Cytryny wykorzystywane są nie tylko w formie dodatku do napojów, ale także do wielu dań takich jak np. sznycle czy ryby. Nie tylko wzbogacają smak, ale mają także szerokie właściwości prozdrowotne! Warto jednak zwrócić uwagę na to, które cytryny wybieracie w sklepie, aby trafić na te soczyste i o intensywnym smaku.

Cytryny – właściwości 

Owoce te zawierają fosfor, potas, sód, , wapń, żelazo, magnez i cynk. Bogate są także w witaminy B1, B2, B6, niacynę, witaminę E, witaminę A oraz naturalnie witaminę C. Mają działanie przeciwzapalne, oczyszczające, nawadniające, a także przeciwutleniające. Wykazują również właściwości przeciwnowotworowe, regenerujące oraz pomaga zachować równowagę kwasową w organizmie (chociaż często mylnie uważa się, że skoro jest kwaśna to zakwasza organizm). Za podnoszenie kwasowości odpowiedzialny jest np. cukier, który jest słodki, więc smak nie ma tu nic do rzeczy.

Jakie cytryny warto kupować?

Najlepsze cytryny znajdziemy w Polsce od końca września do końca listopada. Cytrusy w Polsce nie są w pełni ekologiczne, ponieważ muszą być przetransportowane z cieplejszych krajów, a do tego potrzebne są konserwanty. Aby wybrać jak najlepszy owoc, warto zwrócić uwagę na jego twardość oraz rozmiar!

Można założyć, że mniejsza powinna mieć lepsze proporcje miąższu do skórki. Za mała też nie jest dobra, bo mogła być za szybko zerwana – mówi prof. Ewa Flaczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Testy wykazały jednak, że większe cytryny najczęściej posiadają mniej soku i mniej miąższu niż te mniejsze.

Zobacz także:

Warto jednak zwracać uwagę również na grubość skórki. Jeśli czujecie, że jest ona twarda i masywna, nie wybierajcie takiej cytryny, bo przepłacicie. Dojrzała, dobrej jakości cytryna powinna intensywnie pachnieć. 

Uważnie czytajcie także etykiety z pochodzeniem owoców. Lepiej sięgać po te pochodzące z Europy, a nie np. z Afryki, ponieważ spędzają one mniej czasu w transporcie i mają mniejszą drogę do przebycia, dlatego zrywane z drzewa są już te bardziej dojrzałe. 

Czytaj też: