Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Jedzenie zup może pomóc w walce z nadwagą. Trzeba tylko pamiętać o 1 zasadzie

Zupy można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Wyjaśniamy, dlaczego warto zamienić kanapkę na parujący talerz.

Często słyszymy, że najlepiej jest jeść warzywa w postaci surowej. Zawierają wtedy najwięcej witamin i minerałów, które podczas obróbki cieplnej są niszczone. Dlaczego więc jedzenie zup, przyrządzonych z ugotowanych warzyw jest tak zdrowe? I co ma wspólnego z odchudzaniem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupy są zdrowe, ale pamiętajcie o tej 1 zasadzie

Jedzenie zup na wszystkie posiłki jest nazywane dietą zupową. Jednak zupełnie nie chodzi tu o dietę, jaką wiele lat temu prezentował Aleksander Kwaśniewski. Polityk żywił się jednym rodzajem zupy. Była to zupa kapuściana z dodatkiem papryki, której zaletą było to, że można jej było zjadać dowolnie dużo, nasycać się, nie głodować i jednocześnie chudnąć.

Żeby mówić o zdrowych zupach jadanych na każdy posiłek, musimy zadbać o najważniejsze: zupy powinny być różnorodne i stanowić podstawę zbilansowanej diety. Tylko wtedy dostarczą nam wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, których potrzebuje organizm. Jeśli właściwie dobierzecie składniki, zupy staną się skarbnicą mikro i makroelementów. Do tego pozwolą wykorzystać każdy z nich w optymalny sposób.

Martwicie się, że gotowane w zupach warzywa tracą część wartości odżywczych? Niepotrzebnie:

  • Marchew. Jednym z ważnych składników marchwi jest silny przeciwutleniacz, bata-karoten. Jest cenny dla zdrowia, ponieważ zapobiega miażdżycy, poprawia ostrość widzenia, wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia. Przyswajalność tej substancji zwiększa się po ugotowaniu marchwi. Dzieje się tak dlatego, ponieważ podczas gotowania rozmiękają błony komórkowe warzywa. Ugotowana marchew ma trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż surowa. Do tego przed gotowaniem warto ją jeszcze podsmażyć na oliwie z oliwek, gdyż przeciwutleniacze są jeszcze lepiej wchłaniane w obecności tłuszczu
  • Pomidory w czasie obróbki termicznej także poprawiają swoje własności. Wzrasta w nich poziom likopenu, dzięki któremu zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób serca. Likopen z ugotowanych pomidorów jest podobnie beta-karoten z marchwi lepiej przyswajalny
  • Kapusta. Ilość błonnika w ugotowanej kapuście włoskiej, czerwonej czy białej wzrasta o 55-70% w stosunku do poziomu, który mają surowe warzywa
Zobacz także

Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 

żurek

3 proste wskazówki, by ugotować najlepszy żurek. Gdy je poznacie, wasza zupa będzie zachwycać smakiem

Jaki wpływ mają zupy na odchudzanie?

O odchudzających właściwościach zup mówi dla portalu „Medonet.pl” specjalistka od tradycyjnej medycyny chińskiej, Anna Stoitsi-Nieprzecka:

- Dieta oparta na różnorodnych zupach naprawdę jest skuteczna. Niezależnie od wieku, płci i stopnia aktywności fizycznej dieta zupowa działa i nawet nie zauważymy, kiedy oczko w pasku przesunie się o kilka pozycji. Musimy jednak trzymać się kilku podstawowych zasad. Koniecznie wyeliminować cukier z codziennej diety i na czas kuracji najlepiej zrezygnować również z glutenu i laktozy. Odrzucenie tych składników sprawi, że z dnia na dzień będziemy mieli więcej energii do działania.

Przygotowując zupy, które mają pomóc zrzucić kilka kilogramów, wykorzystujcie sezonowe składniki i dostosowujcie rodzaj zupy do pory roku. Chodzi o to, aby w miesiącach zimnych, gdy wydatkujemy więcej energii na ogrzanie organizmu, przygotowywać gęstsze i pożywniejsze, a także bardziej kaloryczne zupy.

Jednak, gdy aura za oknem zmienia się, dni stają się ciepłe, a nawet upalne, gotujcie zupy, które lepiej nawadniają i uzupełniają elektrolity tracone podczas pocenia się organizmu. Takie zupy powinny być też lżejsze, nie zawierać zasmażek, nie muszą być zagęszczane i zabielane. Nie zagryzajcie ich też chlebem. Talerz zupy w upalny dzień zamiast kanapek na śniadanie, doda wam energii, wypełni żołądek, nawodni organizm i nie dostarczy przesadnie dużo kalorii.

Źródło: medonet.pl

Koktajl z tych 2 tanich warzyw podnosi odporność i wzmacnia serce
Adobe Stock
Newsy
Koktajl z tych 2 tanich warzyw podnosi odporność i wzmacnia serce. Pijcie go raz dziennie.
Burak i marchew to chyba jedne z tańszych polskich warzyw korzeniowych. Nie oszczędzajcie na nich, a pomogą wam zachować zdrowie.

Ten koktajl przygotujecie w parę minut. Nie róbcie go na zapas, nie odstawiajcie do lodówki, najlepiej pić go od razu po zrobieniu. Szklankę koktajlu wypijajcie 1 raz dziennie, pomoże uchronić się przed infekcjami, zadziała wzmacniająco na serce, choć składniki tego napoju mają znacznie więcej właściwości korzystnych dla zdrowia. Zdrowotne właściwości koktajlu z buraków i marchewek Zdrowotne działanie marchwi: Zawiera witaminy A, B, C i E, a także wiele minerałów Dzięki witaminie A pomaga regenerować komórki zniszczone toksynami Dzięki witaminom z grupy B usprawnia działanie wątroby Dzięki fosforowi i potasowi dobrze wpływa na układ nerwowy i krwionośny Poprawia wzrok Pobudza krążenie Nadaje skórze atrakcyjnego koloru Jest niskokaloryczna, włączcie ją do diety gdy jesteście na diecie Zdrowotne działanie buraków: Są źródłem witamin A, B i C, a także takich minerałów jak magnez, potas, fosfor i kwas foliowy Są źródłem błonnika ułatwiającego wydalanie toksyn podczas przemiany materii i dzięki temu poprawiającego wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu. Usprawniają ruchy jelitowe, uaktywniają metabolizm Oczyszczają krew i chronią serce Dzięki potasowi pomagają obniżać ciśnienie Redukują poziom złego cholesterolu Jak działa koktajl z buraków i marchwi? Napój powstały z połączenia tych dwóch składników podnosi odporność i działa wzmacniająco na serce. Do tego dodaje energii, przyspiesza metabolizm i pomaga usuwać nadmiar tłuszczu z organizmu. Najlepiej pić go z rana lub przed posiłkiem w ciągu dnia. Przepis na koktajl z buraka i marchwi Sok z surowych buraków ma bardzo wyrazisty, ziemisty smak. Nie każdy go lubi. Jeśli delikatniejsza marchew wystarczy dla złagodzenia...

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...

Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety
Adobe Stock
Newsy
Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety
Dania płynne takie jak zupy są znacznie łatwiej i szybciej trawione, dlatego są doskonałym pomysłem na dietę.

Szykuje się duża uroczystość rodzinna, a wam nadal zostało kilka kilogramów do zgubienia? Nie decydujcie się na szkodliwe głodówki! Można je zastąpić lekkim, a jednocześnie pełnowartościowym menu opartym na warzywnych zupach. Płynna konsystencja tych dań sprawia, że układ pokarmowy trawi je znacznie szybciej, a jednocześnie wchłania z nich bardzo wiele składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii. Idealne rozwiązanie? Dieta zupowa – zasady Tego typu dieta może doprowadzić nawet do utraty 3-4 kg tygodniowo! Nie może być stosowana przez dłuższy okres, ale jest dobrym rozwiązaniem na oczyszczenie organizmu i pozbycie się lekkiej nadwagi. Warzywne zupy zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które doskonale wpłyną na zdrowie i kondycję organizmu, a także na wygląd skóry, paznokci czy włosów. Są one również bogate w błonnik, który przyspiesza trawienie i sprawia, że dłużej odczuwacie sytość. Do niektórych z nich można dodać także zdrowe ryby czy nabiał, które dostarczą białko oraz dużą ilość zdrowych tłuszczy. Jest to też bardzo ekonomiczny detoks, który pozwoli wam zaoszczędzić pieniądze. Składniki, których będziecie potrzebować to przede wszystkim niedrogie warzywa i niewielkie ilości innych dodatków. Jakie zupy można jeść na tej diecie? Poniżej znajdziecie 2 przykładowe przepisy. Dieta zupowa - przepisy Przepis na marchewkową zupę-krem Składniki: 2 marchewki, cebula, bulion warzywny, pęczek kolendry, oliwa. Przygotowanie: W pierwszej kolejności pokrójcie marchew oraz cebulę, a następnie podsmażcie je na oliwię. Bulion gotujcie aż do wrzenia. Dodajcie do niego niewielką ilość kolendry. Przygotowanie opisywanej zupy jest niezwykle proste. Istotne jest to, aby gotować ją aż...