Jak domyć szybę piekarnika? Prosty domowy sposób
Adobe Stock
Newsy

Jak domyć szybę piekarnika? Prosty domowy sposób

Piekarnik to prawdopodobnie najczęściej wykorzystywane urządzenie w kuchni. Dzięki niemu można przygotować szereg dań oraz wypieków. Nic dziwnego, że szybko się brudzi, a w szczególności szyba piekarnika. Aby z łatwością ją wyczyścić, warto zastosować ten trik.

W dzisiejszych czasach nikt nie wyobraża sobie życia bez piekarnika. To wręcz obowiązkowe wyposażenie kuchni. Pozwala na przygotowanie aromatycznych wypieków bądź pysznych dań, takich jak lasagne, zapiekanki czy pizza. Ich przyrządzenie bez piekarnika byłoby niemożliwe. Jak często piekarnik jest wykorzystywany w codziennym pichceniu, tak też szybko się brudzi. Niestety to zmora spędzająca sen z powiek większości gospodyń domowych. Najbardziej problematyczną powierzchnią do czyszczenia jest szyba piekarnika.

Zobacz także
Jak wyczyścić spalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej

Jak wyczyścić przypalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej

Jak wyczyścić stolnicę z zaschniętego ciasta? Ten sposób stosowały babcie

Jak wyczyścić stolnicę z zaschniętego ciasta? Ten sposób stosowały babcie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rozmieszczenie piekarnika w kuchni

Projektując wnętrze kuchni, wiele osób rozmyśla nad umieszczeniem piekarnika w odpowiednim miejscu. Można to zrobić na cztery sposoby. Wybór zależy od indywidualnych preferencji, potrzeb i kompozycji. Lokalizacja danego sprzętu:

  • piekarnik w zabudowie - montaż w wysokiej zabudowie pozwala na optymalne rozmieszczenie w dogodnym miejscu, poza tym to świetne dla osób mających dzieci czy problemy z kręgosłupem
  • piekarnik w słupku - to kompromisowe rozwiązanie dla tych, którzy nie zdecydowali się na wysoką zabudowę, a zależy im na umieszczeniu piekarnika na wysokości wzroku
  • tradycyjnie piekarnik pod kuchenką - to klasyczne rozwiązanie, wykorzystywane przy standardowych szafkach, a nie w kuchni na wymiar; świetnie sprawdza się w małych kuchniach
  • piekarnik poza linią szafek - to ciekawe, innowacyjne rozwiązanie sprawdzające się w przypadku duży i otwartych kuchni.

Jak domyć przypaloną szybę piekarnika?

Przypalona szyba piekarnika nie wygląda estetycznie, a wręcz zaburza harmonijne wnętrze w kuchni. Wiele gospodyń domowych ma problem z jej czyszczeniem. Warto jednak wówczas zastosować prosty trik. Przede wszystkim za pomocą śrubokrętu trzeba odkręcić delikatnie szybę. To pozwoli na dokładniejsze i precyzyjniejsze czyszczenie. Z odpowiednich proporcji sody oczyszczonej oraz octu przygotujcie gęstą pastę. Następnie rozprowadźcie ją na powierzchni szyby, lekko wcierając. Pozostawcie ją tak na kilkanaście minut. Po upływie danego czasu, ściągnijcie ją za pomocą ręcznika papierowego, zaś samo szkło umyjcie płynem do szyb, aby pozbyć się smug. Dzięki temu patentowi, wasz piekarnik będzie jak nowy. 

Czytaj także:

jak umyć piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy sposób, żeby wyczyścić piekarnik na błysk po świątecznym pieczeniu
Święta Bożego Narodzenia to intensywny czas, również dla waszych sprzętów kuchennych. Nie ulega wątpliwości, że największe wyzwanie stanowi poświąteczne czyszczenie piekarnika. Bez proszku do prania trudno będzie doprowadzić go do ładu.

Ciasta, ciasteczka, wypieki – to one zajmują większość czasu, który spędzacie na przygotowaniach do wigilijnej kolacji. Nie ulega wątpliwości, że bez pomocy piekarnika nie powstałby żaden piernik, ciasto marchewkowe, makowiec czy też miodownik. Aby tradycji stała się zadość konieczne jest jego użycie. Jeśli choć raz zdarzyło wam się szykować święta we własnym domu z pewnością wiecie, że kuchnia zamienia się wtedy w istny plac boju. Na blatach nie brakuje rozsypanej mąki, kawałków wylatującego z miksera ciasta i klejącego się miodu. W nie lepszym stanie jest wnętrze pracującego na pełnych obrotach piekarnika. Znienawidzona czynność Czyszczenie piekarnika z pewnością nie należy do waszych ulubionych czynności domowych. Wynika to z faktu, że wiele osób zwyczajnie nie wie, jak prawidłowo rozpuścić tłuszcz i zaschnięte oraz przypalone kawałki ciasta. Okazuje się, że zakupione w sklepie detergenty często nie dają sobie z tym rady. Do gry muszą więc wkroczyć niezawodne, domowe sposoby. Jak prawidłowo wyczyścić blachy do pieczenia? Przede wszystkim zacznijcie od wyjęcia z piekarnika wszystkich blach oraz grilla. Jeśli macie w domu wannę, wyłóżcie ją starym ręcznikiem, tak aby jej nie porysować. Jeśli jednak macie w domu tylko prysznic, do czyszczenia użyjcie miski, w której będziecie mogli położyć blachy na płasko. Wyjęte z piekarnika blachy zalejcie gorącą wodą z kranu. Dodajcie proszku do prania ubrań, sody oczyszczonej lub ewentualnie płynu do naczyń , który jednak będzie miał najsłabsze działanie. Tak przygotowane blachy zostawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przy pomocy szorstkiej gąbki oczyśćcie dokładnie blachy. Brud powinien odchodzić z łatwością. Umyte blachy osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego lub zwykłego starego ręcznika.  Czego użyć...

zbyt gęsty sos rozwiązanie
Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Porady, które musisz znać
Kulinarne wpadki mogą przytrafić się każdemu, nawet najlepszej pani domu. Na szczęście istnieją sposoby na ich naprawienie. Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Rozwiązanie tego problemu jest banalnie proste!

Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Sos, który niespodziewanie szybko zgęstniał to nie lada wyzwanie. Choć na pierwszy rzut oka sprawa wygląda na skomplikowaną, w rzeczywistości jej rozwiązanie jest banalnie proste. Nie jest przecież tajemnicą, że każdy sos powstaje na bazie płynu. Bez względu na to czy jest to bulion, wino, śmietana, sok czy woda, każdy może zostać zredukowany za bardzo i zacząć oblepiać potrawę zamiast dodać jej smaku. Rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do sosu większej ilości płynu , który go rozcieńczy. W tym celu należy użyć produktu, na bazie którego powstał ów sos. Jeśli jednak był to na przykład bulion, który już się skończył, z powodzeniem można go zastąpić odrobiną wody. Tak naprawdę wody możesz użyć do rozcieńczenia każdego sosu. Pamiętaj jednak, by na koniec ponownie go przyprawić. Jak zagęścić sos? Zbyt gęsty sos to nie jedyny problem, który może pojawić się przy jego przygotowaniu. Może on bowiem okazać się również zbyt rzadki. Dla tych pań domu, które nie wiedzą jak zmienić jego konsystencję, także mamy kilka propozycji.  Zbyt rzadki sos możesz bowiem zagęścić na kilka sposobów. Jednym z najlepszych i najczęściej stosowanych jest redukcja, czyli gotowanie na dużym ogniu bez pokrywki, tak aby zawarta w nim woda mogła całkowicie odparować. Na tym jednak nie koniec. Do zbyt rzadkiego sosu możesz również dodać mąkę, serek topiony lub masło. Wszystkie te składniki zwiększą jego gęstość. Pamiętaj również, że każdy sos przygotowany na bazie bulionu z dodatkiem warzyw, możesz po prostu zblendować . Ten prosty trik sprawi, że dodatek do obiadu stanie się aksamitny i idealnie zawiesisty. Jak uratować przypalony sos? Jeśli twój sos zaczął się przypalać, pod żadnym pozorem go nie...

Piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Nie czekasz aż piekarnik do końca się rozgrzeje? Ten błąd może cię sporo kosztować
Wyrabiamy ciasto albo kończymy zawijać gołąbki. Co dalej? Przekręcamy kurek piekarnika i już po kilku minutach wkładamy danie do środka. Zaraz, zaraz, nie tak prędko. Takie podejście może nam zaszkodzić.

A właściwie to może zaszkodzić naszym daniom. Za chwilę wytłumaczymy, dlaczego. Zdecydowana większość gospodyń ma w swoich kuchniach piekarnik elektryczny z prawdziwego zdarzenia. O pieczeniu w prodiżach lub piecach chlebowych niedługo nikt nie będzie już pamiętał. Piekarnik elektryczny wbudowany pod naszą kuchenką jest prosty w użyciu. Nie trzeba martwić się, że przewody nie łączą i grzałki nie działają (prodiż) oraz nie trzeba co jakiś czas podkładać opału do pieca, tak jak robiły to przed laty nasze babcie. Wystarczy wybrać program – pieczenie z dołu, z góry, z obu stron, termoobieg – te i inne opcje mamy do wyboru w większości piekarników. Oszczędność czy sknerstwo? Wybieramy temperaturę do jakiej chcemy rozgrzać nasz piec i pozostaje nam czekać na osiągnięcie odpowiedniego ciepła wewnątrz. I to właśnie w tym momencie wiele pań domu popełnia kardynalny błąd. To prawda, comiesięczne rachunki za prąd nie są zbyt wesołą lekturą dla nikogo. Czasami jednak wrodzona oszczędność nakazuje nam wkładać danie do piekarnika czym prędzej, nie czekając na odpowiednie nagrzanie się piekarnika. Dzięki tego typu praktykom być może uda nam się zaoszczędzić parę złotych na energii elektrycznej. Ale za to stratni będziemy, jeżeli chodzi o jakość naszego dania. Nieprzypadkowo w wielu przepisach figuruje zapis o konieczność uprzedniego rozgrzania piekarnika do odpowiedniej temperatury. Wszystko po to, by nasze ciasto lub inne danie, od razu mogło piec się we właściwych warunkach termicznych. Uwaga na serniki Jeżeli włożymy ciasto drożdżowe do rozgrzewającego się dopiero piekarnika, nie będzie jeszcze wielkiej tragedii. Ciasto powinno jeszcze podrosnąć w dużym cieple i spokojnie piec się od momentu, gdy piekarnik „złapie” odpowiednią temperaturę. Takie zachowanie będzie jednak grubym...

pudelko na jedzenie
unsplash.com/@wiaone72
Triki kulinarne
Odbarwiony pojemnik na żywność? Wystarczy 1 minuta, by wyglądał jak nowy 
Nieprzyjemny zapach i nieestetyczne plamy szpecą nawet najpiękniejsze pojemniki na żywność. Jak szybko i niewielkim kosztem sprawić, by wyglądały jak w dniu zakupu?

Plamy na pojemniku na żywność  Buraczki, pomidory, marchewka, przyprawy takie jak kurkuma, ostra papryka, curry mogą zostawiać na plastikowych pudełkach zabarwienie, które trudno usunąć podczas tradycyjnego mycia. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by pozbyć się ich za pomocą domowych metod. Już nie musicie wyrzucać pojemników i kupować nowych. Jeśli odpowiednio o nie zadbacie, będą służyły przez długi czas.  Aby pozbyć się plam i odbarwień należy umyć pojemnik w bardzo zimnej wodzie, zostawić go na kilka godzin w nasłonecznionym miejscu, aby wysechł i umyć jeszcze raz ręcznie lub w zmywarce.  Cytryna to jeden z najpopularniejszych produktów rozjaśniających i usuwających plamy. Sok z wyciśniętego owocu należy dokładnie rozprowadzić na zaplamionej powierzchni i zostawić na słońcu, a potem dokładnie umyć. Wyjątkowo oporne plamy można potraktować mieszanką soli i cytryny.  Jeśli odbarwienia są świeże świetnie sprawdzi się poniższy sposób z wideo. Odrobina płynu do mycia naczyń, ciepła woda i... porwany ręcznik papierowy. Całość szczelnie zamykamy, potrząsamy przez około 40-60 sekund i gotowe! Pojemnik wygląda jak nowy!  @adikempler This hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! #fyp #cookingvideos #cookinghacks #lifehacks #hacks #stainremover #foryou #foryoupage ♬ original sound - adikempler Nieprzyjemny zapach  Zdarza się, że pojemniki zaczynają nieprzyjemnie pachnieć. Istnieje kilka prostych sposobów, by się tego pozbyć. Z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet. Wystarczy rozcieńczyć go w wodzie i wyczyścić pojemnik za pomocą miękkiej ściereczki.  Sprawdzi się również soda oczyszczona, która doskonale...