jak oddzielić żółtko od białek
Pixabay
Newsy

Jak idealnie oddzielić żółtko od białka? Genialny trik, z którego korzystają najlepsi szefowie kuchni

Gotowanie i pieczenie z użyciem jajek jest zawsze koszmarem, ponieważ nie udaje się wam idealnie oddzielić żółtek od białek? Jest na to sposób!

Jajka są niezbędnym składnikiem tylu dań i ciast, że obowiązkowo muszą znajdować się w każdej kuchni. Najczęściej w Polsce używa się jaj kurzych, chociaż najwięksi smakosze na pewno od czasu do czasu pokuszą się na przykład na jaja przepiórcze, które są bardzo smaczne. Czy wy także nie wyobrażacie sobie gotowania bez jajek?

Zobacz także
godziny dla seniorów

Czy osoby poniżej 60 roku życia mogą w czasie godzin dla seniorów przebywać w sklepie spożywczym i oglądać towar?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak oddzielić żółtko od białek?

Większość przepisów na ciasta zawiera zawsze punkt o treści „Oddziel żółtko od białek”. To niezbędny krok przy przygotowywaniu pulchnych wypieków czy bezy, ale przydaje się także w przypadku innych potraw – na przykład omleta. Rozbijanie jajek i oddzielanie żółtek to jedna z podstawowych umiejętności, którą koniecznie musi nabyć każdy kucharz. Zdarza się niestety, że rozbijane jajko pęka tak, że skorupki wpadają do miski (albo w jeszcze gorszym scenariuszu – wprost do przyrządzanego dania). Albo nie udaje się dokładnie oddzielić żółtek od białek i wtedy ciasto nie wychodzi. Jeśli czujecie się, jakbyście czytali właśnie o sobie, to koniecznie poznajcie tych 5 prostych trików, dzięki którym oddzielenie żółtek od białek będzie teraz bajecznie proste!

Zobacz także
kluski kładzione przepis

Z kuchni babci: pyszne kluski kładzione łyżką. Najszybszy obiad na świecie. Palce lizać

  • Skorupki jajek – najbardziej popularny sposób, którego używały wasze mamy i babcie. Należy delikatnie rozbić jajko tak, by pękło idealnie w połowie i ostrożnie przelewać jego zawartość nad miską tak, by białko spłynęło do miski, a żółtko zostało w skorupce.
  • Lejek – ci, którzy mają niezbyt wprawne ręce mogą skorzystać z pomocy prostych, domowych przedmiotów. Na przykład lejka! Po prostu rozbijcie jajko uważając na to, by skorupka nie uszkodziła żółtka i wlejcie zawartość do lejka. Białko spłynie, a żółtko zatrzyma się w środku.
  • Własne dłonie – szybki, choć brudzący ręce sposób. Zawartość rozbitego jajka przelejcie sobie na dłoń i po prostu pozwólcie białku spłynąć, uważając by żółtko zostało w dłoni.
  • Separator – można też skorzystać ze zdobyczy technologii i wyposażyć się w separator do jajek. Ma on najczęściej postać dużej łyżki z dziurą w środku, którą wypływa białko z rozbitego jajka. W sklepach znajdziecie też separatory w kształcie jajek z dziurką, kurczaków i innych. Występują także separatory w postaci gruszek, którymi „zasysa” się żółtko.
  • Butelka – działa podobnie jak separator typu gruszka. Nad rozbitą zawartością jajka należy ustawić pustą, plastikową butelkę, lekko ją nacisnąć, przyłożyć do żółtka i zwolnić nacisk. Powinna, tak samo jak separator, zassać żółtko jajka.
oddzielanie żółtka od białka przy pomocy chleba
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z oddzielaniem żółtka od białka? Wszystko czego potrzebujecie to… kromka chleba
Przelewanie żółtka ze skorupki do skorupki, tak aby białko mogło się oddzielić to już przeszłość. Dzięki nowemu trikowi z TikToka wykonacie tę czynność o wiele szybciej.

Idealne oddzielenie żółtek od białek może sprawiać trudność. Nie ulega wątpliwości, że ta czynność jest dosyć uciążliwa, szczególnie dla osób, które nie grzeszą cierpliwością. W końcu po 10-krotnym przerzuceniu żółtka z jednej skorupki do drugiej okazuje się, że w misce z przezroczystym płynem i tak jest trochę żółci.  Niektórzy dzielą jajko w inny sposób. Mianowicie rozbijają je na ręce i czekają aż całe białko przepłynie przez palce wprost do miski. To również trwa długo, a na dodatek brudzi ręce i nie zawsze jest skuteczne.  Kolejny kulinarny trik z TikToka Okazuje się jednak, że oddzielenie żółtka od białka wcale nie musi być trudne. Nowym sposobem na tę czynność podzielił się brytyjski tiktoker o nicku @rightguysaldireviews. Zaprezentowany przez niego trik, zakładający wykorzystanie kromki chleba, błyskawicznie stał się hitem Internetu. W gwoli wyjaśnienia, tiktoker to osoba działająca na TikToku – aplikacji internetowej skupiającej się głównie na nagrywaniu i publikowaniu krótkich, maksymalnie 60-sekundowych filmików. Za jej pośrednictwem na światło dzienne wyszło już wiele kulinarnych trików.  Jak oddzielić białko od żółtka przy pomocy chleba? Na przesłanym przez mężczyznę filmiku widać jak pociera palec wskazujący i kciuk o kromkę chleba, a następnie zwyczajnie wyciąga z miski żółtko i przerzuca je do innego naczynia. Choć na pierwszy rzut oka trik wygląda jak magia, w rzeczywistości nią nie jest. Został przetestowany przez mnóstwo innych użytkowników Internetu i za każdym razem działał.  Sztuczka okiem ekspertów Eksperci twierdzą, że potarte o chleb palce zostają pozbawione naturalnej wilgoci. A ponieważ na ich powierzchni nie znajduje się nic, co mogłoby...

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić
AdobeStock
Newsy
Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić
Rozbijcie jajko i dobrze przyjrzyjcie się jego wnętrzu. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie, jeśli ma ten szczegół.

Kupiliście jakiś czas temu jajka i zastanawiacie się, czy nadają się one jeszcze do spożycia? Możecie sprawdzić świeżość jajek stosując kilka prostych trików oraz obserwując jak wygląda jajko tuż po rozbiciu. Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jak sprawdzić świeżość jajka? Kupiliście jajka w wytłaczance i nie wiecie, czy nadają się one jeszcze do spożycia? Po pierwsze - przyjrzyjcie się dacie ważności produktu. Im późniejsza data, tym lepiej. Jeśli jednak kupiliście jajka z krótkim terminem ważności, odpowiednio je przechowując przedłużycie ich świeżość i z powodzeniem je wykorzystacie do przygotowywania różnych dań. Jak sprawdzić, czy kupione przez nas jajka są jeszcze zdatne do spożycia? Istnieje wiele metod sprawdzania świeżości jaj. Najpopularniejszą z nich jest wykonanie testu z wodą. Włóżcie całe jajko do szklanki z wodą i sprawdźcie, co się stanie. Jeżeli jajko osiądzie na dnie naczynia, oznacza to, że jest świeże. Jeżeli zaś jajko lekko się uniesie, oznacza to, że jest już nieco starsze, ale nadal nadaje się do spożycia. Jeśli jajko unosi się na powierzchni wody, nie należy go jeść, ponieważ jest zepsute. Test potrząsania. Weźcie w dłoń jajko i potrząśnijcie nim tuż przy uchu nasłuchując dźwięków, jakie wydobywają się spod skorupki. Jeżeli usłyszycie chlupiące dźwięki, jajko jest już zepsute i nie powinniście go jeść. Rozbicie jajka. Kolejnym sposobem sprawdzania świeżości jaj, jest delikatne rozbicie jajka na talerzyku. Żółtko i białko świeżego jajka powinny być zwarte i stabilne. Jeżeli żółtko zaczyna się rozlewać i nie ma zbitej struktury – oznacza to, że jajko jest stare. Nietypowy wygląd białka, Rzeczą na którą również należy zwrócić uwagę, jest nietypowy...

sine jajka
Flickr
Newsy
Jecie sine jajka? Sprawdźcie, czy to na pewno zdrowe
Ugotowaliście jajko, które ma sine żółtko? Niektórzy martwią się, czy takie jajka można zjeść. Dowiedzcie się, czy to bezpieczne.

Jajka są bardzo zdrowe, dlatego koniecznie należy je uwzględnić w swoim planie odżywiania i jeść kilka razy w tygodniu. Kto nie przepada za mięsem lub zdecydował się na dietę wegetariańską, ten szczególnie powinien jeść dużo jajek, ponieważ są świetnym źródłem białka! Zawierają go o wiele więcej niż na przykład fasola i inne rośliny strączkowe polecane osobom, które nie jedzą mięsa. Czasem jednak ochota na jajka zupełnie przechodzi, gdy obieracie ugotowane jajko ze skorupki, przekrajacie, a tam… żółtko w niezbyt apetycznym, zielono-sinym kolorze! Czy takie jajko można bezpiecznie zjeść? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu.   Jeżeli zdarzyło się wam ugotować jajka, które w środku zrobiły się zielonkawe lub sine, to na pewno od razu sprawdzacie datę ważności na opakowaniu. Ale to się może zdarzyć nawet w przypadku zupełnie świeżych jajek! Dlaczego sinieją i czy można temu jakoś zaradzić? I najważniejsza kwestia – czy są zdrowe? Dlaczego żółtko jajka sinieje? Jajka na twardo może nie pachną za dobrze, ale stanowią niezwykle praktyczną przekąskę, którą można wszędzie ze sobą wziąć. Co prawda wasi koledzy z pracy lub współpasażerowie w pociągu nie będą zachwyceni, gdy wyjmiecie przy nich kanapkę z jajkiem, ale kto by się tym przejmował! Jajka są bardzo sycące i zdrowe, a poza tym czy naprawdę pachną gorzej od jedzenia, które ludzie pałaszują w miejscach publicznych? Zdarza się, że jajko na twardo po ugotowaniu ma lekko siny kolor w miejscu żółtka. Po przekrojeniu okazuje się, że żółtko z wierzchu jest zielono-sine! Czy takie jajko jest zepsute? Absolutnie nie! Za ten mało ciekawy kolor odpowiada zwykła reakcja chemiczna, która jest zupełnie niegroźna dla organizmu. Podczas gotowania siarka zawarta w białku jajka wchodzi w reakcję z...