Chrzan poprawia trawienie i odporność. Dlatego używajcie tej przyprawy na wiosnę, jesienią i zawsze wtedy, gdy spada odporność. Dodawajcie do tłustych potraw, żeby pobudzić trawienie i ułatwić organizmowi strawienie białek i tłuszczów. Podajemy skład idealnego chrzanu.

Czytacie etykiety? Tych składników nie powinno być w chrzanie

Chrzan jest tym lepszy i zdrowszy, im mniej zawiera składników. Biorąc do ręki słoiczek chrzanu w sklepie, zawsze zwracajcie uwagę na etykietę. W ten prosty sposób, gdy na półce stoi kilka produktów różnych producentów, kupicie ten, które będzie najlepszy dla was i waszej rodziny.

Co powinno znaleźć się w chrzanie? Tylko kilka naturalnych składników:

  • Korzeń chrzanu. Powinien stanowić 70-75% zawartości
  • Woda
  • Cukier
  • Sól
  • Ocet
  • Sok z cytryny

Nie odrzucajcie jednak słoiczków, w których zamiast soku z cytryny jest użyty, jako regulator kwasowości, kwasek cytrynowy. W chrzanie może też znajdować się olej, poprawiający smak całego sosu.

Zobacz także:

Nie kupujcie jednak tych, w których zagęstniki i konserwanty. Unikajcie także dodatku mleka w proszku, które wpływa negatywnie choćby na barwę ćwikły z burakami.

To samo tyczy się gumy guar, a także konserwantów, zwłaszcza pirosiarczynu sodu (E 223). Konserwant sprawia, że produkt po otwarciu zachowuje dłużej świeżość, jednak może być przyczyną powstawania uczuleń takich jak astma, katar sienny. Może wywoływać też zmiany skórne np. pokrzywkę czy atopowe zapalenie skóry.

Jak uzyskać łagodniejszy smak świeżego, ostrego chrzanu?

Nie warto kupować też chrzanu ze śmietaną. Producenci często podkreślają dodatek śmietany i traktują ją jako zaletę, zwracając uwagę, że w cenie chrzanu kupujecie gotowy sos. Tymczasem sam chrzan jest bardzo tani, a dodatek śmietany tylko i wyłącznie podnosi cenę.

Taki produkt jest też bardziej kaloryczny, a w przypadku, gdy chrzan nie jest ostry, lub jest zwietrzały, śmietana niepotrzebnie dodatkowo łagodzi smak. Śmietanę warto dodać samemu wtedy, gdy chrzan jest bardzo ostry i chcemy złagodzić jego smak.

Tymi dodatkami nie tylko złagodzicie smak chrzanu, ale stworzycie niepowtarzalne, domowe sosy do mięs, wędlin czy jajek:

  • Dodajcie śmietanę, a powstanie sos chrzanowo-śmietanowy, łagodny dodatek do mięs i pasztetów
  • Dodajcie sos biały (na bazie masła, mąki i bulionu), a powstanie sos chrzanowy, idealny od sztuki mięs czy jajek na twardo
  • Dodajcie starte, ugotowane buraki, a powstanie ćwikła. Używajcie jej do mięs i wędlin
  • Dodajcie chrzan do twarożku, a powstanie pasta na kanapki. Świetna na śniadania

Źródło: fakt.pl, poradnikzdrowie.pl