Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy

Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny

Dokuczają wam wzdęcia po fasoli? Wykorzystajcie ten sposób, by zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach!

Fasola to doskonałe źródło białka w diecie, a do tego jest pełna witamin. Poleca się ją zwłaszcza osobom, które stosują dietę wegetariańską, wegańską lub po prostu jedzą mało mięsa, ponieważ za nim nie przepadają. Niestety, fasola (i inne rośliny strączkowe) powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się z tego artykułu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować fasolę?

Jednym ze sposobów ograniczenia kłopotliwych dolegliwości po zjedzeniu fasoli jest odpowiednia technika gotowania.

Pierwszy sposób polega na tym, że należy zalać fasolę zimną wodą i odstawić ją na 8-12 godzin. Nie dłużej, ponieważ zacznie fermentować! Po namoczeniu wodę należy wylać, wlać świeżą i zagotować fasolę na dużym ogniu bez pokrywki. Gdy fasola się zagotuje, trzeba ją odcedzić, wlać znów świeżą wodę, zagotować i gotować na średnim ogniu do miękkości.

Drugi sposób jest o wiele szybszy. Wrzątkiem zalejcie fasolę i odstawcie. Po godzinie dolejcie wrzątek i poczekajcie jeszcze jedną godzinę. Po tym czasie wylejcie wodę, nalejcie świeżej i zagotujcie fasolę bez przykrycia. Odcedźcie, zalejcie zimną wodą i zagotujcie, a po zagotowaniu gotujcie na średnim ogniu.

Zobacz także
Nie wyrzucajcie ogonków od czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać

Nie wyrzucajcie ogonków z czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać

Jakie zioła dodawać do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia

Jak dobierać przyprawy do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia

Dlaczego fasola powoduje wzdęcia?

W ludzkim organizmie jednym z enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek roślinnych jest trypsyna. W fasoli znajdują się lektyny, które na pewien czas blokują działanie trypsynu, w wyniku czego zaczynają działać bakterie jelitowe, a te powodują wzdęcia oraz gazy. Szczególnie ciężkostrawne są skórki fasoli.

Co zrobić, by fasola nie powodowała wzdęć?

Odpowiednie gotowanie to tylko jeden ze sposobów na to, by zmniejszyć dolegliwości spowodowane zjedzeniem fasoli. Możecie zastosować także poniższe metody:

  • Przyprawy – dodanie odpowiednich przypraw do fasoli może pomóc na wzdęcia. Warto wykorzystać nasiona kminku, imbir, koper włoski, majeranek albo kolendrę.
  • Ocet – ciekawym sposobem jest wlanie do gotującej się fasoli nieco octu winnego lub jabłkowego. Ważne, by zrobić to dopiero pod koniec gotowania.
  • Sól – pamiętajcie, że fasolę soli się dopiero na koniec gotowania, ponieważ w przeciwnym razie będzie ona twarda.
Jecie ten popularny produkt? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowany może was nawet zabi
AdobeStock
Newsy
Jecie fasolę? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowana może nawet zabić
Wiedzieliście, że ten produkt może mieć takie właściwości? Jeden błąd i może być naprawdę nieciekawie...

Jest wiele produktów spożywczych, które wydają się być zdrowe, a w praktyce wystarczy jeden mały błąd lub niedopatrzenie i mogą być bardzo szkodliwe. Wszyscy wiecie o tym, że nie można jeść na przykład surowych ziemniaków. Mogą powodować na przykład bóle brzucha czy gorączkę. Czy słyszeliście jednak o tym, że szkodliwa może być czerwona fasola? Fasola powoduje więcej niż wzdęcia Jeśli nie ugotujecie odpowiednio fasoli, możecie narazić się na nieprzyjemności. Surowa fasola zawiera bowiem lektyny. To jeden z produktów spożywczych o najwyższym stężeniu lektyn! Przy długotrwałym spożywaniu lektyny mogą prowadzić do powstania zaburzeń układu odpornościowego, bo rozregulowują proces dojrzewania limfocytów. To prosta droga do poważnej choroby, która może skończyć się źle. Lektyny to związki, które jedzone na surowo, mogą powodować takie objawy jak: Bóle brzucha Wymioty Biegunka Nudności Bóle głowy i osłabienie To wszystko objawy, na które możecie się narazić, jedząc niedogotowaną fasolę. Wystarczą już 4 ziarna surowej fasoli, by odczuć te dolegliwości. Jak przygotowywać fasolę, by była bezpieczna? Pamiętajcie, żeby fasolę gotować zawsze przed spożyciem. Możecie też kupić już ugotowaną fasolę konserwową w zalewie. Pod wpływem temperatury lektyny rozkładają się, ugotowaną fasolę można więc jeść bez najmniejszych obaw o zdrowie. Jeśli bardzo obawiacie się lektyn, dodatkowo płuczcie fasolę przed gotowaniem i opłuczcie ją zawsze po wyjęciu z puszki. Jak ugotować fasolę? Jeśli macie suchą fasolę, zalejcie ją najpierw wodą. Możecie wykorzystać proporcje: 4 objętości wody do 1 objętości fasoli. Zostawcie ją do namoczenia (najlepiej na noc). Odlejcie wodę i opłuczcie fasolę. Zalejcie...

sposób na szybsze gotowanie fasoli i grochu
Pixabay
Newsy
Chcecie przyspieszyć gotowanie fasoli i grochu? Ta babcina metoda naprawdę działa
Nie od dziś wiadomo, że produkty takie jak fasola czy groch potrzebują bardzo długiej obróbki termicznej. Niestety, nie każda pani domu dysponuje takim czasem. Na szczęście istnieje sposób, który niesamowicie go skraca.

Cenne właściwości roślin strączkowych Rośliny strączkowe, takie jak fasola czy groch, powinny zajmować wysokie miejsce w diecie każdego człowieka. Ich regularne spożywanie między innymi wzmacnia system odpornościowy i nerwowy, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie fasoli i grochu zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, przewlekłą chorobą nerek oraz cukrzycą. Mało kto wie, że napary przyrządzane z ususzonych nasion strączkowych, działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn. Różne sposoby przyrządzania  Niestety, wiele osób eliminuje ze swojej diety te cenne produkty. Główną przyczyną jest fakt, że ich przyrządzenie zajmuje mnóstwo czasu, którym w dzisiejszych czasach mało kto dysponuje. Okazuje się jednak, że istnieje sposób praktykowany głównie przez wasze babcie, który znacznie przyspiesza ten proces. Większość pań domu poświęca wiele godzin na gotowanie fasoli czy grochu. Tradycyjnie należy je moczyć przez 2 godziny w bardzo gorącej wodzie i dolewać co jakiś czas wrzątku. Następnie powinno się wylać wodę, zalać strąki świeżą i gotować przez ok. 12 godzin, aż do miękkości. Istnieją też szkoły, które mówią, że fasolę lub groch należy zalać zimną wodą, szybko zagotować, a następnie odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować aż do miękkości. Te sposoby wymagają jednak zbyt wiele uwagi. Jeśli chcecie, by strąki były gotowe szybciej, zastosujcie ten trik. Przyspieszcie gotowanie fasoli i grochu Wystarczy, że zalejecie fasolę lub groch zimną wodą i odstawicie do namoczenia na całą noc (12 godzin). Następnego dnia odcedźcie nasiona z wody, zalejcie je ponownie i zacznijcie gotować. Całość nie powinna wam zająć więcej niż 90 minut. W ten sposób...

Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Flickr
Newsy
Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Unikacie roślin strączkowych czy wręcz przeciwnie, jecie, kiedy tylko nadarzy się okazja? Oto dlaczego zawsze warto mieć w kuchni puszkę fasoli czy słoik ciecierzycy.

Niektórzy unikają jedzenia grochu czy fasoli,  bojąc się problemów żołądkowych. A wiecie, skąd biorą się wzdymające właściwości fasoli i innych roślin strączkowych? Ze skórki okalającej strączek. Jej funkcja w roślinie jest taka, że ma chronić ją przed światem zewnętrznym i warunkami atmosferycznymi.  To dlatego skórki strączków nie są strawne dla człowieka i mogą powodować problemy gastryczne, w tym wzdęcia. Łatwo można jednak zmniejszyć ich negatywne działanie poprzez właściwe gotowanie, a także moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie roślin strączkowych. Opowiemy jak to zrobić, aby fasola i inne  strączki w pełni działały na naszą korzyść. Porcja nasion strączkowych dziennie i możecie żyć długo Tak robią ludzie żyjący w tzw. niebieskich strefach, czyli regionach świata, w których żyje największa ilość stulatków. Badania pokazały, że w ich diecie, niezależnie od tego, czy żyją w Azji, Ameryce czy Europie, jest przynajmniej 20 g dziennie roślin strączkowych. Do roślin strączkowych, których pozytywny wpływ na długość życia, należą: Fasola Groch Bób Ciecierzyca Soczewica Soja W każdym przypadku o zdrowotnym działaniu mówimy, mając na myśli wszystkie gatunki danej rośliny. W przypadku fasoli, do diety należy włączyć czarną czerwoną fasolę, białą, fasolę Jaś i wszystkie pozostałe.  Rośliny strączkowe poza tym, że sycą, zawierają też stosunkowo niską ilość kalorii. Jedna porcja warzyw strączkowych (pół szklanki) to tylko ok. 115 kcal. Rośliny strączkowe mają też niski indeks glikemiczny. Wykorzystywanie ich w daniach jest więc mądrym zrównoważeniem diety za pomocą produktu wartościowego, sycącego i niskokalorycznego. Jakie wartości ma fasola? Fasola to tylko jedna z wielu...

Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad
Jeśli szukacie pomysłów na tani i jarski obiad, wypróbujcie przepis na proste i smaczne kotlety z białej fasoli.

Gdy w lodówce zaczyna robić się pusto, czas na dania wykorzystujące wszystkie produkty, które wam jeszcze zostały w kuchni. Dzięki takiemu czyszczeniu nie będziecie zmuszeni wyrzucać niezjedzonej żywności, a przy okazji zrobicie bardzo smaczny i tani obiad. Poznajcie przepis na kotlety z fasoli autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Przepis na kotlety z fasoli Do przygotowania pysznych i niedrogich kotletów z fasoli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 370 g suchej fasoli Jaś 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka lub dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się około 3 cm powyżej fasoli. Odstawcie na 12 godzin do napęcznienia. Po tym czasie odcedźcie fasolę z wody i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i zagotujcie. Nie dodawajcie soli! Jeżeli to zrobicie, wówczas fasola będzie się gotowała o wiele dłużej i będzie twarda. Gotujcie fasolę przez około 15 minut na dużym ogniu, a następnie przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie od 30 do 60 minut – im grubsza fasola, tym dłużej trzeba ją gotować. Po ugotowaniu zostawcie fasolę w wodzie, w której się gotowała do ostygnięcia – teraz możecie ją posolić. Gdy fasola już ostygnie, odcedźcie ją i zmielcie lub zmiksujcie za pomocą blendera. Obierzcie marchew, pietruszkę i cebulę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej i wrzućcie warzywa. Podsmażajcie chwilę. Następnie do zmielonej już fasoli dodajcie warzywa, dwa jajka, trzy łyżki bułki tartej i dokładnie wyróbcie. Dodajcie sól i pieprz do...