Pieczenie ciast może być bardzo relaksujące, ale nie ma nic gorszego od ciasta, które nie chce wyjść po upieczeniu z blachy. Na szczęście istnieje kilka prostych wskazówek, dzięki którym wasze ciasto nigdy nie rozpadnie się przy wyjmowaniu i będziecie mogli wyjąć je w jednym kawałku.

Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wyjęcie ciasta z blachy jest okrajanie brzegów ostrym nożem lub owijanie blachy i spodów wilgotną ściereczką. Metoda ta niestety bardzo często zawodzi – ciasto rozpada się, kruszy i nabiera nieestetycznego wyglądu. Wówczas można skorzystać z innego sposobu na wyjęcie ciasta - wystarczy zanurzyć blaszkę w gorącej wodzie. Należy jednak robić to ostrożnie - tak, aby nie zamoczyć wypieku.

O czym jeszcze należy pamiętać?

  • Gdy ciasto jest świeżo upieczone, potrzebuje czasu na ostygnięcie. Trzymacie ciasto w blaszce i pozwólcie mu ostygnąć przez 15-20 minut – zanim spróbujecie je wyjąć.
  • Starajcie się nie dopuścić do całkowitego ostygnięcia ciasta przed wyjęciem. Większość ciast najlepiej wyjąć z formy, gdy są jeszcze ciepłe, w przeciwnym razie mają tendencję do przyklejania się.
  • Jeśli ciasto całkowicie ostygnie przed wyjęciem go z formy, może być trudne do wyjęcia. Możecie rozwiązać ten problem, wkładając je z powrotem do piekarnika w temp. 160°C na 3-5 minut, aby lekko je podgrzać przed ponownym wyjęciem.
  • Aby wyjąć z blachy ciasto, przesuńcie ostrym nożem o cienkim ostrzu wokół krawędzi ciasta. Następnie umieśćcie stojak chłodzący nad ciastem i odwróćcie ciasto na stojaku przed całkowitym schłodzeniem.
  • Jeśli pieczecie ciasto w tortownicy, po prostu zdejmijcie boki, zanim ciasto całkowicie ostygnie.
  • Jeśli spieszycie się z wyjęciem ciasta z blachy, możecie włożyć je do lodówki, aby przyspieszyć ten proces. Pozostawcie blachę z ciastem do ostygnięcia przez około 15 minut, aby ciasto było ciepłe i dało się łatwiej wyjąć.
  • Pozostawcie ciasto w blaszce do góry nogami. Odwróćcie ciasto do góry nogami i umieśćcie blaszkę na talerzu. Możecie lekko w nią postukać i nią potrząsnąć lub po prostu pozostawić tak ciasto na 10 do 15 minut. Następnie spróbujcie delikatnie wyjąć ciasto z blaszki. Ta metoda sprawia, że tłuszcz, którym posmarowaliście blaszkę, wsiąka w boki ciasta, pomagając w jego uwolnieniu.

Źródło: gotujmy.pl