Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy? Skorzystajcie z butelki i ...
AdobeStock
Newsy

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy? Skorzystajcie z butelki i...

Szybkie drylowanie czereśni i wiśni bez drylownicy jest możliwe. Wystarczą dwa przedmioty, które macie pod ręką.

Nadchodzi sezon na owoce pestkowe, a przy tym też sezon na robienie przetworów i potraw z wiśniami i czereśniami w roli głównej. Jeśli robicie przetwory z tych owoców na pewno wiecie jak uciążliwe może być ich drylowanie. Najłatwiej skorzystać jest z drylownicy, czyli specjalnego urządzenia, które szybko wyciąga pestkę z owocu. Jeśli jej nie macie, możecie bez problemu wydrylować czereśnie tą techniką. Jest banalnie prosta!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wydrylować wiśnie i czereśnie?

Potrzebujecie tylko szklanej butelki i patyka. Możecie wykorzystać też pałeczkę do sushi lub słomkę.

Otwór w butelce powinien być mniejszy niż owoc, aby czereśnia lub wiśnia mogły się na nim spokojnie oprzeć i żeby nie wpadały do wnętrza butelki.

Metoda jest banalnie prosta:

  1. Połóżcie owoc na otworze butelki.
  2. Przyłóżcie do owocu pałeczkę w miejscu, w którym znajdował się ogonek.
  3. Wciśnijcie patyczek do środka owocu, by wypchnąć pestkę do butelki.

W ten prosty sposób pozbędziecie się pestek z wiśni i czereśni.

Zobacz także
Producenci owoców nie zgadzają się na obniżki. Czereśnie wolą oddać zwierzętom niż sprzedać taniej

Producenci owoców nie zgadzają się na obniżki. Czereśnie wolą oddać zwierzętom niż sprzedać taniej

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników

Inne sposoby na drylowanie wiśni i czereśni

Do pozbawienia owoców pestek, sprawdzą się też inne domowe przedmioty. Jeśli nie macie butelki o wystarczająco wąskiej szyjce, użyjcie:

  • Spinacza
  • Wsuwki do włosów
  • Agrafki
  • Widelca do founde lub widelec o cienkich zębach
  • Pęsety

Żeby wydrylować owoce za pomocą tych przedmiotów, musicie włożyć końcówkę do środka wiśni lub czereśni przez otwór po szypułce. Gdy wyczujecie już pestkę, przekręćcie używany przedmiot i wyjmijcie pestkę. W ten sposób reszta owocu będzie nienaruszona i owoce nadadzą się do dekorowania ciast.

Wiele osób chwali sobie także drylowanie wiśni i czereśni przy pomocy pesety. Jeśli będziecie umieli dokładnie chwycić pestkę tym urządzeniem, szybko się jej pozbędziecie.

Metod na drylowanie owoców jest dużo, jednak najprostsza to metoda z butelką i patyczkiem. Spróbujecie?

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
Sprawdźcie, czy czereśnie są robaczywe w prosty sposób. Wystarczy zwrócić uwagę na mały szczegół.

W końcu nadszedł sezon na czereśnie. Niedawno informowaliśmy was o bardzo wysokich   cenach czereśni . Ostatnio owoce te jednak staniały. Już można dostać je na ryneczkach i bazarach w całkiem okazyjnych cenach. Zanim zdecydujecie się na zakup czereśni, koniecznie dokładnie się im przyjrzyjcie. Sadownicy zdradzili, jak sprawdzają jakość czereśni. Według nich, trzeba bardzo mocno przyjrzeć się skórce owoców. Jak sprawdzić czy czereśnie są robaczywe? Jest kilka metod na pozbycie się robaków z czereśni , ale znacznie lepiej jest po prostu kupić owoce, które nie są robaczywe. Czasem pięknie wyglądające i soczyste owoce, są niestety pełne robaków. Niektórzy mimo wszystko decydują się na jedzenie czereśni z białkowym dodatkiem, ale eksperci to odradzają. Plantatorzy i sadownicy oraz osoby, które pracują na co dzień przy uprawach czereśni, znają skuteczny trik na rozpoznanie, czy w owocach znajdują się robaki. Żeby sprawdzić czy dana czereśnia zawiera "nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jej skórkę. O obecności robaka może świadczyć mała, ciemna plamka. Taka czereśnia jest najprawdopodobniej robaczywa. Czasami plamki pojawiają się na owocach z innych przyczyn, dlatego najlepiej sprawdźcie kilka owoców z danej partii. Inną metodą jest oczywiście zapytanie o to sprzedawców. Zazwyczaj dobrze znają oni swój towar i mogą podpowiedzieć, czy dane czereśnie bywają robaczywe. Właściwości zdrowotne czereśni Jeśli czereśnie okażą się zdrowe i nie będą miały wewnątrz robaków, jedzcie je garściami. Wykorzystajcie w pełni sezon na te owoce i zajadajcie je często. Czereśnie są przede wszystkim przepyszne, ale też bardzo zdrowe. Są niskokaloryczne i mogą je spożywać osoby odchudzające się, a nawet cukrzycy. Czereśnie mają też inne...

Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – to śmiertelnie groźne
Pixabay
Newsy
Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – może to być śmiertelnie groźne
Zdarza wam się czasami zjeść wiśnie razem z pestkami? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Wielu osobom zdarza się czasem przypadkowo połykać  wiśnie wraz  z pestkami. Mało kto jednak wie, że to bardzo szkodliwe dla zdrowia. Dlaczego nie wolno jeść wiśni z pestkami? Wiśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce, ale nigdy nie należy jeść ich z pestkami . Ta część wiśni zawiera bowiem bardzo niebezpieczny dla zdrowia glikozyd - amigdalinę. Amigdalina to związek cyjanogenny, który ma bardzo szkodliwe działanie na ludzki organizm. Pod wpływem enzymów uwalnia się z niego niezwykle trujący cyjanowodór. O tym, jak groźne w skutkach może być jedzenie pestek wiśni, przekonał się pochodzący z angielskiego Lancashire Matthew Creme. Pewnego dnia nieroztropny mężczyzna postanowił rozłupać pestkę wiśni i zjeść całą jej zawartość, a konkretnie znajdującą się w niej białą maź. Co ciekawe, środek pestki wiśni bardzo posmakował ciekawskiemu Anglikowi. Przypominał nieco w smaku gorzkie migdały z przyjemnym wiśniowym aromatem. Skuszony smakołykiem Matthew postanowił zjeść kolejne dwie pestki. To było takie pyszne – powiedział Brytyjczyk w wywiadzie dla „Timesa". Po upływie 20 minut, mężczyzna zaczął bardzo źle się czuć, co było skutkiem zatrucia cyjankiem potasu. Dokuczała mu senność, zawroty głowy i gorączka. Pan Matthew postanowił zadzwonić po karetkę, nie wiedząc jeszcze, że zatruł się pestkami wiśni. Nie wiedział, że były to pestki wiśni, które zawierają związek chemiczny znany jako amigdalina. Jest to związek, który po spożyciu zamienia się w cyjanowodór - donosi „The Independent". Niektóre niewidoczne części owoców, takie jak pestki czereśni i wiśni, zawierają cyjanek i nie są przeznaczone do spożycia — ostrzega brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności. Nie tylko pestki wiśni są...

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
W lipcu zaczął się sezon na wiśnie. Dlaczego warto je jeść? Czy można jakoś wykorzystać ich liście? Czytajcie dalej!

Sezon na wiśnie jest niezwykle krótki – trwa zaledwie miesiąc i rozpoczyna się w lipcu. Dlaczego warto jeść wiśnie? Wiśnie, nazywane również kuzynkami czereśni , nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. Ale czy wiecie, że równie wartościowe są ich liście? Właściwości zdrowotne liści wiśni Wiśnia jest bardziej kwaskowata od czereśni. Ten wspaniały letni owoc skrywa w sobie wiele wartości odżywczych, ale mało kto wie, że podobne walory posiadają również jego liście.  Liście wiśni są długie i mają podłużny kształt. Są ciemnozielone, błyszczące i mają 5 do 8 centymetrów długości i 3 do 7 centymetrów szerokości. Liście wiśni są gorzkie w smaku i mają szerokie zastosowanie w medycynie. Wykorzystuje się je w leczeniu różnych dolegliwości - od eliminowania bólu, po rozstrój żołądka. Należy jednak obchodzić się z nimi ostrożnie, ponieważ zawierają chemiczny cyjanowodór. Jak wykazały badania, związek ten w małych dawkach pobudza oddychanie i poprawia trawienie, ale w dużych ilościach może być bardzo toksyczny. Co zawierają liście wiśni?  Liście wiśni zawierają w sobie bogactwo przeciwutleniaczy, flawonoidów, kwasów fenolowych i kwasu salicylowego. Związki te znane są z tego, że pomagają w utrzymaniu zdrowia komórek i skóry. Niektóre badania wykazały, że liście wiśni mogą zawierać związki o właściwościach przeciwzapalnych i, podobnie jak owoce, mogą przynosić ulgę w bólu mięśni. Jak wykorzystać liście wiśni? Liście wiśni zwykle się sieka, a następnie suszy po czym robi z nich herbatę. Można też zrobić z nich sok. Do przygotowania takiego soku będziecie potrzebować zarówno liści, jak i owoców wiśni - razem z pestkami. Składniki: 100 liści...

Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Własne
Newsy
Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Zupa owocowa niejedno ma imię. W zależności od pory roku i od możliwości pani domu (a właściwie to od możliwości jej spiżarni…), zupę owocową można przygotować z różnych owoców. Podstawą w babcinych przepisach zwykle są jednak jabłka.

Zupa owocowa to słodkie wspomnienie z dzieciństwa wielu Polaków. W niektórych rejonach naszego kraju tego typu danie nazywa się choćby „jabłczanką” czy też „jabłczonką”. Jednak brak jabłek na początku lata nie przekreśla nadziei na przygotowanie smacznej zupy owocowej. Jak przyrządzić smaczną, babciną zupę owocową? Brak kwaśnych jabłek możecie zrekompensować np. czerwonymi wiśniami czy czereśniami . Przygotowując zupę owocową musicie zdać się na waszą intuicję i kucharski nos, by dostosować kwaśność i słodkość owoców z delikatnością śmietany . Oto kilka prostych babcinych rad – sekret smacznej zupy owocowej: Starannie wybierzcie do zupy jabłka – powinny być odpowiednio kwaśne, inaczej zupa będzie miała zbyt łagodny smak Ostrożnie z ilością wody i kisielu – uważajcie na proporcję, w przeciwnym razie zupa będzie za gęsta lub za rzadka. Nie przesadźcie z cukrem – może zdarzyć się, że wasz kisiel był z dodatkiem cukru Użyjcie śmietany do zupy, by wasza „owocówka” nie zważyła się Zupę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno w cieplejszych porach Przepis na zupę owocową Składniki: 5-6 kwaśnych, winnych jabłek Pół szklanki wiśni lub czereśni Opcjonalnie: dowolnie wybrane owoce, np. w sezonie śliwki, porzeczki, jagody kamczackie i inne Cukier do smaku 1 opakowanie kisielu żurawinowego Śmietana 18% do zup 10 dag makaronu świderki Przygotowanie: Jabłka obierzcie ze skórki, wydrążcie gniazda nasienne. Przygotujcie czereśnie i wiśnie – umyjcie je i wydrylujcie . Jabłka pokrójcie w niewielkie kawałki, np. ósemki. Zagotujcie w garnku ok. 1,5-2 l wody. Włóżcie do gotującej się wody jabłka. Następnie dodajcie...