Jak kofeina wpływa na wzrok? To co ustalili naukowcy ucieszy kierowców.
Adobe Stock
Newsy

Jak kofeina wpływa na wzrok? To, co ustalili naukowcy ucieszy wielu kierowców

Od dawna wiemy, że kofeina zawarta w kawie pobudza nas do działania, poprawia samopoczucie, wzmaga prace jelit. Czy jednak picie kawy może pozytywnie wpłynąć na... wzrok?

Kanadyjscy naukowcy sprawdzili, czy picie kawy przyczynia się do poprawy widzenia. I nie chodzi tu o ostrość widzenia podczas czytania książki czy oglądania telewizji. Badacze przeprowadzili eksperyment polegający na kontrolowanym piciu kawy, a wyniki tego badania mogą okazać się bardzo ważne dla naszego bezpieczeństwa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Badanie naukowe potwierdza: kawa może poprawić widzenie

Aby sprawdzić wpływ picia kawy, a właściwie kofeiny na widzenie człowieka, badacze podzielili ochotników na dwie grupy. Pierwsza z nich przyjmowała kapsułkę z kofeiną, a druga kapsułkę z placebo, czyli substancją działająca obojętnie. Każda z grup za pomocą komputerowego badania okulistycznego miała robione badanie wzroku.

Skupiono się na sprawdzeniu nie ostrości widzenia, do czego jesteśmy przyzwyczajeni podczas wizyt u okulisty, tylko ocenie dynamicznych umiejętności ostrości wzroku. Badanie było prowadzone 60 minut przed i 60 minut po zażyciu kapsułki.

Współautorka badania i publikacji wyników na medycznym portalu „Psychopharmacology", Beatríz Redondo z Uniwersytetu w Granadzie tak opowiadała o celach badania:

- Chociaż już od jakiegoś czasu wiemy, że kofeina zwiększa prędkość szybkich ruchów oczu, to nie wyjaśniono dotychczas, w jaki sposób usprawnia ona przetwarzanie wzrokowe i ułatwia wykrywanie ruchomych bodźców. My postanowiliśmy to zbadać metodami testowania dynamicznej ostrości wzroku.

W efekcie badania potwierdzono, że jego uczestnicy spożywający kapsułkę z kofeiną, lepiej identyfikowali małe ruchome przedmioty. Badacze uznali, że kofeina pozytywnie wpłynęła na bodźce wzrokowe. Poprawiła się prędkość ruchów gałek ocznych, wrażliwość na kontrast, a w konsekwencji wzrósł także czas reakcji tej grupy.

Zobacz także
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Naukowcy ostrzegają. Popularny napój może zniknąć. Pijecie go codziennie rano

Naukowcy ostrzegają. Popularny napój może zniknąć. Pijecie go codziennie rano

Czym jest dynamiczne widzenie i do czego służy?

O tym czym jest dynamiczne widzenie i jak ważne jest w życiu opowiada główna autorka badań, dr Kristine Dalton z Uniwersytetu Waterloo:

- Wiele elementów naszego otoczenia jest w ruchu Z poruszającymi się obiektami mamy do czynienia, chociażby podczas przechodzenia przez ruchliwe skrzyżowanie czy nawet spacerowania między półkami w sklepie. Testowanie ostrości wzroku w warunkach dynamicznych może więc dostarczyć więcej informacji o naszej sprawności funkcjonalnej w tych sytuacjach niż tradycyjne, statyczne pomiary ostrości wzroku. 

Wyniki badania mogą przyczynić się do opracowania nowych metod leczenia wzroku, sposobów jego usprawniania, a co za tym idzie poprawy naszego bezpieczeństwa w życiu codziennym:

- Nasze odkrycia pokazują, że spożycie kofeiny może być pomocne dla poprawy funkcji wzrokowych człowieka, zwiększając jego czujność i uważność. Dotyczy to zwłaszcza tych krytycznych, codziennych sytuacji, takich jak prowadzenie samochodu, jazda na rowerze lub uprawianie sportu, które wymagają od nas nieustannego zwracania uwagi na poruszające wokół się obiekty i szybkiego podejmowania adekwatnych decyzji.

Źródło: rmf24.pl, linkspringer.com

Taka ilość kawy może zabić. To bardzo dużo, ale kofeina jest też w innych produktach...
AdobeStock
Newsy
Naukowcy obliczyli, jaka ilość kawy jest śmiertelnie niebezpieczna. Zdziwieni?
Przepadacie za kawą? Uważajcie z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń.

Wielu Polaków to smakosze kawy. Jeszcze na początku XX wieku była ona znacznie popularniejsza od herbaty. Później, ze względu na wysokie ceny kawy, wiele osób musiało się zadowolić jej zamiennikiem, czyli kawą zbożową. Dziś jednak kawa z kofeiną nie jest bardzo droga i większość Polaków może sobie na nią pozwolić. Uważajcie jednak z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń! Zawarta w niej kofeina w pewnych dawkach może być śmiertelna. Sprawdźcie szczegóły. Jaka dawka kofeiny jest niebezpieczna? Autorzy badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition odkryli, że nie bez przyczyny niektórzy ludzie w ogóle nie lubią kawy lub bardzo rzadko ją piją. Okazało się, że takie osoby często cierpią na arytmię serca czy wysokie ciśnienie. Ich organizmy same więc chronią ich przed dawką kofeiny zawartą w kawie, która mogłaby pogorszyć ich stan zdrowia. Jednak kofeina nie znajduje się tylko w kawie. Często jest ona składnikiem „boosterów”, czyli suplementów przedtreningowych dla sportowców. Duża dawka kofeiny ma dodać energii do ćwiczeń i przynieść szybkie efekty. Należy jednak pamiętać, że nie można spożywać kofeiny bez ograniczeń – jej maksymalna dzienna dawka to 10-12 g. W jednej filiżance kawy znajduje się zaledwie 60 mg kofeiny, dlatego jeśli nie spożywacie suplementów z kofeiną, to niebezpieczne dla życia przedawkowanie wam nie grozi. Śmiertelna dawka dla dorosłego człowieka ważącego 70 kg to około 66 filiżanek kawy. Zabójcza kofeina w suplementach dla sportowców Niektórzy kulturyści nie przestrzegali dawki podanej na opakowaniu i z tego powodu suplementy ze sproszkowaną kofeiną zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych. Z kolei w Londynie pewna kobieta zgłosiła się do szpitala z powodu bardzo złego...

Dlaczego po kawie pędzimy do toalety? Wyjaśniamy co sprawia, że po kawie jelita pracują lepiej
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego po kawie tak wielu pędzi od razu do toalety? Wiemy, co sprawia, że po kawie jelita pracują lepiej
Też tak macie, że po wstaniu rano, śniadaniu, wypiciu kawy, kolejna rzecz, jaką robicie to wizyta w toalecie? Chcecie wiedzieć, dlaczego wasze poranki wyglądają właśnie tak?

Organizm człowieka to bardzo precyzyjnie działający mechanizm. Czynności życiowe, aktywności, jakie prowadzimy w ciągu dnia, powodują, że nasze narządy pracują pełną parą. Sen z kolei wpływa na spowolnienie pracy tychże narządów. Odpoczywają tak jak my i regenerują się. Jak działają naturalnie, a co się stanie gdy ich funkcjonowanie będziemy stymulować kofeiną zawartą w kawie? Jak kawa wpływa na poranną wizytę w toalecie? Przeprowadzono badania, które miały potwierdzić, co w największym stopniu odpowiada za poranną chęć skorzystania z toalety. Przewidywano, że na działanie okrężnicy powodujące przesuwanie się w niej pokarmu mogą mieć wpływ: Śniadanie. Czyli dodatkowa ilość pokarmu, która pojawia się w żołądku i powoduje przesunięcie się poprzednich treści żołądka. Woda, którą zwykle pijemy po obudzeniu się. Czy to właśnie płyn powoduje, że objętość żołądka zwiększa się i coś z niego, czyli poprzednie posiłki, musi zostać wreszcie usunięte? Kawa, w tym zawarta w niej kofeina. Ten i kolejne eksperymenty, jakie przeprowadzili badacze, potwierdziło, że alkaloid występujący w kawie – kofeina przyczynia się do nie tylko potrzeby wypróżniania, ale też częstotliwości, z jaką odwiedzamy toaletę. Jest to tak silny stymulator wizyty w toalecie jak cały obfity posiłek, który powoduje, że czas zwolnić na niego miejsce w żołądku. Inne czynniki wpływające na potrzebę porannego skorzystania z toalety Co ciekawe, podczas innych badań stwierdzono, że także kawa niezawierająca kofeiny może przyspieszać potrzebę wypróżniania. Odpowiada za to mechanizm związany z produkcją gastryny – hormonu produkowanego przez żołądek. Stwierdzono, że wszelkie wypite płyny działają stymulująco na produkcję gastryny, a ta wspomaga trawienie. Wypełnianie się...

Niektóre herbaty są mocniejsze niż kawa. Która ma najwięcej kofeiny?
AdobeStock
Newsy
Niektóre herbaty są mocniejsze niż kawa. Sprawdźcie, które mają najwięcej kofeiny
Czy wiecie, że niektóre marki herbat mają więcej kofeiny niż niejedna kawa? Sprawdźcie wyniki najnowszych badań badań dotyczących zawartości kofeiny w popularnych kawach i herbatach.

Wiele osób sięga rano po kawę, aby zapewnić sobie zastrzyk energii na dalszą część dnia. Jak się jednak okazuje, podobne działanie może również mieć herbata. Jak wynika z badań zleconych przez Fundację Konsumentów, wiele dostępnych na polskim rynku herbat zawiera więcej kofeiny niż kawa. Uważajcie na to, ile takich herbat wypijacie jednego dnia, ponieważ bezpieczna dzienna dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby wynosi około 300 mg i pijąc zarówno kawę, jak i herbatę, można ją łatwo przekroczyć. Badanie zawartości kofeiny w popularnych kawach i herbatach Fundacja Konsumentów opublikowała raport z badania, w którym przyjrzano się zawartości kofeiny w 13 różnych markach czarnej herbaty w torebkach oraz 13 markach mielonej kawy, dostępnych w polskich sklepach. W badaniu wzięły udział takie marki kawy, jak: Kimbo Jacobs Kronung Dallmayr Movenpick Lavazza Tchibo Woseba Bio Village Sati Bio Ikea Patar Mc Cafe Przebadano też popularne herbaty: Ahmad Dilmah Greenfield Lipton Teekanne Tetley Twinings Dary Natury Lord Nelson Podczas badania, parzona była zbliżona ilość kawy i herbaty, wynosząca około 2 gramów: - Do przygotowania naparu kawy użyto mielonej kawy; 2 gramy kawy zalano 100 ml wrzącej wody. Zawartość kofeiny w testowanych naparach kawy wahała się od 28,0 do 57,6 mg kofeiny/100 ml naparu - pisze portalspowyczy.pl. Do przygotowania naparu użyto czarnej herbaty w torebkach: - Każdą torebkę herbaty zalano 100 ml wrzącej wody. Zawartość kofeiny w badanych próbkach herbaty wahała się od 37 mg/100ml naparu do 73 mg/100 ml naparu herbaty - czytamy na portalu. Które kawy i herbaty mają najwięcej kofeiny? Jak pokazały wyniki badania, spośród badanych...

Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest  tylko 1 warunek
Adobe Stock
Newsy
Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest tylko 1 warunek
Lubicie kawę i pijecie ją codziennie ze względu na smak i korzyści zdrowotne? Sprawdźcie czy lepiej pić kawę filtrowaną czy gotowaną. I czego nie należy do niej dodawać.

Kawa ma udowodnione działanie przeciwcukrzycowe. Polega ono na tym, że zawarte w kawie polifenole stymulują w organizmie człowieka główny hormon jelitowy, który odpowiada między innymi za wydzielanie insuliny po posiłku. Wydłużenie aktywności tego hormonu osłabia ryzyko rozwoju cukrzycy. Jednak działanie kawy, aby było skuteczne, nie powinno być niwelowane dodatkami. Wyjaśniamy, jaka kawa działa najlepiej i jakich dodatków unikać. Jaki sposób parzenia kawy wybrać? Szwedzcy naukowcy Uniwersytetu Technicznego Chalmersa w Göteborgu oraz uniwersytetu w Umea, postanowili zbadać różnice występujące pomiędzy różnymi sposobami parzenia kawy. Przyjrzeli się dwóm wybranym, najpopularniejszym w ich kraju i zbadali właściwości dwóch rodzajów kawy. Kawy z ekspresu przelewowego. To najczęściej używany w Skandynawii sposób parzenia kawy. Parzenie polega na filtrowaniu naparu. Podczas tej metody parzenia, odfiltrowywane są diterpeny, natomiast pozostają w naparze cząsteczki kofeiny czy substancji fenolowych, które dają korzyści zdrowotne.  Kawy parzonej po turecku. Ten rodzaj parzenia polega na zalaniu wrzątkiem świeżo zmielonych ziaren kawy lub gotowaniu ich w małych, miedzianym tygielku. Tak zaparzona kawa zawiera dużo diteprenów, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Badanie było prowadzone przez wiele lat, od 1991 r. do 2005 r. W tym czasie część badanych zachorowała na cukrzycę, co potwierdziło wyniki interpretowane przez naukowców.  Jakie były wnioski końcowe? Osoby pijące od 2 do 3 filiżanek kawy z ekspresu przelewowego dziennie, miały o 60% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż te, które piły jedną i mniej filiżanek kawy. W grupie pijących kawę po turecku nie...