Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
AdobeStock
Newsy

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad

Bezpieczne grillowanie wymaga przestrzegania pewnych zasad – poznajcie je wszystkie.

Piękna i ciepła pogoda zdecydowanie zachęca do grillowania. By dzień spędzony przy grillu był przyjemny i nie spotkały was żadne nieprzyjemne niespodzianki, warto poznać wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z jedzeniem na grilla oraz odpowiedniego grillowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bezpieczne grillowanie – jak grillować?

Podstawą jest oczywiście odpowiednia obsługa grilla, dzięki czemu możliwe będzie ograniczenie obecności szkodliwych substancji w jedzeniu:

  • Używajcie tacek aluminiowych na grilla – są one wyposażone w specjalne kanaliki, do których trafia tłuszcz wytapiający się z mięsa. To zdecydowanie zmniejsza wydzielanie się rakotwórczych substancji, które powstają w momencie, gdy tłuszcz ma kontakt z rozgrzanym brykietem.  
  • Sami komponujcie mieszanki przypraw – sprzedawane w sklepach gotowe mieszanki przypraw na grilla nie są zbyt zdrowe. Często zawierają bardzo dużo soli, a niekiedy i wzmacniacze smaku.
  • Ruszt ustawiajcie wysoko – nie może on znajdować się tuż nad węglem.

Uważajcie na bakterie

Przygotowując mięso na grilla, koniecznie pamiętajcie o zasadach higieny. Nigdy nie krójcie warzyw i mięsa na tej samej desce do krojenia – znajdujące się w surowym mięsie bakterie mogą przejść na warzywa i zjedzenie ich może skutkować poważnym zatruciem. Dlatego zawsze po pokrojeniu mięsa dokładnie umyjcie deskę płynem do mycia naczyń. Pamiętajcie też, że nie można kroić mięs na drewnianych deskach.

Nie wolno zapominać również o myciu rąk przed przyrządzaniem jedzenia i w trakcie. Jeśli przed chwilą przygotowywaliście mięso, koniecznie umyjcie ręce zanim weźmiecie się za krojenie warzyw na sałatkę!

Temperatura pieczenia jest bardzo ważna

Należy także zwracać uwagę na temperaturę grillowania, ponieważ niedopieczone mięso (zwłaszcza drób) po spożyciu może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Przykładowo, kurczak powinien się piec w temperaturze co najmniej 70 stopni Celsjusza. Żeberka wołowe i stek wymagają temperatury ok. 60 stopni Celsjusza, podobnie jak wieprzowina. Jeżeli nie jesteście pewni, czy mięso jest upieczone, warto ściągnąć po prostu kawałek mięsa z rusztu i go przekroić by sprawdzić, czy nie jest surowe w środku.

Czytaj także:

Domowa kiełbasa
Gotujmy.pl/iziona
Newsy
Jej smak skradnie każde serce. Domowa kiełbasa z czosnkiem. Unikatowa, najlepsza receptura
Jeśli lubicie wyroby domowe, musicie spróbować kiełbasy z przepisu poniżej. Ta pyszna przekąska nie wymaga wcale wiele zachodu. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. Zainteresowani?

W kupnych kiełbasach można zaleźć dosłownie wszystko. Małe przekonanie do mięsa z półki mają także rodzice kilkuletnich pociech. Dbałość o jedzenie podczas karmienia kilkulatka działa w sposób szczególny. Jak u babci Smaki dzieciństwa to te, które kojarzą się z gankiem u babci. Do waszych wspomnień na stałe weszły z pewnością szarlotka z kruszonką, kapuśniak, ręcznie gniecione pierogi czy w końcu domowa kiełbasa. Dzięki robieniu potraw w domu, jesteśmy pewni, co znajdzie się następnie w naszych brzuchach. Domowe produkty mają jeszcze jedną, ogromną zaletę. Ich termin ważności jest krótki. Oznacza to, że zostały wykonane ze świeżych produktów i nie posiadają w sobie zatrważającej ilości konserwantów, sztucznych barwników i części Tablicy Mendelejewa. Polskie śniadanie Co jadamy jako pierwszy posiłek? Bardzo często jest to kilka kromek chleba lub innego pieczywa, z dodatkiem wędliny i sezonowych warzyw. Wędliny towarzyszą naszemu codziennemu menu. Idealnie smakują zarówno na kanapce, jak i upieczone na grillu czy w piekarniku – szczególnie kiełbasa. Nawet ta od najlepszego producenta nie będzie smakowała tak, jak kiełbasa domowa. Jeśli masz do czynienia z wsią lub jeździłeś tam na wakacje do dziadków, wiesz o czym mówimy. Nie da się zapomnieć jej doskonałego i wyrazistego smaku. W prosty sposób możesz ją odtworzyć samodzielnie. Tylko zobacz! Wędzona kiełbasa domowej roboty, składniki: 5 kg mięsa wieprzowego 1 kg boczku 1 kg wołowiny sól peklowa 10 g pieprz mielony 10 g sól himalajska kilkanaście ząbków czosnku majeranek tymianek liście laurowe ziele angielskie woda...

pilne
Newsy
Popularne słodycze wycofane ze sklepów. Nie nadają się do spożycia
Kultowa przekąska wycofana ze sprzedaży ze względu na zawartość niebezpiecznego dla zdrowia tlenku etylenu. O jaki smakołyk chodzi?

Główny Inspektorat Sanitarny dokonał kolejnego odkrycia, które pomoże ochronić twoje zdrowie przed działaniem toksycznej substancji. Tym razem chodzi o popularne słodycze w formie przekąski. Wykryto tlenek etylenu Tlenek etylenu to jedna z substancji, która dyskwalifikuje produkt z dalszej sprzedaży w przemyśle spożywczym. Stosowany jest do gazowej sterylizacji sprzętu medycznego, przypraw spożywczych, środków farmaceutycznych, a także jako środek grzybobójczy przy konserwacji książek i podobnych przedmiotów. Zdarza się, że błędy produkcyjne prowadzą do przeniknięcia tlenku w artykuły spożywcze. GIS systematycznie informuje, jakie produkty mogły ulec produkcyjnym nieprawidłowościom. Tym razem są to znane i lubiane przez Polaków sezamki!  Wycofana partia Firma Action Poland sp. z o.o. wycofuje partię sezamków, w której stwierdzono tlenek etylenu. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie w żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone. Słodycze z jego zawartością nie nadają się do spożycia!  Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o działaniach podjętych przez firmę.  Wycofanie dotyczy produktu Sesam snaps, 108 g (4 x 27 g), numer partii: 09.2021.3, data trwałości: 30/09/2021. Dystrybutorem słodkości jest Kubizz B.V. W Polsce to Action Poland sp. z o.o. GIS podał także do informacji, że Action Poland Sp. z o.o. wycofał produkt z obrotu i kontynuuje usuwanie produktu od konsumentów. \podmiot odpowiedzialny za zaopatrzenie w Polsce ma zadanie poinformowania odbiorców o wykrytym zagrożeniu i możliwości zwrotu kwestionowanej partii produktu. Cukierek lub ciastko Sezamki to słodycze wykonane z ziaren sezamu. Tradycyjne jako słodkie spoiwo dla uprażonych nasion...

przechowywanie warzyw i owoców
Pixabay
Newsy
Trzymacie warzywa i owoce w ten sposób? Ten błąd sprawia, że są niesmaczne i szybciej się psują
Choć w sklepach warzywa i owoce nie leżą w lodówce, nie wiedzieć czemu wiele osób umieszcza je tam zaraz po przyjściu z zakupów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tego typu produkty powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Poznajcie kilka zasad, które pozwolą wam zrozumieć dlaczego.

Częstym grzechem wielu Polaków jest umieszczanie w lodówce wszystkiego, co przynieśli ze sklepu, łącznie z warzywami i owocami. Te lądują w niskiej temperaturze bez namysłu, niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że to naprawdę duży błąd. Zanim postąpicie podobnie poznajcie kilka zasad dotyczących przechowywania tego typu produktów. Inaczej staną się niesmaczne i zbyt szybko przejrzeją.  Jakich warzyw i owoców nie można wkładać do lodówki? Przede wszystkim - pod żadnym pozorem nie wkładajcie do lodówki owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze, banany, mango, papaja czy arbuz. Te z natury nie tolerują niskich temperatur. Z dala od chłodziarki powinny się również znaleźć produkty, które w momencie zakupu nie są jeszcze dojrzałe, na przykład jabłka czy awokado. Zimno nie sprzyja także cukinii, świeżym ogórkom, pomidorom, bakłażanom, szparagom oraz dyni. Schowane w lodówce tracą jędrność, miękną, zdecydowanie szybciej się psują, ale również zostają pozbawione aromatu i wszelkich substancji bioaktywnych. Więc co właściwie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób? Co można przechowywać w lodówce? Do lodówki możecie wkładać tylko w pełni dojrzałe produkty. Niska temperatura spowolni proces ich przejrzewania i psucia. Najlepiej jednak kupować tylko tyle warzyw i owoców, ile jesteście w stanie zjeść „od razu”. Lodówka to ostateczność. W końcu lepsze to niż wyrzucanie do kosza. Miejsce malin, truskawek, sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i innych tak zwanych produktów nietrwałych również jest w lodówce. Co ciekawe, te nie przetrwają w niej dłużej niż 2 dni. Dlatego w tej kwestii nie należy robić zbyt dużych zapasów. W lodówce można także przechowywać warzywa...

pieczony kurczak
Adobe Stock
Newsy
Zastanawiasz się, ile czasu piec mięso? Wszystko zależy od dwóch czynników
Zastanawiasz się, jak upiec pieczeń idealną? Wystarczy trzymać się tych kilku prostych zasad!

Zbliżające się święta do doskonała okazja do przygotowania popisowych dań mięsnych. Pieczony indyk czy kaczka są hitem każdego rodzinnego spotkania! Jednak ich przygotowanie stanowi często wyzwanie dla wielu osób. Jak piec mięso, żeby było soczyste, miękkie i aromatyczne? Często zamiast wymarzonej, pachnącej pieczeni wychodzi nam wysuszone na wiór i nieapetycznie wyglądające mięso, które smakuje jak trociny i pachnie węglem. Poznajcie sekret idealnej pieczeni! Uważnie wybieraj mięso Aby potrawa się udała, bardzo ważny jest odpowiedni wybór bazy, czyli samego mięsa! Niestety, kurczak czy indyk może być większym wyzwaniem ze względu na to, że jest bardzo chudym mięsem. A to tłuszcz niesie smak i odpowiada za soczystość pieczeni! Kolejny warunek to oczywiście świeżość składników. Mięso stare, twarde i pełne wody będzie po prostu niesmaczne. Wybierajmy świeże kawałki i z lekką warstwą tłuszczu. Najlepsze do pieczenia są udka z kurczaka, wieprzowa karkówka i boczek, a w przypadku wołowiny – rostbef. Jeżeli decydujemy się na upieczenie gęsiny lub kaczki, to najlepiej piec je w całości. Zwróć uwagę na… wagę! Nie wszyscy o tym wiedzą, a to podstawa dobrej pieczeni! Istnieje zasada mówiąca o tym, że mięso piecze się odpowiednio godzinę na każdy jego kilogram. Czyli przykładowo ważącą 4 kilogramy gęś należy piec przez 4 godziny. Prawda, że proste? Mięso pieczemy w około 180 stopniach, jednak należy pamiętać o tym, że jeżeli mamy naprawdę duży kawał mięsa, to trzeba go piec w niższej temperaturze. W przeciwnym razie wyschnie! Bezpieczny zakres temperatur to 150 – 180 stopni Celsjusza. Patrz, co pieczesz To wbrew pozorom bardzo ważna wskazówka! Rodzaje mięsa mocno różnią się między sobą i każde z nich wymaga innej temperatury i czasu pieczenia. Gdybyśmy ustawili...