Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
AdobeStock
Newsy

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad

Bezpieczne grillowanie wymaga przestrzegania pewnych zasad – poznajcie je wszystkie.

Piękna i ciepła pogoda zdecydowanie zachęca do grillowania. By dzień spędzony przy grillu był przyjemny i nie spotkały was żadne nieprzyjemne niespodzianki, warto poznać wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z jedzeniem na grilla oraz odpowiedniego grillowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bezpieczne grillowanie – jak grillować?

Podstawą jest oczywiście odpowiednia obsługa grilla, dzięki czemu możliwe będzie ograniczenie obecności szkodliwych substancji w jedzeniu:

  • Używajcie tacek aluminiowych na grilla – są one wyposażone w specjalne kanaliki, do których trafia tłuszcz wytapiający się z mięsa. To zdecydowanie zmniejsza wydzielanie się rakotwórczych substancji, które powstają w momencie, gdy tłuszcz ma kontakt z rozgrzanym brykietem.  
  • Sami komponujcie mieszanki przypraw – sprzedawane w sklepach gotowe mieszanki przypraw na grilla nie są zbyt zdrowe. Często zawierają bardzo dużo soli, a niekiedy i wzmacniacze smaku.
  • Ruszt ustawiajcie wysoko – nie może on znajdować się tuż nad węglem.
Zobacz także
Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał

Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania

Uważajcie na bakterie

Przygotowując mięso na grilla, koniecznie pamiętajcie o zasadach higieny. Nigdy nie krójcie warzyw i mięsa na tej samej desce do krojenia – znajdujące się w surowym mięsie bakterie mogą przejść na warzywa i zjedzenie ich może skutkować poważnym zatruciem. Dlatego zawsze po pokrojeniu mięsa dokładnie umyjcie deskę płynem do mycia naczyń. Pamiętajcie też, że nie można kroić mięs na drewnianych deskach.

Nie wolno zapominać również o myciu rąk przed przyrządzaniem jedzenia i w trakcie. Jeśli przed chwilą przygotowywaliście mięso, koniecznie umyjcie ręce zanim weźmiecie się za krojenie warzyw na sałatkę!

Temperatura pieczenia jest bardzo ważna

Należy także zwracać uwagę na temperaturę grillowania, ponieważ niedopieczone mięso (zwłaszcza drób) po spożyciu może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Przykładowo, kurczak powinien się piec w temperaturze co najmniej 70 stopni Celsjusza. Żeberka wołowe i stek wymagają temperatury ok. 60 stopni Celsjusza, podobnie jak wieprzowina. Jeżeli nie jesteście pewni, czy mięso jest upieczone, warto ściągnąć po prostu kawałek mięsa z rusztu i go przekroić by sprawdzić, czy nie jest surowe w środku.

Czytaj także:

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
AdobeStock
Newsy
Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
Nie mamy dobrych wiadomości dla amatorów mocno przypieczonego mięsa – spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla waszego organizmu.

Każdemu od czasu do czasu zdarza się przypalić jedzenie. Niektórzy wręcz przepadają za lekko spalonymi potrawami! Ale czy spożywanie takiego jedzenia jest zdrowe? Niestety, częste jedzenie niektórych produktów po nadmiernym usmażeniu lub pieczeniu może nawet powodować raka! Akrylamid – trucizna w jedzeniu Akrylamid jest związkiem chemicznym, który stosuje się głównie w produkcji  lakierów, farb, klejów oraz w przemyśle kosmetycznym. Od blisko 30 lat akrylamid znajduje się na liście produktów uznawanych za rakotwórcze. Wiadomo już, że ma działanie neurotoksyczne, a odkąd odkryto jego obecność w żywności, przeprowadza się szereg badań nad wpływem akrylamidu na organizm. Najczęściej do powstawania akrylamidu w jedzeniu dochodzi na skutek obróbki żywności. Dotyczy to przede wszystkim: Pieczenia Smażenia Tostowania Grillowania Prażenia Suszenia Ekstruzji W czym znajduje się akrylamid? Najprostszy przykład reakcji Maillarda, w której dochodzi do powstawania akrylamidu w żywności, jest brązowa i chrupiąca skórka chleba wyjętego z tostera lub opiekacza. Akrylamid można znaleźć w: Chipsach Frytkach Pieczywie Prażonych migdałach Pizzy Kawie Niebezpieczne potrawy z grilla Potencjalnie rakotwórcze mogą być także potrawy z grilla. Akrylamid powstaje bowiem również w procesie grillowania i można go znaleźć w grillowanym mięsie, grzankach i warzywach. Co ważne – im dłużej trzymacie przypalone jedzenie w wysokiej temperaturze, tym wyższy jest poziom zawartego w nim akrylamidu! Ponadto w trakcie grillowania na przygotowywanym jedzeniu osadza się mnóstwo rakotwórczych związków, takich jak, chociażby benzopiren. Bezpieczne grillowanie By uchronić się przed...

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie
AdobeStock
Newsy
Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie
Stosujecie tacki aluminiowe na grilla, ponieważ dzięki temu przy grillowaniu jest mniej bałaganu? Dowiedzcie się, do czego tak naprawdę służą tacki do grillowania.

W ostatnich latach dużą popularność zyskały aluminiowe tacki do grillowania. Dzięki nim przygotowywanie mięsa na grillu jest o wiele łatwiejsze i bezpieczniejsze – kawałki jedzenia nie wpadają do rozżarzonego węgla, a grillowanie jest czystsze i prostsze. Ale czy wiedzieliście, że wygoda wcale nie jest główną funkcją aluminiowych tacek na grilla? Sprawdźcie, jakie jest ich pierwotne przeznaczenie! Zastosowanie aluminiowych tacek do grillowania Tacki do grillowania to nie tylko wygoda, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. W trakcie grillowania mięsa  wytapia się z niego tłuszcz. Ten, skapując na gorący węgiel, zaczyna wydzielać bardzo trujące opary, które następnie osadzają się na mięsie. Regularne jedzenie takiego mięsa może być rakotwórcze! Zauważcie, że aluminiowe tacki do grillowania wyposażone są w specjalne, podłużne dziurki. Znajdują się pod nimi tuneliki, w których gromadzi się tłuszcz ze smażenia mięsa. Dzięki temu nie trafi on do węgla, a zostanie w tacce. Grillowanie jest wówczas znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze. Czy grillowanie jest zdrowe? Dlaczego powinno się stosować tacki aluminiowe do grillowania? W momencie, gdy gorący tłuszcz z mięsa trafia na rozżarzony węgiel lub brykiet, zaczynają się wytwarzać substancje PAH i HCA, które są rakotwórcze. Częste grillowanie i spożywanie potraw, które mają kontakt z tymi substancjami, może prowadzić do rozwoju nowotworu piersi, jelita grubego czy pęcherza moczowego. Jak bezpiecznie grillować? By maksymalnie zmniejszyć ryzyko dostania się kancerogennych substancji do jedzenia, stosujcie się do poniższych zasad podczas każdego grillowania: Starajcie się wybierać chude mięso do grillowania (im mniej tłuszczu, tym lepiej), Jeżeli grillujecie daleko od miejsca zamieszkania, zawsze zabierajcie ze sobą...

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy
Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje
Jeżeli uwielbiacie potrawy z grilla, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł – ostrzegamy, przed popełnieniem jednego błędu, który sprawia, że przygotowywane mięso może być rakotwórcze!

Już za kilka dni majówka i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego, choć niektórzy zaczynają go jeszcze wcześniej. Zanim zaczniecie grillowanie upewnijcie się, czy planujecie to zrobić w miejscu do tego przeznaczonym – o tym, gdzie nie można grillować piszemy w tym artykule. Grillowanie to już praktycznie sport narodowy Polaków. Jednak czy wiecie o tym, że spożywanie grillowanych potraw, może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne? W dodatku pewnie nawyki sprawiają, że mięso z grilla może nawet powodować raka! Sprawdźcie szczegóły. Czy grillowanie jest zdrowe? Grillowanie mięsa bywa polecane ze względu na fakt, że przyrządzone w ten sposób jest znacznie bardziej dietetyczne, ponieważ wytapia się z niego tłuszcz i jest mniej kaloryczne. Ale niestety, wiele wskazuje na to, że jedzenie potraw z grilla ma więcej wad, niż zalet. Podczas grillowania mięsa wytwarzają się związki PAH oraz HCA, które są rakotwórcze. Podobno częste jedzenie bardzo mocno wysmażonego mięsa z grilla, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 60 procent! Do tego grillowane potrawy mogą prowadzić do rozwoju innych nowotworów, takich jak rak żołądka, skóry, prostaty i wątroby. Nie popełniajcie tego błędu podczas grillowania Wielu Polaków ma pewien nawyk dotyczący grillowania, który może być bardzo zgubny dla zdrowia. Chodzi o nakłuwanie mięsa przed wrzuceniem go na ruszt. Niestety, ponakłuwane mięso w trakcie grillowania zaczyna wypuszczać soki oraz tłuszcz. Te, w kontakcie z rozgrzanym węglem, zaczynają wydzielać bardzo trujące substancje, które w najlepszym przypadku spowodują ból brzucha i złe samopoczucie, a w najgorszym uszkodzenie żołądka, wątroby, a nawet mogą prowadzić do nowotworów.   Marynowane mięso jest zdrowsze Co zrobić, by mięso z...

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
AdobeStock
Newsy
Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
Chcecie ulepszyć grillowane potrawy i obiad przygotowany z grilla? Wypróbujcie tę metodę!

Maj to rozpoczęcie sezonu grillowego. Pewnie jesteście już po pierwszych imprezach grillowych lub macie je zaplanowane, gdy pogoda zrobi się lepsza. Na grillu królują oczywiście kiełbasy , karkówka, szaszłyki i kaszanka. By impreza grillowa była jednak udana, nie można zapomnieć o dodatkach. Dodatki do grilla Organizując grilla, nie myślcie tylko o mięsie i potrawach tradycyjnie uznawanych za grillowe. Hitem wśród gości może okazać się też jakiś banalny z pozoru dodatek. Przemyślcie to dokładnie. Do potraw z grilla przygotujcie: Pieczywo (możecie podać je w formie grzanek z masłem czosnkowym) Podgotowane ziemniaki, które możecie ugrillować Różnorodne sałatki grillowe Grillowe dania wegetariańskie np. bakłażana faszerowanego serem pleśniowym Kieszonka aluminiowa na grilla Pewnie wiecie, że grillowanie mięsa bezpośrednio nad ogniem nie jest zbyt zdrowe . Tłuszcz, który kapie na węgielki , powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Wykorzystajcie więc do grillowania tacki aluminiowe albo sprytną metodę na złożenie kieszonki z folii. Żeby zrobić kieszonkę z folii na grilla, potrzebujecie tylko dobrej techniki i folii. Weźcie arkusz folii aluminiowej. Złóżcie ją na pół Złóżcie ją jeszcze raz. Zakręćcie dwa przeciwległe boki bardzo szczelnie. Kieszonka jest gotowa. Włóżcie do kieszonki dany produkt i zawińcie pozostałe boki. Możecie w ten sposób zrobić naprawdę wiele dodatków grillowych. Dodatki na grilla z kieszonki aluminiowej Brokuły czosnkowe – włóżcie do kieszonki podgotowane brokuły, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słonecznik i oliwę z oliwek. Grillujcie na grillu przez jakiś czas. Czosnkowe brokuły z grilla są przepyszne. Marchewki z cebulą...