jak naostrzyć kuchenne noże bez ostrzałki? To prostsze niż myślicie
Adobe Stock/Flickr
Newsy

Jak naostrzyć kuchenne noże bez ostrzałki? To prostsze niż myślicie

Nie ma nic bardziej zniechęcającego do własnoręcznego pichcenia w kuchni jak tępe noże. Co zrobić, gdy pod ręką nie macie ostrzałki?

Ostrzałka, osełka – jak zwał tak zwał. Czasami bywa, że jest wam potrzebna w najmniej oczekiwanych momentach, a nie możecie jej odnaleźć. Kłopoty zaczynają się zwłaszcza wtedy, gdy trzeba równo pokrajać schab na kotlety albo wyfiletować rybę.

Oczyszczanie ryby z ości za pomocą nienaostrzonego noża to istna mordęga. Warto więc być przygotowanym na awaryjne sytuacje w każdym momencie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak naostrzyć nóż bez użycia ostrzałki?

Dlatego też przedstawimy wam kilka ciekawych, być może zaskakujących zamienników tradycyjnej ostrzałki. Dzięki nim uda wam się delikatnie podostrzyć wasz nóż bez jego uszkodzenia.

Kubek ceramiczny

Postawcie kubek do góry nogami i pocierajcie delikatnie ostrzem o niewyszlifowaną podstawę kubka. Czynność należy powtórzyć kilkanaście razy i efekt będzie odczuwalny.

Szlifierka

To rozwiązanie skierowane bardziej do męskiej części naszych czytelników. Metoda ostrzenia noży w przydomowym warsztacie jest dobrze znana, szybka, ale dość niebezpieczna. Dodatkowo ostrząc nóż w ten sposób, możecie zniszczyć swój sprzęt. 

Kamienny parapet

Lub inna kamienna krawędź. W tym przypadku ostrzenie będzie przebiegało podobnie jak w przypadku posługiwania się kubkiem.

Zobacz także
Jak układać naczynia w zmywarce? Na 99% robicie to źle!

Jak układać naczynia w zmywarce? Na 99% robicie to źle!

folia aluminiowa

 Zauważyliście, że folia aluminiowa ma 2 strony? Każda ma inne zastosowanie

Wystarczy pocierać pod skosem krawędź noża od kilkunastu do kilkudziesięciu razy. Nie zapomnijcie o wysprzątaniu porozrzucanych po pokoju opiłków!

Folia aluminiowa

Ten niecodzienny sposób być może nie pozwoli wam na poradzenie sobie z naprawdę tępym nożem, ale pozwoli delikatnie zaostrzyć słabo tnące ostrze.

Wystarczy, że po prostu zaczniecie kroić arkusz srebrnej folii aluminiowej na kawałki. Brzmi niezwykle, ale powinno działać.

Papier ścierny

Ustawcie arkusz papieru stabilnie na jakiejś powierzchni i delikatnymi, powolnymi ruchami pocierajcie pod kątem ostrze noża.

Nóż o nóż

Ta metoda może przynieść tyle pożytku, co szkód. Pocieranie noża o drugi nóż wygląda efektownie, ale dla początkujących może okazać się zbyt trudne. Wybierzcie inny sposób, by nie skończyć z dwoma tępymi nożami!

Zardzewiałe noże
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o żrących chemikaliach. Jak usunąć rdzę z noży? Wystarczy to warzywo
W kuchni musi panować ład, porządek i elegancja – po to, by w idealnych warunkach można było przygotowywać smaczne i zdrowe produkty.

Nie wspomnimy już nawet o tym, jak dobrze zadbane akcesoria kuchenne wpływają na humor i pozytywne nastawienie gospodyń domowych… Nic tak nie rujnuje nastroju gotującego, jak nienaostrzone czy zardzewiałe noże kuchenne. Istna zgroza! Czyszczenie zamiast wyrzucania O tym jak łatwo naostrzyć noże bez użycia ostrzałki pisaliśmy już w innym miejscu. Ten artykuł znajdziecie klikając tutaj:  Jak naostrzyć kuchenne noże bez ostrzałki? To prostsze niż myślicie Ok. Skoro ostrza są już ostre jak brzytwa, warto zadbać o ich wygląd. Ten może zrujnować pokrywająca je miejscami rdza. Ten przypadek dotyczy zwłaszcza noży z gorszej gatunkowo stali. Nie musi jednak wpływać na ostrość danego noża. W takich wypadkach nie powinno się pozbywać brzydko wyglądających przedmiotów. Lepiej solidnie je wyczyścić. Sposoby na rdzę W pierwszej chwili do głowy na pewno przyjdą wam żrące chemikalia, które bez trudu usuną resztki rdzy z trzonka i ostrza. Nie tędy droga… Chemia po pierwsze może być szkodliwa dla stali, a po drugie lepiej unikać możliwości jej kontaktu z żywnością. Inna znana metoda to klasyczny druciak. Metalowy zmywak to świetne narzędzie do odczyszczenia brudnego garnka, ale łatwo może uszkodzić ostrze noża. Niektórzy spryciarze do odrdzewiania niektórych przedmiotów wykorzystują colę. To dość ciekawy pomysł, ale o ostatnich miesiącach dość drogi. Wszystko oczywiście przez podatek cukrowy. Więcej o podwyżkach coli i innych słodkich napojów przeczytacie tutaj:  Podatek cukrowy stał się faktem. Nie uwierzycie, ile kosztuje butelka Coli Łzy radości Zamiast coli, wybierzcie coś tańszego. Warzywo, które wszyscy macie w swoich kuchniach albo spiżarniach. Mówimy tutaj oczywiście o zwykłej cebuli. Tak, skromna,  biała cebula ma niesamowite...

jak szybko obrać i posiekać czosnek
Adobe Stock
Newsy
Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety
Obieranie i siekanie czosnku bywa kłopotliwe. Zdradzimy wam jednak sposoby, dzięki którym zawsze z łatwością go obierzecie i szybko posiekacie. Zdziwicie się, że nie jest to wiedza powszechna!

Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez czosnku. Jest pyszny na surowo i po obróbce termicznej. Ma zresztą nie tylko wspaniały aromat, który podkreśla smak przygotowywanych dań, ale jest też niezwykle zdrowy. Jedyne, co można mu poczytać za wadę to to, że dość trudno się obiera. Uparte łupinki trzymają się ząbków, jakby za nic nie chciały zostać rozdzielone z czosnkiem! Ale ten sposób sprawdza się zawsze, wystarczy 1 sekunda i nawet najmniejszy i najmłodszy ząbek czosnku jest gotowy do posiekania (na to też zdradzamy świetny trik). I do dalszej drogi. Tej do naszych dań! Jak łatwo i szybko obrać ząbek czosnku? Żeby bezproblemowo obrać czosnek, wystarczy przygotować deskę do krojenia i duży nóż (tzw. nóż szefa). Następnie: połóżcie główkę czosnku dołem do deski i mocno przyciśnijcie ją dłonią. Tak poluzujecie ząbki. Teraz wystarczy palcami oddzielić ząbki czosnku. To trochę jak z mandarynką! Połóżcie ząbek czosnku na desce i nożem odetnijcie końcówki . Płaską stroną noża przyciśnijcie delikatnie ząbek czosnku, jakbyście chcieli go zmiażdżyć (ostrze noża nie może być skierowane w waszą stronę!). Teraz łupinka z łatwością odejdzie od czosnku! Możecie to zobaczyć na tym filmie: Jak szybko posiekać czosnek? A co z siekaniem czosnku? Na to też jest dobry sposób: pokrójcie w cienkie plasterki wzdłuż ząbka czosnku. Trzymając pokrojony ząbek czosnku wolną ręką, pokrójcie go nożem wszerz.  Połóżcie wolną rękę na górze noża, blisko końca ostrza, trzymając palcami krawędzie, tak, żeby końcówka noża nie ruszała się, kiedy będziecie siekać czosnek. Poruszajcie nożem w górę i w dół od lewej do prawej strony, dopóki nie otrzymacie pożądanej...

Rozbijanie jajek
Adobe Stock
Newsy
Rozbijacie jajka o krawędź miski? Ten sposób jest o wiele lepszy. Koniec ze skorupkami w jedzeniu
O krawędź miski, o blat, a może o jeszcze coś innego? W jaki sposób rozbijacie jajka? Jeśli macie problemy z kawałkami skorupek, służymy radą.

Chyba wszyscy widzieliście w programach telewizyjnych jak Karol Okrasa czy inny szef kuchni rozbija jajko jedną ręką. Na telewizyjnym ekranie dla wielu na pewno jawi się to niczym czarna magia. Sztuczki sztuczkami, ale mamy na to lepsze i bezpieczniejsze sposoby. Takie, dzięki którym białko nie zostanie wam w rękach, a skorupka nie wpadnie na patelnię czy do miski lub garnka. Jak łatwo rozbić jajko? Większość z was przyzwyczajana jest do rozbijania jajek o krawędź, rant miski lub naczynia, do którego zamieracie wlać jajka. Nie do końca wiadomo skąd wzięło się to przyzwyczajenie milionów Polaków. Bezpieczniejszą płaszczyzną do stuknięcia o nią jajkiem będzie zdecydowanie płaski blat. Nada się także każda inna płaska powierzchnia. Dlaczego? Takie rozbicie jajka nie powinno skutkować roztrzaskaniem skorupki w drobny mak. Czasem zdarza się, że po uderzeniu jajkiem w krawędź garnka, w środku po chwili lądują cząsteczki skorupki. Uderzenie w płaską powierzchnie powinno ograniczyć ryzyko wpadki. To tylko jeden ze sposobów na zminimalizowanie strat. Są jeszcze inne, wydaje się, że nawet skuteczniejsze. Sekretem rozbijania jajka w jednym ręku nie jest jego uderzenie, a raczej łamanie. Jak rozbić jajko nożem? Po takim przełamaniu, jajko należy po prostu delikatnie rozdzielić na dwie części i wylać zawartość. Nie ma mowy o żadnym kruszeniu! Jeżeli taki scenariusz brzmi dla was zbyt odważnie, można ograniczyć się do użycia noża kuchennego lub innego narzędzia. Lekkie uderzenie w bok jajka i po krzyku. Wystarczy zagłębić się wewnątrz jajka o jakieś pół cm, by potem bez trudu dobrać się żółtka i białka. To bezpieczniejsza droga do rozbicia jajka, niż uderzanie jednym o drugie. Dość już chrupania podczas jedzenia jajecznicy!

jak otworzyć słoik
Flickr
Newsy
Jak szybko odkręcić słoik? Ta metoda jest o wiele lepsza niż stukanie dnem o stół
Koniec z męczącym otwieraniem słoików z ogórkami! Poznajcie niezwykły i bardzo prosty sposób na poradzenie sobie z zamkniętymi słoikami.

W polskiej kuchni pasteryzowanie żywności jest bardzo popularne. Nic dziwnego! W ten sposób przyrządza się jedzenie w wielu krajach, w których panują mroźne zimy. Dawniej, zanim wynaleziono lodówki i zamrażarki, ludzie musieli nauczyć się konserwować jedzenie, by nie umrzeć z głodu w trakcie zimy, gdy na polach nic nie rosło. Dziś nie jest to koniecznie, ale kiszona kapusta, ogórki czy słodkie dżemy i powidła, są tak smaczne, że Polacy wciąż się nimi zajadają. Ale ze słoikami jest pewien problem – często bardzo trudno jest je odkręcić! Na szczęście, istnieją sposoby na to, by sobie poradzić z tą niedogodnością. Jak odkręcić słoik? Do odkręcenia słoika trzeba dużo siły albo… dużo sprytu! Wystarczy zastosować jeden z tych trików, a zbyt mocno zakręcony słoik, nie będzie już wyzwaniem. Sprawdźcie sami! Gumka recepturka Potrzebna wam będzie jedynie gumka recepturka, którą każdy ma w swojej kuchni. Należy umieścić ją na nakrętce słoika i spróbować przekręcić. Dzięki gumce zwiększycie opór i ułatwicie otwarcie. Banalnie proste! Dociskanie Sposób podobny do stukania słoikiem o stół, ale o wiele bezpieczniejszy. Obróćcie słoik do góry dnem i ustawcie pod kątem 45 stopni. Dociśnijcie skraj nakrętki do stołu lub deski do krojenia i obracajcie słoikiem dookoła. Teraz spróbujcie go odkręci. Prawda, że łatwo poszło? Podważanie nożem Trik stary jak świat. Po prostu weźcie niewielki kuchenny nóż, wsadźcie ostrze pod nakrętkę i podważajcie. Drewniana łyżka Łatwy i bezpieczny sposób. Za pomocą drewnianej łyżki, postukajcie w nakrętkę słoika z każdej strony. Nakrętka nieco „odpuści” i łatwiej będzie ją odkręcić. Niektórzy używają w tym celu noża, ale odkształca on nakrętkę, przez co...