Wybór świeżej ryby nie zawsze jest prosty. Jeśli nie mieszkacie nad morzem, pewnie obawiacie się o świeżość ryb trafiających do sklepów. Najlepiej przed zakupem samemu zweryfikować świeżość ryb. Te nieświeże będą niesmaczne, ale też niebezpieczne dla zdrowia! Mamy dla was proste wskazówki.

Jak wybrać najświeższą rybę?

Sprawdźcie wymienione podpunkty i upewnijcie się, że ryba, którą chcecie kupić, przechodzi wszystkie testy.

  1. Sprawdźcie skrzela

Skrzela świeżych ryb powinny być czerwone lub różowe. Nie powinno być na nich żadnych przebarwień i uszkodzeń. Na świeżych skrzelach nie będzie śluzu. Będą one przylegać do skóry ryby. Jeśli ryba nie ma skrzeli, bo są wycięte, sprawdźcie inne podpunkty szczególnie mocno, być może w ten sposób chcą wam sprzedać nieświeżą rybę.

  1. Zwróćcie uwagę na oczy

Wypukłe, błyszczące oczy, to znak świeżości ryby. Kiedy są zapadnięte, mętne, nieobecne, możemy podejrzewać, że ryba nie jest świeża! Nie kupujcie jej.

Zobacz także:

  1. Obejrzyjcie ości

Jeśli kupujecie wypatroszoną rybę, przyglądnijcie się jej ościom. Delikatnie rozchylcie powłoki ciała i sprawdźcie, czy ości przylegają do mięsa. Jeśli są odstające, nie wybierajcie tego okazu.

  1. Użyjcie nosa

Zapach ryby może powiedzieć nam znacznie więcej o jej świeżości niż wygląd. Producenci znają sztuczki na poprawę wyglądu ryby, ale zapach bardzo trudno ukryć. Świeża ryba nie powinna mocno pachnieć. Może oczywiście mieć delikatny zapach wody (morskiej lub słodkiej), ale pojawienie się typowo rybiego, mocnego zapachu, to oznaka nieświeżości. Powąchajcie koniecznie rybę przed jej zakupem.

  1. Zbadajcie łuski i skórę

Świeżej ryby nie będzie pokrywać warstwa śluzu. Jeśli czujecie, że skóra jest lepka lub matowa, wybierzcie inną rybę, ta może być nieświeża. Łuski powinny przylegać do ryby, nie odstawać.

  1. Przeprowadźcie test dotyku

Po naciśnięciu, ryba powinna wracać do poprzedniego kształtu, a po palcu nie powinien zostawać ślad. Jak jest inaczej, nie kupujcie tej sztuki.