Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni.

Dlaczego sernik pęka?

Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami.

Jak naprawić popękany sernik?

„Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali:

  • 2 szklanki śmietany
  • ¼ szklanki cukru
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne.

Zobacz także:

Przepis na domowy sernik

Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 jajek średniej wielkości
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek.
  2. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie.
  3. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  4. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy.
  5. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je do ciasta, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką.
  6. Wlejcie masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 centymetrów i wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wyłączcie piekarnik i dopiero po około 15 minutach lekko uchylcie drzwiczki. Zostawcie ciasto w środku do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Czytaj także: