
Te pospolite grzyby dostępne w każdym supermarkecie są już stałym elementem w polskiej kuchni. Można je kupić w sklepach przez cały rok, dlatego mało kto zastanawia się nad tym, czy pieczarki nadają się do mrożenia.
A to błąd, ponieważ grzyby te jak najbardziej można zamrozić i dzięki temu trochę zaoszczędzić - na przykład, gdy trafi się atrakcyjna promocja na pieczarki, a wy akurat nie macie pomysłu na to, co zrobić z ich dużą ilością. Rozwiązaniem jest w tej sytuacji mrożenie - opisujemy, jak to zrobić, by pieczarki po rozmrożeniu były nadal smaczne.
Czy pieczarki można mrozić?
Pytanie, jakie się nasuwa wielu osobom z pewnością jest takie - czy pieczarki można w ogóle zamrozić? Tak samo jak inne grzyby, pieczarki można mrozić, ale pod kilkoma warunkami.
Po pierwsze, grzyby muszą zostać dokładnie oczyszczone z ziemi i innych zanieczyszczeń. Najlepiej obrać je, by mieć pewność, że w grzybach nie zostanie ziemia ani pleśń. Po drugie, pieczarki muszą być świeże - mrożenie starych grzybów mija się z celem.
Jak zamrozić pieczarki?
Mrożenie pieczarek, tak jak każda inna czynność w kuchni, wymaga stosowania się do pewnych zasad:
-
blanszowanie - przez zamrożeniem pieczarki należy zblanszować, by zachowały swój kolor. W przeciwnym razie mogą ściemnieć! Surowe pieczarki wrzućcie do wrzątku na około minutę, a później opłuczcie dokładnie zimną wodą. Po wysuszeniu pieczarki nadają się do zamrożenia.
-
krojenie - jeśli wiecie już, do czego wykorzystacie pieczarki, przed zamrożeniem warto je wcześniej pokroić w taki sposób, jaki wam najbardziej odpowiada - na przykład w ćwiartki albo plasterki.
-
sposób mrożenia - w przypadku pieczarek należy zastosować tę samą zasadę, co przy mrożeniu całych owoców. Osuszone grzyby rozłóżcie na blaszce lub w pojemniku na papierze do pieczenia tak, by się nawzajem nie dotykały. Włóżcie do zamrażarki na dobę, a po tym czasie przełóżcie do woreczków. Dzięki tej metodzie pieczarki się nie skleją!
Źródło: gazeta.pl