Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość
Pixabay
Newsy

Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość

Cytryny to nieocenione źródło witamin i minerałów. Podpowiadamy, jak wybrać najświeższe i najbardziej soczyste!

Cytryny wykorzystywane są nie tylko w formie dodatku do napojów, ale także do wielu dań takich jak np. sznycle czy ryby. Nie tylko wzbogacają smak, ale mają także szerokie właściwości prozdrowotne! Warto jednak zwrócić uwagę na to, które cytryny wybieracie w sklepie, aby trafić na te soczyste i o intensywnym smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cytryny – właściwości 

Owoce te zawierają fosfor, potas, sód, , wapń, żelazo, magnez i cynk. Bogate są także w witaminy B1, B2, B6, niacynę, witaminę E, witaminę A oraz naturalnie witaminę C. Mają działanie przeciwzapalne, oczyszczające, nawadniające, a także przeciwutleniające. Wykazują również właściwości przeciwnowotworowe, regenerujące oraz pomaga zachować równowagę kwasową w organizmie (chociaż często mylnie uważa się, że skoro jest kwaśna to zakwasza organizm). Za podnoszenie kwasowości odpowiedzialny jest np. cukier, który jest słodki, więc smak nie ma tu nic do rzeczy.

Zobacz także
Herbata z cytryną

Wrzucacie cytrynę do herbaty? Przestańcie, to bardzo niezdrowe. Lepiej jeśli zrobicie z nią 1 rzecz

syrop z cytryny

Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą

Jakie cytryny warto kupować?

Najlepsze cytryny znajdziemy w Polsce od końca września do końca listopada. Cytrusy w Polsce nie są w pełni ekologiczne, ponieważ muszą być przetransportowane z cieplejszych krajów, a do tego potrzebne są konserwanty. Aby wybrać jak najlepszy owoc, warto zwrócić uwagę na jego twardość oraz rozmiar!

Można założyć, że mniejsza powinna mieć lepsze proporcje miąższu do skórki. Za mała też nie jest dobra, bo mogła być za szybko zerwana – mówi prof. Ewa Flaczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Testy wykazały jednak, że większe cytryny najczęściej posiadają mniej soku i mniej miąższu niż te mniejsze.

Warto jednak zwracać uwagę również na grubość skórki. Jeśli czujecie, że jest ona twarda i masywna, nie wybierajcie takiej cytryny, bo przepłacicie. Dojrzała, dobrej jakości cytryna powinna intensywnie pachnieć. 

Uważnie czytajcie także etykiety z pochodzeniem owoców. Lepiej sięgać po te pochodzące z Europy, a nie np. z Afryki, ponieważ spędzają one mniej czasu w transporcie i mają mniejszą drogę do przebycia, dlatego zrywane z drzewa są już te bardziej dojrzałe. 

Czytaj też:

Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak poznać w sklepie czy mandarynki są słodkie? Te proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Potraficie przez skórkę „zajrzeć” do środka mandarynki i stwierdzić czy jest słodka czy kwaśna? To nie jest trudne i nie wymaga daru jasnowidzenia. Wystarczy wiedzieć na co zwracać uwagę.

Uwielbiacie mandarynki, ale nigdy nie wiecie czy te, które właśnie zostały przez was kupione będą smaczne i słodkie, a do tego łatwo się obiorą? Wiele osób ogląda owoce w sklepie i nie wie jak je ocenić. Na domiar złego, mandarynki to nie drobne winogrona czy truskawki, które można spróbować na miejscu i przekonać się, jaki mają smak oraz czy są soczyste i słodkie. Jak odgadnąć, co mandarynka mieści w środku? Są na to sposoby. Jak bezbłędnie zbadać mandarynkę przez skórkę? Istnieje kilka bardzo prostych czynności, które możecie wykonać na miejscu w sklepie, aby przekonać się, czy owoce, które wzięliście do ręki, nadają się do włożenia do koszyka:  Zwróćcie uwagę na kolor. Powinien być intensywnie pomarańczowy. Blade, żółte czy zielonkawe nie będą dobre, więc odłóżcie je. Nagniećcie palcami skórkę i cały owoc. Nie powinna być bardzo gruba, ani też zbyt cienka. Te nadmiernie cienkie sprawiają dużo problemów przy obieraniu. Skórka powinna być średnio gruba, z wyraźną strukturą, może lekko odchodzić od miąższu. W dotyku owoce powinny być miękkie, ale sprężyste. Zważcie mandarynkę w dłoni. Jeśli jest ciężka, to oznacza, że jest wypełniona sokiem. Takie owoce będą soczyste. Z kolei te zbyt lekkie mogą oznaczać, że mandarynki nie są świeże i są w środku dość suche. Zwróćcie uwagę na kształt. Wybierajcie te, które są okrągłe, unikajcie spłaszczonych. Powąchajcie owoce. Najlepsze pachną obłędnie. Zapach powinien być wyrazisty, mocny i apetyczny. Taki, że aż chciałoby się ją zjeść.  Kupując mandarynki warto pamiętać jeszcze o 2 zasadach: Wybierajcie owoce sprzedawane luzem, nie w paczkach. Te paczkowane mogą być poobijane, nie dostrzeżecie też pleśni na sztukach leżących na...

Jak kupić smaczne świeże ogórki? W sklepie zwróćcie uwagę na ich wygląd
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić smaczne świeże ogórki? Ich wygląd podpowie, czy nadadzą się i na kiszonki, i na mizerię
Wybór w dużej mierze zależy od wyglądu. Aby nie popełnić wpadki i kupić świeże ogórki, wystarczy zwrócić uwagę na jeden aspekt. To zdecydowanie ułatwi sprawę.

Świeże warzywa i owoce to niezbędne składniki w dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele witamin oraz mikroelementów, które usprawniają działanie organizmu. Warto zwrócić uwagę, aby te produkty były świeże. Wtedy mają najwięcej cennych składników.  Jak powinny wyglądać świeże ogórki? Kluczowym aspektem podczas wybierania warzyw w sklepie czy na targu powinien być wygląd. Świeże oraz naturalne produkty będą miały charakterystyczne cechy, a w smaku będą przepyszne. Podczas wyboru ogórków warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, takich jak: warzywa powinny być dość twarde, a nie miękkie, kolor skórki powinien być intensywnie zielony i matowy, w przeciwnym razie błyszcząca powierzchnia będzie sygnałem o nawożeniu warzyw, ogórki nie powinny mieć przesuszonych końcówek, gdyż będą wówczas gorzkie, warzywo nie powinno mieć żadnych plamek bądź pęknięć.  Tych kilka wskazówek pozwoli wybrać świeży produkt, który idealnie sprawdzi się w kuchni. Najlepszą opcją są te średniej wielkości, niezbyt przerośnięte.  Właściwości zdrowotne ogórków Ogórki to jedne z popularniejszych warzyw w codziennej kuchni, jednak ich cenne wartości nie są dosyć doceniane. Dzięki szerokiej gamie witamin w odpowiedni sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych można wyróżnić: zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu trzustki czy prostaty, wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób mięśnia sercowego, pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie, działa moczopędnie, przyspiesza metabolizm, odkwasza organizm. Poprzez szereg działań, ogórki powinny znaleźć się w...

Pixabay
Newsy
Imbir zrobił się szary i ma plamy? Sprawdźcie czy można go jeszcze jeść
Wasz imbir ma taki kolor i pojawiły się na nim plamki? Przeczytajcie, czy można go zachować, czy lepiej go jednak wyrzucić.

Kupiliście jakiś czas temu imbir i zastanawiacie się, czy jest on jeszcze dobry do spożycia? Przyjrzyjcie się dobrze jego korzeniowi. Jeśli tak wygląda to lepiej jego nie jedzcie. Jak wybrać dobry imbir? Imbir zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków. Zwykle dodajemy go do herbaty z miodem, potraw z mięsem i ryżem, a także do różnych koktajli, nalewek czy dżemów. Jak wybrać dobry gatunkowo imbir i na co należy zwrócić największą uwagę? Wybierając imbir zwróćcie uwagę na to, aby był on: twardy jędrny pełny (pękaty) miał jasną, lśniącą skórkę w jasnoszarym lub jasnobrązowym kolorze jego skórka powinna być też cienka — nigdy gruba i włóknista (powinniśmy być w stanie łatwo naciąć skórę paznokciem) w środku powinien być żółty powinien mieć delikatny, imbirowy zapach imbir powinien łatwo pęknąć - jeśli tak nie jest, to prawdopodobnie nie jest świeży Jakiego imbiru lepiej nie kupować? Nie kupujcie imbiru, jeśli ma on: oznaki pleśni zgniliznę jest zwiędły lub wyschnięty pomarszczony ma ciemne plamki ma ciemny kolor ma miękkie plamki — to znak, że zbyt długo leżał na stoisku Czy można jeść imbir z sinymi plamami? Dostrzegliście na imbirze szare lub sine plamy? Lepiej go nie kupujcie, ponieważ oznacza to, że warzywo to było nieodpowiednio przechowywane. A może imbir, który macie już w swojej kuchni, z czasem poszarzał? Nie wyrzucajcie go. Wciąż możecie przygotowywać z niego potrawy, ale zarówno smak, jak i aromat waszych dań, będzie o wiele łagodniejszy. Jak przechowywać imbir? Jeśli często używacie w kuchni imbiru (dwa do trzech razy w tygodniu), tuż po kupieniu, warto zawinąć go w ręcznik papierowy po czym...

Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Adobe Stock
Newsy
Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Dieta jest warunkowana między innymi przez wiek. Po ukończeniu pięćdziesięciu lat, należy szczególnie uważać na te warzywa, gdyż mogą wpływać na wzrost ciśnienia.

Odpowiednie zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna to czynniki, które przyczyniają się nie tylko do zgrabnej sylwetki, ale również lepszego samopoczucia i zdrowia. Należy o to dbać w każdym wieku, a szczególnie w starszych latach. Zbilansowana dieta pozwala ustrzec się przed wieloma poważnymi schorzeniami.  Pełnowartościowe odżywianie  Żywienie to jeden z głównych aspektów życia człowieka. Dodaje nie tylko energii do działania, ale także może wspomóc organizm w zmniejszeniu ryzyka pojawienia się pewnych chorób jak i zminimalizować ich skutki. Dlatego też warto zwrócić uwagę na wybierane produkty podczas codziennych zakupów. Artykuły spożywcze powinny być: nieprzetworzone, bez zbędnych dodatków, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, bez dodatku cukru,  z prostym składem.  Im mniej przetworzone produkty, tym dieta jest bardziej wartościowa.  Źródła witamin i mikroelementów Aby stosowana dieta była w pełni urozmaicona oraz bogata we wszelkiego rodzaju składniki, nie wolno zapominać o włączeniu do żywienia warzyw i owoców. Najlepiej jest kupować dane produkty sezonowo, wówczas będziecie mieć pewność, iż nie są z chemicznymi dodatkami. Świeże warzywa i owoce są świetnym źródłem wielu witamin, mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Znaczące aspekty w diecie Termin „dieta” dla wielu nie kojarzy się zbyt dobrze, ale jest to po prostu sposób żywienia, jaki jest stosowany przez daną jednostkę. Zazwyczaj zależy ona od wielu czynników. Inne odżywianie stosuje dziecko, inne osobą chcąca zrzucić zbędne kilogramy, a jeszcze inne ktoś, kto chciałby przybrać na masie mięśni. Różnice w dietach...