Tępe noże ostrzenie
Flickr
Newsy

Jak naostrzyć kuchenne noże bez ostrzałki? To prostsze niż myślicie

Nie ma nic bardziej zniechęcającego do własnoręcznego pichcenia w kuchni jak tępe noże. Co zrobić, gdy pod ręką nie macie ostrzałki?
Hubert Rój
styczeń 30, 2021

Ostrzałka, osełka – jak zwał tak zwał. Czasami bywa, że jest wam potrzebna w najmniej oczekiwanych momentach, a nie możecie jej odnaleźć.

Kłopoty zaczynają się zwłaszcza wtedy, gdy trzeba równo pokrajać schab na kotlety albo wyfiletować rybę.

Oczyszczanie ryby z ości za pomocą nienaostrzonego noża to istna mordęga. Warto więc być przygotowanym na awaryjne sytuacje w każdym momencie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Alternatywy dla ostrzałki

Dlatego też przedstawimy wam kilka ciekawych, być może zaskakujących zamienników tradycyjnej ostrzałki.

Dzięki nim uda wam się delikatnie podostrzyć wasz nóż bez jego uszkodzenia.

Kubek ceramiczny

Postawcie kubek do góry nogami i pocierajcie delikatnie ostrzem o niewyszlifowaną podstawę kubka. Czynność należy powtórzyć kilkanaście razy i efekt będzie odczuwalny.

Szlifierka

To rozwiązanie skierowane bardziej do męskiej części naszych czytelników. Metoda ostrzenia noży w przydomowym warsztacie jest dobrze znana, szybka, ale dość niebezpieczna.

Kamienny parapet

Lub inna kamienna krawędź. W tym przypadku ostrzenie będzie przebiegało podobnie jak w przypadku posługiwania się kubkiem.

Zobacz także

Wystarczy pocierać pod skosem krawędź noża od kilkunastu do kilkudziesięciu razy. Nie zapomnijcie o wysprzątaniu porozrzucanych po pokoju opiłków!

Folia aluminiowa

Ten niecodzienny sposób być może nie pozwoli wam na poradzenie sobie z naprawdę tępym nożem, ale pozwoli delikatnie zaostrzyć słabo tnące ostrze.

Wystarczy, że po prostu zaczniecie kroić arkusz srebrnej folii aluminiowej na kawałki. Brzmi niezwykle, ale powinno działać.

Papier ścierny

Ustawcie arkusz papieru stabilnie na jakiejś powierzchni i delikatnymi, powolnymi ruchami pocierajcie pod kątem ostrze noża.

Nóż o nóż

Ta metoda może przynieść tyle pożytku, co szkód. Pocieranie noża o drugi nóż wygląda efektownie, ale dla początkujących może okazać się zbyt trudne. Wybierzcie inny sposób, by nie skończyć z dwoma tępymi nożami!

Komentarze
Noże
Africa Studia/Adobe Stock
Triki kulinarne Przechowujesz w ten sposób noże? Ten błąd może cię wiele kosztować!
Dobry, ostry nóż to podstawa w każdej kuchni. Przedstawimy wam kilka porad, jak przechowywać noże, by służyły nam dostatecznie długo.
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Każda gospodyni wie, ile w kuchni zależy od dobrych noży. Obieranie, siekanie, krojenie, przekrajanie – te wszystkie działania są niezbędne do przygotowania całej masy potraw. Bez ostrego noża możemy zapomnieć o równych plastrach pomidora czy dobrze posiekanej cebuli. A to tylko najprostsze przykłady! Kilka noży, wiele zastosowań Na wyposażeniu kuchni powinno być przynajmniej kilka noży. Ten z falistym ostrzem powinien służyć nam do krojenia chleba. Tasak pozwoli nam z kolei na krojenie mięsa wraz kośćmi. Średniej wielkości ostre noże posłużą nam do krojenia warzyw. Oprócz nich potrzebne są także oczywiście noże do smarowania masła. I tak dalej, i tak dalej… Nawet najlepsze noże mogą w końcu wymagać zaostrzenia. Dlatego warto zaopatrzyć się w wygodną w użyciu ostrzałkę. Najlepiej taką, dzięki której unikniemy okaleczeń. Na rynku znajdziemy wiele ciekawych rozwiązań w tym zakresie – osobną kwestią jest cena bardziej zaawansowanych ostrzałek. Unikajmy prostych błędów Poniżej przedstawimy wam kilka praktycznych porad, do których warto stosować się podczas używania noży w kuchni: Przed pierwszym użyciem noże należy przepłukać gorącą wodą. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Nigdy nie wiadomo, czy na nowo zakupionym nożu nie znajdują się jakieś bakterie albo cząstki metali. Nie zapominajmy także o przepłukaniu noży po ich ostrzeniu. Po każdym krojeniu kwaśnych produktów (cytryny, cebuli itd.) warto myć nóż z użyciem płynu do mycia naczyń i ściereczki. Unikniemy w ten sposób powstawania ciemnych plam na ostrzu. Nie radzimy mycia noży w zmywarkach – w ten sposób można uszkodzić ostrze. Noże należy przechowywać w specjalnie wydzielonym miejscu – najlepiej bez ścisłego kontaktu z innymi narzędziami kuchennymi. Zasady bezpieczeństwa mówią,...

Przeczytaj
karp filetowanie
Gotujmy.pl
Newsy Pamiętaj o tym, zanim zaczniesz smażyć karpia na Wigilię. Ważne wskazówki
Wigilia za pasem! Już niedługo będziemy smażyć tradycyjnego karpia. Jeżeli kupujesz rybę w całości, to te wskazówki na pewno ci się przydadzą.
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Karp to danie, które koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole. Czy wiesz jak go przygotować, by był naprawdę smaczny? Dziś mamy dla was kilka wskazówek, dzięki którym tradycyjny karp na wigilię będzie przepyszny i rozpływający się w ustach! Wigilijny karp Karpia coraz częściej kupujemy w formie filetów, jednak wciąż część osób decyduje się na zakup ryby w całości lub w ogóle żywego karpia. Jeśli wybierzemy tę opcję, to czeka nas trudne zadanie podzielenia ryby, czyli filetowanie! Dowiedzcie się jak to zrobić, by dokładnie pozbyć się łusek i ości. W końcu nikt nie ma ochoty na nieprzyjemne niespodzianki podczas wigilijnej kolacji! Czyszczenie karpia Najpierw rybę należy dokładnie oczyścić. Róbcie to krok po kroku: Umyj karpia pod bieżącą wodą. Następnie połóż rybę na desce, złap za ogon i za pomocą noża skrob łuski przeciwnie do kierunku wzrostu – od ogona do głowy. Wypłucz karpia jeszcze raz i ostrym nożem natnij od odbytu do głowy. Rób to bardzo ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa. Delikatnie wyjmij z karpia wnętrzności. Ostrożność jest bardzo ważna, ponieważ znajduje się tam także woreczek żółciowy, który jeśli pęknie, sprawi że mięso stanie się gorzkie. Umyj karpia jeszcze raz i osusz za pomocą kuchennych, papierowych ręczników. Filetowanie Czas na najważniejszą czynność, czyli filetowanie karpia! Połóż karpia na desce i za pomocą ostrego noża zrób nacięcie, zaczynając od głowy. Wsuń nóż głębiej tak, by dało się wyczuć pod spodem kręgosłup. Prowadząc ostrze w kierunku ogona zrób szybkie, proste cięcie. Pamiętaj, by cały czas ciąć wzdłuż kręgosłupa! Obróć karpia na drugi bok i powtórz. Następnie oczyść filety i usuń pozostałe w nich...

Przeczytaj
Moneta w zamrażarce
Pixabay
Zdrowie Zostaw monetę w zamrażarce. Trik może sprawić, że wiele zyskasz. Niewiarygodne!
 
Jeżeli można sobie pomagać, nie widzimy przeszkód, by z takiej pomocy chętnie korzystać. Niektóre triki nie tylko was zaskoczą, co właśnie pomogą! Oto jeden z nich.
Aleksandra Jaworska
listopad 19, 2020

Podczas wyjazdów, nawet krótkich, możemy czasami zaobserwować ciekawe zjawisko. Zdarza się, że podczas naszej nieobecności w domu zegary cyfrowe pokazują zły czas.  Czy kiedykolwiek podczas powrotu do domu zaobserwowaliście podobną sytuację? Wchodzicie we własne progi, wnosicie torby podróżne, a zegary pokazują błędny czas? Pierwsze myśli, jakie przychodzą wówczas do głowy, biegną w kierunku przerw w dostawie prądu, ewentualnie chwilowej awarii. Jeśli miało miejsce jedno lub drugie, trudno przewidzieć ile faktycznie czasu minęło od awarii do jego samoistnej naprawy. Twoje zdrowie Pewne małe triki spowodują, że twoje zdrowie będzie ci wdzięczne. Niektóre wymagają niewielkiego udziału siły, a zmieniają sytuację na lepsze. Trik, o którym dziś mowa przyda się zarówno przy dłuższym, jak i krótszym opuszczeniu miejsca zamieszkania. W Stanach Zjednoczonych pretekstem do opuszczenia domu może być huragan, w Polsce, wystarczy podróż służbowa. Jest łatwy sposób, który ułatwi diagnozę, czy żywność w zamrażarce po naszej długiej nieobecności nadaje się do konsumpcji, czy trzeba ją od razu wyrzucić. Wystarczy do naszej domowej zamrażarki wrzucić monetę. Sztuczka uda się dzięki trzem rzeczom. Potrzebujemy kubek/filiżankę, monetę i wodę z kranu. Tak, nic więcej nie będzie ci na ten moment potrzebne. Jak to działa? Filiżankę umieszczamy w zamrażarce. Solidnie mrozimy, a następnie kładziemy monetę na lodowym wierzchu i chowamy ponownie do zamrażarki. Właśnie ten sposób podpowie, czy twoje jedzenie było zamrożone podczas twojej nieobecności. Moneta może się zachować różnie. Jeżeli spadnie na dno filiżanki, oznacza to, że jedzenie zostało rozmrożone i należy je wyrzucić. Jeśli moneta została na górze albo w środku...

Przeczytaj
Kac, energetyki
Pexels, Mental Health America/Pixabay, Menno de Jong
Newsy Pod żadnym pozorem nie pijcie tego na kaca. Możecie zrobić sobie krzywdę
Kac to silny objaw zatrucia organizmu alkoholem. To także pojęcie, które nie będzie wam zapewne obce w dniu po Sylwestrze.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Jeśli nie wiecie jak uchronić się przed kacem, podpowiadamy jak go nie pogłębiać. Niektóre nawyki, które mogłyby w przypadku kaca wydać się normalne, mogą wręcz szkodzić. Co mamy na myśli? Jeśli nie chcecie mieć kaca, uważajcie na ilość spożywanego alkoholu O tym czy będziecie mieć kaca, decyduje głównie ilość wypitego alkoholu i rozłożenie go na godziny. Można też wybrać zupełnie inny kierunek. Abstynencję, która jednak w Sylwestra ma szczególnie mało zwolenników. Jeśli decydujecie się posiedzieć z gośćmi przy stole około 6 godzin, wypity alkohol nie powinien przekraczać 1,5 grama na każdy kilogram ciała. Lampka szampana i tylko jeden drink Wystarczy niewielka ilość procentów, aby zaburzyć w ciele gospodarkę witamin i minerałów potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Alkohol z pewnością wypłucze was z magnezu i solidnie odwodni. Zamiast sięgać następnego dnia po napoje gazowane, weźcie pod uwagę wypicie dużej ilości wody. Przyda się przed spożyciem alkoholu, w jego trakcie, a także następnego dnia. Kac przypomni wam o sobie w bolesny sposób. Mogą pojawić się przykre bóle głowy, biegunka, złe samopoczucie, ból brzucha i nadwrażliwość na światło oraz nawet drobne hałasy.  Chcecie dojść do siebie dzień po? Unikajcie tych produktów Wiedza o tym, jak skutecznie zwalczyć kaca pomoże wam znacząco skrócić męki, na które narażacie swój organizm przy każdorazowym sięgnięciu po kieliszek chociażby wina. Proces wyjścia z matni może przebiegać długo i nieprzyjemnie. Oto spis spożywczych rzeczy, które nie służą byciu na kacu: Kawa. Należy z nią uważać, bo kawa podnosi ciśnienie krwi i podobnie jak alkohol wypłukuje z organizmu minerały. Słodka kawa z dodatkiem syropu to fatalny...

Przeczytaj