Jak gotować kluski śląskie żeby były idealnie gładkie?
Adobe Stock
Newsy

Jak gotować kluski śląskie, żeby były idealnie gładkie? Pamiętajcie o 3 zasadach

Gładka, lśniąca powierzchnia kluski bez poszarpanych fragmentów i sprężysta konsystencja, ma 3 tajemnice. Zdradzamy je wszystkie.

Są ludzie, którzy nie widzą świata poza kluskami. Jedzą je w zupach, z sosami, a niekiedy nawet bez dodatków, bo uważają, że takie są dobre. Poza zwykłymi makaronami, kluski, które cieszą się uwielbieniem Polaków to kopytka, leniwe i śląskie. Podpowiadamy jak zrobić idealne śląskie, a właściwie czego nie robić, żeby kluski wyszły doskonałe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trik z garnkiem na dokładne odmierzenie ilości mąki

Pierwsze, czego nie warto robić w przypadku klusek śląskich, to przyrządzanie ich z przepisu. Wystarczy pamiętać, że aby przygotować kluski, musicie mieć:

  • Ugotowane ziemniaki
  • Mąkę ziemniaczaną
  • Sól

Nawet jajko do przyrządzenia klusek nie jest konieczne. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że śląskie bez jajka są smaczniejsze i bardziej sprężyste.

Zobacz także
Śląskie ciasteczka eki. Zrobicie je w parę minut.

Śląskie ciasteczka eki. Zrobicie je w parę minut, upieczecie w pół godziny

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć

Jak odmierzyć ilość mąki przy pomocy garnka?

  1. Ugotujcie więc ziemniaki, lub weźcie te, które zostały z obiadu i dokładnie je utłuczcie, albo przeciśnijcie przez praskę.
  2. Utłuczone ziemniaki przełóżcie do garnka i wyrównajcie, aby dno było pokrytą równą warstwą.
  3. Przekrójcie masę na pół i jeszcze raz na pół. Wyjmijcie łyżką jedną tak powstałą ćwiartkę i wypełnijcie puste miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrównajcie, żeby upewnić się, że mąka zrównała się z pozostałymi ćwiartkami ziemniaków.
  4. Z powrotem dodajcie wyjętą wcześniej ćwiartkę ziemniaków i wyróbcie ziemniaki z mąką na sprężyste ciasto.
  5. Oderwijcie kawałek ciasta, uformujcie gruby wałek, a następnie odcinajcie plasterki i formujcie z nich kluski. Na koniec zagłębcie na środku kciuk robiąc „dziurkę”.

Zapomnijcie o dużym ogniu pod garnkiem i metalowych łyżkach

Gotując kluski trzeba trzymać się zasady, że po zagotowaniu wody, należy maksymalnie zmniejszyć ogień, żeby woda nie bulgotała. Dopiero gdy powierzchnia wody uspokoi się, możecie wrzucać kluski. Róbcie to jednak  powoli, żeby utrzymać cały czas wysoką temperaturę płynu i gotujcie kluski partiami. Wrzucenie zbyt dużej ilości naraz spowoduje, że temperatura wody obniży się i kluski będą pływały w zbyt chłodnej wodzie, zamiast od razu zacząć się gotować.

Ostatnia rzecz, na którą należy zwrócić uwagę gotując śląskie, to łyżka cedzakowa. To jakiej łyżki używacie ma, wbrew pozorom, duże znaczenie. Nie należy do mieszania i wyławiania klusek używać metalowych łyżek. Ciasto dotykane metalem przykleja się do niego. W rezultacie powierzchnia klusek nie jest gładka i zostają na niej poszarpane ślady.

Źródło: Haps.pl

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek . Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Pieprz 500 g pieczarek 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie....

Kluski z sosem pieczoniowym
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowy 1 składnik
Rozpieśćcie siebie i swoich bliskich i przygotujcie je na obiad. Są przepyszne!

Kluski śląskie to w wielu polskich domach stały bywalec i obiadowy klasyk. Jeśli mieszkacie na Śląsku, pewnie jada się je u was nawet w każdym tygodniu. Kluski śląskie to bardzo proste, ale niesamowicie wdzięczne danie, którym można z powodzeniem nakarmić każdego. Uwielbiają je zarówno małe dzieci, jak i dorośli i osoby w starszym wieku. Przygotujcie kluski śląskie z tego przepisu. Pyszny sos pieczeniowy, który zatrzymuje się w dziurce od klusek wzbogaca danie niesamowicie! Kluski śląskie z sosem pieczeniowym Dzięki dodatkowi curry do sosu pieczeniowego, danie zyskuje naprawdę ciekawy smak i aromat. Składniki na kluski śląskie Kilogram ziemniaków Żółtko Łyżeczka soli Mąka pszenna i ziemniaczana Składniki na sos pieczeniowy Pół kilo mięsa wieprzowego Cebula 2 łyżki oleju Pół łyżeczki przyprawy curry Sól Pieprz Ziele angielskie Liście laurowe 2 szklanki wody Łyżeczka mąki pszennej Słodka papryka mielona Przygotowanie klusek śląskich: Ugotujcie ziemniaki, przepuśćcie je przez praskę, aby nie było żadnych grudek. Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną w proporcji 3:1 i wyróbcie masę ziemniaczaną z żółtkiem tak, by była lepka. Ilość wykorzystanej mąki zależy od lepkości i gatunku ziemniaków. Przyprawcie masę solą. Uformujcie kulki z masy ziemniaczanej, lekko je spłaszczcie i zróbcie dziurkę. Gotujcie kluski w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Przygotowanie sosu pieczeniowego: Rozgrzejcie patelnię. Pokrójcie wieprzowinę w kostki. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypcie solą, pieprzem i słodką papryką.  Zarumieńcie mięso na patelni, obracając je często do momentu, kiedy będzie...

kluski
Gotujmy.pl/aneta8185/bogusia82
Newsy
Najlepszy patent gospodyń domowych na mięciutkie kluski śląskie. Tajemnica ukryta w tym przepisie
Dla niektórych przygotowanie klusek śląskich to zmora, a dla innych bułka z masłem. Przygotowaliśmy dla Was przepis, który zawsze się sprawdza, a kluski wręcz rozpływają się w ustach!

Kluski śląskie to tradycyjna potrawa, przyrządzana głównie w północno-zachodniej Polsce. Została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego, gdzie stanowi symbol niedzielnego obiadu. Są podawane z sosem, roladą i surówką z czerwonej kapusty. To typowo śląski obiad, który serwuje się podczas rodzinnych spotkań czy imprez. W tym rejonie jest odpowiednikiem kotleta schabowego.  Sposób na idealne kluski Są one przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Formuje się je w kulki na kształt orzecha włoskiego i robi się charakterystyczną dziurkę. Tworzy się ją po to, aby mógł ukryć się w niej sos. Patentem gospodyń domowych na idealne kluski śląskie, jest odpowiednia proporcja mąki do ziemniaków. Jest wiele opinii w tej kwestii, ale tylko ten sposób sprawi, że kluski będą rozpływały się w ustach! Do przeciśniętych ziemniaków, mąkę ziemniaczaną należy dodać w proporcji 1:4. Przykładowo, proporcje najlepiej obliczyć przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą dziurę mąką. Dzięki takiemu zestawieniu wyjdzie idealnie gładkie, jednolite ciasto, a kluski po ugotowaniu będą niezwykle delikatne. Sprawdźcie! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Wykonanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Kiedy ostygną, przeciśnijcie je przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną, sól do smaku i rozbite jajko. Całość wyróbcie na gładką, jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc charakterystyczną dla tych klusek dziurkę. Kluski gotujcie w osolonej wodzie przez około dwie minuty, od...

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Kluski śląskie cieszą się ogromną popularnością. Są łatwe do zrobienia, świetnie smakują solo podane po prostu z sosem lub skwarkami. Są doskonałym dodatkiem obiadowym do mięsa.

Kluski śląskie oczywiście kojarzą nam się z potrawami podawanymi na Śląsku, ale są one niezwykle popularne w całej Polsce. Nie są trudne do zrobienia, stanową przepyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują podane z kruchym, miękkim mięsem, śląską roladą z modrą kapustą albo sosem np. pieczeniowym albo pieczarkowym . Niektórzy do klusek dodają jajko, ale nie jest ono niezbędne. Przyda się jednak w sytuacji, gdy masa nie chce się lepić. Może to się zdarzyć przy niektórych odmianach ziemniaków. Wystarczy, że dodacie żółtko, a z łatwością uformujecie zgrabne kluseczki. Tarte kluski ze skwarkami - przepis Składniki na kluski 2 kg ziemniaków 8 ziemniaków 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Mąka pszenna Składniki na skwarki 4 łyżki słoniny ze skwarkami 4 łyżki tłuszczu Przygotowanie 2 kilogramy ziemniaków obierzcie ze skórki, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonym wrzątku albo na parze. Gorące ziemniaki przeciśnijcie przez specjalną praskę do ziemniaków i ostudźcie. Pozostałe ziemniaki umyjcie i zetrzyjcie na ostrej tarce do placków ziemniaczanych. Ziemniaczaną masę odciśnijcie z nadmiaru soku. Sok przelejcie do miseczki – po pewnym czasie wytrąci się z niego skrobia. Odlejcie sok, a skrobię dodajcie do ziemniaków. Wymieszajcie ugotowane ziemniaki oraz starte ziemniaki z mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Z masy formujcie okrągłe kluski, spłaszczcie je delikatnie i zróbcie dziurkę na środku. Blat posypcie mąką pszenną. Każdą kluskę obtoczcie w mące. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski. Powinny się gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia. Słoninę ze skwarkami i tłuszczem przełóżcie na patelnię i...