie do połączenia się...

W jakiej temperaturze piec sernik by nie opadł. Większość Polaków była w błędzie
AdobeStock
Newsy
W jakiej temperaturze piec sernik, by nie opadł? Większość Polaków była w błędzie
Sernik zawsze wam opada po upieczeniu? Sprawdźcie, w jakiej temperaturze powinno się go piec.

Żadne święta nie mogą się obejść bez pieczonego sernika! To pozornie proste w przygotowaniu ciasto przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom. Zdarza się często, że po upieczeniu sernik od razu opada. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie, jak poprawnie upiec sernik! Jak piec sernik, żeby nie opadł? Sernik jest dość kapryśnym ciastem, które bardzo nie lubi zmian temperatury. Dlatego gdy pieczecie to ciasto, musicie cały czas je kontrolować! Najlepiej wstawić najpierw sernik do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni na pół godziny i po tym czasie obniżyć temperaturę jeszcze o 30 stopni i piec kolejne pół godziny. Później zostawcie sernik w piekarniku, najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Opisany wyżej sposób pieczenia sernika jest może uciążliwy, ale stosując się do tych wskazówek możecie mieć pewność, że upiecze się on równomiernie i nie opadnie! Ważne jest powolne obniżanie temperatury, dlatego po upieczeniu nie otwierajcie od razu drzwiczek piekarnika! Przepis na pieczony sernik Do przygotowania podstawowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg dokładnie zmielonego twarogu 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Rozpuśćcie masło w rondelku i odstawcie do ostudzenia. W misce zmiksujcie dokładnie twaróg. Dodajcie ostudzone masło, 4 jajka, szklankę cukru oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksujcie do połączenia składników. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie sernik do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze pół godziny. Ponownie...

Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy
ONS.pl, ewawachowicz/Instagram
Newsy
Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy
Świetnym pomysłem na Dzień Mamy będzie samodzielnie upieczone ciasto. Wypróbujcie genialny przepis na sernik kokosowy od Ewy Wachowicz.

Sernik to ciasto, które sprawdza się przy każdej okazji. Ten z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi bardzo mocno kokosowy - znajdują się w nim nie tylko wiórki kokosa, ale także mleczko i likier kokosowy! Przygotujcie takie ciasto na Dzień Mamy - taki prezent uraduje każdą z nich!  Przepis na sernik kokosowy Ewy Wachowicz Do przygotowania tego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: około kilogram tłustego twarogu 470 g erytrolu 1 szklanka mąki pszennej (250 g) 9 jaj średniej wielkości 100 g cukru ¾ kostki masła 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 200 g mleczka kokosowego opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Na sitko wysypcie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiejcie na stolnicę.  Do mąki dodajcie ¾ kostki zimnego masła, 120 g erytrolu i posiekajcie za pomocą noża (chodzi o to, żeby nie rozgrzać masła dłońmi).  Z masy utwórzcie kopczyk, a w jego środku dołek. Wbijcie tam 3 żółtka. Ponownie, używając noża, wymieszajcie składniki. Szybko zagniećcie rękami. Podzielcie ciasto na dwie części o równej wielkości, przełóżcie do zamykanego pojemnika lub owińcie folią i odstawcie do zamrażarki na godzinę.  Po tym czasie weźcie jedną połówkę ciasta i zetrzyjcie ją na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki wsypcie do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównajcie tak, by przykryły dno, widelcem zróbcie dziurki i wstawcie na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Do robota kuchennego wrzućcie twaróg, dodajcie 6 jaj, pozostały erytrol, skrobię oraz wiórki kokosowe. Dolejcie mleczko kokosowe,...