Jak kupić najlepszy bób? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Flickr
Newsy

Jak kupić najlepszy bób? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Pytanie o to jak kupić najlepszy bób w dużej mierze można zastąpić pytaniem o to, kiedy go kupować. To właśnie w sezonowości tkwi największy sekret smaku tej rośliny strączkowej. Oprócz tego zwróćcie uwagę na kilka innych szczegółów.

Sezon na bób trwa od końca czerwca do drugiej połowy sierpnia. Z tego właśnie powodu warto w tym okresie jeść tę właśnie roślinę strączkową, a także kupić jego większe ilości, zamrozić i poczynić zapasy na zimę. Najsmaczniejszy bób to ten najmłodszy, czyli z końca czerwca i początku lipca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto kupować bób w sezonie?

Dobrą informacją dla osób oszczędnych będzie to, że bób swoją najbardziej atrakcyjną cenę osiąga właśnie we wspomnianym krótkim, sezonowym okresie. Poza czerwcem, lipcem i sierpniem bób po pierwsze jest mniej smaczny, a po drugie dużo droższy.

Nie musimy chyba nikogo przekonywać, że bób to niezwykle zdrowa i korzystna dla ludzkiego organizmu roślina. Ich spożycie służy regulacji ciśnienia tętniczego krwi, wspomaga prace mięśni. Co ważne – bób jest także pożywnym źródłem cennego białka.

Zobacz także
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana

Jak kupować bób?

Kiedy już zdecydujecie się, by pójść do sklepu lub na targowisku w poszukiwaniu zielonych nasion bobu, pamiętajcie, by przestrzegać kilku ważnych zasad:

  • Jeśli to możliwe, kupujcie bób niepakowany w foliowe torebki – taki sposób przechowywania nie służy tym strączkowym roślinom
  • Jeżeli na waszym bazarze lub w warzywniaku nie można kupić niepakowanego bobu na wagę, postarajcie się pójść na zakupy z rana – wówczas można liczyć na to, że bób nie przeleżał w foliowym woreczku zbyt długo i nie stracił swoich właściwości
  • Po zakupie bobu w foliowym worku, od razu po powrocie do domu wysypcie go z torebki do miski, by nasiona mogły "oddychać"
  • Starajcie się niezbyt duże, młode i świeże nasiona, które mają jednolitą, ładną zieloną barwę i są pozbawione żółtawych  szarych przebarwień.

Jakie dania gotować z bobu?

Duże grono fanów mają różnego rodzaju sałatki z bobem w roli głównej. Z naszej strony polecamy pasty z bobu z dodatkiem czosnku, które idealnie pasują na kanapki. Dobrym wyjściem są także zupy, sosy i dania obiadowe z dodatkiem tej właśnie smacznej rośliny strączkowej.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się, ile minut powinno się gotować bób, koniecznie przeczytajcie nasz poprzedni artykuł. Dzięki niemu dowiecie się, że zależy to głównie od jednej rzeczy.

Czytaj także:

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Flickr
Newsy
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Bób jest smaczny i zdrowy, ale ma jedną wadę – dla wielu osób jego zjedzenie kończy się wzdęciami i kłopotami trawiennymi. Znamy sposób na ugotowanie bobu w taki sposób, by nie wzdymał i był nieco bardziej lekkostrawny.

Pozytywne walory zielonych nasion bobu są znane nawet małym dzieciom. Bób cenili sobie bardzo starożytni Rzymianie. Szkoda, że wielu z nas zapomina o jego właściwościach nawet w bobowym sezonie – są nim letnie miesiące, czyli czerwiec, lipiec i sierpień. Czy wszyscy mogą spożywać bób? Często powodem, dla którego wielu rezygnuje ze spożywania i przyrządzania bobu, jest jego wzdymające działanie. To prawda, bób nie jest stworzony dla wszystkich – może źle działać na osoby z osłabionymi nerkami czy też na cukrzyków. Jednak dobrze ugotowane i przygotowane nasiona tej zielonej rośliny strączkowej nie powinny aż tak mocno powodować nieprzyjemnych wzdęć i kłopotów trawiennych u osób podatnych na tego typu problemu. Jak ugotować bób, żeby nie wzdymał? Gotowanie bobu w taki sposób, by uniknąć potem kłopotów ze wzdęciami nie jest trudne. Wystarczy, że zastosujecie jeden z podanych poniżej sposobów: Pierwszy sposób gotowania bobu przewiduje dodanie do gotujących się w wodzie nasion gałązki kopru świeżo zerwanego z pola Kolejny patent sprowadza się do dodania do gotującego się bobu łyżeczki kminku, który jak wiadomo, wykazuje działanie przeciw wzdymające (dodaje się m.in. do gotowanej kapusty czy bigosu) Ostatni ze sposobów jest „najmniej inwazyjny”, jeśli chodzi o wpływ na smak ugotowanych nasion – chodzi o moczenie bobu przed gotowaniem i solenie go dopiero pod koniec gotowania. W przeciwieństwie do gotowania fasoli czy grochu, bobu nie trzeba moczyć przez kilkanaście godzin – wystarczy zalanie zielonych nasion gorącą wodą na ok. 1-2 godziny Jak kupić najlepszy bób i jak długo go gotować? Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak kupić najlepszy bób i w jakiej porze roku jest on najsmaczniejszy i najtańszy,...

Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Chociaż gotowanie bobu nie należy do trudnych czynności, bardzo mało osób zwraca uwagę na jeden istotny detal, od którego wiele zależy!

Chcecie ugotować bób? Sprawdźcie, jaką odmianę posiadacie i czy bób jest młody, czy stary. Świeżemu, młodemu bobowi wystarczy zaledwie kilka (maksymalnie 5 minut) gotowania, aby był miękki i pyszny. Jeśli jednak kupiliście starszy bób, który zazwyczaj jest bardzo blady, możliwe, że konieczne będzie gotowanie go nawet przez 15 minut. Jak ugotować bób? Gotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto dodać do niego kilka składników, aby był pełen smaku. Z ugotowanego bobu można przygotować także różne inne potrawy np. sałatkę lub  zupę z bobu . Składniki: 0,5 kg bobu łyżeczka soli 1 l wody łyżka masła (do podania) pół ząbka czosnku (opcjonalnie do podania) Przygotowanie: Bób dokładnie opłuczcie w zimnej wodzie. W średniej wielkości garnku zagotujcie litr wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie do niej ziarna bobu. Gotujcie przez około 8 minut, a następnie dodajcie sól i sprawdźcie, jak miękki jest już bób. Jeśli ziarna dalej są twarde, przytrzymajcie je w garnku jeszcze przez ok. 4-5 minut.  Kiedy bób stanie się już idealnie miękki, odcedźcie go i podawajcie z łyżką masła i czosnkiem! Bób można jeść zarówno w skórkach, jak i w formie obranej – skórka jest źródłem wielu witamin i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak warto pamiętać, że powinny jej unikać osoby, które nie powinny spożywać ciężkostrawnych produktów. Bób – składniki odżywcze Jako roślina strączkowa, tak samo jak fasolka szparagowa , bób zawiera bardzo wiele białka, dlatego jest szczególnie polecany osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich. Warzywo to jest także niezwykle bogate w kwas foliowy – wyjątkowo ważny w...

jak długo można trzymać koncentrat pomidorowy w lodówce
AdobeStock
Newsy
Jak długo można przechowywać otwarty koncentrat pomidorowy? Dodajcie to, a będzie dłużej świeży
Trzymacie długo otwarty koncentrat w lodówce? Dowiedzcie się, jak możecie łatwo przedłużyć jego trwałość.

Koncentrat pomidorowy sprawdza się w kuchni przy gotowaniu wielu dań. Dodaje się go do gulaszu, bigosu czy pizzy oraz oczywiście zupy pomidorowej. Stanowi też bazę wielu sosów. Niektórzy widząc duże słoiki koncentratu na promocji z oszczędności wolą kupić więcej. Co jednak zrobić, gdy koncentrat nie został zużyty do końca? Da się nieco przedłużyć jego trwałość dzięki prostej sztuczce! Co zrobić, by wydłużyć świeżość koncentratu pomidorowego? Otwarty koncentrat już po kilku dniach w lodówce zaczyna ciemnieć i tracić smak – staje się bardzo gorzki. Jest na to prosty sposób! Wystarczy wyrównać powierzchnię koncentratu i wlać do środka tyle oleju, by przykrył koncentrat na wysokość około 1 centymetra. Następnie należy posypać olej szczyptą soli i zakręcić słoiczek. Gdy będziecie chcieli skorzystać z koncentratu, energicznie wstrząśnijcie słoiczkiem i wylejcie olej. Przepis na domowy koncentrat pomidorowy By mieć pewność, że koncentrat będzie smaczny, naturalny i przede wszystkim zdrowy, warto zrobić go samodzielnie, zamiast kupować w sklepie. Do przygotowania domowego koncentratu z pomidorów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 kilogramy pomidorów 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Przygotowanie: Najpierw należy sparzyć wszystkie pomidory. W tym celu zagotujcie w garnku 3 litry wody i na łyżce cedzakowej wkładajcie pomidory do wrzątku na kilkanaście sekund. Następnie za pomocą noża natnijcie skórkę każdego pomidora i delikatnie obierzcie. Pokrójcie pomidory w ćwiartki i usuńcie nasiona. Przełóżcie pomidory do garnka z wodą, przykryjcie i gotujcie na dużym ogniu przez 15 minut. Kiedy pomidory będą już ugotowane, zetrzyjcie je na sitku do drugiego garnka. Ponownie zagotujcie. Wsypcie 2 łyżki cukru, jedną...

Susza już w 7 województwach! Odbije się na cenach warzyw i owoców?
Adobe Stock
Newsy
Susza już w 7 województwach! Odbije się na cenach warzyw i owoców?
Warunki pogodowe w 2021 nie rozpieszczają rolników... A to wszystko odbija się na portfelach klientów.

Najpierw były przymrozki, a teraz susza… W tegorocznej pogodzie ciężko o równowagę, a jej brak niestety odbija się na plonach i, co za tym idzie, na cenach warzyw i owoców. Informowaliśmy już niedawno o rekordowych cenach bobu , truskawek czy szparagów . Nadchodzą wielkie susze Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa wydał opinię na temat niedoborów wody aż w 7 województwach:  zachodniopomorskim, lubelskim, pomorskim, łódzkim warmińsko-mazurskim, świętokrzyskim i mazowieckim.  Stwierdzamy, że niedobory wody dla roślin uprawnych od 11 kwietnia do 10 czerwca były są bardzo zróżnicowane. Największy deficyt wody odnotowano w woj. zachodniopomorskim, gdzie stwierdzamy wystąpienie suszy, powodującej obniżenie polonów przynajmniej o 20 proc. w skali gminy w stosunku do plonów uzyskanych w średnich warunkach pogodowych w czterech uprawach. W woj. lubelskim suszę notowano w trzech uprawach, w łódzkim i pomorskim w dwóch, natomiast w warmińsko-mazurskim, świętokrzyskim w oraz mazowieckim po jednej uprawie. Najmniejsze niedobory wody występują w zachodniej, południowej Polsce oraz na Mazowszu i na obszarze Żuław Wiślanych – oznajmili eksperci z IUNG. Niedobory wody zwiększyły się w porównaniu z poprzednim okresem trwającym od 1 kwietnia do 31 maja. Susza jest najbardziej odczuwalna w uprawach zbóż jarych i ozimych, truskawek oraz innych krzewów owocowych.  W trzecim okresie raportowania tj. od 11 kwietnia do 10 czerwca 2021 roku średnia wartość Klimatycznego Bilansu Wodnego (KBW), na podstawie którego dokonywana jest ocena stanu zagrożenia suszą była ujemna, wynosiła -56 mm – informuje IUNG. Susza uderza w truskawki Jak stwierdzili eksperci, przedłużające się susze i niedobory wody mogą najbardziej uderzyć w...