jak zawijać gołąbki
Adobe Stock
Newsy

Jak łatwo zawijać gołąbki? Świetny trik, który wszystko zmienia. Też robiliście to źle?

Jeśli macie ochotę na gołąbkę, ale myśl o zawijaniu farszu w liście kapusty skutecznie was zniechęca, ten fantastyczny trik na „lepienie" gołąbków odmieni Wasze życie. Obiecujemy!

Chyba wszyscy Polacy kochają gołąbki, ale coraz rzadziej je robimy. Przygotowanie gołąbków jest czasochłonne, trzeba sparzyć kapustę, przygotować farsz, potem to wszystko pozawijać w liście kapusty, gotować, robić sos… No sami widzicie. I jeszcze te problemy z rozrywająca się kapustą! Najlepiej, jeśli ktoś zrobi te gołąbki za nas, prawda? Spokojnie, przy odrobinie wiedzy i zastosowaniu odpowiednich trików, zrobienie gołąbków może być dużo szybsze i prostsze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ułatwić sobie robienie gołąbków?

Zacznijmy od wyboru najlepszej kapusty do gołąbków. Chociaż można je robić z każdej - białej, włoskiej, młodej, a nawet kiszonej - najlepsza odmiana kapusty to ta mała i płaska. Liście same odchodzą i nie rwą się. Następnie musicie sparzyć liście kapusty - możecie to zrobić na kilka sposobów: tradycyjnie, w mikrofalówce, piekarniku. Gdy przygotujecie już nadzienie do gołąbków i zmiękczycie liście kapusty, pora przejść do zwijania gołąbków. I na to też jest sposób, który wam ułatwi pracę.

Zobacz także

Świetny trik na zwijanie gołąbków

Skorzystajcie z tej instrukcji, żeby łatwo zawinąć farsz w liście kapusty i żeby gołąbki się nie rozleciały podczas gotowania:

  1. połóżcie liść kapusty na dłoni, bliżej dołu liścia (tej twardej, od strony od głąba) nałóżcie ok. 2 łyżek farszu
  2. zaczynając od tej strony, zwijajcie liść, ciasno opinając go wokół nadzienia
  3. gdy powstanie rulonik, końcówkę liścia wciśnijcie palcem wskazującym do środka gołąbka
  4. powtórzcie to samo z drugiej strony.

Taki gołąbek będzie się trzymał i nie rozsypie się, będziecie mieć więc pewność, że farsz pozostanie tam, gdzie powinien. Zobaczcie to na tym filmie z YouTube udostępnionym przez użytkownika Kropla Smutku:

O tym, że ten sposób naprawdę działa, najlepiej świadczą komentarze internautów, które zostawili pod filmem (pisownia komentarzy oryg. - przyp.red.):

Świetny sposób ! Do tej pory rzadko robiłam gołąbki (chociaż rodzina uwielbia) bo jak pomyślałam, że trzeba je zawinąć i znowu będą się rozpadać, to mi się odechciewało.
Twoim sposobem zawinęłam je błyskawicznie. "Siedzą" teraz w piekarniku. Dzięki !

Moje pierwsze w życiu głąbki - filmik uratował 1/3 farszu (czyli bardzo dużo!), bo z moimi metodami, to chyba wszystkie by sie rozpadły :P

Robie golabki od lat i wreszcie zobaczylam jak powinnam je prawidlowo zawijac. Dzieki!

kurczątko ,tyle razy robiłam gołąbki i nigdy bym na tą metodę nie wpadła!!! właśnie je zrobiłam ...po prostu rewelacja,nic się nie rozpada....


I jeszcze cenna rada: jeśli chcecie, żeby liście kapusty zachowały piękny zielony kolor, podczas gotowania dodajcie do wody łyżeczkę cukru.

PS Jeśli chcecie zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, zróbcie po prostu gołąbki bez zawijania!

Czytaj także:

Komentarze
Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...

Przeczytaj
Jak nie porwać liści kapusty na gołąbki?
Adobe Stock
Newsy Koniec z porwanymi liśćmi kapusty. Dzięki łatwym trikom przygotujesz idealne gołąbki
Porwane liście kapusty to zmora każdej pani domu. Niewiele gospodyń ma przecież tyle cierpliwości, żeby oderwać je w całości. Na szczęście istnieje kilka trików, które z pewnością ułatwią ci tę czynność.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament . Bowiem większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia rozebranie kapusty… Zazwyczaj połowa jej liści trafia do kosza. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by temu zaradzić! Wielkość kapusty Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Bez względu na to czy wybierzesz kapustę białą, czerwoną, pekińską czy włoską, z łatwością powinna mieścić się w standardowym garnku. Nie prowadzisz przecież restauracji, a co za tym idzie nie masz ogromnych garnków. Zbyt dużą główkę trudno będzie sparzyć w domowych warunkach. Wytnij głąb Zanim włożysz kapustę do garnka musisz pamiętać o tym, aby wyciąć głąb, który jest zwyczajnie twardy i w tym przypadku nieużyteczny. W wielu domach wyrzuca się go do kosza. Pamiętaj jednak, że możesz go zatrzymać i upichcić z niego przepyszne placuszki. Gotuj według zasad W dużym garnku zagotuj wodę. Zanim jednak umieścisz w niej kapustę dodaj 4 łyżki oleju . To umożliwi łatwiejsze oddzielanie liści. Podczas parzenia kapusta musi być całkowicie przykryta wodą . Pamiętaj też, żeby co jakiś czas ją obracać, tak aby równomiernie się sparzyła. Po upływie 8 minut główka będzie gotowa do wyjęcia. Sparzoną kapustę odstaw na kilkanaście minut do wystudzenia. Oddziel liście i odetnij zgrubienia Nadeszła chwila prawdy. Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Prawidłowe wykonanie wcześniejszych kroków powinno sprawić, że nie będzie z tym większego problemu. Jeśli jednak widzisz, że liście wciąż się rwą, sparz...

Przeczytaj
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przeczytaj
gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Przeczytaj