Każdy sięga czasem po pieczywo, które bogate jest w nasycające energią węglowodany. Choć dzielą się one na te zdrowe (złożone) i mniej zdrowe (proste), są niezbędne w każdej diecie. Chleby czy bułki to baza do kanapek albo zapiekanek, które najczęściej są waszym pierwszym wyborem, jeśli chodzi o szybkie posiłki „w biegu”.
Które pieczywo warto jeść?
Nie od dziś wiadomo, że najmniej zdrowym rodzajem pieczywa jest to białe wypiekane z mąki pszennej. Zawiera ono wiele węglowodanów prostych, za to mało witamin i błonnika. Dlatego właśnie mówi się, że białe pieczywo jest źródłem „pustych kalorii”, które nie nasycą was energią na długo.
Po jakie pieczywo warto sięgać? Na pewno po to przygotowywane z mąki razowej, która bogata jest w błonnik pobudzający trawienie oraz regulujący pracę układu pokarmowego. Błonnik dba także o długotrwałe uczucie sytości, dlatego pieczywo razowe trawione jest dłużej i uwalnia energię przez większy czas. Nie każde ciemniejsze pieczywo jest jednak razowe – warto zwrócić na to uwagę, kiedy wybieracie je w sklepie lub piekarni.
Pieczywo paczkowane będzie miało swój skład na opakowaniu. W przypadku pieczywa sprzedawanego „luzem” warto wybrać je z piekarni, gdzie sprzedawca ma obowiązek poinformować was o składzie wypieku.
Zobacz także:
Jak wybrać najświeższe pieczywo?
Przy wyborze najlepszego, świeżego kawałka pieczywa należy kierować się stałymi zasadami.
- Naciśnij skórkę chleba – jeśli jest twarda oznacza to, że pieczywo jest mniej świeże. Jeśli po chwili wraca do poprzedniego kształtu, a bochenek jest sprężysty – wypiek na pewno jest świeży.
- Skórka świeżego pieczywa mocno się kruszy i jest znacznie bardziej podatna na odłupywanie się jej kawałków.
- W przypadku pieczywa ziarnistego czy razowego, które dłużej zachowują świeżość i nie wyrastają w tak puszysty sposób jak pieczywo pszenne, warto sprawdzić, czy wypiek jest miękki i delikatnie wilgotny.
Czytaj też: