Nadchodzi sezon na owoce pestkowe, a przy tym też sezon na robienie przetworów i potraw z wiśniami i czereśniami w roli głównej. Jeśli robicie przetwory z tych owoców na pewno wiecie jak uciążliwe może być ich drylowanie. Najłatwiej skorzystać jest z drylownicy, czyli specjalnego urządzenia, które szybko wyciąga pestkę z owocu. Jeśli jej nie macie, możecie bez problemu wydrylować czereśnie tą techniką. Jest banalnie prosta!

Jak wydrylować wiśnie i czereśnie?

Potrzebujecie tylko szklanej butelki i patyka. Możecie wykorzystać też pałeczkę do sushi lub słomkę.

Otwór w butelce powinien być mniejszy niż owoc, aby czereśnia lub wiśnia mogły się na nim spokojnie oprzeć i żeby nie wpadały do wnętrza butelki.

Metoda jest banalnie prosta:

Zobacz także:

  1. Połóżcie owoc na otworze butelki.
  2. Przyłóżcie do owocu pałeczkę w miejscu, w którym znajdował się ogonek.
  3. Wciśnijcie patyczek do środka owocu, by wypchnąć pestkę do butelki.

W ten prosty sposób pozbędziecie się pestek z wiśni i czereśni.

Inne sposoby na drylowanie wiśni i czereśni

Do pozbawienia owoców pestek, sprawdzą się też inne domowe przedmioty. Jeśli nie macie butelki o wystarczająco wąskiej szyjce, użyjcie:

  • Spinacza
  • Wsuwki do włosów
  • Agrafki
  • Widelca do founde lub widelec o cienkich zębach
  • Pęsety

Żeby wydrylować owoce za pomocą tych przedmiotów, musicie włożyć końcówkę do środka wiśni lub czereśni przez otwór po szypułce. Gdy wyczujecie już pestkę, przekręćcie używany przedmiot i wyjmijcie pestkę. W ten sposób reszta owocu będzie nienaruszona i owoce nadadzą się do dekorowania ciast.

Wiele osób chwali sobie także drylowanie wiśni i czereśni przy pomocy pesety. Jeśli będziecie umieli dokładnie chwycić pestkę tym urządzeniem, szybko się jej pozbędziecie.

Metod na drylowanie owoców jest dużo, jednak najprostsza to metoda z butelką i patyczkiem. Spróbujecie?