jak zawijać gołąbki
Adobe Stock
Newsy

Jak łatwo zawijać gołąbki? Świetny trik, który wszystko zmienia. Też robiliście to źle?

Jeśli macie ochotę na gołąbkę, ale myśl o zawijaniu farszu w liście kapusty skutecznie was zniechęca, ten fantastyczny trik na „lepienie" gołąbków odmieni Wasze życie. Obiecujemy!

Chyba wszyscy Polacy kochają gołąbki, ale coraz rzadziej je robimy. Przygotowanie gołąbków jest czasochłonne, trzeba sparzyć kapustę, przygotować farsz, potem to wszystko pozawijać w liście kapusty, gotować, robić sos… No sami widzicie. I jeszcze te problemy z rozrywająca się kapustą! Najlepiej, jeśli ktoś zrobi te gołąbki za nas, prawda? Spokojnie, przy odrobinie wiedzy i zastosowaniu odpowiednich trików, zrobienie gołąbków może być dużo szybsze i prostsze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ułatwić sobie robienie gołąbków?

Zacznijmy od wyboru najlepszej kapusty do gołąbków. Chociaż można je robić z każdej - białej, włoskiej, młodej, a nawet kiszonej - najlepsza odmiana kapusty to ta mała i płaska. Liście same odchodzą i nie rwą się. Następnie musicie sparzyć liście kapusty - możecie to zrobić na kilka sposobów: tradycyjnie, w mikrofalówce, piekarniku. Gdy przygotujecie już nadzienie do gołąbków i zmiękczycie liście kapusty, pora przejść do zwijania gołąbków. I na to też jest sposób, który wam ułatwi pracę.

Zobacz także
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad

Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same

Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same

Świetny trik na zwijanie gołąbków

Skorzystajcie z tej instrukcji, żeby łatwo zawinąć farsz w liście kapusty i żeby gołąbki się nie rozleciały podczas gotowania:

  1. połóżcie liść kapusty na dłoni, bliżej dołu liścia (tej twardej, od strony od głąba) nałóżcie ok. 2 łyżek farszu
  2. zaczynając od tej strony, zwijajcie liść, ciasno opinając go wokół nadzienia
  3. gdy powstanie rulonik, końcówkę liścia wciśnijcie palcem wskazującym do środka gołąbka
  4. powtórzcie to samo z drugiej strony.

Taki gołąbek będzie się trzymał i nie rozsypie się, będziecie mieć więc pewność, że farsz pozostanie tam, gdzie powinien. Zobaczcie to na tym filmie z YouTube udostępnionym przez użytkownika Kropla Smutku:

O tym, że ten sposób naprawdę działa, najlepiej świadczą komentarze internautów, które zostawili pod filmem (pisownia komentarzy oryg. - przyp.red.):

Świetny sposób ! Do tej pory rzadko robiłam gołąbki (chociaż rodzina uwielbia) bo jak pomyślałam, że trzeba je zawinąć i znowu będą się rozpadać, to mi się odechciewało.
Twoim sposobem zawinęłam je błyskawicznie. "Siedzą" teraz w piekarniku. Dzięki !

Moje pierwsze w życiu głąbki - filmik uratował 1/3 farszu (czyli bardzo dużo!), bo z moimi metodami, to chyba wszystkie by sie rozpadły :P

Robie golabki od lat i wreszcie zobaczylam jak powinnam je prawidlowo zawijac. Dzieki!

kurczątko ,tyle razy robiłam gołąbki i nigdy bym na tą metodę nie wpadła!!! właśnie je zrobiłam ...po prostu rewelacja,nic się nie rozpada....


I jeszcze cenna rada: jeśli chcecie, żeby liście kapusty zachowały piękny zielony kolor, podczas gotowania dodajcie do wody łyżeczkę cukru.

PS Jeśli chcecie zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, zróbcie po prostu gołąbki bez zawijania!

Czytaj także:

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 
Dzięki temu prostemu trikowi ekspresowo zawiniecie gołąbki. Zapewniamy, że żaden z nich nie rozpadnie się podczas gotowania.

Nie od dziś wiadomo, że babcie to skarbnica najcenniejszych kulinarnych trików. Nie inaczej jest w przypadku gołąbków. Jeśli chcecie zawinąć je szybko i dokładnie koniecznie przetestujcie ten sposób.  Babciny sposób zawijania farszu w kapustę Wystarczy, że nałożycie farsz na środek liścia, a następnie złożycie go w kopertę, położycie na drewnianej desce i zaczniecie rolować lekko dociskając przysmak. Zajmie wam to chwilę, a efekty będą powalające. Przepis na gołąbki z grzybami Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu 50 gramów suszonych grzybów 2 cebul 1 łyżki masła Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie je do rondelka ze świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut, a następnie umieśćcie w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie go wraz ze zmielonymi grzybami i odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z kapusty wytnijcie głąb, a następnie umieśćcie ją we wrzątku i gotujcie przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z wody i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możecie zacząć rozbierać ją z liści. Zróbcie to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętajcie, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznijcie faszerować...

Gołąbki
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków
Garść porad jak przygotować pyszne gołąbki. Jak sparzyć kapustę? A może gołąbki pieczone? Podpowiadamy.

Gołąbki to jedno z wyjątkowych, a jednocześnie tradycyjnych dań kuchni polskiej, które niemal każdego z nas zabiera w przyjemną podróż do dzieciństwa. Jeśli z zamkniętymi oczami potraficie przypomnieć sobie ich smak, może to najlepszy czas na eksperymenty?  Prosty przepis Szczególnie znany przepis na gołąbki jest prosty i nie wymaga większego wysiłku. Jego podstawą jest biała kapusta, świeża, chrupiąca z liśćmi ściśle przylegającymi do główki. Taka kapusta to nasz narodowy, gołąbkowy schemat. Możemy jednak wybrać zupełnie coś innego, a smak zaskoczy wszystkich, którym gołąbki podamy. Chodzi  o wybór kapusty. Młoda jest o wiele bardziej delikatna.  Włoska ma charakterystyczną strukturę. Do gołąbków przyda się również kapusta czerwona, kapusta pekińska czy nawet sałata. Jak sparzyć kapustę? Zwyczajowo kapustę z wydrążonym głąbem wkładamy do słonej, wrzącej wody i parzymy kilkanaście minut. Możemy ją wyciągać z garnka liść po liściu, zaczynając od tych, które już zmiękły i oddzieliły się od główki. Chwilę po lekkim ostygnięciu liści usuwamy mały trójkąt z twardym fragmentem. Kapustę włoską lub młodą kapustę parzymy znacznie krócej – liście będą mięknąć już po kilku minutach. Pekińską gotujemy najkrócej, dlatego, że może ona pozostać lekko chrupka po przygotowaniu potrawy. Każda z odmian wpłynie na lekką zmianę smaku finalnego gołąbków.  Grubo nadziane Na środek liścia nakładamy ulubiony farsz. Może być to mięso mielone wieprzowe z dodatkiem przypraw oraz ugotowanego ryżu i cebuli. Składamy brzegi liścia wraz z jego najgrubszą częścią do wewnątrz, a następnie zwijamy ciasny rulon. Gołąbek za gołąbkiem układamy ciasno obok siebie. W garnku...

Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię
Doskonałe gołąbki bez mięsa podawajcie jako danie główne albo dodatek do obiadu.

Gołąbki to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw. Można przygotować ją na wiele sposobów – użyć różnych typów kapusty, eksperymentować z farszem i zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, zrobić np. śmietanowy. Gołąbki bez mięsa mogą być doskonałym głównym daniem dla wegetarian albo stanowić pyszny dodatek do mięsnego dania. Przygotowanie kapusty do gołąbków to czynność, której nikt nie lubi. Dlatego warto ułatwić sobie zadanie, korzystając w sezonie z młodej kapusty albo sparzyć ją w… mikrofalówce ! Ten genialny trik pozwoli wam szybko rozprawić się z kapuścianymi liśćmi i przyśpieszy pracę nad daniem. Przepis na jarskie gołąbki na parze Składniki 8 dużych liści kapusty 30 g ryżu 1 jajko 1 gałązka lubczyku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu Cukier do smaku Maggi w płynie do smaku Kawałek czerwonej świeżej papryki Kawałek żółtej świeżej papryki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki   Przygotowanie Główkę kapusty sparzcie we wrzątku i obierzcie z liści. Jeśli korzystacie ze starej kapusty, to możecie rozbić nerwy płaską stroną tłuczka. Ryż ugotujcie w osolonej wodzie i odcedźcie. Gałązkę natki posiekajcie drobno, paprykę czerwoną i żółta pokrójcie w kostkę. W misce wymieszajcie ryż z natką, paprykami i roztrzepanym jajkiem. Doprawcie farsz solą i pieprzem. Na każdy liść kapusty nałóżcie farsz i dokładnie zawińcie. Gołąbki dobrze jest zawinąć w folię spożywczą, ponieważ farsz jest dość luźny. Dno garnka wyłóżcie pokrojonymi liśćmi kapusty (wystarcza 2-3 sztuki), dodajcie pozostałą natkę pietruszki i gałązkę lubczyku. Wlejcie bulion warzywny. Postawcie sitko do...