Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy

Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny

Dokuczają wam wzdęcia po fasoli? Wykorzystajcie ten sposób, by zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach!

Fasola to doskonałe źródło białka w diecie, a do tego jest pełna witamin. Poleca się ją zwłaszcza osobom, które stosują dietę wegetariańską, wegańską lub po prostu jedzą mało mięsa, ponieważ za nim nie przepadają. Niestety, fasola (i inne rośliny strączkowe) powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się z tego artykułu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować fasolę?

Jednym ze sposobów ograniczenia kłopotliwych dolegliwości po zjedzeniu fasoli jest odpowiednia technika gotowania.

Pierwszy sposób polega na tym, że należy zalać fasolę zimną wodą i odstawić ją na 8-12 godzin. Nie dłużej, ponieważ zacznie fermentować! Po namoczeniu wodę należy wylać, wlać świeżą i zagotować fasolę na dużym ogniu bez pokrywki. Gdy fasola się zagotuje, trzeba ją odcedzić, wlać znów świeżą wodę, zagotować i gotować na średnim ogniu do miękkości.

Drugi sposób jest o wiele szybszy. Wrzątkiem zalejcie fasolę i odstawcie. Po godzinie dolejcie wrzątek i poczekajcie jeszcze jedną godzinę. Po tym czasie wylejcie wodę, nalejcie świeżej i zagotujcie fasolę bez przykrycia. Odcedźcie, zalejcie zimną wodą i zagotujcie, a po zagotowaniu gotujcie na średnim ogniu.

Zobacz także
Nie wyrzucajcie ogonków od czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać

Nie wyrzucajcie ogonków z czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać

Jakie zioła dodawać do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia

Jak dobierać przyprawy do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia

Dlaczego fasola powoduje wzdęcia?

W ludzkim organizmie jednym z enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek roślinnych jest trypsyna. W fasoli znajdują się lektyny, które na pewien czas blokują działanie trypsynu, w wyniku czego zaczynają działać bakterie jelitowe, a te powodują wzdęcia oraz gazy. Szczególnie ciężkostrawne są skórki fasoli.

Co zrobić, by fasola nie powodowała wzdęć?

Odpowiednie gotowanie to tylko jeden ze sposobów na to, by zmniejszyć dolegliwości spowodowane zjedzeniem fasoli. Możecie zastosować także poniższe metody:

  • Przyprawy – dodanie odpowiednich przypraw do fasoli może pomóc na wzdęcia. Warto wykorzystać nasiona kminku, imbir, koper włoski, majeranek albo kolendrę.
  • Ocet – ciekawym sposobem jest wlanie do gotującej się fasoli nieco octu winnego lub jabłkowego. Ważne, by zrobić to dopiero pod koniec gotowania.
  • Sól – pamiętajcie, że fasolę soli się dopiero na koniec gotowania, ponieważ w przeciwnym razie będzie ona twarda.
Jecie ten popularny produkt? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowany może was nawet zabi
AdobeStock
Newsy
Jecie fasolę? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowana może nawet zabić
Wiedzieliście, że ten produkt może mieć takie właściwości? Jeden błąd i może być naprawdę nieciekawie...

Jest wiele produktów spożywczych, które wydają się być zdrowe, a w praktyce wystarczy jeden mały błąd lub niedopatrzenie i mogą być bardzo szkodliwe. Wszyscy wiecie o tym, że nie można jeść na przykład surowych ziemniaków. Mogą powodować na przykład bóle brzucha czy gorączkę. Czy słyszeliście jednak o tym, że szkodliwa może być czerwona fasola? Fasola powoduje więcej niż wzdęcia Jeśli nie ugotujecie odpowiednio fasoli, możecie narazić się na nieprzyjemności. Surowa fasola zawiera bowiem lektyny. To jeden z produktów spożywczych o najwyższym stężeniu lektyn! Przy długotrwałym spożywaniu lektyny mogą prowadzić do powstania zaburzeń układu odpornościowego, bo rozregulowują proces dojrzewania limfocytów. To prosta droga do poważnej choroby, która może skończyć się źle. Lektyny to związki, które jedzone na surowo, mogą powodować takie objawy jak: Bóle brzucha Wymioty Biegunka Nudności Bóle głowy i osłabienie To wszystko objawy, na które możecie się narazić, jedząc niedogotowaną fasolę. Wystarczą już 4 ziarna surowej fasoli, by odczuć te dolegliwości. Jak przygotowywać fasolę, by była bezpieczna? Pamiętajcie, żeby fasolę gotować zawsze przed spożyciem. Możecie też kupić już ugotowaną fasolę konserwową w zalewie. Pod wpływem temperatury lektyny rozkładają się, ugotowaną fasolę można więc jeść bez najmniejszych obaw o zdrowie. Jeśli bardzo obawiacie się lektyn, dodatkowo płuczcie fasolę przed gotowaniem i opłuczcie ją zawsze po wyjęciu z puszki. Jak ugotować fasolę? Jeśli macie suchą fasolę, zalejcie ją najpierw wodą. Możecie wykorzystać proporcje: 4 objętości wody do 1 objętości fasoli. Zostawcie ją do namoczenia (najlepiej na noc). Odlejcie wodę i opłuczcie fasolę. Zalejcie...

sposób na szybsze gotowanie fasoli i grochu
Pixabay
Newsy
Chcecie przyspieszyć gotowanie fasoli i grochu? Ta babcina metoda naprawdę działa
Nie od dziś wiadomo, że produkty takie jak fasola czy groch potrzebują bardzo długiej obróbki termicznej. Niestety, nie każda pani domu dysponuje takim czasem. Na szczęście istnieje sposób, który niesamowicie go skraca.

Cenne właściwości roślin strączkowych Rośliny strączkowe, takie jak fasola czy groch, powinny zajmować wysokie miejsce w diecie każdego człowieka. Ich regularne spożywanie między innymi wzmacnia system odpornościowy i nerwowy, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie fasoli i grochu zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, przewlekłą chorobą nerek oraz cukrzycą. Mało kto wie, że napary przyrządzane z ususzonych nasion strączkowych, działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn. Różne sposoby przyrządzania  Niestety, wiele osób eliminuje ze swojej diety te cenne produkty. Główną przyczyną jest fakt, że ich przyrządzenie zajmuje mnóstwo czasu, którym w dzisiejszych czasach mało kto dysponuje. Okazuje się jednak, że istnieje sposób praktykowany głównie przez wasze babcie, który znacznie przyspiesza ten proces. Większość pań domu poświęca wiele godzin na gotowanie fasoli czy grochu. Tradycyjnie należy je moczyć przez 2 godziny w bardzo gorącej wodzie i dolewać co jakiś czas wrzątku. Następnie powinno się wylać wodę, zalać strąki świeżą i gotować przez ok. 12 godzin, aż do miękkości. Istnieją też szkoły, które mówią, że fasolę lub groch należy zalać zimną wodą, szybko zagotować, a następnie odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować aż do miękkości. Te sposoby wymagają jednak zbyt wiele uwagi. Jeśli chcecie, by strąki były gotowe szybciej, zastosujcie ten trik. Przyspieszcie gotowanie fasoli i grochu Wystarczy, że zalejecie fasolę lub groch zimną wodą i odstawicie do namoczenia na całą noc (12 godzin). Następnego dnia odcedźcie nasiona z wody, zalejcie je ponownie i zacznijcie gotować. Całość nie powinna wam zająć więcej niż 90 minut. W ten sposób...

Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Flickr
Newsy
Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Fasolka po bretońsku to smakowite i pożywne danie. Niestety jej główny składnik, często bywa problematyczny. Fasola pomimo moczenia i gotowania pozostaje twarda i niezjadliwa. Zobaczcie, co jest tego przyczyną. 

Fasolka po bretońska w przygotowaniu wydaje się banalnie prosta. Moczymy fasolę, gotujemy, dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i pomidory, a potem wszystko razem dusimy. Czasem jednak fasola robi psikusa i pozostaje twarda. Nie pomagają różne zabiegi, takie jak dłuższe moczenie, dodawanie sody, czy kilkakrotne podgotowywanie.  Jak długo moczyć fasolę?  Sucha fasola potrzebuje namoczenia przed obróbką cieplną. W tym celu wsypcie produkt do miski i zalejcie go zimną wodą, tak by nie tylko zakrywała fasolę, lecz wystawała nad nią przynajmniej kilka centymetrów. Warzywo w trakcie namaczania pęcznieje i wchłania wodę, dlatego taki zapas jest niezbędny.  Fasolę warto namaczać długo, nawet 10 godzin. Zalejcie ją zatem wieczorem i pozostawcie w wodzie do rana.   Dlaczego fasola pomimo długiego moczenia jest twarda?  Jeżeli pomimo długiego namaczania, jak również gotowania fasola nadal pozostaje twarda, to przyczyną może być np. jej wielkość. Czasami zdarzają się wyjątkowo dużych rozmiarów fasolki „Piękny Jaś”, które wymagają dłuższego czasu w garnku z wodą.  Niestety zazwyczaj nie w tym tkwi problem. Znacznie częstszym wyjaśnieniem twardej fasoli jest... starość. Starsze niż rok warzywo jest martwe biologicznie i wówczas nie skiełkuje i nie napęcznieje od wody. Czegokolwiek byście z nią nie zrobili pozostanie twarda jak kamień. Nie przechowujcie zatem suchej fasolki zbyt długo, jak również kupujcie ją od zaufanych sprzedawców i w dobrych sklepach, by nie nadziać się na starą i zleżałą fasolę. Przepis na fasolkę po bretońsku  Składniki:  ½ kg suchej fasoli „Piękny Jaś” (o nieco mniejszych ziarnach)  300-400 g kiełbasy   300 g boczku surowego wędzonego  5 ząbków czosnku   1 duża cebula   3 łyżki...

Fasolka po bretońsku
gotujmy.pl/justyna92
Newsy
Aksamitna fasolka po bretońsku wg babcinej receptury. Ten 1 składnik dodawały do niej tylko one
Uwielbiacie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten jeden składnik a jej smak was zaskoczy.

Bez wątpienia fasolka po bretońsku to danie proste i pyszne. Szczególnie smakuje nam w chłodne dni. Nic nie nasyci tak, jak miska pełna gorącej, gęstej i aksamitnej fasolki z kiełbasą i boczkiem w aromatycznym, pomidorowym sosie.  Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników. Najważniejsza jest fasola. Najczęściej używamy odmiany Piękny Jaś , którą wcześniej moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Możemy jednak spokojnie użyć innej fasoli np. czerwonej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na moczenie fasoli, możecie przygotować błyskawiczną fasolkę po bretońsku używając do niej po prostu fasolki z puszki.  Fasolka po bretońsku z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami Oprócz niej do przygotowania pysznej fasolki po bretońsku potrzebne będą również dobrej jakości kiełbasa, wędzony boczek, cebula, czosnek i koncentrat pomidorowy. Jeśli akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć także przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki.   Ważne też będą przyprawy. Dla piękniejszego koloru i smaku sosu w naszej fasolce, warto dodać  trochę suszonej papryki. Papryka zmieni aromat fasolki po bretońsku na jeszcze bardziej wyrazisty!  Oprócz tego nasz czarny koń. A właściwie czarny koń naszych babci. Chodzi oczywiście o pieczarki. Pokrójcie je w plasterki, podsmażcie na maśle i wrzućcie pod koniec gotowania. Nie pożałujecie tego dodatku! Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 50 dag białej fasoli  25 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ok. 8 ziarenek pieprzu sól świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej papryki 2 łyżki masła do smażenia pieczarek...