Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy

Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik

Lubicie piec ciasta, ale za każdym razem macie problem z wyjęciem swojego wypieku z blachy? Zastosujcie ten trik a na pewno wyjmiecie je w jednym kawałku.

Pieczenie ciast może być bardzo relaksujące, ale nie ma nic gorszego od ciasta, które nie chce wyjść po upieczeniu z blachy. Na szczęście istnieje kilka prostych wskazówek, dzięki którym wasze ciasto nigdy nie rozpadnie się przy wyjmowaniu i będziecie mogli wyjąć je w jednym kawałku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wyjęcie ciasta z blachy jest okrajanie brzegów ostrym nożem lub owijanie blachy i spodów wilgotną ściereczką. Metoda ta niestety bardzo często zawodzi – ciasto rozpada się, kruszy i nabiera nieestetycznego wyglądu. Wówczas można skorzystać z innego sposobu na wyjęcie ciasta - wystarczy zanurzyć blaszkę w gorącej wodzie. Należy jednak robić to ostrożnie - tak, aby nie zamoczyć wypieku.

Zobacz także
Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu

Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku

Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie

Wlejcie do ciasta na naleśniki wrzątek i zobaczcie, co się stanie. Sposób tylko dla odważnych

O czym jeszcze należy pamiętać?

  • Gdy ciasto jest świeżo upieczone, potrzebuje czasu na ostygnięcie. Trzymacie ciasto w blaszce i pozwólcie mu ostygnąć przez 15-20 minut – zanim spróbujecie je wyjąć.
  • Starajcie się nie dopuścić do całkowitego ostygnięcia ciasta przed wyjęciem. Większość ciast najlepiej wyjąć z formy, gdy są jeszcze ciepłe, w przeciwnym razie mają tendencję do przyklejania się.
  • Jeśli ciasto całkowicie ostygnie przed wyjęciem go z formy, może być trudne do wyjęcia. Możecie rozwiązać ten problem, wkładając je z powrotem do piekarnika w temp. 160°C na 3-5 minut, aby lekko je podgrzać przed ponownym wyjęciem.
  • Aby wyjąć z blachy ciasto, przesuńcie ostrym nożem o cienkim ostrzu wokół krawędzi ciasta. Następnie umieśćcie stojak chłodzący nad ciastem i odwróćcie ciasto na stojaku przed całkowitym schłodzeniem.
  • Jeśli pieczecie ciasto w tortownicy, po prostu zdejmijcie boki, zanim ciasto całkowicie ostygnie.
  • Jeśli spieszycie się z wyjęciem ciasta z blachy, możecie włożyć je do lodówki, aby przyspieszyć ten proces. Pozostawcie blachę z ciastem do ostygnięcia przez około 15 minut, aby ciasto było ciepłe i dało się łatwiej wyjąć.
  • Pozostawcie ciasto w blaszce do góry nogami. Odwróćcie ciasto do góry nogami i umieśćcie blaszkę na talerzu. Możecie lekko w nią postukać i nią potrząsnąć lub po prostu pozostawić tak ciasto na 10 do 15 minut. Następnie spróbujcie delikatnie wyjąć ciasto z blaszki. Ta metoda sprawia, że tłuszcz, którym posmarowaliście blaszkę, wsiąka w boki ciasta, pomagając w jego uwolnieniu.

Źródło: gotujmy.pl

Jak uratowac nieudane ciasto? Z tymi tikami nie wyda się, że coś poszło nie tak.
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować nieudane ciasto? Z tymi trikami nie wyda się, że coś poszło nie tak
Jeśli z piekarnika wyjmujecie nie to, czego oczekiwaliście, nie rozpaczajcie. Wiele cukierniczych błędów można naprawić, inne łatwo jest ukryć.

Własne wypieki smakują najlepiej. Co jednak zrobić, gdy po prostu się nie udały? Ciasto opadło, pokruszyło się czy jest za mało słodkie, bo kompletnie zapomnieliście o cukrze? Z wielu cukierniczych opresji można wyjść obronną ręką. Wystarczy kilka trików i nikt nie domyśli się, że rozważaliście wyrzucenie nieudanego wypieku do śmieci. Podpowiadamy jak ukryć niedoskonałości wypieków Nieudane ciasto można naprawić. W rezultacie podacie je tak, jak planowaliście podać, a wszyscy zjedzą ze smakiem. Oto jak to zrobić: Gdy ciasto przypaliło się z wierzchu – zeskrobcie ciemne miejsca nożem, a następnie udekorujcie wierzch cukrem pudrem lub lukrem czekoladowym Gdy sernik popękał – mniejsze pęknięcia ukryjecie pod lukrem czekoladowym większe pod bitą śmietaną Gdy pękło ciasto biszkoptowe na tort – posmarujcie je białkiem jajka, a po wyschnięciu jajka nałóżcie bitą śmietanę lub krem Gdy popękał wierzch ciasta, także można je posmarować białkiem, a po wyschnięciu pokryć glazurą lub polewą Gdy ciasto popękało i pokruszyło się – wykorzystajcie je do deserów np. tiramisu lub nasączcie rumem i utoczcie z miąższu kulki z siekanymi orzechami i suszonymi owocami Gdy ciasto wyszło w środku prawie surowe – wytnijcie nożem nieupieczone warstwy, a powstałe miejsce wypełnijcie budyniem, dżemem, czekoladą lub kremem Gdy ciastka wyszły twarde i suche – zostawcie je na kilka dni w szczelnym pojemniku z kilkoma plasterkami jabłka. Uwaga, jabłka należy wymieniać, żeby nie spleśniały Gdy zapomnieliście posłodzić ciasta – pokrójcie je na porcje i podawajcie polane miodem lub słodkim sosem Tych sposobów użyjcie, gdy jeszcze nie jest za późno Gdy wierzch ciasta za szybko ciemnieje – przykryjcie je papierem lub folią do...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”
Sezon na śliwki uznajemy za rozpoczęty! A jak śliwki to koniecznie placek drożdżowy z śliwkami. Nie może być inaczej.

Ania Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać to jurorka programów  MasterChef i MasterChef Junior, świetna polska kucharka i autorka książek kulinarnych i portalu o gotowaniu.    Trzeba przyznać, że ciasta z przepisu Ani Starmach zawsze wychodzą. A ta propozycja jest szczególnie smakowita. Jej drożdżowe ze śliwkami jest mocno maślane, wyjątkowo puszyste, z miodowymi śliwkami lub nieco kwaśnymi dla kontrastu i dużą ilością kruszonki, jak z przepisu babci. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z blachy.  Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką od Ani Starmach Składniki:  Ciasto:  600 g mąki  150 g cukru   80 g rozpuszczonego masła  150 ml mleka  2 jajka   35 g drożdży  1 kg śliwek   Maślana kruszonka „jak u babci”:  200 g mąki  120 g masła  100 g cukru  Sposób przygotowania:  Połowę mleka odlejcie do garnuszka. Podgrzejcie i rozpuście w nim drożdże.   Dodajcie 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko. Następnie zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut.  Po tym czasie przełóżcie go do dużej miski. Stopniowo dodawajcie do niego mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło oraz mleko i cukier.  Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Możecie użyć robota kuchennego, tylko pamiętajcie, aby nie ustawiać zbyt wysokich obrotów.  Wyrobione ciasto odłóżcie do wyrośnięcia na godzinę.  Śliwki przepołówcie nożem i usuńcie pestki.  Składniki kruszonki...

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...