Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy

Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik

Lubicie piec ciasta, ale za każdym razem macie problem z wyjęciem swojego wypieku z blachy? Zastosujcie ten trik a na pewno wyjmiecie je w jednym kawałku.

Pieczenie ciast może być bardzo relaksujące, ale nie ma nic gorszego od ciasta, które nie chce wyjść po upieczeniu z blachy. Na szczęście istnieje kilka prostych wskazówek, dzięki którym wasze ciasto nigdy nie rozpadnie się przy wyjmowaniu i będziecie mogli wyjąć je w jednym kawałku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wyjęcie ciasta z blachy jest okrajanie brzegów ostrym nożem lub owijanie blachy i spodów wilgotną ściereczką. Metoda ta niestety bardzo często zawodzi – ciasto rozpada się, kruszy i nabiera nieestetycznego wyglądu. Wówczas można skorzystać z innego sposobu na wyjęcie ciasta - wystarczy zanurzyć blaszkę w gorącej wodzie. Należy jednak robić to ostrożnie - tak, aby nie zamoczyć wypieku.

Zobacz także
Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu

Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku

Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie

Zróbcie ciasto na naleśniki na tym gorącym płynie. Wyjdą idealne. Alternatywa dla mleka i wody gazowanej

O czym jeszcze należy pamiętać?

  • Gdy ciasto jest świeżo upieczone, potrzebuje czasu na ostygnięcie. Trzymacie ciasto w blaszce i pozwólcie mu ostygnąć przez 15-20 minut – zanim spróbujecie je wyjąć.
  • Starajcie się nie dopuścić do całkowitego ostygnięcia ciasta przed wyjęciem. Większość ciast najlepiej wyjąć z formy, gdy są jeszcze ciepłe, w przeciwnym razie mają tendencję do przyklejania się.
  • Jeśli ciasto całkowicie ostygnie przed wyjęciem go z formy, może być trudne do wyjęcia. Możecie rozwiązać ten problem, wkładając je z powrotem do piekarnika w temp. 160°C na 3-5 minut, aby lekko je podgrzać przed ponownym wyjęciem.
  • Aby wyjąć z blachy ciasto, przesuńcie ostrym nożem o cienkim ostrzu wokół krawędzi ciasta. Następnie umieśćcie stojak chłodzący nad ciastem i odwróćcie ciasto na stojaku przed całkowitym schłodzeniem.
  • Jeśli pieczecie ciasto w tortownicy, po prostu zdejmijcie boki, zanim ciasto całkowicie ostygnie.
  • Jeśli spieszycie się z wyjęciem ciasta z blachy, możecie włożyć je do lodówki, aby przyspieszyć ten proces. Pozostawcie blachę z ciastem do ostygnięcia przez około 15 minut, aby ciasto było ciepłe i dało się łatwiej wyjąć.
  • Pozostawcie ciasto w blaszce do góry nogami. Odwróćcie ciasto do góry nogami i umieśćcie blaszkę na talerzu. Możecie lekko w nią postukać i nią potrząsnąć lub po prostu pozostawić tak ciasto na 10 do 15 minut. Następnie spróbujcie delikatnie wyjąć ciasto z blaszki. Ta metoda sprawia, że tłuszcz, którym posmarowaliście blaszkę, wsiąka w boki ciasta, pomagając w jego uwolnieniu.

Źródło: gotujmy.pl

biszkopt
Adobe Stock
Newsy
Jak upiec perfekcyjny biszkopt? Dzięki tym poradom uda się zawsze
Jego zrobienie nie zawsze jest łatwe, ale warto nauczyć się kilku sztuczek, które sprawiają, że wychodzi miękki i delikatny.

Biszkopt to jedno z najbardziej podstawowych ciast zarówno wśród profesjonalnych wypieków, jak i tych domowych. Sam w sobie jest przepyszny, a co dopiero, gdy nasączymy go i przełożymy kremem np. na bazie śmietany, czekoladowym lub kawowym i owocami. Cienko przekrojony nada się jako podstawa do zrobienia rolady. Niestety, biszkopt nie jest najprostszym ciastem do upieczenia. Często opada, nie wyrasta tak jak powinien, jest twardy… Wystarczy poznać kilka trików, dzięki którym ten smaczny wypiek uda się za każdym razem. Idealny biszkopt Jaki jest? Na pewno miękki, wyrośnięty i puszysty. Nie zawsze taki wychodzi, dlatego sprawdź, czy nie popełniasz podstawowych błędów w jego przygotowaniu. Używaj świeżych jajek – im świeższe, tym lepiej. Dzięki temu piana powstała z ubitych białek jaj będzie wyjątkowo puszysta. Dokładnie odmierzaj proporcje, niezastąpiona będzie dobra waga kuchenna. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę – mało kto zna i stosuje ten sposób, a jest doskonały – dzięki temu mąka napowietrza się, a biszkopt staje się lżejszy i bardziej puszysty. To także dobra metoda, aby uniknąć grudek. Nagrzej piekarnik wcześniej do 180 stopni – nigdy nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika. Gdy zauważysz, że zaczyna rosnąć zwiększ temperaturę do 200 stopni. W trakcie pieczenia na otwieraj piekarnika – zrób to przed samym końcem, aby sprawdzić czy jest już gotowe. To najczęściej popełniany błąd podczas przygotowywania biszkoptu. Jak długo piec biszkopt? Wszystko zazwyczaj zależy od tego ilu jajek użyliście w przepisie! Oczywiście to nie jedyne kryterium, bo ważne jest również to czy pieczemy go w niższej czy wysokiej formie, dlatego przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto na...

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Kolorowy galaretkowiec, w którego środku kryją się... ciepłe lody - totalna rozpusta. Każdy będzie pod jego wrażeniem
Wygląda nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje!

Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół. Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji. Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Składniki na spód 24 okrągłe biszkopty Niebieska galaretka 250 ml wody Składniki na środek ciasta 24 ciepłe lody oblane czekoladą Szafirowa galaretka Rubinowa  galaretka Ametystowa galaretka 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę) 600 ml śmietany 30% Składniki na wierzch 2 galaretki o tym samym smaku 700 ml wody Dekoracja 200 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru-pudru Przygotowanie Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego. Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów. Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty. Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne. Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie. Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż...

zakalec
Adobe Stock
Triki kulinarne
Ostrzegały nas przed nim babcie i mamy. Kiedy go zjesz licz się z konsekwencjami...
Z pewnością każdej pani domu choć raz przytrafiła się jakaś kulinarna wpadka. W końcu w kuchni nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli, szczególnie jeśli mowa o pieczeniu. Bowiem zakalec to zmora większości początkujących cukierników.

Pieczenie ciast to sztuka, którą niewielu udaje się opanować do perfekcji. W ich przygotowaniu każdy, nawet najmniejszy ruch, ma ogromne znaczenie. Przepisów nie można więc lekceważyć, szczególnie na początku tej trudnej drogi.  Jeśli jajka mają być w temperaturze pokojowej, to właśnie takie powinny być, nie dopiero co wyjęte z lodówki. Z kolei jeśli masło ma być rozpuszczone i wystudzone, również należy o to zadbać. Dokładne odmierzanie proporcji, staranność i cierpliwość to klucz do sukcesu. Czym jest zakalec Jednak nawet jeśli wydaje ci się, że ciasto zostało idealnie przygotowane, finalnie może okazać się zakalcem… Zakalec to nic innego jak nieudane, niewyrośnięte lub niewypieczone ciasto. Po rozkrojeniu jest po prostu wilgotne i surowe. Jednym z niewielu wytworów, które po wyjęciu z piekarnika powinny wyglądać w ten sposób jest brownie.  Skutki zjedzenia zakalca Choć zakalec to nieupieczone ciasto, jego fanów nie brakuje! Taka wersja smakuje naprawdę wielu osobom. I o ile jeden lub dwa kawałki takiego wypieku nikomu nie zaszkodzą, o tyle zjedzenie zawartości całej blachy może prowadzić do niestrawności i bólów żołądka. Przyczyny powstawania zakalca Przyczyn powstawania zakalców może być wiele. Niektóre z nich pojawiają się już na etapie przygotowywania ciasta. Jednym z najczęściej popełnianych w kuchni błędów jest między innymi mieszanie masy w różne strony. Brzmi śmiesznie, jednak naprawdę ma znaczenie.  Kolejną czynnością mającą niemały wpływ na efekt końcowy jest zbyt długie mieszanie masy. Jeśli w recepturze pojawia się zapis o mieszaniu tylko i wyłącznie do połączenia składników, to uwierz, ktoś kto to pisał dobrze znał się na rzeczy! Na tym jednak nie koniec. Na etapie...

sernik z rosa
Gotujmy.pl/Justi2401
Newsy
Oto przepis na oszukany sernik z rosą. W jego składzie nie znajdziecie ani grama sera
Jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach! Mało kto zorientuje się, że w tym serniku nie ma… sera!

Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy! Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę. Przepis na sernik z rosą bez sera Składniki na kruchy spód 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 150 g miękkiego masła Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu) 3 śmietany 18% (330g każda) 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Składniki na bezę 6 białek 150 g cukru Przygotowanie Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy. Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach. Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając. Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła. Przełóż masę na podpieczony...