kiełbasa
gotujmy.pl/zewa
Newsy

Jak łatwo i dokładnie usunąć skórkę z kiełbasy? Zdradzamy zaskakujący trik

Jeśli należycie do fanów kiełbasy wiecie, że jej jedzenie nie zawsze należy do łatwych i przyjemnych. Znamy sposób, w jaki można to bez szwanku obejść.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Niewiele rzeczy smakuje tak wybornie, jak domowa kiełbasa z naturalnych składników. Każda jedna, czy kupna, czy ta sporządzona samodzielnie ma jadalną, ale niekoniecznie łatwą do gryzienia skórkę.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Domowa kiełbasa jest najlepsza

Do jej przygotowania potrzebujecie kilku składników, chwilę wolnego czasu i odrobiny cierpliwości. Efekt na pewno okaże się warty czekania. Kiełbasa świetnie sprawdzi się podawana na ciepło, jak i np. na kanapkach. Można ją kosztować samodzielnie lub w towarzystwie sosów na bazie czosnku czy pomidorów.

Do przygotowania domowej kiełbasy wystarczy paczka gorczycy, kilka ząbków czosnku, mielony pieprz, płaskie łyżki cukru, słodka papryka, jelita do nadziewania kiełbasy, gałka muszkatołowa i najważniejsze - dobrej jakości mięso, najlepiej wieprzowe z odpowiednią ilością tłuszczu. 

Domową kiełbasę można gotować, piec, a nawet uwędzić. Jelito, które można kupić u rzeźników na targowiskach, a także w supermarketach, jest jadalne. Po przyrządzaniu kiełbasy sprawia jednak małe problemy. Niektóre osoby mogą mieć kłopot z jego gryzieniem.

Sposób na pozbycie się z kiełbasy skórki

Sposobów na podawanie kiełbasy są tysiące. Kiełbasa to z pewnością stały bywalec sezonu grillowego, ale i towarzysz biesiad przy stole w bliskim gronie. Pieczona kiełbasa smakuje nie mniej wyśmienicie. Jeśli podacie ją z marynowaną papryką, wasi goście zdębieją z wrażenia!

Kiełbasę możecie podać także na półmisku, najlepiej bez osłony. Jest sposób, aby łatwo usunąć taką osłonę. Wystarczy, że włożycie kiełbasę na jakieś 5 minut do bardzo zimnej wody. Po tym czasie, który w żaden sposób nie odbierze walorów smakowych waszej kiełbasie, osłonka dobrze odejdzie od mięsa.

Kiełbasa na każdą okazję

Domowa kiełbasa, bez konserwantów, zbędnych  dodatków typu białko sojowe, polepszaczy smaku i aromatu to wędlina, którą z powodzeniem możecie nie tylko ugotować, upiec lub uwędzić, ale także zamrozić i zjadać w miarę potrzeb. Wystarczy wiedzieć, jak z nią postępować.

Mięso wieprzowe można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy. Dlatego zabierając się do przygotowania swojskiej kiełbasy warto zrobić jej większą porcję. Pamiętajcie, że pichcąc domową kiełbasę sami regulujecie ilość tłuszczu w niej.

Odrobina tłuszczu jest bowiem konieczna, by kiełbasa nie była zbyt sucha i wiórowata po ugotowaniu lub upieczeniu. Tłuszcz to także jeden z głównych nośników jej smaku. Również ilość przypraw można modyfikować - dostosowując smak kiełbasy do swojego gustu. Eksperymentujcie!

Komentarze
Szynka z dodatkami
aga25/gotujmy.pl
Newsy Zaskocz swoich bliskich. Genialne i pyszne roladki z szynki. Znikną z talerzy w mgnieniu oka
To pomył na przystawkę w sam raz dla małych niejadków. Mali smakosze przekonają się do takiej szynki prędzej, niż byście się spodziewali.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Szynki, polędwice, wędliny i inne mięsne wyroby to często przekleństwo dla najmłodszych. Małe brzdące szaleją za czekoladkami, cukierkami ani myślą o jedzeniu normalnego jedzenia. Zazwyczaj nie pomaga ani prośba, ani groźba. Szkraby można przechytrzyć tylko sposobem. A tym sposobem jest zwykle ładne i efektowne podanie posiłku. Jak więc zachęcić malców do jedzenia szynki? Najlepiej wypróbować naszą propozycją. Są nią pyszne i łatwe w przygotowaniu ruloniki. Będziemy potrzebowali do nich kilku składników. Oprócz oczywiście szynki będą to: m.in. groszek konserwowy, ser żółty i jajka. Efekt zaskoczy nie tylko najmłodszych! Ruloniki z szynki – przepis Składniki: 10 plasterków szynki 2 łyżki chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka groszku konserwowego 5 plasterków sera żółtego 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka kukurydzy w puszce Marchewka 1 łyżka śmietany Sól i pieprz Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko rozdrabniamy widelcem i mieszamy z chrzanem. Pozostałe białka kroimy w kostkę, podobnie jak ogórek. Marchewkę gotujemy i także kroimy w drobną kostkę. Pokrojone białko, marchewkę, ogórki, kukurydzę i groszek mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku. Na plasterek szynki kładziemy pół plasterka sera i porcję naszej „sałatki warzywnej”. Zawijamy i smarujemy na koniec pastą jajeczno-chrzanową. Podajemy z chlebem. Smacznego!

Przeczytaj