Znacie koszmar pękających skorupek oraz białka, które wypływa przez szparę zniekształcając jajko i powodując, że nie wyłożycie go już na półmisek z majonezem? Poznajcie trik, który uchroni skorupkę przed pękaniem.

Jak poprawnie gotować jajka na twardo?

Przed przystąpieniem do gotowania jajek warto zrobić wszystko, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zachowania skorupki w całości. Niezależnie więc od tego, jakich trików używacie do gotowania jaj na twardo, najpierw zróbcie te dwie rzeczy:

  • Wyjmijcie jajka z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Wkładanie schłodzonego jajka do wody jest prostą drogą do pęknięcia skorupki i wypłynięcia białka. To dlatego, że jajko lodowane w środku, długo utrzymuje niską temperaturę. Jeśli znajdzie się w gorącej wodzie, wytwarza się ciśnienie, spowodowane różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz, które rozsadza delikatną skorupkę.
  • Do wody, w której będą gotowane jajka wyciśnijcie połówkę cytryny lub dodajcie łyżkę octu. Sok z cytryny czy ocet to kwasy, a w środowisku kwaśnym skorupka jajka wzmacnia się i staje się dużo bardziej wytrzymała. W takich warunkach nawet duże ciśnienie wewnątrz jajka nie rozsadzi trwalszej skorupki.

Trik na niepękające skorupki jajek podczas gotowania

Gdy już macie przygotowane do gotowania ciepłe jajko i kwaśne środowisko, zróbcie jeszcze jedną rzecz, także mającą wpływ na zmniejszenie ciśnienie wewnątrz jajka, które jest powodem wszystkich pęknięć.

Cienką igłą lub wykałaczką nakłujcie jajko od góry. Podnoszące się ciśnienie będzie dzięki dziurce stopniowo się wyrównywało i także pomoże przetrwać skorupce utrzymującą zawartość w odpowiedniej formie.

Zobacz także:

Nakłuwanie jajek to bardzo stary zwyczaj, pochodzący z czasów, gdy popękanych jaj nie dało się jak dziś łatwo zastąpić innymi, kiedy wystarczy pójść do sklepu po nową partię. Gdy każde jajko jest na wagę złota, rodzą się pomysły, jak dobrze je wykorzystać i nie marnować.