Sezon na szparagi jest krótki, ale intensywny. Zbliża się on wielkimi krokami. Jeśli lubicie szparagi, jedzcie ich jak najwięcej. Są bardzo zdrowe i pożywne, można z nich przygotować wiele smacznych dań. 

Jak kupić dobre szparagi?

Przygotowaliśmy dla was dziś porady, dzięki którym kupicie lepsze szparagi. Dobre szparagi to taki, które są delikatne w smaku, szybko się gotują i mają jak najmniejszą zdrewniałą końcówkę. Przeczytajcie, na co warto zwrócić uwagę przed wizytą na targu i wybierzcie najsmaczniejsze szparagi.
Niestety szparagi nie są zbyt trwałe. Szybko się psują, więc najlepiej zjeść je od razu po zakupie. Koniecznie nauczcie się też jak wybrać najświeższe sztuki. 

Zasady kupowania szparagów

Ocena wzrokowa

  • Zacznijcie ocenę szparagów od końcówek. Powinny być lekko wilgotne. Nie mogą być suche, bardzo twarde i zdrewniałe
  • Główka szparagów musi być z kolei jędrna i twarda. Jeśli jest jasna i zamknięta, macie do czynienia z dobrymi okazami szparagów. Jeśli główki są w nich otwarte, szparagi są już wiekowe i nie najświeższe.
  • Dokładnie oglądnijcie też powierzchnię szparagów. Powinna połyskiwać delikatnie i atrakcyjnie się prezentować.

Ocena dotykowa szparagów

Jak obejrzycie już szparagi ze wszystkich stron, dotknijcie ich. Potrzyjcie łodygi o siebie. Powinny one charakterystycznie skrzypieć. To bardzo pożądane i świadczy o ich świeżości.

Jeśli macie taką możliwość, przełamcie szparaga na pół. Jeśli łamie się łatwo i jest sprężysty, jest bardzo świeży. Z miąższu świeżo przełamanego szparaga powinien wypłynąć też sok. 

Zobacz także:

Jakiej wielkości szparagi wybrać?

Jeśli chodzi o rozmiar, warto wybierać szparagi o średniej grubości. Im grubsze są szparagi, tym bardziej zdrewniała końcówka (której zazwyczaj się nie je) i tym bardziej łykowate są szparagi.
Te cienkie szybko rozpadają się przy przygotowaniu i nie zostaje z nich za dużo po wstępnej obróbce.

Jak wybierzecie już odpowiednie szparagi, postarajcie się zjeść je jak najszybciej. Najlepiej jedzcie je jeszcze tego samego dnia. Są wtedy najsmaczniejsze i najświeższe.

Czytaj także: