Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość
Pixabay
Newsy

Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość

Cytryny to nieocenione źródło witamin i minerałów. Podpowiadamy, jak wybrać najświeższe i najbardziej soczyste!

Cytryny wykorzystywane są nie tylko w formie dodatku do napojów, ale także do wielu dań takich jak np. sznycle czy ryby. Nie tylko wzbogacają smak, ale mają także szerokie właściwości prozdrowotne! Warto jednak zwrócić uwagę na to, które cytryny wybieracie w sklepie, aby trafić na te soczyste i o intensywnym smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cytryny – właściwości 

Owoce te zawierają fosfor, potas, sód, , wapń, żelazo, magnez i cynk. Bogate są także w witaminy B1, B2, B6, niacynę, witaminę E, witaminę A oraz naturalnie witaminę C. Mają działanie przeciwzapalne, oczyszczające, nawadniające, a także przeciwutleniające. Wykazują również właściwości przeciwnowotworowe, regenerujące oraz pomaga zachować równowagę kwasową w organizmie (chociaż często mylnie uważa się, że skoro jest kwaśna to zakwasza organizm). Za podnoszenie kwasowości odpowiedzialny jest np. cukier, który jest słodki, więc smak nie ma tu nic do rzeczy.

Zobacz także
Herbata z cytryną

Wrzucacie cytrynę do herbaty? Przestańcie, to bardzo niezdrowe. Lepiej jeśli zrobicie z nią 1 rzecz

syrop z cytryny

Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą

Jakie cytryny warto kupować?

Najlepsze cytryny znajdziemy w Polsce od końca września do końca listopada. Cytrusy w Polsce nie są w pełni ekologiczne, ponieważ muszą być przetransportowane z cieplejszych krajów, a do tego potrzebne są konserwanty. Aby wybrać jak najlepszy owoc, warto zwrócić uwagę na jego twardość oraz rozmiar!

Można założyć, że mniejsza powinna mieć lepsze proporcje miąższu do skórki. Za mała też nie jest dobra, bo mogła być za szybko zerwana – mówi prof. Ewa Flaczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Testy wykazały jednak, że większe cytryny najczęściej posiadają mniej soku i mniej miąższu niż te mniejsze.

Warto jednak zwracać uwagę również na grubość skórki. Jeśli czujecie, że jest ona twarda i masywna, nie wybierajcie takiej cytryny, bo przepłacicie. Dojrzała, dobrej jakości cytryna powinna intensywnie pachnieć. 

Uważnie czytajcie także etykiety z pochodzeniem owoców. Lepiej sięgać po te pochodzące z Europy, a nie np. z Afryki, ponieważ spędzają one mniej czasu w transporcie i mają mniejszą drogę do przebycia, dlatego zrywane z drzewa są już te bardziej dojrzałe. 

Czytaj też:

mandarynki
unsplash.com/@themeinn
Newsy
Trujące mandarynki w sprzedaży - koniecznie sprawdź, czy masz je u siebie w domu
Słodkie, lekko kwaśnawe, o pięknym, pomarańczowym kolorze – takie mandarynki uwielbiamy. Podczas ich zakupu trzeba uważać, by nie nadziać się na felerne sztuki.

Kiedyś na świątecznych stołach królowały kubańskie pomarańcze. Od wielu lat popularnością w zimowym okresie cieszą się mandarynki. Mniejsze, dużo słodsze. Które są smaczniejsze? Wybór należy do was. Zwykłe czy ekologiczne? Klienci oprócz tego, że wybierają między mandarynkami, a pomarańczami, muszą zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę. W sprzedaży pojawiły się mandarynki i inne cytrusy z dopiskiem: „ekologiczne”. Tego rodzaju owoce są zwykle sporo droższe od tych zwykłych. Dlaczego? Do konserwacji ekologicznych mandarynek nie używa się trujących substancji. Zwykle producenci aplikują na cytrusy takie środki jak imazalil, pirimetanil, propiconazol, tiabendazol. Co kryje się pod tymi groźnie brzmiącymi nazwami? Są to środki grzybobójcze. Bez nich transport wielkich ilości mandarynek z dalekich ciepłych krajów byłby niemożliwy. Niestety, imazazil i inne podobne środki mogą mieć groźne właściwości rakotwórcze. Na szczęście problem ten dotyczy tylko skórki cytrusów, które potraktowano tymi preparatami. Sprawdzajmy kartony Warto jednak zachować czujność w dwóch przypadkach. Po pierwsze kontrolujmy to, w jaki sposób mandarynki spożywają nasze dzieci. Uważajmy, by nie zjadły przypadkiem skórki. Tego typu degustacja może skończyć się także zmianami alergicznymi. Z podobną rozwagą należy postępować także podczas wykorzystywania skórki z cytrusów do różnego rodzaju dań. Dlaczego? Nawet umycie mandarynki, pomarańczy czy cytryny pod bieżącą, ciepłą wodą nie pomoże w usunięciu grzybobójczych, trujących środków. Warto więc pomyśleć o zakupie ekologicznych mandarynek. I w celu późniejszego zużycia startej skórki, a także dla naszych małych dzieci....

awokado skórka
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności
Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak! Cenna skórka awokado Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę! Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na...

ogórki
AdobeStock
Newsy
Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

herbata
Pixabay
Triki kulinarne
Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować? Tego sposobu jeszcze nie znałaś!
Nic nie jest w stanie szybciej ukoić naszego ciała, umysłu i duszy niż filiżanka pysznej i niezwykle aromatycznej zielonej herbaty. Czy wiesz, że picie tego napoju ma ogromne korzyści zdrowotne?

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty Regularne picie zielonej herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych - oczyszcza, leczy i odmładza nasz organizm od wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także chronią nas przed kaszlem i grypą i pomagają nam zachować młodość. Regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ułatwia odchudzanie i wspomaga trawienie. Spożywanie zielonej herbaty pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i oczyszczeniu skóry. Co jednak, gdy nie lubimy jej charakterystycznego gorzkawego smaku? Skąd się bierze gorycz w zielonej herbacie? Według Sencha Tea Bar, zielona herbata w przeciwieństwie do wielu innych gatunków herbat, jest zwykle mniej przetworzona, co oznacza, że zachowuje wiele ziemistych i naturalnych związków, które nadają jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Związki te to katechiny, chlorofil i kofeina. Warto przy okazji wspomnieć o procesie produkcji zielonej herbaty, który także może wpływać na jej smak. - Po zerwaniu liście zielonej herbaty są wypalane na patelni lub gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu, przy czym liście wypalane na patelni mają trawiasty i prażony smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny smak z nutą słodyczy - pisze Sencha Tea Bar. Dodatkowo zielona herbata jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę wody i długi czas zaparzania, dlatego - parzona w zbyt gorącej wodzie lub zbyt długo - może nabierać nieprzyjemnego i bardzo gorzkiego i smaku. Czy da się to jakoś wyeliminować? Jak zwalczyć gorzki smak zielonej herbaty? To proste! Jak donosi portal Konesso.pl, najlepsza temperatura parzenia zielonej herbaty waha...