Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je usmażyć, ale nie bardzo wiecie, jak się za to zabrać? Podpowiemy wam jak usmażyć grzyby, by zachowały swój wspaniały, leśny aromat i smak.

Jak i na czym najlepiej smażyć grzyby?

Sezon na grzyby w pełni. W polskich lasach aż zaroiło się od grzybiarzy, którzy z samego rana wyruszają na leśne wyprawy w poszukiwaniu wspaniałych polskich grzybów. Udało wam się zebrać w lesie grzyby, ale nie wiecie, jak je prawidłowo usmażyć? Trzymajcie się tych kilku prostych zasad, a wasze smażone grzyby na pewno będą obłędne w smaku.

Smażone grzyby to świetny dodatek do mięs, risotto i makaronów, ale świetnie też smakują solo – gdy podsmażymy je na patelni z cebulką i podamy z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Jak prawidłowo usmażyć grzyby? Wyjaśniamy krok po kroku.

Po pierwsze – grzyby powinniśmy starannie wyczyścić, najlepiej tuż po zabraniu ich do domu. Grzyby nie powinny długo moczyć się w wodzie, ponieważ ją wchłoną, co bardzo utrudni ich smażenie. Usuńcie zanieczyszczenia z grzybów przy pomocy pędzelka. Jeśli jednak zdecydujecie się na umycie grzybów w wodzie, trzymajcie je w niej krótko i dobrze odciśnijcie grzyby przed smażeniem za pomocą papierowego ręcznika.

Zobacz także:

Pokrójcie grzyby na kawałki usmażcie je na patelni na oliwie z dodatkiem masła. Rozłóżcie grzyby na patelni w odstępach lub smażcie je partiami. Jeśli grzyby będą na patelni ciasno poupychane, puszczą nadmiar soku i zaczną się dusić zamiast smażyć, a wtedy możecie zapomnieć o rumianej skórce. Grzyby mogą być również nasączone wodą z lasu, np. gdy zbieraliśmy je tuż po deszczu. Jeśli na waszej patelni puszczą one sok, wystarczy, że go odparujecie i dalej będziecie smażyć grzyby, aż do uzyskania pożądanego efektu.

Pamiętajcie też, że grzyby solimy dopiero na koniec smażenia. Jeśli zrobimy to wcześniej, grzyby puszczą wodę.

Jakie grzyby najlepiej nadają się do smażenia?

Jeśli marzą wam się rumiane smażone grzyby, wybierzcie zwarte i suche okazy, jak podgrzybki, borowiki, kurki, kolczaki czy rydze.

Smażone grzyby z cebulką to klasyczne danie, które często gości jesienią w polskich domach. Ich przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje. Prezentujemy wam sprawdzoną recepturę.

Przepis na smażone grzyby z cebulką

Składniki:

  • dowolna ilość leśnych grzybów (mogą być też mrożone)
  • 3-4 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone i umyte grzyby kroimy na kawałki.
  2. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy około 10 minut.
  3. Odcedzamy i pozostawiamy na sicie.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  5. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsypujemy cebulę, delikatnie podsmażamy i dodajemy sól i pieprz.
  6. Dodajemy odsączone grzyby.
  7. Podsmażamy, aż grzyby się delikatnie przyrumienią.
  8. Podajemy do obiadu lub jako samodzielny posiłek. Są pyszne ze świeżym pieczywem.
  9. Smacznego!

Źródło: smazymy.com.pl, gotujmy.pl