Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
AdobeStock
Newsy

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru

Wiedzieliście, że pieczarki można zamrozić? Poznajcie metodę mrożenia tych grzybów. Przyda się wam, gdy zostanie ich wam za dużo po przygotowaniu obiadu.

Te pospolite grzyby dostępne w każdym supermarkecie są już stałym elementem w polskiej kuchni. Można je kupić w sklepach przez cały rok, dlatego mało kto zastanawia się nad tym, czy pieczarki nadają się do mrożenia.

A to błąd, ponieważ grzyby te jak najbardziej można zamrozić i dzięki temu trochę zaoszczędzić - na przykład, gdy trafi się atrakcyjna promocja na pieczarki, a wy akurat nie macie pomysłu na to, co zrobić z ich dużą ilością. Rozwiązaniem jest w tej sytuacji mrożenie - opisujemy, jak to zrobić, by pieczarki po rozmrożeniu były nadal smaczne. 

Czy pieczarki można mrozić?

Pytanie, jakie się nasuwa wielu osobom z pewnością jest takie - czy pieczarki można w ogóle zamrozić? Tak samo jak inne grzyby, pieczarki można mrozić, ale pod kilkoma warunkami.

Po pierwsze, grzyby muszą zostać dokładnie oczyszczone z ziemi i innych zanieczyszczeń. Najlepiej obrać je, by mieć pewność, że w grzybach nie zostanie ziemia ani pleśń. Po drugie, pieczarki muszą być świeże - mrożenie starych grzybów mija się z celem. 

Zobacz także
Jak szybko pokroić pieczarki? Użyjcie triku z 1 kuchennym przedmiotem do jajek

Jak szybko i równo pokroić pieczarki? Wykorzystajcie trik z tym 1 kuchennym przedmiotem

Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Jak zamrozić pieczarki?

Mrożenie pieczarek, tak jak każda inna czynność w kuchni, wymaga stosowania się do pewnych zasad:

  • blanszowanie - przez zamrożeniem pieczarki należy zblanszować, by zachowały swój kolor. W przeciwnym razie mogą ściemnieć! Surowe pieczarki wrzućcie do wrzątku na około minutę, a później opłuczcie dokładnie zimną wodą. Po wysuszeniu pieczarki nadają się do zamrożenia. 

  • krojenie - jeśli wiecie już, do czego wykorzystacie pieczarki, przed zamrożeniem warto je wcześniej pokroić w taki sposób, jaki wam najbardziej odpowiada - na przykład w ćwiartki albo plasterki. 

  • sposób mrożenia - w przypadku pieczarek należy zastosować tę samą zasadę, co przy mrożeniu całych owoców. Osuszone grzyby rozłóżcie na blaszce lub w pojemniku na papierze do pieczenia tak, by się nawzajem nie dotykały. Włóżcie do zamrażarki na dobę, a po tym czasie przełóżcie do woreczków. Dzięki tej metodzie pieczarki się nie skleją!

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
AdobeStock
Newsy
Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
Zostało wam dużo rosołu? Nie musicie go zużyć od razu!

Rosół to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale także baza do robienia różnych zup, sosów i gulaszów. Niestety, przyrządzenie bulionu jest dość czasochłonne i nie każdy ma możliwość i ochotę gotować przez kilka godzin rosół przy okazji robienia zupy pieczarkowej albo gołąbków . Pojawia się więc chęć zrobienia rosołu na zapas, jednak niestety zupa ta szybko się psuje. Czy można ją wobec tego na przykład… zamrozić? Jak mrozić rosół? Rosół jak najbardziej nadaje się do mrożenia! Trzeba jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Nie polecamy mrozić kilkudniowego rosołu, ponieważ istnieje ryzyko, że zaczął on już się psuć. Najlepiej od razu po ugotowaniu tej zupy przestudzić ją, rozlać do pojemników, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku. Dobrze jest przelewać rosół do pojemników przez gęste sitko, żeby pozbyć się fragmentów chrząstek, kości, warzyw i mięsa. Dzięki temu otrzymacie czysty bulion, idealny do przyrządzania różnych potraw. Koniecznie zapiszcie sobie datę na pojemniku z rosołem. Zupę tę można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie pół roku. Po tym czasie straci ona swoje walory smakowe i może się zacząć po prostu psuć. Polecamy też rozlać rosół do kilku mniejszych pojemników – pamiętajcie, że raz rozmrożonego rosołu nie wolno zamrażać po raz drugi! Co można mrozić oprócz rosołu? Nie tylko rosół nadaje się do mrożenia! Możecie przedłużyć trwałość także takich nieoczywistych produktów, jak: Białka jajek – po rozmrożeniu będą się ubijać nawet lepiej, niż świeże. Ciasto na pierogi – pamiętajcie, by ponownie je wyrobić po rozmrożeniu, ponieważ może być lepkie. Ciasto na pizzę – przed zamrożeniem powinno się...

Mrożenie rosołu
Newsy
Jak prawidłowo mrozić rosół? Ta metoda jest najlepsza. Znaliście ją?
Zobaczcie jak robić to prawidłowo, żeby nie tracić jego cennych właściwości.

Rosół to zupa, którą wielu z was pewnie mogłoby jeść na okrągło. Smakuje prawie każdemu i jada się go w Polsce naprawdę często. Niestety, zupę tę robi się bardzo długo. Macie czasem ochotę na rosół i chcielibyście natychmiast ja zaspokoić? Zdarza wam się, że zrobicie za duży gar rosołu i ciężko jest go zjeść, zanim się zepsuje? Sprawdźcie, czy dobrym pomysłem jest mrożenie rosołu i jak robić to właściwie. Przechowywanie rosołu Rosół, który nie jest przechowywyany w lodówce, dość szybko się psuje. Wywar mięsny to idealne miejsce rozwoju bakterii. Co zrobić, żeby móc cieszyć się jego smakiem na dłużej bez konieczności gotowania małych porcji, które zajmuje zawsze dużo czasu? Okazuje się, że świetnym pomysłem jest mrożenie rosołu! Nie traci on swoich właściwości smakowych ani zdrowotnych. Jak mrozić rosół, by zachować jego właściwości? Najlepiej zamrozić jest rosół jak najszybciej po jego ugotowaniu. Jeśli przeczuwacie, że macie za dużą porcję, od razu po przestudzeniu wydzielcie część do zamrożenia. Rosół wlejcie po prostu do odpowiednich pojemników, szczelnie zamknijcie i włóżcie do zamrażalnika. Sposoby mrożenia rosołu Są trzy sposoby mrożenia rosołu: W postaci gotowej zupy – zamrażajcie po prostu porcję rosołu, którą możecie odgrzać i zjeść ze świeżo ugotowanymi dodatkami Porcja rosołu z makaronem –świeżo ugotowany makaron będzie pewnie smaczniejszy, ale takie zamrażanie rosołu też jest możliwe Zamrażanie skondensowanego bulionu – specjalne zagęszczenie rosołu przed zamrożeniem, aby jego smak był wyraźniejszy i zajmował mniej miejsca w lodówce. Możecie odparować więcej wody z rosołu do zamrożenia, a przed jego zjedzeniem po prostu rozcieńczyć zupę wrzątkiem W czym...

Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
AdobeStock
Newsy
Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
W trakcie sezonu na różne letnie owoce warto część z nich zamrozić, by cieszyć się ich smakiem podczas zimowych miesięcy. Jak zrobić to prawidłowo i jak długo można mrozić owoce?

Jednym z najlepszych sposobów przedłużania świeżości produktów spożywczych jest mrożenie. Przez wiele miesięcy można bezpiecznie przechowywać w zamrażarce warzywa, owoce, pieczywo, a nawet zioła ! Jednak nawet mrożone jedzenie kiedyś się psuje. Czy wiecie, jak długo można mrozić owoce, w tym truskawki i inne owoce sezonowe? Sprawdźcie! Jak długo można mrozić owoce? Większość owoców można bezpiecznie mrozić przez około 6 miesięcy. Zaliczają się do nich: Śliwki Morele Nektarynki Brzoskwinie Borówki Żurawina Jagody Wyjątek stanowią drobne i delikatne owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny oraz wiśnie. Te można mrozić jedynie przez 3-4 miesiące. Jakie są skutki zbyt długiego mrożenia żywności? Nie bez powodu podaje się pewną granicę mrożenia poszczególnych produktów spożywczych. Zbyt długo trzymane w zamrażarce staną się niesmaczne lub całkowicie niejadalne. Na przykład konsystencja przemrożonych owoców i warzyw staje się papkowata i bardzo nieprzyjemna. Z kolei wędliny robią się wodniste i bardzo miękkie. Należy też wystrzegać się ponownego zamrażania! Grozi to zatruciem wieloma bakteriami, które można znaleźć w jedzeniu. Podczas mrożenia są one uśpione, a po rozmrożeniu się „wybudzają”. Jeżeli ponownie zamrozicie jedzenie, to bakterie zaczną się już w nim rozwijać – zjedzenie takiej żywności poskutkuje silnym zatruciem pokarmowym. Jak zamrozić truskawki, by się nie sklejały? Mrożenie truskawek i innych drobnych owoców wymaga użycia pewnej techniki, dzięki której owoce nie będą posklejane po zamrożeniu. Jeżeli jej nie zastosujecie, to truskawki zamienią się w zamrażarce w nieapetyczną, zmrożoną owocową bryłę! Przed mrożeniem należy dokładnie wysuszyć owoce i ułożyć je w pojemniku lub...