Jak naostrzyć nożyk i sitko maszynki do mielenia mięsa? W ten sposób zaoszczędzicie nawet 30 zł
AdobeStock
Newsy

Jak naostrzyć nożyk i sitko maszynki do mielenia mięsa? W ten sposób zaoszczędzicie nawet 30 zł

Maszynka odmawia współpracy, a jej ostrze jest już stępione i nie mieli mięsa? Nie kupujcie nowego nożyka - łatwo można go naostrzyć samodzielnie.

Wiele osób wciąż nie wyobraża sobie codziennej pracy w kuchni bez własnej maszynki do mielenia mięsa. Choć dziś bez problemu można kupić mięso mielone w supermarkecie lub poprosić o zmielenie mięsa w mięsnym sklepie, część ludzi preferuje robienie tego samodzielnie w domu.

Niestety, z czasem, tak jak wszystkie inne urządzenia, maszynka do mielenia mięsa w końcu się zużywa. Nożyki tępią się, tracą ostrość i nie tną już mięsa tak, jak wcześniej. Nie trzeba ich jednak wymieniać - da się je naostrzyć. Zobaczcie, jak łatwo można to zrobić samodzielnie w domu. 

Jak naostrzyć nożyk i sitko maszynki do mielenia mięsa?

Do naostrzenia nożyka oraz sitka nie trzeba wcale specjalistycznego sprzętu. Wystarczą wam narzędzia i materiały, które większość z was trzyma w piwnicy lub garażu. Potrzebne wam będą:

  • osełka do ostrzenia

  • szmatka

  • forma keksówka 

  • grube rękawice

Dobrze jest na początku zorientować się, czy sitko i nożyk wymagają w ogóle ostrzenia. Możecie to łatwo sprawdzić, przejeżdżając ostrożnie palcem po ostrzach (najlepiej załóżcie w tym celu rękawice).

Najpierw zamoczcie osełkę w wodzie. Włóżcie osełkę do keksówki lub innej, podłużnej formy, zalejcie wodą i odstawcie na pół godziny. Po tym czasie połóżcie osełkę na złożonej, wilgotnej szmatce (dzięki temu nie będzie się przesuwać). Załóżcie grube rękawice, weźcie nożyk od maszynki do ręki i pocierajcie ostrzami po szorstkiej stronie osełki tak, jak byście ostrzyli zwykły nóż. Poświęćcie na tę czynność około 8 minut. Po tym czasie obróćcie osełkę i powtórzcie ten krok.

Zobacz także
Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne

Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne

Jak doczyścić zabrudzony piekarnik? Wystarczą 2 rzeczy, które macie w kuchni i będzie lśnił jak nowy

Jak doczyścić zabrudzony piekarnik? Wystarczą 2 rzeczy, które macie w kuchni i będzie lśnił jak nowy

Ostrzenie sitka od maszynki do mielenia mięsa

Sitko ostrzy się w bardzo podobny sposób. Załóżcie rękawice i na zamoczonej wcześniej w wodzie osełce zacznijcie ostrzyć sitko na bardziej szorstkiej stronie (czyli o niższej gradacji). Po dwóch minutach przesuńcie je lekko w prawo, ostrzcie je znów przez 2 minuty. Powtarzajcie te kroki, aż sitko będzie naostrzone ze wszystkich stron. Następnie obróćcie osełkę i w ten sam sposób naostrzcie sitko. I gotowe! 

Jeżeli chcecie wypróbować inne, bardziej skomplikowane sposoby na naostrzenie sitka i nożyka do maszynki, zapoznajcie się z poniższym filmikiem:

Źródło: Take Look/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zmielić mięso
gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Genialny sposób na zmielenie mięsa bez maszynki. Mielone wyjdą jeszcze smaczniejsze
Nie macie maszynki do mięsa? Nic nie szkodzi! Istnieją dwa sposoby, którymi możecie łatwo rozdrobnić mięso na kotlety.

Nie ma jak kotlety mielone na niedzielny obiad. Pulpety, spaghetti czy pierogi z mięsem to dania, w których mięso mielone sprawdza się idealnie. Nie wszyscy jednak lubią gotowe zmielone mięso, które można kupić w sklepie. Rozwiązaniem jest poproszenie obsługi w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka mięsa lub robienie tego samodzielnie w domu. Dzięki temu ma się pewność co do jakości. Jednak co zrobić, gdy nie ma się maszynki do mielenia? Nic straconego – można łatwo zmielić mięso innymi sposobami. Jak zmielić mięso bez maszynki? Pierwszym sposobem jest użycie noża. To trik bardzo często wykorzystywany przez szefów kuchni! Rozdrobnione w ten sposób mięso nazywa się siekanym właśnie dlatego, że sieka się je bardzo mocno naostrzonym nożem. Jest o wiele lepsze od mielonego, ponieważ zachowuje swoją strukturę i jest znacznie smaczniejsze. Tak właśnie przygotowuje się na przykład mięso na tatara. Szef kuchni za pomocą naostrzonego noża bardzo drobno sieka mięso, absolutnie nie mieli go w maszynce! Warto spróbować innych dań z siekanym mięsem, np. kotletów z kurczaka. Pamiętajcie tylko o tym, że nóż do siekania musi być duży i bardzo dobrze naostrzony. Uwaga na palce! Drugi sposób, który warto wykorzystać jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, jest rozdrobnienie go przy użyciu blendera. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender kielichowy. Należy mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, wlać odrobinę wody i włączyć urządzenie. Jeśli przygotowujecie na przykład kotlety mielone, to możecie do środka wrzucić od razu cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dzięki temu szybko uzyskacie gotową masę na kotlety. A jakie są wasze sposoby na mielenie mięsa? Jeśli następnym razem w trakcie gotowania zabraknie wam mielonego mięsa, to dzięki podanym przez nas...

Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto do czego wciąż się ją wykorzystuj
własne
Newsy
Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto, do czego wciąż się ją wykorzystuje
Macie jeszcze taki sprzęt w domu? Był nie tylko pionierski, ale też ponadczasowy.

Maszynki do mięsa, to mały sprzęt AGD, który jest do dziś chyba w każdej kuchni. Czy uwierzycie, że kiedyś go po prostu nie było? W czasach PRL wkroczył do polskich domów i został już na zawsze. Także te dawne modele z lat 70. i 80. nadal można kupić na aukcjach. Są trwalsze od obecnie produkowanego sprzętu. Maszynka do mięsa na korbkę i maszynka elektryczna Na początku pojawiła się ciężka, żeliwna maszynka na korbkę. Musiała być mocno przykręcana do stołu, ale i tak cieszyła się dużym uznaniem. Jej młodszą siostrą jest nowoczesna, lżejsza maszynka elektryczna. Trafiła do polskich domów w latach 80. i choć z czasem zaczęła wypierać maszynki żeliwne, to obie są w sprzedaży do dziś. Odkąd pojawiły się w sklepach domowe maszynki do mięsa, wzrosły kuchenne możliwości pań domu. Wyraźnie spadł czas przygotowywania potraw. Mając maszynkę, można było w krótkim czasie i bez wysiłku przygotować wiele potraw, które wcześniej, co prawda też robiono, ale w znacznie dłuższym czasie. Co mieli się w elektrycznej maszynce z PRL-u? Ten sprzęt gospodynie wykorzystywały i nadal wykorzystują do mielenia: Mięsa na pasztet i na pierogi Twarogu na sernik i pierogi ruskie Maku na makowiec Ziemniaków na placki ziemniaczane, babkę i kiszkę ziemniaczaną Kapusty i grzybów na pierogi, krokiety i kulebiaka Wędlin domowego wyrobu Czy maszynka elektryczna do mięsa z PRL-u była głośna? Maszynki do mięsa popularne w latach 80. były niezniszczalne. A gdyby, którąś z części trzeba było jednak wymienić, to nic prostszego. Części zamienne także były dostępne, jak mało co w tych czasach. Czytelnicy fejsbukowego profilu Pewex, wspominają peerelowskie maszynki: - Mam taką maszynkę do mięsa tylko, że czerwoną....

Jak zmielić twaróg bez maszynki? To prostsze niż myślicie
Pixabay
Newsy
Jak zmielić twaróg bez maszynki? To prostsze niż myślicie
Mielenie twarogu bez maszynki jest możliwe i nawet nie jest to bardzo trudne! Jak rozdrobnić ser ręcznie?

Mielenie sera to jedna z podstawowych czynności przy tradycyjnych daniach kuchni polskiej takich jak pierogi ruskie , pierogi z serem czy sernik. Maszynka do mięsa potrafi jednak zajmować dużo miejsca, a nie wszystkie panie domu, zwłaszcza te młodsze, posiadają taki sprzęt. Poradzicie sobie jednak bez tego sprzętu! Jak zmielić twaróg bez maszynki? Oczywiście można kupić już zmielony twaróg w sklepie, jednak nie do wszystkich dań sprawdzi się to rozwiązanie. Jaki ser jest najlepszy do sernika ? Choć sklepy oferują już teraz także twarogi sernikowe o kremowej konsystencji serka – niektórzy domowi kucharze (zwłaszcza babcie czy osoby starszej daty) pozostają jednak wierni mieleniu białego sera. Jak więc poradzić sobie z rozdrobnieniem sera bez maszynki? Może wypróbować: Widelec – sprawdzi się on raczej do mniejszych ilości sera, np. na twarożek śniadaniowy, jednak jest to wyjątkowo łatwo dostępne narzędzie, Tłuczek do ziemniaków (z dziurkami lub sprężyną) – to narzędzie również pomoże rozdrobnić ser, jednak trzeba będzie poświęcić na to chwilę czasu: będzie ono nieco bardziej skuteczne niż widelec (zwłaszcza do większych ilości sera), Praska (wyciskarka) do ziemniaków – sprzęt ten, choć jeszcze mało popularny w Polsce, to większa wersja praski do czosnku, która błyskawicznie przygotowuje puree ziemniaczane: może być jednak stosowana także do ręcznego zmielenia twarogu, Makutra (drewniana miska) i drewniane „berło” – ten rodzaj drewnianego moździerza stosowany był w dawnych czasach do mielenia sera, ale w wielu gospodarstwach domowych w dalszym ciągu używa się tego rozwiązania. Jaki sprzęt może zastąpić maszynkę do mielenia sera? Maszynka może stać się zupełnie zbędna, jeśli posiadacie w domu inne sprzęty takie jak: Malakser,...

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 
Własne
Newsy
Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 
Jeszcze kilka lat temu te ciasteczka gościły niemal w każdym domu. Z czasem odeszły trochę w zapomnienie, kiedy kultowe maszynki zostały zastąpione przez wielofunkcyjne roboty kuchenne.

Tradycyjna maszynka do mielenia mięsa ma również inne zastosowanie, o którym nie wszyscy wiedzą. Doskonale sprawdza się jako urządzenie do przygotowywania pysznych, domowych słodkości! Z pewnością te ciasteczka pamiętają Wasi rodzice, a może i wy? Dla wielu osób te przysmaki są symbolem beztroskiego, błogiego dzieciństwa. Ciastka maszynkowe hitem PRL-u Wypieki z maszynki są dość proste w przyrządzeniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet laik kuchenny. Będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które zapewne każdy z was ma w domu. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale tak samo szybko znikają z talerzy! Ich dodatkową zaletą jest to, że mogą być przechowywane przez dłuższy czas w suchym i zacienionym miejscu. Dzięki nim zawsze będziecie mieć coś słodkiego pod ręką na wypadek niezapowiedzianych gości. Chyba, że wcześniej zostaną znalezione przez łakomczuszków! Sprawdźcie przepis na szybkie, przepyszne ciasteczka z maszynki! Chociaż dawniej nasze mamy i babcie często piekły tzw. maszynkowe na smalcu (nawet ze skwarkami), to dzisiaj polecamy wam wykorzystanie do ich zrobienia masła. Ten szlachetny tłuszcz nada im wyjątkowego aromatu. Przepis na ciastka z maszynki Składniki: 40 dag mąki pszennej 2 żółtka 20 dag miękkiego masła 10 dag cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych powyżej składników szybko zagniećcie jednolite ciasto. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zamiast przystawki z dziurkami, wybierzcie tą do ciasteczek. Przygotowane ciasto wkładajcie partiami do maszynki i jednocześnie kręćcie korbką. W ten sposób powstaną węże, które należy podzielić na kilkucentymetrowe kawałki. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem. Ułóżcie na nim...