Wiosna to czas pierwszych warzyw z przydomowego ogródka. Mają one wówczas niepowtarzalny smak. Wiele osób czeka na pierwsze zbiory, aby móc przyrządzić tradycyjne wiosenne dania, jak barszcz ukraiński, chłodnik litewski, czy sałatę z rzodkiewką i śmietaną.

Gdzie zrywać szczaw w sezonie?

Niewiele osób wie, że maj jest miesiącem szczawiu. Wówczas trwa sezon na tę roślinę. Można ją kupić na targu, ale również można ją samemu zebrać. Warto wybrać jednak miejsce oddalone od ruchliwych dróg i wolne od wpływu samochodowych spalin.

Najlepszym wyborem jest więc łąka czy inne sielskie tereny. W tych rejonach z pewnością liści szczawiu nikomu nie zabraknie. Będzie więc możliwość wyposażenia się na dłuższy okres czasu dla wszystkich zainteresowanych.

Klasyczna zupa szczawiowa

Z liści szczawiu tradycyjnie przygotowuje się zupę. Ma ona swój charakterystyczny, kwaśny posmak. Trzeba przyznać, że danie ma swoje grono wielbicieli, którzy wręcz przepadają za tym daniem. Sezon na szczaw trwa jedynie miesiąc. Warto wówczas zerwać więcej liści i odpowiednio przerobić je w słoiki, by zimą móc cieszyć się smakiem tej potrawy. Zupa szczawiowa klasycznie jest podawana z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami bądź pieczywem.

Zobacz także:

Przepis na zupę szczawiową 

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • 1 korpus kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 300 g liści szczawiu
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól

Przygotowanie:

  1. Żeberka wieprzowe podzielcie na mniejsze kawałki, a następnie przełóżcie je do większego garnka wraz z kurczakiem. Zalejcie je wodą i dodajcie 1 ½ łyżeczki soli. Całość zagotujcie. Gdy pojawi się szum, ściągnijcie go łyżką cedzakową, a ogień zmniejszcie na minimum. Mięso gotujcie przez godzinę.
  2. W tym czasie obierzcie marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę. Warzywa dodajcie do gotującego się mięsa wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wszystko gotujcie przez pół godziny, po czym wyjmijcie wszystkie warzywa.
  3. Ugotowaną marchewkę oraz pietruszkę zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach, po czym ponownie dodajcie je do gotującego się wywaru.
  4. Liście szczawiu dokładnie opłuczcie, drobno posiekajcie i dodajcie je do garnka z zupą. Całość gotujcie kilka minut.
  5. Łyżeczkę mąki wymieszajcie z dwoma łyżkami wody, a następnie śmietaną. Później zaprawcie je niewielką ilością wywaru i ostrożnie przelejcie ją do garnka. Wszystko gotujcie jeszcze kilka minut.
  6. Tak przygotowaną zupę szczawiową podawajcie razem z ugotowanym na twardo jajkiem, gotowanymi ziemniakami bądź świeżym pieczywem. Smacznego!