Kotlety mielone to obok schabowych i gołąbków, jedno z ulubionych dań Polaków. Ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko.

Idealne mielone są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Do ich zrobienia potrzebne jest dobrej jakości, najlepiej świeżo zmielone, mięso, cebula, kilka ząbków czosnku, jajko, bułka namoczona w mleku oraz oczywiście garść aromatycznych przypraw: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, estragon, koperek czy natka pietruszki.

Uformowane dłońmi kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Danie świetnie się komponuje zarówno z chlebem, jak i z dodatkiem ziemniaków.

Jak mrozić kotlety mielone?

Kotlety mielone zwykle znikają półmisków w dniu ich przygotowania, ale czasem się zdarza, że przygotujemy ich tak dużo, że musimy je zamrozić.

Zobacz także:

Jeśli zrobiliście ostatnio mielone i chcecie część z nich zamrozić, koniecznie trzymajcie się kilku prostych zasad. Dzięki nim wasze kotlety będą po rozmrożeniu równie dobre, jak przed zamrożeniem.

  • Kotlety najpierw należy wystudzić pozostawiając je na kuchennym blacie.
  • Kiedy nasze mielone będą miały temperaturę pokojową, wystarczy włożyć je do foliowych woreczków (nie za dużo, najlepiej po jednej lub dwie sztuki) tak, by w środku było jak najmniej powietrza.
  • Zawiązane woreczki możemy włożyć do zamrażarki. 
  • Po wyjęciu kotletów z zamrażarki wystarczy je rozmrozić i odsmażyć na patelni.

Dlaczego nie powinno się ponownie zamrażać raz rozmrożonego jedzenia?

Ponowne zamrażanie produktów spożywczych jest niewskazane z kilku powodów. Jest nie tylko niezdrowe, ale też pogarsza smak mrożonych potraw:

Mrożenie sprawia, że wszelkie procesy rozkładu produktu związane z działalnością enzymów i bakterii zostają zatrzymane. W trakcie mrożenia część bakterii ginie, ale pozostała część tylko „zasypia” i budzi się gotowa do pracy wraz z rozmrożeniem produktu. Ponowne zamrożenie i rozmrożenie artykułu, na którym zdążyły się już namnożyć całe kolonie bakterii, jest niebezpieczne dla zdrowia i może doprowadzić do zatrucia pokarmowego - wyjaśniają eksperci z firmy Hortex. 

Źródło: hortex.pl, msn.com