Piękna i ciepła pogoda zdecydowanie zachęca do grillowania. By dzień spędzony przy grillu był przyjemny i nie spotkały was żadne nieprzyjemne niespodzianki, warto poznać wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z jedzeniem na grilla oraz odpowiedniego grillowania.

Bezpieczne grillowanie – jak grillować?

Podstawą jest oczywiście odpowiednia obsługa grilla, dzięki czemu możliwe będzie ograniczenie obecności szkodliwych substancji w jedzeniu:

  • Używajcie tacek aluminiowych na grilla – są one wyposażone w specjalne kanaliki, do których trafia tłuszcz wytapiający się z mięsa. To zdecydowanie zmniejsza wydzielanie się rakotwórczych substancji, które powstają w momencie, gdy tłuszcz ma kontakt z rozgrzanym brykietem.  
  • Sami komponujcie mieszanki przypraw – sprzedawane w sklepach gotowe mieszanki przypraw na grilla nie są zbyt zdrowe. Często zawierają bardzo dużo soli, a niekiedy i wzmacniacze smaku.
  • Ruszt ustawiajcie wysoko – nie może on znajdować się tuż nad węglem.

Uważajcie na bakterie

Przygotowując mięso na grilla, koniecznie pamiętajcie o zasadach higieny. Nigdy nie krójcie warzyw i mięsa na tej samej desce do krojenia – znajdujące się w surowym mięsie bakterie mogą przejść na warzywa i zjedzenie ich może skutkować poważnym zatruciem. Dlatego zawsze po pokrojeniu mięsa dokładnie umyjcie deskę płynem do mycia naczyń. Pamiętajcie też, że nie można kroić mięs na drewnianych deskach.

Nie wolno zapominać również o myciu rąk przed przyrządzaniem jedzenia i w trakcie. Jeśli przed chwilą przygotowywaliście mięso, koniecznie umyjcie ręce zanim weźmiecie się za krojenie warzyw na sałatkę!

Zobacz także:

Temperatura pieczenia jest bardzo ważna

Należy także zwracać uwagę na temperaturę grillowania, ponieważ niedopieczone mięso (zwłaszcza drób) po spożyciu może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Przykładowo, kurczak powinien się piec w temperaturze co najmniej 70 stopni Celsjusza. Żeberka wołowe i stek wymagają temperatury ok. 60 stopni Celsjusza, podobnie jak wieprzowina. Jeżeli nie jesteście pewni, czy mięso jest upieczone, warto ściągnąć po prostu kawałek mięsa z rusztu i go przekroić by sprawdzić, czy nie jest surowe w środku.

Czytaj także: