Kotlet schabowy
gotujmy.pl/ania321
Newsy

Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość

Idealnie przyrządzony kotlet schabowy potrzebuje kilku rzeczy, dzięki którym będzie perfekcyjny. Karol Okrasa postanowił podzielić się jednym z tych sekretów, by mięso po usmażeniu było delikatne.

Klepanie kotletów to z pozoru proste zajęcie. Pochłania trochę energii, gdyż trzeba zaangażować mięśnie i odrobinę siły. Idealne schabowe to nie tylko wybór odpowiedniego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu. 

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tajemnica wybornych schabowych

Sekret idealnie kruchych i soczystych kotletów schabowych zdradził w jednym z programów Karol Okrasa. Według kucharza, aby kotlety były fenomenalne w smaku czy strukturze, należy odpowiednią uwagę poświęcić na właściwe klepanie mięsa. Powinno się tą czynność wykonywać przy wykorzystaniu folii spożywczej. Należy rozwinąć większy kawałek folii, a na niej ułożyć pokrojone plastry schabu, które przykrywa się z wierzchu drugą częścią folii spożywczej.  W ten sposób klepane kotlety zachowają swoją strukturę, mięso nie będzie się rozwarstwiać, a po usmażeniu będą idealnie soczyste. Dodatkowo plusem takiego rozwiązania jest czysty tłuczek i deska. Ich grubość zależy już tylko od waszych preferencji, czy wolicie grubsze czy cieńsze. Okrasa zwraca jednak uwagę, aby nie były cieńsze niż 1 cm! Dzięki temu po usmażeniu będą idealne.

Odpowiednie przyrządzenie

Według kucharza mięso schabowe po uklepaniu, powinno być przyprawione jedynie solą i pieprzem. Po chwilowym odpoczynku, należy je wypanierować. Są dwie szkoły tej sztuki. Pierwsza głosi, iż panieruje się raz, zaś druga, że kilka. W drugim przypadku powtarza się tylko maczanie w jajku oraz bułce tartej. Najlepszym tłuszczem do smażenia wbrew wszelkim pozorom jest tradycyjny smalec. Jego ilość również nie powinna być uboga, a kotlet najlepiej jakby był delikatnie zanurzony w tłuszczu. Dzięki temu równomiernie się usmaży i nasyci całym smakiem. Po zdjęciu z patelni wystarczy odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. 

Karol Okrasa bez wątpienia przyznaje, że tajemnicą idealnie soczystych schabowych, jest właściwe klepanie mięsa, przy pomocy folii spożywczej. Ta metoda, pozwoli również na zachowanie porządku w kuchni. Testowaliście już ten patent?

Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe
Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego? Trochę inaczej Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana.  Schabowy z ziemniaczkami Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze! Składniki na schab pod pierzynką 3 plastry schabu bez kości  4 plastry boczku  4 plastry sera mozzarella 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku  sól pieprz do smaku  1/2 szklanki bułki tartej  1 duże jajko kurze olej do smażenia Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry.  Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce.  Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier....

idealny schabowy
Autor Flickr/Pepsol P
Newsy
Znamy sposób na perfekcyjnie soczyste i kruche schabowe. Sekret? Ten 1 wyjątkowy trik
Pyszny, soczysty i kruchy schabowy to ulubiony kotlet Polaków. Co zrobić, by zawsze smakował idealnie? Ten sekret wam w tym pomoże.

Z czym najbardziej smakuje wam schabowy? Najczęściej podajemy go w towarzystwie ciepłej, kiszonej kapusty i ziemniaków. Obłędnie smakuje również z mizerią czy marchewką z groszkiem. Pomysłów na jego podanie jest tyle, ile gustów smakoszy. Jednak jest tylko jeden trik, by nasz kotlet po prostu rozpływał się w ustach.   Bardzo ważnym etapem, który prowadzi do idealnego kotleta jest wybór mięsa w sklepie. Zanim kotlety trafią na patelnię, musimy kupić dobry schab. Schab powinien być ,,chudy”. Jest wtedy duża szansa, że będzie to młoda wieprzowina i mięso będzie miękkie. Raczej unikajmy pakowanego schabu, ponieważ producenci często wkładają tam gorsze jego plastry. Przygotowanie mięsa na kotlety schabowe  By schab był miękki, dobrze zamarynować go w ulubionych przyprawach i soli na kilkanaście godzin przed smażeniem. Świeży czosnek nada mięsu niepowtarzalny charakter. Nie pożałujecie. Przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki. Tam „przegryzą” się jego smaki. Potem rozbijamy je energicznie tłuczkiem i zabieramy się za panierowanie w mące, jajku i bułce. Smażenie kotletów schabowych Smażenie kotletów schabowych to najlepszy moment w ich przyrządzaniu. Zapach, który wydobywa się w kuchni podczas tej czynności, rozbudza wszystkie kubki smakowe. Zgodzicie się z nami? Teraz pytanie. Jaki tłuszcz wybrać? Znawcy kulinarni powiedzą, że smalec, ale spokojnie możemy użyć oleje roślinne, jak rzepakowy lub słonecznikowy. Tak wysmażony kotlet leżący na talerzu kusi by spróbować, oderwać choć kawałek. My tak mamy za każdym razem. Sposób na soczyste i kruche schabowe  Zdarza się czasem, że coś jednak nie wyjdzie i zamiast soczystego mięsa mamy twarde, trudne do rozgryzienia kotlety.  By temu zaradzić jest bardzo prosty trik, żeby...

Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy
Dodajcie to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochacie się w swoich kotletach schabowych!

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa ta bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca  nowocześniejszym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób! Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka . Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki . Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki Składniki: 600 g schabu bez kości 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na ok. 5 równych kawałków. Mięso połóżcie na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbijcie tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube). W plastikowej misce umieśćcie maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą. Do niewielkiego naczynia nasypcie mąki pszennej. Panierowanie mięsa zacznijcie od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurzcie kotleta w masie maślankowej i pozostawcie na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtoczcie mięso w mące pszennej. Tak przygotowane schabowe powoli...

kotlety schabowe przepis
AdobeStock
Przepisy
Kotlety schabowe po staropolsku. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom!
Chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego? Wypróbuj ten przepis, który zawiera jeden specjalny składnik!

Jeżeli uwielbiacie kotlety schabowe, ale znudziła się wam klasyczna wersja w panierce podawana z kapustą, to mamy dla was coś nowego! Przełamcie rutynę i wypróbujcie ten przepis na schabowe po staropolsku! Schabowe najlepsze na obiad Kotlety wieprzowe wciąż mają wielu miłośników. I nic dziwnego! Mięso ze schabu jest soczyste, sycące i bardzo aromatyczne. Dziś odchodzi się od wieprzowiny, ponieważ jest tłustsza od drobiu i nie powinny jej jeść osoby cierpiące na podwyższony cholesterol. Jednak żaden, nawet najlepiej karmiony kurczak nie będzie smakował tak, jak soczyste kotlety wieprzowe ze schabu! Przepis na staropolskie kotlety schabowe Ta wersja kotletów z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie. A to dlatego, że kotlety w wersji staropolskiej nie zawierają panierki! Co jeszcze sprawia, że to danie jest wyjątkowe? W przeciwieństwie do tradycyjnych, panierowanych schabowych jest niezwykle aromatyczne – zawdzięcza to kolendrze. Przygotujcie te składniki, żeby przyrządzić to pyszne danie: 1 kg mięsa wieprzowego ze schabu 2 ząbki czosnku Ziele angielskie 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka goździków Pół szklanki oleju Pieprz Przyprawa do mięs Przygotowanie Pokrój schab na 10 równych porcji. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej i dokładnie obtocz w nich kotlety. Odstaw do lodówki na dwa dni. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty i odsącz. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez około 15 minut. Smacznego!