Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne
Pixabay
Newsy

Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne

Szparagi to wiosenny specjał, po który chętnie sięgamy, dopóki trwa na nie sezon. Często jednak sprawiają one problemy przy gotowaniu i wychodzą zbyt twarde lub zbyt miękkie. Radzimy, jak przyrządzić je idealnie, według porad samej Ani Starmach!

Szparagi zawierają całą moc korzystnych składników odżywczych. Niestety są one dostępne przez dość krótki czas, dlatego warto się nimi nacieszyć, póki trwa sezon! Gotowanie szparagów powinno opierać się na kilku podstawowych zasadach, chociaż (wbrew pozorom) wcale nie jest to skomplikowane!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szparagi – korzyści dla zdrowia

Warzywo to posiada bardzo wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i wygląd: 

  • są niskokaloryczne, dlatego mogą być jedzone na diecie,
  • zawierają witaminy A, B6, C, E oraz beta-karoten,
  • bogate są w kwas foliowy (szczególnie ważne dla kobiet planujących ciążę!),
  • zawierają wapń, fosfor i potas,
  • mają w sobie wiele błonnika, który usprawnia pracę jelit.

Jak na wyjątkowo niską wartość energetyczną (zaledwie 22 kalorie w 100 g), szparagi są niezwykle bogate w korzystne mikro i makroelementy, dlatego poleca się je absolutnie każdemu. Mogą być z powodzeniem serwowane z bardziej kalorycznymi dodatkami (np. beszamelem, szynką parmeńską czy serem), a nadal będą tworzyć zrównoważone i zdrowe danie. Szparagi często serwowane są samodzielnie, ale spotyka się je także w formie kremowych zup, sosów czy dodatków do mięs.

Zobacz także
Sok "bomba witaminowa"

Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę

witamina D i koronawirus

Niepokojące doniesienia: niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem

Jak gotować szparagi? 

Zielona odmiana szparagów nie wymaga obierania (w odróżnieniu od grubszej i bardziej masywnej odmiany białej). Przed włożeniem do garnka, należy jedynie pozbyć się zdrewniałej końcówki. Nie trzeba jej odcinać, wystarczy odgiąć warzywo – samo złamie się tuż nad sztywną, łykowatą częścią.  

Szparagi powinny być gotowane w pozycji pionowej, najlepiej w wysokim garnku. W sklepach z wyposażeniem kuchennym dostępne są specjalne naczynia do ich gotowania, ale nie są one niezbędne - wystarczy dobrze ustawić szparagi w garnku, który mamy w domu. Woda powinna je pokrywać w 3/4 długości – tak, aby ich główki wystawały ponad wrzątek. Główki szparagów miękną najszybciej, dlatego nie powinno się ich gotować bezpośrednio w wodzie – wystarczy im gorąca para wodna, dzięki której staną się ugotowane, ale nie rozgotowane. 

Do wody należy dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli oraz odrobinę masła. Zielone szparagi są dość cienkie, dlatego wystarczy im gotowanie przez 3-4 minuty. Idealnie ugotowane warzywo będzie miękkie, ale nadal delikatnie chrupkie i sprężyste. 

Czytaj też:

Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Adobe Stock
Newsy
Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Może warto zainwestować w ten przedmiot? Jeśli kochacie te sezonowe warzywa, na pewno się wam on przyda.

Wiosną pojawiają się wreszcie świeże warzywa i owoce. Jako jedne z pierwszych na straganach, targach i w warzywniakach ukazują się zawsze nowalijki. Typowe majowe warzywo to jednak szparagi. Właśnie teraz są one tanie jak nigdy i bardzo smaczne. Zielone i białe szparagi wymagają jednak specjalnego przygotowania , żeby były najsmaczniejsze. Jeden kuchenny przedmiot bardzo przydaje się w tym czasie. Potrzebny kuchenny przedmiot, który niewielu z was posiada Chodzi o garnek do gotowania szparagów. To specjalny garnek, w którym szparagi gotują się pionowo. Dzięki temu główki szparagów wystają ponad poziom wody i gotują się praktycznie tylko dzięki unoszącej się parze. Pozostają więc one bardzo jędrne i mięsiste, a łodygi szparagów mogą się ugotować. Być może macie w domu garnek do szparagów, ale nawet o tym nie wiecie. Jest on dość wąski, ale wysoki. Na tyle wysoki, żeby ustawione w nim szparagi zmieściły się całe pionowo. Jeśli bardzo kochacie te sezonowe warzywa, może warto zainwestować w taki garnek. Poza sezonem można w nim gotować też inne warzywa lub makaron. Szczególnie dobrze nadaje się jednak właśnie do szparagów. Jak gotować szparagi bez specjalnego garnka? Jeśli macie małą kuchnię albo inwestycja w dodatkowy sprzęt nie wydaje się wam potrzebna, możecie ugotować szparagi w inny sposób. Podzielcie je na części. Pamiętajcie o odcięciu zdrewniałej końcówki. Odetnijcie też od szparagów główki. Gotujcie najpierw długie łodygi w garnku, a dopiero po jakimś czasie dodajcie górne części, główki szparagów. Zachowają one wtedy jędrność. Sposoby krojenia szparagów Szparagi możecie podać w róży sposób. Najbardziej efektowne są szparagi gotowane lub grillowane w całości. Możecie jednak równie...

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi
ONS/Pixabay
Newsy
Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób
Kupiliście szparagi, ale nie wiecie, jak je obrać? Skorzystajcie ze wskazówek Karola Okrasy. Dzięki nim obieranie szparagów będzie dla was dziecinnie proste!

Obieranie szparagów może nastręczać pewnych trudności. Zaczynając od dylematu, czy szparagi się obiera , czy nie, po techniczne niuanse: lepiej nożem czy obieraczką? Obieramy całość, czy tylko doły? Zielone szparagi obiera się tak jak białe? Przeczytajcie, jak obrać szparagi i nie błądźcie dłużej. Jak obrać szparagi? Białe i fioletowe szparagi wymagają obierania. Najlepsza jest do tego obieraczka do warzyw. Młodych i cienkich zielonych szparagów obierać nie trzeba, wystarczy tylko ułamać zdrewniałe końcówki. Jeśli kupiliście szparagi i nie wiecie, jak je obrać, zapoznajcie się ze wskazówkami Karola Okrasy. Jak szybko obrać szparagi? Metoda Karola Okrasy Karol Okrasa obiera też zielone szparagi i ma świetny patent na ich obieranie. Kucharz radzi, by nigdy nie kłaść szparagów na desce do krojenia, tylko na szklanym naczynku ustawionym dnem do góry (powinno mieć proste dno). Na naczyniu kładziemy szparag i obieramy go przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw. Następnie ścinamy z niego cieniutko skórkę z każdej strony, jednocześnie obracając szparag wokół własnej osi. Zobaczcie na filmie, jak robi to Karol Okrasa: Wskazówka! Nie obieramy nigdy całego szparaga – zostawiamy główkę o długości 5-6 cm. Nigdy nie wyrzucajcie też obierków ze szparagów – posłużą wam do przygotowania wywaru lub zupy. Korzyści zdrowotne szparagów W połowie kwietnia ruszył sezon na szparagi, który potrwa do czerwca. Czy wiecie, że warzywo to ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych? Szparagi zawierają duże ilości witaminy K. Ta rozpuszczalna w tłuszczu witamina, bierze udział w zapobieganiu krzepnięciu krwi oraz poprawia stan zdrowia kości i serca. Szparagi są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, zapobiegają wzdęciom,...

Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad
Jeśli prześladuje was ochota na naleśniki, zróbcie je ze szparagami. To danie nie tylko będzie efektownie wyglądać, ale też wyśmienicie smakować. Naleśniki ze szparagami są tak pyszne, że będziecie je jeść przez całą wiosnę.

Jeśli kochacie naleśniki, zróbcie je ze szparagami. Usmażcie ich więcej, bo są tak dobre, że zjecie wszystkie od razu. Przed pójściem do sklepu przeczytajcie nasz poradnik, by dowiedzieć się,  jak kupić najlepsze szparagi .  Ważne jest także, by odpowiednio przechowywać szparagi - podwiędnięte lub zasuszone nie będą dobrze smakować. Przepis na naleśniki ze szparagami Składniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła woda olej do smażenia 1 pęczek pietruszki 1 pęczek szparagów zielonych 2 garście świeżego szpinaku  ½ szklanki kaszy jęczmiennej 5 pieczarek 8 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Świeża bazylia  2 cebule kawałek sera lazur sól pieprz opcjonalnie: 2 ząbki czosnku  Sposób przygotowania: Do miski dodajcie mąkę, sól, mleko i jajka. Składniki wymieszajcie mikserem lub blenderem.  Do ciasta dodajcie także posiekaną pietruszkę i wodę gazowaną. Całość zmiksujcie lub zblendujcie na jednolitą masę. Ciasto odłóżcie na 10 minut, by odpoczęło.   Po danym czasie usmażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni np. naleśnikowej z dodatkiem oleju. Cebulę razem z pieczarkami pokrójcie na plastry i usmażcie na oleju. Warzywa doprawcie solą oraz pieprzem.  Kaszę jęczmienną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu z 1 łyżką oliwy.  Szpinak umyjcie i na innej patelni usmażcie razem z cebulką.  Doprawcie solą oraz pieprzem, a także czosnkiem jeśli lubicie. Szparagi ugotujcie w osolonej wodzie na pół twardo.  Na talerz wyłóżcie naleśniki, na nie nałóżcie kaszę z pieczarkami, na to szpinak i szparagi.  Każdego naleśnika dokładnie zwińcie. Na wierzch...

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
flickr
Newsy
Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
Polacy jedzą coraz więcej szparagów. Czym różnią się oba rodzaje tego warzywa? Jak je przygotowywać?

Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja. Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia. Czym różnią się różnokolorowe szparagi? Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek. Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil. Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych. Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu. Dlaczego warto jeść szparagi? Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem Zawierają sporo witaminy C  i E W ich składzie znajduje się kwas foliowy Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek Jak przygotowywać białe i zielone szparagi? Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania: Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w...