Jak mrozić kotlety mielone, by zachować ich smak? 1 błąd i będą do niczego
AdobeStock
Newsy

Jak mrozić kotlety mielone? 1 błąd i stracą zupełnie smak 

Chcecie zamrozić kotlety mielone? Trzymajcie się poniższych wskazówek. Dzięki nim pójdzie wam jak z płatka.

Kotlety mielone to obok schabowych i gołąbków, jedno z ulubionych dań Polaków. Ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko.

Idealne mielone są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Do ich zrobienia potrzebne jest dobrej jakości, najlepiej świeżo zmielone, mięso, cebula, kilka ząbków czosnku, jajko, bułka namoczona w mleku oraz oczywiście garść aromatycznych przypraw: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, estragon, koperek czy natka pietruszki.

Uformowane dłońmi kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Danie świetnie się komponuje zarówno z chlebem, jak i z dodatkiem ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak mrozić kotlety mielone?

Kotlety mielone zwykle znikają półmisków w dniu ich przygotowania, ale czasem się zdarza, że przygotujemy ich tak dużo, że musimy je zamrozić.

Jeśli zrobiliście ostatnio mielone i chcecie część z nich zamrozić, koniecznie trzymajcie się kilku prostych zasad. Dzięki nim wasze kotlety będą po rozmrożeniu równie dobre, jak przed zamrożeniem.

  • Kotlety najpierw należy wystudzić pozostawiając je na kuchennym blacie.
  • Kiedy nasze mielone będą miały temperaturę pokojową, wystarczy włożyć je do foliowych woreczków (nie za dużo, najlepiej po jednej lub dwie sztuki) tak, by w środku było jak najmniej powietrza.
  • Zawiązane woreczki możemy włożyć do zamrażarki. 
  • Po wyjęciu kotletów z zamrażarki wystarczy je rozmrozić i odsmażyć na patelni.
Zobacz także
Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne

Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie

mielone przepis

Co zrobić, żeby mielone nie były takie tłuste? Tę metodę znają tylko nasze babcie

Dlaczego nie powinno się ponownie zamrażać raz rozmrożonego jedzenia?

Ponowne zamrażanie produktów spożywczych jest niewskazane z kilku powodów. Jest nie tylko niezdrowe, ale też pogarsza smak mrożonych potraw:

Mrożenie sprawia, że wszelkie procesy rozkładu produktu związane z działalnością enzymów i bakterii zostają zatrzymane. W trakcie mrożenia część bakterii ginie, ale pozostała część tylko „zasypia” i budzi się gotowa do pracy wraz z rozmrożeniem produktu. Ponowne zamrożenie i rozmrożenie artykułu, na którym zdążyły się już namnożyć całe kolonie bakterii, jest niebezpieczne dla zdrowia i może doprowadzić do zatrucia pokarmowego - wyjaśniają eksperci z firmy Hortex. 

Źródło: hortex.pl, msn.com

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

 mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko rozmrozić mięso mielone? Ten prosty sposób totalnie was zaskoczy
Mrożenie jedzenia to idealny sposób na przedłużenie czasu jego przechowywania. W obecnych czasach to popularna opcja, kiedy zdecydowanie więcej czasu poświęcamy nauce i pracy. Mrożona żywność jest nieraz ratunkiem w kryzysowych sytuacjach, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłku.

Dzięki mrożeniu, wiele produktów zyskuje dłuższy czas świeżości oraz przydatności do spożycia. Poprzez taki zabieg nie trzeba się martwić zakazem handlu w niedzielę bądź niezapowiedzianą wizytą gości. Wówczas wystarczy po prostu rozmrozić dany produkt i go przygotować.  Dlaczego warto mrozić niektóre produkty? Mimo wielu nieprzychylnych opinii, mrożenie żywności jest nie tylko dobrym sposobem na dłuższy czas jej przechowywania , ale także pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Często podczas zakupów, kupuje się zbyt wiele różnych produktów. Wówczas, aby ich nie wyrzucać, warto je zamrozić. Będzie to opcja awaryjna na czarną godzinę, a także pozwoli uniknąć trwonienia produktów żywnościowych. Niegdyś krążył również osąd o zanikaniu cennych wartości żywienia poprzez proces mrożenia, co jest kompletną bzdurą. Takie działanie nie tylko przedłuża datę ważności , ale i zatrzymuje wszystkie wartościowe mikroelementy. Nie trzeba się tego bać, gdyż to tylko ułatwia funkcjonowanie. Jak poprawnie mrozić mięso? Wszystkie produkty mięsne nadają do mrożenia. Należy jednak pamiętać, że im mniejszy kawałek, tym krótszy czas jego przechowywania z zamrażarce, zaś mięso mielone może być mrożone nawet przez 8 tygodni. Wówczas warto również pamiętać o kilku zasadach: do mrożenia używajcie specjalnych woreczków z suwakiem, plastikowych pojemników bądź opakowań próżniowych, które są przystosowane do niższych temperatur, zamrażajcie tylko świeże mięso, dobrej jakości, materiały opakowań nie powinny przepuszczać wilgoci, nie zamrażajcie mięsa w oryginalnych opakowaniach, starajcie się mrozić mniejsze porcje. Dzięki trzymaniu się tych punktów, będziecie mieć pewność, iż zamrożone...

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne
Flickr
Newsy
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie
W środku soczyste, a z zewnątrz chrupiące – sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety mielone.

Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie! Jak zrobić soczyste i pulchne mielone? Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne. Jakie mięso do mielonych? Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie. Przepis na pulchne kotlety mielone Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 300 g kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 mała cebula Koperek Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie. Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce...

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Mamy dal was prawdziwy hit! Ten prosty trik ułatwi wam gotowanie. Koniecznie przeczytajcie.

Ser żółty jest składnikiem bardzo wielu chętnie przygotowywanych dań. Pewnie jecie go na kanapkach, może posypujecie nim domową pizzę, zapiekanki, a może nawet kotlety lub inne dania. Raczej niewielu z was pomyślało o tym, żeby włożyć go na kilka minut do zamrażalnika, a to błąd! Wyjaśniamy dlaczego następnym razem koniecznie musicie to zrobić. Ser żółty w zamrażarce Włóżcie ser żółty do zamrażarki dosłownie na kilka minut, jeśli macie zamiar go trzeć. Tarcie sera żółtego to niezbyt przyjemne zajęcie. Pod wpływem nacisku mięknie on, robi się gumowaty, przykleja się do tarki i sprawia czasem trudności. Lekkie zmrożenie sera powinno rozwiązać całkiem ten problem! Najlepiej trze się twardsze sery, ale dzięki zmrożeniu, nawet bardzo miękki ser żółty można zetrzeć bez frustracji. Jeśli wiecie, że kupujecie ser żółty tylko w celu jedzenia go w tartej formie, możecie zetrzeć go też bezpośrednio po zakupie i przechowywać w zamrażarce. Jeśli posypiecie dania zamrożonym serem, który potem i tak wyląduje w piekarniku, nie poczujecie nawet różnicy. Dobrym pomysłem jest też stałe przechowywanie w zamrażarce na przykład parmezanu. Włóżcie go tam, a jeśli będziecie chcieli posypać wierzch dania serem parmezan po prostu wyjmijcie kostkę i zetrzyjcie bezpośrednio na danie. To idealna opcja do makaronów. Jak ułatwić sobie tarcie sera? – wskazówki Już wiecie, że tarcie sera jest znacznie łatwiejsze, jeśli uprzednio włożycie ser żółty do zamrażarki. Mamy dla was jednak jeszcze inne wskazówki! Posmarujcie tarkę oliwą z oliwek przed tarciem sera - dzięki temu kawałki sera nie będą przylepiały się do tarki i proces tarcia będzie znacznie łatwiejszy. Wymieniajcie tarki – używanie tej samej tarki przez kilkadziesiąt lat, jest...