Jak i gdzie zbierać szczaw? Sezon trwa, pora na zupę szczawiową
Adobe Stock
Newsy

Jak i gdzie zbierać szczaw? Zerwijcie go w tym miejscu i ugotujcie zupę szczawiową jak dawniej

Na maj czeka sporo osób i to nie tylko ze względu na majówkę czy rozpoczynający się sezon grillowy. To również miesiąc szczawiu. Wówczas trwają intensywne zbiory rośliny, a wielbiciele zupy szczawiowej są wręcz wniebowzięci. Sprawdźcie, gdzie najlepiej zrywać szczaw.

Wiosna to czas pierwszych warzyw z przydomowego ogródka. Mają one wówczas niepowtarzalny smak. Wiele osób czeka na pierwsze zbiory, aby móc przyrządzić tradycyjne wiosenne dania, jak barszcz ukraiński, chłodnik litewski, czy sałatę z rzodkiewką i śmietaną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gdzie zrywać szczaw w sezonie?

Niewiele osób wie, że maj jest miesiącem szczawiu. Wówczas trwa sezon na tę roślinę. Można ją kupić na targu, ale również można ją samemu zebrać. Warto wybrać jednak miejsce oddalone od ruchliwych dróg i wolne od wpływu samochodowych spalin.

Najlepszym wyborem jest więc łąka czy inne sielskie tereny. W tych rejonach z pewnością liści szczawiu nikomu nie zabraknie. Będzie więc możliwość wyposażenia się na dłuższy okres czasu dla wszystkich zainteresowanych.

Zobacz także
Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Szczawiowa z jajkiem

Po co dodaje się do szczawiowej jajko? Sekretne zastosowanie, które znają tylko nieliczni

Klasyczna zupa szczawiowa

Z liści szczawiu tradycyjnie przygotowuje się zupę. Ma ona swój charakterystyczny, kwaśny posmak. Trzeba przyznać, że danie ma swoje grono wielbicieli, którzy wręcz przepadają za tym daniem. Sezon na szczaw trwa jedynie miesiąc. Warto wówczas zerwać więcej liści i odpowiednio przerobić je w słoiki, by zimą móc cieszyć się smakiem tej potrawy. Zupa szczawiowa klasycznie jest podawana z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami bądź pieczywem.

Przepis na zupę szczawiową 

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • 1 korpus kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 300 g liści szczawiu
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól

Przygotowanie:

  1. Żeberka wieprzowe podzielcie na mniejsze kawałki, a następnie przełóżcie je do większego garnka wraz z kurczakiem. Zalejcie je wodą i dodajcie 1 ½ łyżeczki soli. Całość zagotujcie. Gdy pojawi się szum, ściągnijcie go łyżką cedzakową, a ogień zmniejszcie na minimum. Mięso gotujcie przez godzinę.
  2. W tym czasie obierzcie marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę. Warzywa dodajcie do gotującego się mięsa wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wszystko gotujcie przez pół godziny, po czym wyjmijcie wszystkie warzywa.
  3. Ugotowaną marchewkę oraz pietruszkę zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach, po czym ponownie dodajcie je do gotującego się wywaru.
  4. Liście szczawiu dokładnie opłuczcie, drobno posiekajcie i dodajcie je do garnka z zupą. Całość gotujcie kilka minut.
  5. Łyżeczkę mąki wymieszajcie z dwoma łyżkami wody, a następnie śmietaną. Później zaprawcie je niewielką ilością wywaru i ostrożnie przelejcie ją do garnka. Wszystko gotujcie jeszcze kilka minut.
  6. Tak przygotowaną zupę szczawiową podawajcie razem z ugotowanym na twardo jajkiem, gotowanymi ziemniakami bądź świeżym pieczywem. Smacznego!
Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Zróbcie słoiki ze szczawiem, które możecie wykorzystać jesienią i zimą do zrobienia pysznej zupy szczawiowej.

W sezonie na szczaw zbierzcie jego większą ilość i zróbcie zapas słoików na zimę. Z tak przygotowanego szczawiu możecie z łatwością zrobić zupę szczawiową, która przywoła wspomnienie lata. Przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowo łatwy, nie potrzebujecie zbyt wiele czasu na ich zrobienie. Także nie zastanawiajcie się dłużej i zerwijcie polny szczaw albo ten z ogródka i zabierzcie się do pracy. Na wielu bazarach i targowiskach możecie z łatwością kupić szczaw – pamiętajcie, by nie trzymać go zbyt długo, bo szybko traci świeżość. Zimą z pewnością nie pożałujecie decyzji o zrobieniu kilku słoików pełnych szczawiu. Nasza użytkowniczka migotka28 podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na szczaw w słoikach. Przepis na szczaw w słoiku na zimę Składniki 1,5kg szczawiu 1,5l wody 1-2 łyżki soli kamiennej Przygotowanie Szczaw dobrze umyjcie z piasku i zanieczyszczeń, odsączcie na sicie. Odetnijcie twarde ogonki i posiekajcie liście na mniejsze kawałki. Pokrojony szczaw przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i dodajcie sól. Od momentu zagotowania, gotujcie przez 10 minut. Gorący szczaw przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręćcie i odwróćcie do góry nogami. Zostawcie do wystygnięcia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co zrobić ze szczawiu? Oczywiście najprostszym daniem będzie tradycyjna zupa szczawiowa. Dodajcie słoiczek szczawiu do gorącego bulionu i zabielcie śmietaną. Szczaw w słoiku możecie wykorzystać również do zrobienia sosu np. do mięsa albo ryby (świetnie komponuje się ze smakiem łososia). Z czym podać zupę szczawiową? Najczęściej zupę szczawiową się zabiela śmietaną, a jeśli chcecie uciąć nieco kalorii, możecie sięgnąć po jogurt naturalny...

Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
AdobeStock
Newsy
Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
Co dziś na obiad? Zainspirujcie się naszymi propozycjami na smaczne zupy, drugie dania oraz słodkie desery.

Szukacie pomysłu na obiad? Prezentujemy wam dziś pomysły na pyszne zupy, dania główne i desery z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Palce lizać! Pomysł na obiad – zupa Z braku czasu niektórzy w tygodniu nie przygotowują zup i wolą skupić się na drugim daniu. A to błąd! Zupy przygotowywane ze świeżych warzyw pełne są witamin i minerałów i powinny mieć stałe miejsce w waszym jadłospisie. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw zrobicie te pyszne i proste zupy: Przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwiny Przepis na zupę cebulową Przepis na zupę krem z marchewki i pomidora od Ani Lewandowskiej Pomysł na obiad – drugie danie Jeżeli planujecie zrobić dziś obiad składający się z trzech dań, proponujemy wam przepisy na szybkie w przygotowaniu potrawy, które posmakują całej rodzinie: Przepis na szybki obiad: tortilla z kurczakiem i warzywami Przepis na pieczonego kurczaka Przepis na wegetariańskie kotlety z cukinią Do drugiego dania koniecznie podajcie warzywa, np. surówkę z selera , surówkę z ogórków kiszonych lub po prostu pyszne ogórki małosolne . A jeśli macie ochotę na bardziej sezonowy obiad, zróbcie naleśniki ze szparagami. Pomysł na obiad – deser To, na co czekają wszystkie dzieci i łasuchy to oczywiście deser po obiedzie! Wypróbujcie te ciekawe przepisy na słodkie desery: Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia Przepis na ciasto z jabłkami Przepis na ciasto czekoladowe z kremem Przepis na zupę szczawiową Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szczaw, dlatego proponujemy wam przepis na smaczną i zdrową zupę szczawiową! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 500 g żeberek wieprzowych surowych...

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Lubicie zupę szczawiową? Z tego przepisu smakuje będzie smakować tak, jak ta babcina. Smacznego!

Najlepsza szczawiowa? To z pewnością ta z przepisu babci. Dodajcie do zupy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki – danie palce lizać! Z pewnością dla wielu osób to smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Szczaw z łatwością kupicie na lokalnych bazarach i targowiskach, ale możecie również pokusić się o jego własnoręczne zebranie. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, koniecznie przeczytajcie, gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw. Polecamy w słoneczny dzień wybrać się na wycieczkę i zebrać trochę szczawiu na zupę oraz sałatkę. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, pamiętajcie, że możecie włożyć ją do słoików i zimą cieszyć się talerzem gorącej zupy szczawiowej. Przepis babci na zupę szczawiową Składniki 1 szklanka posiekanego szczawiu Włoszczyzna 4 jajka 3 plastry słoniny Sól i pieprz do smaku 2-3 liście laurowe Kilka ziarnek ziela angielskiego 1/3 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Nalejcie do większego garnka dwa litry wody i zagotujcie. W międzyczasie przygotujcie włoszczyznę. Umyjcie dokładnie i obierzcie warzywa, a następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki. Ugotujcie warzywa do miękkości, a następnie je wyjmijcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie słoninę. Do warzywnego wywaru dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Dodajcie posiekany szczaw i słoninę. Gotujcie przez około 30 minut. Ugotujcie jajka na twardo i ostudźcie. Przed podaniem zupę zabielcie śmietaną. Zupę podawajcie z ćwiartkami jajka. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czy szczaw jest zdrowy? Szczaw jest rośliną bardzo bogatą w witaminę C, żelazo oraz potas. Choć jest przepyszny to nie przesadzajcie z jego zbyt częstym spożywaniem. Zawiera szczawiany, które...

Babciny trik na pyszną zupę szczawiową
Wikipedia Commons
Newsy
Babciny trik na pyszną zupę szczawiową w 15 minut. Tani, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny
Najlepsza zupa szczawiowa wychodzi oczywiście późną wiosną. Sezon na tę zieloną roślinę jest w maju.

Niektórym zupa szczawiowa może kojarzyć się z okresem niedoboru w polskiej gospodarce z czasów komunizmu. Wystarczy wspomnieć słowa pewnego byłego posła na sejm RP, który  upierał się, że głodne dzieci powinny tak jak kiedyś zajadać się śliwkami-mirabelkami i szczawiem rosnącym na nasypach. Nie będziemy oceniać tutaj, czy była to rzeczywiście dobra reklama tej poczciwej, ale smakowitej rośliny. Szybka zupa szczawiowa z wykorzystaniem zapasów Tak czy inaczej, nie można o szczawiu zapominać także w okresie obecnej, szerokiej dostępności innych produktów. Wszystko ze względu na jego świetny, lekko kwaśny smak.  Jeśli ktoś zrobił w zeszłym roku zapasy, nie ma na co czekać, tylko sięgnąć po słoiczek z przecierem lub do zamrażarki po porcję szczawiu. O tym dlaczego warto wcześniej „uzbroić” się w szczaw przekonacie się w trakcie naprawdę błyskawicznego gotowania zupy. Wystarczy odrobina bulionu, a nawet rosół z poprzedniego dnia, by w 15 minut ugotować naprawdę przepyszną zupę. Sposoby na treściwą zupę szczawiową Zupa szczawiowa stanie się znacznie bardziej pożywna, jeśli dodacie do niej ugotowane na twardo jajka. Oprócz tego można także pokusić się o obranie kilku ziemniaków, pokrojenie ich w kostkę i ugotowanie w bulionie. Dzięki temu delikatna zupa ze szczawiem w roli głównej stanie się treściwym i smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Przepis na zupę szczawiową Składniki: Ok. 30 dag przecieru ze szczawiu lub porcja szczawiu mrożonego 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy lub łyżka masła 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 4 jajka Sól Cukier Pieprz Przygotowanie: W jednym garnku ugotujcie jajka na twardo. W drugim naczyniu, garnku...