Ziemniaki
Flickr
Newsy

Jak najszybciej obrać ziemniaki? Wypróbujcie ten zaskakujący trik, a zaoszczędzicie mnóstwo czasu

Obieranie ziemniaków to żmudna praca. Nie myśleliście, że warto byłoby zaoszczędzić na tym trochę czasu?
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Wiaderko z kartoflami, obok naczynie z wodą i nóż w ręce – i tak przez bitych kilkanaście minut. I to w najlepszym wypadku.

Obieranie ziemniaków nie należy do ulubionych zajęć gospodyń, które mają do wykarmienia większą ilość domowników.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Obieraczki i maszynki a skórka

Pierwszą metodą, która przychodzi do głowy, by nieco przyspieszyć ten żmudny proces, jest użycie obieraczki.

Jeszcze bardziej pomocne będą mechaniczne obieraczki. Pytanie jednak brzmi, czy chcecie wydawać spore sumy pieniędzy na tego typu sprzęt?

Z naszej strony polecamy inne rozwiązanie. Będzie korzystne nie tylko dla waszego portfela, ale i dla waszych organizmów.

W czym rzecz? W skórce ziemniaków, a także tuż pod nią znajduje się większość cennych mikroelementów i witamin.

Gdy obieracie grubo kartofle, w prosty sposób pozbawiacie je tych korzystnych dla organizmu minerałów.

Nie bójcie się mundurków!

Warto więc pomyśleć, czy czasem nie lepiej gotować ziemniaki w mundurkach? Tak, wiemy, że nie wszyscy lubią ich smak.

Na to też znajdzie się sposób. Wystarczy zrobić na umytych i wyczyszczonych ziemniakach kilka nacięć nożem.

Po ugotowaniu ziemniaków w mundurkach, skórka odejdzie bardzo łatwo! Tak przygotowane kartofle nadadzą się do zrobienia puree, a na następny dzień mogą posłużyć wam do kopytek, klusek śląskich czy pierogów.

Komentarze
Ziemniaki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy Wasze ziemniaki tak wyglądają? Wyrzućcie jak najszybciej. Ich zjedzenie może skończyć się tragicznie
Kartofle, pyry, grule to tylko niektóre z nazw na określenie ziemniaka. Te warzywa należy starannie obejrzeć i upewnić się, że są bezpieczne do spożycia.
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Przechowywanie ziemniaków w nieprawidłowy sposób wiąże się nie tylko ze znaczą utartą zawartej w nich witaminy C. Jeszcze do niedawna warzywa te były traktowane jako rośliny ozdobne. Człowiek zjada 33 kilogramy ziemniaków rocznie Największym producentem ziemniaków na świecie są Chiny, a rok 2008 został ogłoszony przez ONZ Rokiem Ziemniaka. W Peru utworzono największy na świecie bank genów ziemniaka. Znajduje się w nim ponad 10 tysięcy odmian tego warzywa. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Stanowią dodatek do wielu dań, jak również mogą pełnić funkcję samodzielnego dania. Są warzywem na tyle uniwersalnym, że pasują do kotletów, śledzi, kaparów, jak i śmietany. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani szczególnych umiejętności.  To czwarta najczęściej uprawiana roślina na świecie, tuż po pszenicy, ryżu i kukurydzy. Dzięki masowości upraw, ziemniak jest niezwykle popularny i można go kupić po przystępnej cenie. Na kontynencie europejskim pojawiły się dopiero około XVI wieku. Mówi się, że do Polski sprowadził je Jan II Sobieski po wygranej bitwie pod Wiedniem. Obecnie są jedynym z podstawowych składników diety Europejczyków. Na polskim rynku dostępnych jest wiele odmian ziemniaka. Jedne wykorzystacie do sałatek, inne jako dodatek do drugiego dania czy na frytki. Odmiany dostępne na polskim rynku różnią się kształtem, kolorem, smakiem, a nawet zapachem.  Oprócz różności kulinarnych zastosowań są także zdrowe i pożywne. W 100 gramach dostarczają około 80 kalorii, z czego większość pochodzi z węglowodanów, a dokładniej ze skrobi Właściwości odżywcze ziemniaka Zawierają od 1,5 do 3 gramów błonnika. Są bogatym źródłem węglowodanów. Ziemniaki faktycznie dostarczają...

Przeczytaj
jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy Prawie wszyscy popełniają błąd gotując ziemniaki. Wystarczy 1 trik i dodanie 1 taniego składnika
Sposób na zdrowe ziemniaki? Dodajcie ten jeden składnik w trakcie gotowania!
Katarzyna Wyborska
styczeń 04, 2021

Przez ostatnie lata ziemniaki były owiane złą sławą. Zarzucano im, że są bardzo tuczące, a każdemu kto był na diecie odchudzającej surowo zakazywano spożywania ziemniaków. Dziś już wiadomo, że takie porady były zupełnie niepotrzebne. Warzywa te są bowiem doskonałym źródłem skrobii! W dodatku nie są wcale bardzo kaloryczne – zawierają zaledwie 77 kalorii na 100 gramów. To, co sprawia że tyje się od ziemniaków to spożywane przy okazji tłuste mięsa i sosy. Co robić, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu tych warzyw? Poznajcie prosty trik! Zdrowe ziemniaki Poza wysoką zawartością skrobi, ziemniaki są także bogate w inne witaminy. Zawierają bardzo dużo m.in.: Witaminy A – wzmacnia odporność Witamin z grupy B – regulują przemianę materii Magnezu – składnik budujący zęby i kości Siarki – działa przeciwzapalnie Potasu – obniża ciśnienie krwi Jednak jeden częsty błąd w trakcie gotowania sprawia, że sporo tych cennych składników ucieka z ziemniaków. Na szczęście można łatwo temu zapobiec! Sekretem na zdrowe ziemniaki jest dodanie jednej marchewki w trakcie gotowania. Gdy gotuje się razem z ziemniakami, marchewka zapobiega uwalnianiu się z nich witaminy C, bardzo cennej dla organizmu! Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Sprawia on, że witamina C zostaje zatrzymana w ziemniakach. Innym sposobem na zachowanie jak największej ilości witamin w ziemniakach jest gotowanie ich w mundurkach! To skórka zawiera większość cennych witamin i minerałów, dlatego nie pozbywajcie się jej. Jeśli nie macie ochoty na ziemniaki w mundurkach, to możecie obrane skórki podgotować i następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni na oleju. Będą pyszną przekąską między posiłkami, a do tego bardzo zdrową!

Przeczytaj
kebabowa zapiekanka z kuleczkami
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy Kebabowa zapiekanka mięsna z ziemniakami – oszalejecie na punkcie tego smaku
Oto szybka zapiekanka, która praktycznie robi się sama! Każdy, kto jej spróbuje będzie chciał poznać przepis na to pyszne danie.
Magda Borucińska
styczeń 19, 2021

Zapiekanki to bardzo szybkie i proste do zrobienia dania, które zazwyczaj są bardzo sycące. Idealnie nadają się na rodzinne obiady i kolacje, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. A do tego do ich przygotowania nie potrzeba dużo naczyń, więc nie będziecie musieli tracić wieczoru na zmywanie stosu misek, garnków i patelni. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że mięso nabiera szczególnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Przepis na zapiekankę kebabową z ziemniakami Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie dużego, prostokątnego żaroodpornego naczynia. Składniki na mięsne kuleczki 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 jajko 2 kopiaste łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy gyros Sól Składniki na zapiekankę 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonych mini marchewek 0,5 kg ziemniaków 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Przyprawa do ziemniaków 15 dag startego żółtego sera Przygotowanie W dużej misce umieśćcie mięso, dodajcie jajko, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę. Całość doprawcie solą i przyprawą gyros, a na koniec dolejcie śmietanę. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę. Z mięsa uformujcie małe pulpeciki. Warzywa wyjmijcie z opakowania i przelejcie gorącą wodą. Odcedźcie dokładnie i przełóżcie na dno naczynia. Posólcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w grubsze plastry. Posypcie solą i przyprawą do ziemniaków. Ułóżcie wzdłuż brzegów formy. Na środku ułóżcie mięsne kuleczki. Żaroodporne naczynie włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wymieszajcie keczup z majonezem i tak powstałym sosem polejcie...

Przeczytaj