kiełbasa
gotujmy.pl/zewa
Newsy

Jak łatwo i dokładnie usunąć skórkę z kiełbasy? Zdradzamy zaskakujący trik

Jeśli należycie do fanów kiełbasy wiecie, że jej jedzenie nie zawsze należy do łatwych i przyjemnych. Znamy sposób, w jaki można to bez szwanku obejść.

Niewiele rzeczy smakuje tak wybornie, jak domowa kiełbasa z naturalnych składników. Każda jedna, czy kupna, czy ta sporządzona samodzielnie ma jadalną, ale niekoniecznie łatwą do gryzienia skórkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowa kiełbasa jest najlepsza

Do jej przygotowania potrzebujecie kilku składników, chwilę wolnego czasu i odrobiny cierpliwości. Efekt na pewno okaże się warty czekania. Kiełbasa świetnie sprawdzi się podawana na ciepło, jak i np. na kanapkach. Można ją kosztować samodzielnie lub w towarzystwie sosów na bazie czosnku czy pomidorów.

Do przygotowania domowej kiełbasy wystarczy paczka gorczycy, kilka ząbków czosnku, mielony pieprz, płaskie łyżki cukru, słodka papryka, jelita do nadziewania kiełbasy, gałka muszkatołowa i najważniejsze - dobrej jakości mięso, najlepiej wieprzowe z odpowiednią ilością tłuszczu. 

Domową kiełbasę można gotować, piec, a nawet uwędzić. Jelito, które można kupić u rzeźników na targowiskach, a także w supermarketach, jest jadalne. Po przyrządzaniu kiełbasy sprawia jednak małe problemy. Niektóre osoby mogą mieć kłopot z jego gryzieniem.

Zobacz także
Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Lubicie kiełbasę? Lekarze wyliczyli jak zwiększa się ryzyko raka gdy jecie ją regularnie

Lubicie kiełbasę? Lekarze wyliczyli jak zwiększa się ryzyko raka, gdy jecie ją regularnie

Sposób na pozbycie się z kiełbasy skórki

Sposobów na podawanie kiełbasy są tysiące. Kiełbasa to z pewnością stały bywalec sezonu grillowego, ale i towarzysz biesiad przy stole w bliskim gronie. Pieczona kiełbasa smakuje nie mniej wyśmienicie. Jeśli podacie ją z marynowaną papryką, wasi goście zdębieją z wrażenia!

Kiełbasę możecie podać także na półmisku, najlepiej bez osłony. Jest sposób, aby łatwo usunąć taką osłonę. Wystarczy, że włożycie kiełbasę na jakieś 5 minut do bardzo zimnej wody. Po tym czasie, który w żaden sposób nie odbierze walorów smakowych waszej kiełbasie, osłonka dobrze odejdzie od mięsa.

Kiełbasa na każdą okazję

Domowa kiełbasa, bez konserwantów, zbędnych  dodatków typu białko sojowe, polepszaczy smaku i aromatu to wędlina, którą z powodzeniem możecie nie tylko ugotować, upiec lub uwędzić, ale także zamrozić i zjadać w miarę potrzeb. Wystarczy wiedzieć, jak z nią postępować.

Mięso wieprzowe można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy. Dlatego zabierając się do przygotowania swojskiej kiełbasy warto zrobić jej większą porcję. Pamiętajcie, że pichcąc domową kiełbasę sami regulujecie ilość tłuszczu w niej.

Odrobina tłuszczu jest bowiem konieczna, by kiełbasa nie była zbyt sucha i wiórowata po ugotowaniu lub upieczeniu. Tłuszcz to także jeden z głównych nośników jej smaku. Również ilość przypraw można modyfikować - dostosowując smak kiełbasy do swojego gustu. Eksperymentujcie!

Źródło: gotujmy.pl

biała kiełbasa
Gotujmy.pl/Habibi&Cats
Newsy
Święta za pasem. Jak samodzielnie zrobić pyszną białą kiełbasę? Nie pomińcie 1 kroku, bo nigdy się nie uda
Nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego żurku bez kawałka białej kiełbasy. To kluczowy składnik dania, który nadaje mu odpowiedniego aromatu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas przygotowywania mięsa, który może zrujnować całą potrawę!

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma rzeczami i potrawami, a między innymi święconką, pisankami, faszerowanymi jajami czy żurkiem, koniecznie z kawałkiem białej kiełbasy. Odpowiednie przygotowanie tej wędliny jest kluczowe, gdyż jeden zły krok może przyczynić się do katastrofy. Biała kiełbasa na wiele sposobów Biała kiełbasa jest głównie wykorzystywana podczas gotowania w okresie wielkanocnym. Wówczas przygotowuje się wiele potraw z jej udziałem. Najpopularniejszą jest oczywiście żurek bądź biały barszcz. Jednak wiele osób podaje ją również zapiekaną z cebulką pod pierzynką czy duszoną z warzywami. W każdej postaci jest niezwykle aromatyczna, co zawdzięcza również w głównej mierze odpowiedniemu przyrządzeniu. Patent na udaną domową białą kiełbasę Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie przygotowywane produkty są jeszcze lepsze niż te zakupione w sklepie. Wówczas macie pewność iż są świeże, dobrej jakości oraz przyprawione według waszego uznania. Jeśli zdecydujecie się na domową produkcję białej kiełbasy musicie pamiętać o jednej kluczowej rzeczy. Koniecznie wcześniej należy wypłukać jelita wieprzowe z nadmiaru soli, a także przez dłuższy czas je moczyć w wodzie, którą należy zmieniać możliwie często. Taki zabieg powinien trwać nawet kilka godzin, więc warto go wykonać dzień wcześniej. Dzięki temu przygotowana wędlina nie będzie zbyt słona, a jelita po ugotowaniu będą delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki: 3,7 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1,2 kg podgardla 1 kg surowego boczku 600 ml bardzo zimnej wody 100 g soli 12 g czarnego mielonego pieprzu 10-20 g majeranku 2 duże główki czosnku 10 metrów solonych jelit wieprzowych Przygotowanie: Mięso dokładnie...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

kiełbasa
AdobeStock
Newsy
Jak kupić dobrą kiełbasę? Wystarczy 1 rzut oka. Ten szczegół zdradza wszystko
Po czym można poznać dobrą kiełbasę? Sprawdziliśmy to!

Gdy będziecie kupować kiełbasę na wielkanocny stół, koniecznie zwróćcie uwagę na jedną rzecz, dzięki której natychmiast ocenicie jakość produktu. Kiełbasa a zdrowie Choć wielu z was na pewno przepada za kiełbasą, kabanosami i innymi wędlinami, to niestety dietetycy zalecają, by ograniczyć ilość tych produktów w swojej diecie, a najlepiej całkowicie z nich zrezygnować. Jaki jest tego powód? Kiełbasy są przede wszystkim pełne tłuszczów zwierzęcych . Duża ilość kalorii sprawia, że częste jedzenie kiełbasy przyczynia się do nabrania dodatkowych kilogramów, a w efekcie nadwagi i otyłości. Do tego częste jedzenie bardzo tłustych potraw, może wpłynąć na rozwój cukrzycy w przyszłości. Należy uważać na kiełbasy wędzone . Udowodniono już, że wędliny przygotowywane w ten sposób, zwiększają ryzyko nowotworów. Dotyczy to nie tylko kiełbas wędzonych tradycyjnie dymem, ale także tych smarowanych specjalnym roztworem udającym wędzonkę. Jednak zjedzenie kiełbasy od czasu do czasu, nikomu nie zaszkodzi. Ważne, by była ona jak najwyższej jakości! Sprawdźcie, jak wybrać dobrą kiełbasę. Jak kupić dobrą kiełbasę? Wybór wędlin w sklepach jest ogromny, dlatego trzeba wiedzieć, jak wybrać najlepszą kiełbasę ze wszystkich dostępnych w sklepie. Dowiedzcie się, jak można ją rozpoznać! Wygląd Zwróćcie uwagę na to, jak kiełbasa się prezentuje na pierwszy rzut oka. Czy ma naturalną osłonkę, widoczne kawałki mięsa i galaretkę? Jeżeli tak, to śmiało możecie ją kupować. Uważajcie na dziwny, biały nalot na kiełbasie. Nie powinien się tam znaleźć! Jeśli sprzedawca was przekonuje, że ten podejrzany nalot to w istocie sól, też nie powinno was to uspokoić – nadmiar soli w kiełbasie jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Certyfikat jakości...

Kiełbasa biała domowa
Gotujmy.pl/Mysza75
Newsy
Unikalny przepis na domową kiełbasę. Gdy ją raz zrobicie, już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Przygotowywanie kiełbasy to prawdziwa sztuka. Posiedli ją masarze, eksperci w wędliniarskim fachu. Warto jednak zacząć domowe eksperymenty we własnym zakresie.

Z pewnością wielu z was marzyło o przygotowaniu własnej, domowej kiełbasy. W wielu przypadkach marzenia te rozbijają się o braki sprzętowe. Nie wszyscy dysponujemy przecież wędzarniami. W takich wypadkach są trzy rozwiązania. Albo zostawić robienie kiełbasy fachowcom, albo przyrządzić kiełbasę suszoną, albo surową – białą. Dzisiaj polecamy wam tę ostatnią opcję. Biała kiełbasa kojarzy się głównie z żurkiem. Świetnie będzie smakowała także jako samoistne danie. Dla porządku przypominamy, że tak przygotowana biała kiełbasa przed spożyciem oczywiście musi zostać obgotowana we wrzątku. O zaletach domowej kiełbasy nikogo nie trzeba informować. Najważniejszy jest oczywiście fakt, że tylko od was zależy to, jakiego mięsa użyjecie do swoich wyrobów. Przepis na białą kiełbasę domową Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. 0,5  kg łopatki, 0,5 kg polędwicy wieprzowej lub szynki, 0,5 kg karkówki – wybór mięsa zależy od was) 3-4 ząbki czosnku Pieprz czarny ziarnisty Kolendra w ziarnach Sól Ziele angielskie Jadalne osłonki – jelitka wieprzowe cienkie lub osłonki kolagenowe (do kupienia w sklepach specjalistycznych) Przygotowanie: Obierzcie czosnek. W moździerzu rozbijcie kolendrę, pieprz z dodatkiem czosnku. Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie na grubo w maszynce do mięsa. Połączcie mięso z przyprawami, a także posólcie. Wyrabiajcie jednolitą masę. Napełniajcie jelita mięsem, np. za pomocą maszynki. Kiełbasa będzie gotowa do spożycia po obgotowaniu przez ok. 20-30 min. Sprawdźcie kiełbaskę nakłuwając ją widelcem – powinien wchodzić w mięso dość gładko. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl