Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy

Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Koniecznie przeczytajcie ten poradnik zanim wybierzecie się na zakupy.

Sezon na szparagi jest krótki, ale intensywny. Zbliża się on wielkimi krokami. Jeśli lubicie szparagi, jedzcie ich jak najwięcej. Są bardzo zdrowe i pożywne, można z nich przygotować wiele smacznych dań. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kupić dobre szparagi?

Przygotowaliśmy dla was dziś porady, dzięki którym kupicie lepsze szparagi. Dobre szparagi to taki, które są delikatne w smaku, szybko się gotują i mają jak najmniejszą zdrewniałą końcówkę. Przeczytajcie, na co warto zwrócić uwagę przed wizytą na targu i wybierzcie najsmaczniejsze szparagi.
Niestety szparagi nie są zbyt trwałe. Szybko się psują, więc najlepiej zjeść je od razu po zakupie. Koniecznie nauczcie się też jak wybrać najświeższe sztuki. 

Zasady kupowania szparagów

Ocena wzrokowa

  • Zacznijcie ocenę szparagów od końcówek. Powinny być lekko wilgotne. Nie mogą być suche, bardzo twarde i zdrewniałe
  • Główka szparagów musi być z kolei jędrna i twarda. Jeśli jest jasna i zamknięta, macie do czynienia z dobrymi okazami szparagów. Jeśli główki są w nich otwarte, szparagi są już wiekowe i nie najświeższe.
  • Dokładnie oglądnijcie też powierzchnię szparagów. Powinna połyskiwać delikatnie i atrakcyjnie się prezentować.
Zobacz także
Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?

Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?

Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy

Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy

Ocena dotykowa szparagów

Jak obejrzycie już szparagi ze wszystkich stron, dotknijcie ich. Potrzyjcie łodygi o siebie. Powinny one charakterystycznie skrzypieć. To bardzo pożądane i świadczy o ich świeżości.

Jeśli macie taką możliwość, przełamcie szparaga na pół. Jeśli łamie się łatwo i jest sprężysty, jest bardzo świeży. Z miąższu świeżo przełamanego szparaga powinien wypłynąć też sok. 

Jakiej wielkości szparagi wybrać?

Jeśli chodzi o rozmiar, warto wybierać szparagi o średniej grubości. Im grubsze są szparagi, tym bardziej zdrewniała końcówka (której zazwyczaj się nie je) i tym bardziej łykowate są szparagi.
Te cienkie szybko rozpadają się przy przygotowaniu i nie zostaje z nich za dużo po wstępnej obróbce.

Jak wybierzecie już odpowiednie szparagi, postarajcie się zjeść je jak najszybciej. Najlepiej jedzcie je jeszcze tego samego dnia. Są wtedy najsmaczniejsze i najświeższe.

Czytaj także:

Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Adobe Stock
Newsy
Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Może warto zainwestować w ten przedmiot? Jeśli kochacie te sezonowe warzywa, na pewno się wam on przyda.

Wiosną pojawiają się wreszcie świeże warzywa i owoce. Jako jedne z pierwszych na straganach, targach i w warzywniakach ukazują się zawsze nowalijki. Typowe majowe warzywo to jednak szparagi. Właśnie teraz są one tanie jak nigdy i bardzo smaczne. Zielone i białe szparagi wymagają jednak specjalnego przygotowania , żeby były najsmaczniejsze. Jeden kuchenny przedmiot bardzo przydaje się w tym czasie. Potrzebny kuchenny przedmiot, który niewielu z was posiada Chodzi o garnek do gotowania szparagów. To specjalny garnek, w którym szparagi gotują się pionowo. Dzięki temu główki szparagów wystają ponad poziom wody i gotują się praktycznie tylko dzięki unoszącej się parze. Pozostają więc one bardzo jędrne i mięsiste, a łodygi szparagów mogą się ugotować. Być może macie w domu garnek do szparagów, ale nawet o tym nie wiecie. Jest on dość wąski, ale wysoki. Na tyle wysoki, żeby ustawione w nim szparagi zmieściły się całe pionowo. Jeśli bardzo kochacie te sezonowe warzywa, może warto zainwestować w taki garnek. Poza sezonem można w nim gotować też inne warzywa lub makaron. Szczególnie dobrze nadaje się jednak właśnie do szparagów. Jak gotować szparagi bez specjalnego garnka? Jeśli macie małą kuchnię albo inwestycja w dodatkowy sprzęt nie wydaje się wam potrzebna, możecie ugotować szparagi w inny sposób. Podzielcie je na części. Pamiętajcie o odcięciu zdrewniałej końcówki. Odetnijcie też od szparagów główki. Gotujcie najpierw długie łodygi w garnku, a dopiero po jakimś czasie dodajcie górne części, główki szparagów. Zachowają one wtedy jędrność. Sposoby krojenia szparagów Szparagi możecie podać w róży sposób. Najbardziej efektowne są szparagi gotowane lub grillowane w całości. Możecie jednak równie...

Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Flickr
Newsy
Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Szparagi powinno się gotować jak najszybciej po zakupie. Jeżeli jednak musicie przełożyć ich gotowanie na później, przechowacie je na przykład tak jak cięte kwiaty, czyli w wodzie.

Prawidłowe przechowywanie szparagów jest ważne dla ich smaku i tekstury. Mamy na to kilka sposobów: od trzymania szparagów w naczyniu z wodą jak w przypadku kwiatów ciętych, do innych, nietypowych sposobów z wykorzystaniem torebki z zakupów. Jak przechowywać zielone szparagi? Jeżeli kupiliście szparagi, a nie planujecie z jakichś powodów od razu ich ugotować, mamy dla was pewne rozwiązanie. Zamiast kłaść je do lodówki, przygotujcie szklankę wody lub nalejcie wodę do innego naczynia i tam włóżcie swoje szparagi. W ten sposób końcówki łodyg nie powinny zwiędnąć przez nawet kilka dni. Mało tego. Tego rodzaju sposób przechowywania szparagów sprawi, że być może po krótkim czasie uda się im puścić pędy i delikatnie podrosnąć. Czy można jeść przerośnięte szparagi? Boicie się, ze takie przerośnięte szparagi będą do niczego? Nic z tych rzeczy. Odrastanie końcówek łodyg jest naturalnym procesem dla tych roślin. Ponadto odrośnięte końcówki i wzrastające świeże pędy nie ustępują smakiem tym kupionym na warzywniaku. Wykorzystajcie do obiadu i świeże, i stare. Zanim jednak włożycie szparagi do wody, odpowiednio je do tego przygotujcie. Ten proces będzie przypominał nieco to, co robicie z kupionymi w kwiaciarni kwiatami ciętymi. Szparagi przed włożeniem do wody także należy podciąć z dołu, najlepiej pod kątem. W ten sposób sprawicie, że wasze zielone lub białe warzywa lepiej będą wchłaniały ze szklanki wodę i po prostu dłużej pozostaną świeże. Podcinanie szparagów będzie dużo łatwiejsze, kiedy owiniecie szparagi gumką i wykonacie ostre cięcie na wszystkich kupionych łodygach za jednym zamachem. Jak przechowywać szparagi w lodówce? Szparagi nie najlepiej znoszą dłuższy pobyt w lodówce. Ich łodygi...

Szukacie ciekawych przekąsek? Zakochacie się w panierowanych szparagach
Gotujmy.pl/netka
Newsy
Panierowane szparagi: przepis na pyszną przekąskę
Panierowane szparagi to świetny sposób na podanie szparagów, kiedy są w sezonie. Spróbujcie!

Sposobów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest naprawdę dużo. Można zrobić z nich zupę szparagową , wykorzystać szparagi jako nadzienie do naleśników albo zrobić szparagi zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej . Wszystko to raczej obiadowe propozycje. My mamy dla was przepis na przekąskę szparagową. Panierowane szparagi podbiją wasze serca! Przepis na panierowanie szparagi Ta szparagowa przekąska robi się w mig. Przekonajcie się. Składniki na szparagi panierowane Pęczek zielonych szparagów 2 małe jajka Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie panierowanych szparagów Przygotujcie szparagi do gotowania. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, umyjcie je i obierzcie, jeśli jest taka potrzeba . Włóżcie szparagi do garnka z lekko osoloną wodą. Zagotujcie. Gotujcie szparagi ok. 4-5 minut, by pozostały jędrne. Jajka rozbijcie i roztrzepcie widelcem lub trzepaczką. Przyprawcie je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzejcie olej. Ugotowane szparagi skropcie sokiem z cytryny. Obtoczcie szparagi w mące, w jajku, a potem na rozsypanej na talerzu bułce tartej. Wyłóżcie szparagi na rozgrzany olej. Smażcie je ze wszystkich stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wyłóżcie na ręcznik papierowy, by pochłonął on nadmiar tłuszczu. Serwowanie panierowanych szparagów Szparagi panierowane możecie serwować na ciepło lub na zimno. Według nas najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Są one pyszne same w sobie, ale dobrze smakują też z atrakcyjnym dipem. To przykładowe kombinacje: Sos czosnkowy Sos koperkowy Sos majonezowo-ketchupowy Sos słodkie chili Tzatziki Szparagi panierowane wybitnie smakują dzieciom i mogą być pretekstem do zachęcenia ich, żeby jadły więcej warzyw . Szparagi...

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
flickr
Newsy
Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
Polacy jedzą coraz więcej szparagów. Czym różnią się oba rodzaje tego warzywa? Jak je przygotowywać?

Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja. Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia. Czym różnią się różnokolorowe szparagi? Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek. Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil. Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych. Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu. Dlaczego warto jeść szparagi? Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem Zawierają sporo witaminy C  i E W ich składzie znajduje się kwas foliowy Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek Jak przygotowywać białe i zielone szparagi? Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania: Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w...