Wiaderko z kartoflami, obok naczynie z wodą i nóż w ręce – i tak przez bitych kilkanaście minut. I to w najlepszym wypadku. Obieranie ziemniaków nie należy do ulubionych zajęć gospodyń, które mają do wykarmienia większą ilość domowników.

Jak przyspieszyć obieranie ziemniaków?

Pierwszą metodą, która przychodzi do głowy, by nieco przyspieszyć ten żmudny proces, jest użycie obieraczki. Jeszcze bardziej pomocne będą mechaniczne obieraczki. Pytanie jednak brzmi, czy chcecie wydawać spore sumy pieniędzy na tego typu sprzęt?

Z naszej strony polecamy inne rozwiązanie. Będzie korzystne nie tylko dla waszego portfela, ale i dla waszych organizmów. W czym rzecz? W skórce ziemniaków, a także tuż pod nią znajduje się większość cennych mikroelementów i witamin.

Gdy obieracie grubo kartofle, w prosty sposób pozbawiacie je tych korzystnych dla organizmu minerałów.

Zobacz także:

Dlaczego warto gotować ziemniaki w mundurkach?

Warto więc pomyśleć, czy czasem nie lepiej gotować ziemniaki w mundurkach? Tak, wiemy, że nie wszyscy lubią ich smak. Na to też znajdzie się sposób. Wystarczy zrobić na umytych i wyczyszczonych ziemniakach kilka nacięć nożem.

Po ugotowaniu ziemniaków w mundurkach, skórka odejdzie bardzo łatwo! Tak przygotowane kartofle nadadzą się do zrobienia puree, a na następny dzień mogą posłużyć wam do kopytek, klusek śląskich czy pierogów.