Jak doszorować biały zlew? Nasza czytelniczka zdrasza genialny sposób
Adobe Stock
Newsy

Jak łatwo wyszorować brudny zlew?  Oto sprytny sposób z użyciem proszku do prania

Czyszczenie zlewu to ciężka praca. Mamy sprawdzone sposoby na szybkie doczyszczenie każdego zlewu i łatwe usunięcie przebarwień.

Zlew wymaga niemal ciągłego czyszczenia. Myjemy w nim nie tylko naczynia, ale też warzywa, mięso i jajka, trzeba więc utrzymywać go w higienicznej czystości, usuwać bakterie i zanieczyszczenia.

Innym problemem związanym z utrzymaniem zlewu jest usuwanie uciążliwych przebarwień. To szczególnie trudne, gdy macie jasny czy biały zlew.

Biały, ceramiczny zlew pięknie wygląda w kuchni. Nadaje jej klasycznego charakteru. I choć każdy  powinien być regularnie szorowany, to właśnie biały wymaga szczególnie dużo zachodu. Łatwo pojawiają się na nim przebarwienia i zacieki, po myciu naczyń, po potrawach łatwo barwiących powierzchnię. Jak radzić sobie z przebarwieniami na zlewie, podpowiada nasza czytelniczka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosty patent na wyszorowanie zlewu proszkiem do prania

Żeby nie dopuścić do gromadzenia się osadu, po każdym użyciu zlew powinno się przemyć zwykłą gąbką z detergentem. Jednak raz w tygodniu, podczas większego sprzątania, warto usunąć ze zlewu przebarwienia, które pojawiły się w trakcie jego używania. Do tego celu, czytelniczka naszego portalu, używa zwykłego proszku do prania.

Podpowiadamy jak wyczyścić zlew w 3 prostych krokach:

  • Zagotowujemy wodę w garnku lub czajniku. W międzyczasie opłukujemy zlew z resztek, po czym zatykamy korkiem i wsypujemy na dno miarkę proszku do prania. Zalewamy proszek wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Następnie przecieramy ścianki zlewu szorstką gąbką ścierając odmoczony osad. Wylewany wodę z proszkiem.
  • Zlew spryskujemy detergentem, którego zwykle używamy do czyszczenia lub nanosimy na gąbce, jeśli detergent nie jest w sprayu. Szorujemy gąbką zlew tak jak zwykle. Dokładnie spłukujemy.
Zobacz także
Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto na to wpadł

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto by na to wpadł

czym czyścić kuchenkę

Oto genialny trik na błyskawiczne wyczyszczenie kuchenki

Jak doczyścić zlew używając sody i octu?

Zdarzyło wam się myć talerze po potrawach z przyprawą curry, burakach czy walczyć z osadem po czarnej herbacie? Oto drugi sposób na proste wyczyszczenie zabrudzeń, które nie schodzą po zwykłym szorowaniu gąbką.

Składniki:

  • 1 szklanka sody oczyszczonej
  • 1-2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 szklanka wody

Sposób czyszczenia:

  1. Sodę przesypujemy do miski, dodajemy ocet i mieszamy. Ilość octu regulujemy tak, żeby powstała półpłynna pasta. Podczas mieszania masa będzie się pieniła i tak właśnie ma być.
  2. Nabieramy gąbką pastę i rozprowadzamy po powierzchni zlewu. W komorach pokrywamy pastą całą powierzchnie, po bokach i na ociekaczu nakładamy ją miejscowo, na przebarwienia. Wklepujemy pastę gąbką, żeby dobrze pokryć powierzchnię. Zostawiamy na 30 minut.
  3. Przygotowujemy mieszankę octu z wodą mieszając oba składniki, w proporcji 50:50, najlepiej w butelce po sprayu do okien.
  4. Po pół godzinie spryskujemy całą powierzchnię mieszanką octu z wodą. Szorstką powierzchnią gąbki, szorujemy zlew, usuwając odmoczone zabrudzenia. Spłukujemy zlew.

Źródło: gotujmy.pl, levandova.pl

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Zatkany zlew
Adobe Stock
Newsy
Zatkany zlew? Wsypcie trochę produktu, który na pewno macie w kuchni i gotowe
Resztki jedzenia, fusy z herbaty i kawy i inne cuda – lepiej nie przeciągajmy listy zanieczyszczeń, które zatykają nam zlew. Jak poradzić sobie z zatkanymi rurami?

Niedrożny zlew to notoryczny problem w niemal każdym domu. Wystarczy, że jeden z domowników nierozsądnie, a za to regularnie wylewa tam herbaciane fusy i za jakiś czas problem gotowy. Zwykle jesteśmy przygotowani na taką okoliczność. Preparat udrażniający rury, przepychaczka i do dzieła. Czasem jednak zdarza się, że musimy radzić sobie w gorszych warunkach. Domowe środki na zatkane rury Takimi są choćby niedziele handlowe czy godziny dla seniorów. Niekiedy zdarzy się, że popularnego „Kreta” nie ma w naszym najbliższym sklepie. Co wtedy? Bez obaw. Na pewno macie środki zaradcze w swojej kuchni. Wystarczy tylko nieco ruszyć głową i po problemie. Zamiast środka udrażniającego rury, do zwalczenia zatkanego zlewu mogą wystarczyć tak zwykłe produkty jak ocet, kwasek cytrynowy, soda, a nawet wrząca woda. Poniżej podpowiemy wam, w jakich połączeniach i proporcjach stosować te składniki, by woda znów swobodnie popłynęła przez wasz zlew. Zacznijmy od octu. Macie go w waszych szafkach, przed świętami dodawaliście go do śledzi, a w ich trakcie posłużył wam do zaostrzenia smaku galarety. „Kret” do odpływu Kto by się spodziewał, że zagotowany ocet będzie zamiennikiem preparatu udrażniającego rury? Tak samo jak z „Kretem”, po zalaniu zlewu zagotowanym octem, należy odczekać pół godziny, a po tym czasie przepłukać zlew wrzątkiem. Ocet świetnie zadziała także w połączeniu z sodą oczyszczoną. Oba te środki mają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Wystarczy wsypać do odpływu słuszną porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to wszystko szklanką octu. Działanie spotęgujecie poprzez dodanie jeszcze do tej mieszanki soli kuchennej. Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po trzydziestu minutach przelejcie zlew gorąca...

jak umyć piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy sposób, żeby wyczyścić piekarnik na błysk po świątecznym pieczeniu
Święta Bożego Narodzenia to intensywny czas, również dla waszych sprzętów kuchennych. Nie ulega wątpliwości, że największe wyzwanie stanowi poświąteczne czyszczenie piekarnika. Bez proszku do prania trudno będzie doprowadzić go do ładu.

Ciasta, ciasteczka, wypieki – to one zajmują większość czasu, który spędzacie na przygotowaniach do wigilijnej kolacji. Nie ulega wątpliwości, że bez pomocy piekarnika nie powstałby żaden piernik, ciasto marchewkowe, makowiec czy też miodownik. Aby tradycji stała się zadość konieczne jest jego użycie. Jeśli choć raz zdarzyło wam się szykować święta we własnym domu z pewnością wiecie, że kuchnia zamienia się wtedy w istny plac boju. Na blatach nie brakuje rozsypanej mąki, kawałków wylatującego z miksera ciasta i klejącego się miodu. W nie lepszym stanie jest wnętrze pracującego na pełnych obrotach piekarnika. Znienawidzona czynność Czyszczenie piekarnika z pewnością nie należy do waszych ulubionych czynności domowych. Wynika to z faktu, że wiele osób zwyczajnie nie wie, jak prawidłowo rozpuścić tłuszcz i zaschnięte oraz przypalone kawałki ciasta. Okazuje się, że zakupione w sklepie detergenty często nie dają sobie z tym rady. Do gry muszą więc wkroczyć niezawodne, domowe sposoby. Jak prawidłowo wyczyścić blachy do pieczenia? Przede wszystkim zacznijcie od wyjęcia z piekarnika wszystkich blach oraz grilla. Jeśli macie w domu wannę, wyłóżcie ją starym ręcznikiem, tak aby jej nie porysować. Jeśli jednak macie w domu tylko prysznic, do czyszczenia użyjcie miski, w której będziecie mogli położyć blachy na płasko. Wyjęte z piekarnika blachy zalejcie gorącą wodą z kranu. Dodajcie proszku do prania ubrań, sody oczyszczonej lub ewentualnie płynu do naczyń , który jednak będzie miał najsłabsze działanie. Tak przygotowane blachy zostawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przy pomocy szorstkiej gąbki oczyśćcie dokładnie blachy. Brud powinien odchodzić z łatwością. Umyte blachy osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego lub zwykłego starego ręcznika.  Czego użyć...