Jak kupić dobry chrzan?  Nie powinien zawierać tych 2 składników
Adobe Stock
Newsy

Jak kupić dobry chrzan? Nie powinien zawierać tych 2 składników

Na półce w sklepach stoi zwykle kilka, a nawet kilkanaście różnych słoiczków z chrzanem. Który wybrać i czym się kierować? Podpowiadamy.

Chrzan poprawia trawienie i odporność. Dlatego używajcie tej przyprawy na wiosnę, jesienią i zawsze wtedy, gdy spada odporność. Dodawajcie do tłustych potraw, żeby pobudzić trawienie i ułatwić organizmowi strawienie białek i tłuszczów. Podajemy skład idealnego chrzanu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czytacie etykiety? Tych składników nie powinno być w chrzanie

Chrzan jest tym lepszy i zdrowszy, im mniej zawiera składników. Biorąc do ręki słoiczek chrzanu w sklepie, zawsze zwracajcie uwagę na etykietę. W ten prosty sposób, gdy na półce stoi kilka produktów różnych producentów, kupicie ten, które będzie najlepszy dla was i waszej rodziny.

Co powinno znaleźć się w chrzanie? Tylko kilka naturalnych składników:

  • Korzeń chrzanu. Powinien stanowić 70-75% zawartości
  • Woda
  • Cukier
  • Sól
  • Ocet
  • Sok z cytryny

Nie odrzucajcie jednak słoiczków, w których zamiast soku z cytryny jest użyty, jako regulator kwasowości, kwasek cytrynowy. W chrzanie może też znajdować się olej, poprawiający smak całego sosu.

Nie kupujcie jednak tych, w których zagęstniki i konserwanty. Unikajcie także dodatku mleka w proszku, które wpływa negatywnie choćby na barwę ćwikły z burakami.

To samo tyczy się gumy guar, a także konserwantów, zwłaszcza pirosiarczynu sodu (E 223). Konserwant sprawia, że produkt po otwarciu zachowuje dłużej świeżość, jednak może być przyczyną powstawania uczuleń takich jak astma, katar sienny. Może wywoływać też zmiany skórne np. pokrzywkę czy atopowe zapalenie skóry.

Zobacz także
Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak

Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Jak uzyskać łagodniejszy smak świeżego, ostrego chrzanu?

Nie warto kupować też chrzanu ze śmietaną. Producenci często podkreślają dodatek śmietany i traktują ją jako zaletę, zwracając uwagę, że w cenie chrzanu kupujecie gotowy sos. Tymczasem sam chrzan jest bardzo tani, a dodatek śmietany tylko i wyłącznie podnosi cenę.

Taki produkt jest też bardziej kaloryczny, a w przypadku, gdy chrzan nie jest ostry, lub jest zwietrzały, śmietana niepotrzebnie dodatkowo łagodzi smak. Śmietanę warto dodać samemu wtedy, gdy chrzan jest bardzo ostry i chcemy złagodzić jego smak.

Tymi dodatkami nie tylko złagodzicie smak chrzanu, ale stworzycie niepowtarzalne, domowe sosy do mięs, wędlin czy jajek:

  • Dodajcie śmietanę, a powstanie sos chrzanowo-śmietanowy, łagodny dodatek do mięs i pasztetów
  • Dodajcie sos biały (na bazie masła, mąki i bulionu), a powstanie sos chrzanowy, idealny od sztuki mięs czy jajek na twardo
  • Dodajcie starte, ugotowane buraki, a powstanie ćwikła. Używajcie jej do mięs i wędlin
  • Dodajcie chrzan do twarożku, a powstanie pasta na kanapki. Świetna na śniadania

Źródło: fakt.pl, poradnikzdrowie.pl

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
AdobeStock
Newsy
Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
Szczypią was oczy podczas tarcia chrzanu? Wykorzystajcie ten prosty trik.

Ostry smak i zapach chrzanu sprawia, że jest on świetnym składnikiem do dipów i sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku i charakteru! Niestety, świeży chrzan ma jedną zasadniczą wadę – przy ścieraniu korzenia chrzanu strasznie szczypią i łzawią oczy, tak samo jak w przypadku cebuli! Co zrobić, by tego uniknąć? Rozwiązanie znajdziecie w poniższym artykule! Zachęcamy też do wypróbowania smacznego przepisu na wielkanocny chrzan z jajkami. Właściwości chrzanu Warto jeść chrzan nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także doskonałe właściwości lecznicze! Sprawdźcie, jak chrzan wpływa na zdrowie. Leczenie sezonowych infekcji Chrzan wspaniale sprawdza się wtedy, gdy cierpicie na infekcje górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i ma działanie wykrztuśne. Ponadto zawiera dużo witaminy C, która wzmocni odporność! Lepszy metabolizm Korzeń chrzanu rozgrzewa i przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu możliwa jest szybsza utrata wagi! Pomaga też na problemy z zaparciami. Kwas foliowy Zawarty w chrzanie kwas foliowy jest niezbędny w przypadku kobiet, które spodziewają się dziecka. Jedzenie chrzanu zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia wad płodu. Jak zetrzeć chrzan? Najlepszy dla zdrowia jest oczywiście świeżo starty korzeń chrzanu. Ale podczas ścierania zaczynają strasznie piec przez niego oczy! Jak temu zapobiec? Wystarczy, że włożycie korzeń chrzanu do zimnej wody i zostawicie na całą noc w lodówce. Dodajcie też trochę soku z cytryny, by chrzan nie ściemniał. Przepis na wielkanocny chrzan z jajkami Do przygotowania świątecznego chrzanu z jajkami potrzebne będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 świeży korzeń chrzanu Sok z cytryny 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól Pieprz Przygotowanie:...

jak zrobić domowy chrzan
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić pyszny domowy chrzan? Nie pomińcie 1 kroku. Jest wręcz kluczowy
Wielki Post wchodzi w decydująca fazę, Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. A skoro tak, to pora pomału gromadzić odpowiednie zapasy. Na przykład chrzan.

Nie jest sztuką pójść do supermarketu i zaopatrzyć się w kilka słoiczków przemysłowo wyprodukowanego chrzanu. Sklepowe warianty popularnego dodatku do mięs i innych potraw, nie powalają na kolana pod względem jakości składników. Sztuczne regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku, stabilizatory takie jak guma guar i czy konserwanty – np. sorbinian potasu. I oczywiście jeszcze nieodłączny dodatek mleka w proszku, które ma poprawić kolor chrzanu, a koniec końców barwi na biało tak zwaną ćwikłę, czyli buraczki wymieszane z chrzanem. Tak właśnie prezentuje się „kupny” chrzan. Jeśli tylko dysponujecie korzeniem chrzanu, nie ma przeciwskazań, by zrobić swój własny, pyszny, domowy chrzanik! Dzięki temu, to właśnie wy będziecie mogli samodzielnie kontrolować skład chrzanu – od dodanej soli, przez cukier, aż po zakwaszający całość ocet. Jak zrobić własny, wielkanocny chrzan? Chrzan to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Świetnie pasuje do jajek i  do wędlin i kiełbas świątecznych. Jeśli raz spróbujecie przygotować go we własnym zakresie, już nigdy nie powrócicie do sklepowych słoiczków. Jedyną trudnością jest oczywiście tarcie chrzanu na tarce. Dla zachowania prawdziwego charakteru dawnego chrzanu, lepiej nie wyręczać się robotami kuchennymi i maszynkami – chrzan wymaga niestety odrobiny poświęcenia. Ostatecznie możecie oddelegować to zadanie pomocnikom, osobom, którym z gotowaniem nie po drodze. A więc takim – jak mówi powiedzenie – tym, którzy nadają się  tylko….do tarcia chrzanu. Przepis na chrzan domowy: Składniki: 2-3 korzenie chrzanu – ok. 30 dag 3 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki octu 3-5 łyżek wrzącej wody 1 łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli...

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pomysł na szybki obiad. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Finezja smaku to mało powiedziane
Pomysłów na szybki obiad możemy znaleźć wiele. Ale jeśli wszystko się wam już znudziło i szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego, zróbcie rozpływającą się w ustach sztukę mięsa w sosie chrzanowym.

Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to tradycyjny pomysł na obiad, który jadaliśmy u babci. Przepis na to danie zdradzili już nasi najsłynniejsi kucharze m.in. najpiękniejsza Polka - Ewa Wachowicz . To właśnie z jej przepisu proponujemy wam tę finezyjną w smaku potrawę. Dajemy gwarancję, że nie będziecie żałować.  Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym Wolno gotowane mięsa są bardzo soczyste i smaczne a do tego rozpływają się w ustach. Dodatek aksamitnego sosu chrzanowego pięknie podbije ten smak. Czy cieknie wam już ślinka na samą myśl? Do przygotowania tego dania nie będziecie potrzebowali wyszukanych produktów. Musicie zakupić dobrą wołowinę np. krzyżową albo szponder, włoszczyznę, śmietanę i chrzan. Resztę składników na pewno macie już w domu!  Składniki 1½ kg wołowiny (może być wołowina krzyżowa, szponder) 4 szklanki wrzątku 2 marchewki pietruszka seler por 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól Składniki na sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 łyżki  mąki 1 szklanka wywaru wołowego 1 szklanka śmietanki 30% 3,4 łyżki chrzanu  sok z cytryny trochę cukru szczypta soli Przygotowanie mięsa Umytą wołowinę osuszcie ręcznikiem papierowym. W rozgrzanym garnku bez tłuszczu obsmażcie dokładnie mięso.  Zalejcie go gorącą wodą, wrzućcie warzywa, oraz podpieczoną nad gazem, przekrojoną na pół cebulę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól. Gotujcie do miękkości mięsa około 2 godzin. Przygotowanie sosu chrzanowego  Na maśle zróbcie zasmażkę z mąki. Dodajcie wywaru i śmietankę. Gotujcie całość tylko chwilkę. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie 3 lub 4...

Gotujmy.pl
Newsy
Jajka w domowym sosie tatarskim. 1 tajemny składnik doda im niesamowitego smaku
Jajka z sosem tatarskim to jedno z ulubionych wielkanocnych dań. Jeśli sos zrobicie sami z dodatkiem tego tajemnego składnika, będzie wam smakować jeszcze bardziej.

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski  idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb.  Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.   Domowy sos tatarski  By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur. To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler , która robi go błyskawicznie w 10 minut.   Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami , które niesamowicie urozmaicą jego smak.   Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim  Składniki: 8 jajek 3 łyżeczki kaparów 1 mała czerwona cebula 3 ogórki konserwowe lub kiszone 6 marynowanych grzybków 1 łyżka pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny Sól Pieprz Cukier Sposób przygotowania: Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.  Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu.  Następnie zróbcie sos tatarski. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek...